konserwowej kilkanaście małych pieczarek 2 wędzone udka kurczaka 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy na sito, by nieco ją osączyć. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki (np w ósemki). Dajemy na sito(...)zalewamy wrzącą wodą tak by pieczarki były we wrzątku całe zanurzone. Po około 5-8 minutach wyjmujemy je z wody i osączamy. Przekładamy do miski razem z mięsem i papryką. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę. Do garnuszka przekładamy majonez, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Łączymy z pozostałymi składnikami
Smaki Na Talerzuposiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut. Mąkę mieszamy ze śmietanką i odrobiną bulionu z patelni. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dusimy
VioletoweKucharzenieDomowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone
Korniszonkimarchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka pikantnej papryki 1 łaska łyżeczka kminu rzymskiego 200 ml koncentratu pomidorowego z domowej spiżarni ciecierzyca konserwowa 250 gram mięsa mielonego wołówego olej sól i czarny pieprz do smaku liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Składniki: Dynię Hokkaido kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, układamy na papierze do pieczenia(...)wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu, w całości lub posiekaną. Pieczemy 20-30 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach. Na patelni podsmażamy mięso wołowe oraz cebulę. W garnku gotujemy do miękkości obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, korzeń i natkę pietruszki. Doprawiamy podczas gotowania liściem, zielem, solą, papryką słodką i ostrą, pomidorami. Następnie dodajemy zawartość
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: - ryż basmati – (40 g) - filet z piersi kurczaka (140 g) - pietruszka (10 g) - pomidorki koktajlowe – 3 szt. (50 g) -przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, sól himalajska. Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem, do gotowego mięsa dodać ryż sypki. Zalać wodą (1/2 szklanki) Całość wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. W razie potrzeby
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspieczarki (100 g) - cebula czerwona (50 g) - ser żółty - (100 g) - masło klarowane (5 g) - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować. Farsz: Cebulę, pieczarki i mięso drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać pieczarki i poddusić jeszcze chwilę. Przełożyć na talerz. Mięso podsmażyć, wymieszać z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Spód: Ugotowaną
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspełnoziarnisty – (60 g) - filet z piersi kurczaka (130 g) - serek wiejski (50 g) (śmietanka odlana) - szpinak mrożony (50 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Z serka wiejskiego odlać śmietanką. Mięso pokroić w kosteczkę, poddusić w głębokiej patelni razem ze szpinakiem(bez dodatku olejo). Do mięsa i szpinaku dodać ugotowany makaron, wymieszać. Przyprawić wedle uznania (sól himalajska, pieprz cytrynowy, bazylia), wymieszać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasczerwona (100 g) - woda –ok.2 szklanki - oliwa z oliwek- po 1 łyżce na porcję (30 g) Wykonanie: Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć do głębokiej patelni, na mięso wysypać suchą kasze jaglaną, zalać 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. W między czasie pokroić paprykę w kosteczkę, dodać do mięsa i kaszy
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspapryka czerwona (125 g) - szpinak, liście (100 g) - ser mozzarella lekki- (125 g) - mąka pszenna razowa (5 g) - otręby żytnie- (50 g) - jaja – 2 szt. - woda – 100 ml Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę(...)wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość: 1780,8 kcal (B:155,7g W:168,3g T:53,9g) 1 porcja: 223 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasrewelacyjnie. Składniki ilość musicie dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus natka pietruszki lub świeża mięta zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca(...)miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki. Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak
Cztery Fajerypokrojone w kostkę piersi kurczaka. Strąki fasoli kroję na około 3 cm kawałki, a oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, podsmażone mięso z kurczaka i pozostałe składniki i na niewielkim ogniu gotuję, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem. Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none
Cztery FajeryTradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość zależy od wilgotności(...)łyżeczki soli (lub do smaku) Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej
Cztery Fajerychleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów. W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga
Cztery Fajerygotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas na barszcz (ten z torebki trzeba najpierw rozprowadzić wodą, żeby
Cztery Fajerymgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty(...)się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana
Cztery Fajery