mięso - 63110 przepisów (strona:1493/4208)

Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami 159

konserwowej kilkanaście małych pieczarek 2 wędzone udka kurczaka 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy na sito, by nieco ją osączyć. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki (np w ósemki). Dajemy na sito(...)zalewamy wrzącą wodą tak by pieczarki były we wrzątku całe zanurzone. Po około 5-8 minutach wyjmujemy je z wody i osączamy. Przekładamy do miski razem z mięsem i papryką. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę. Do garnuszka przekładamy majonez, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Łączymy z pozostałymi składnikami

Smaki Na Talerzu
Sznycle z indyka w sosie curry 131

posiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut. Mąkę mieszamy ze śmietanką i odrobiną bulionu z patelni. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dusimy

VioletoweKucharzenie
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 233

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone

Korniszonki
Gulasz dyniowy z dodatkiem mięsa wołowego 122

marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka pikantnej papryki 1 łaska łyżeczka kminu rzymskiego 200 ml koncentratu pomidorowego z domowej spiżarni ciecierzyca konserwowa 250 gram mięsa mielonego wołówego olej sól i czarny pieprz do smaku liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Składniki: Dynię Hokkaido kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, układamy na papierze  do pieczenia(...)wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu, w całości lub posiekaną. Pieczemy 20-30 minut  w zależności od piekarnika w 180 stopniach. Na patelni podsmażamy mięso wołowe oraz cebulę. W garnku gotujemy do miękkości obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę,  korzeń i natkę pietruszki. Doprawiamy podczas gotowania liściem, zielem,  solą, papryką słodką  i ostrą, pomidorami. Następnie dodajemy zawartość

Życie zaczyna się w kuchni
RISOTTO CURRY Z KURCZAKIEM I PIETRUSZKĄ + pomidorki koktajlowe 66

Składniki: - ryż basmati – (40 g) - filet z piersi kurczaka (140 g) - pietruszka (10 g) - pomidorki koktajlowe – 3 szt. (50 g) -przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, sól himalajska. Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem, do gotowego mięsa dodać ryż sypki. Zalać wodą (1/2 szklanki) Całość wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. W razie potrzeby

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
FIT PIZZA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI NA SPODZIE GRYCZANYM 86

pieczarki (100 g) - cebula czerwona (50 g) - ser żółty - (100 g) - masło klarowane (5 g) - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować. Farsz: Cebulę, pieczarki i mięso drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać pieczarki i poddusić jeszcze chwilę. Przełożyć na talerz. Mięso podsmażyć, wymieszać z podsmażoną cebulą i pieczarkami.  Spód: Ugotowaną

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURCZAKIEM W SOSIE SEROWO-SZPINAKOWYM 85

pełnoziarnisty – (60 g) - filet z piersi kurczaka (130 g) - serek wiejski (50 g) (śmietanka odlana) - szpinak mrożony (50 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Z serka wiejskiego odlać śmietanką. Mięso pokroić w kosteczkę, poddusić w głębokiej patelni razem ze szpinakiem(bez dodatku olejo). Do mięsa i szpinaku dodać ugotowany makaron, wymieszać. Przyprawić wedle uznania (sól himalajska, pieprz cytrynowy, bazylia), wymieszać

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
KASZOTTO JAGLANE Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ 87

czerwona (100 g) - woda –ok.2 szklanki - oliwa z oliwek- po 1 łyżce na porcję (30 g) Wykonanie: Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć do głębokiej patelni, na mięso wysypać suchą kasze jaglaną, zalać 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. W między czasie pokroić paprykę w kosteczkę, dodać do mięsa i kaszy

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Al'A PIZZA FIT (TARTA ŻYTNIA Z KURCZAKIEM) 89

papryka czerwona (125 g) - szpinak, liście (100 g) - ser mozzarella lekki- (125 g) - mąka pszenna razowa (5 g) - otręby żytnie- (50 g) - jaja – 2 szt. - woda – 100 ml Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę(...)wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość: 1780,8 kcal (B:155,7g W:168,3g T:53,9g) 1 porcja: 223 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 96

rewelacyjnie. Składniki ilość musicie dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości  komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus  natka pietruszki lub świeża mięta  zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka  oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki  marchewka  sól i pieprz do smaku  opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca(...)miętowy Przygotowanie   Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki. Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak

Cztery Fajery
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 142

pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Strąki fasoli kroję na około 3 cm kawałki, a oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, podsmażone mięso z kurczaka i pozostałe składniki i na niewielkim ogniu gotuję, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem. Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none

Cztery Fajery
Kopytka - pomysł na tani obiad 104

Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość  zależy od wilgotności(...)łyżeczki soli (lub do smaku) Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej

Cztery Fajery
Domowy syrop z czosnku 112

chleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów. W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga

Cztery Fajery
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 111

gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas na barszcz (ten z torebki trzeba najpierw rozprowadzić wodą, żeby

Cztery Fajery
Coraz bliżej Święta 144

mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty(...)się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt,  krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook.  Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania