innej ulubionej) 300 g fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1/3 kalafiora sól, pieprz, vegeta ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twardawe. Odcedzić. Paprykę, i cukinię obrać i pokroić(...)Podsmażyć na patelni aż warzywa zmiękną a pomidor się rozpadnie. Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie połączyć ze sobą kalafiora, fasolkę, resztę warzyw i ugotowaną kaszę. Dorzucić mięso i chwilę całość przesmażyć, aż warzywa całkiem zmiękną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i ulubionymi ziołami. Na koniec danie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub pietruszką
My simple kitchenKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z
Korniszonkipieczone w przyprawie do gyrosa. Do tego ziemniaczki i surówka i mamy super obiadek. Składniki: 5 szt pałek z kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Przyprawę mieszamy z olejem i nacieramy nią mięso. Podudzia wkładamy do woreczka i do lodówki na 2 godziny. Podudzia przekładamy do naczynia do pieczenia i przykrywamy folią
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na smaczne pieczone kuleczki mięsno-ryżowe. Super smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam Składniki: 125 g ugotowanego ryżu 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Do miski wkładamy wszystkie składniki na kuleczki mięsne i wyrabiamy masę(...)mięsną. następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce. Przykrywamy mięso folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 min pod przykryciem a potem jeszcze przez 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarnezasadzie to danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros od Folwark . Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy. Składniki 1 kg udek z kurczaka 4 łyżki sosu kebab-gyros od Folwark 200 g pieczarek 1 cebula 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 marchew 500 g ziemniaków 2 łyżki domowej(...)ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso ( dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy
R'n'G KitchenŁowicz 1,5 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 1,5 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny(...)wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/4 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie (około pół szklanki), zagęścić sos. Doprawić do smaku
Praktyczna plpomysłu na zdrowy obiad? Wypróbujcie przepis na kotleciki mięsne z awokado i serem feta, podawane na puszystych plackach owsianych. Czego można chcieć więcej? Zdrowy obiad zapewni nie tylko pieczone mięso mielone, ale przede wszystkim awokado, owoc bogaty w źródło białka i witamin. Dodajmy do tego pyszną fetę i mamy niesamowite połączenie smaków! Wszystko zaś zwieńczone jest podaniem na puszystych placuszkach
A to pestkaspaghetti podane z pulpecikami. Taki sposób jest idealnie dla dużych głodomorów. Do dania wykorzystałam makaron Arc Pol Spaghetti . Makaron jest idealny do tego typu dania. Składniki: 300 g mięsa wieprzowego lub wołowego 250 g makarony spaghetti Arc Pol 400 m passaty pomidorowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 cebula 1 ząbek(...)czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek por Makaron Arc Pol Spaghetti ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Dodać mięso mielone, natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć kuleczki mięsne po ok 3 minuty z każdej strony. Dolać passatę pomidorową i gotować 15 minut na małym
Kuchnia w oparachKotlety Twardowskiego Ciekawy sposób na inne niż zwykle, faszerowane roladki schabowe! Mięso jest bardzo smaczne, aromatyczne i kruche. Myślę, że to danie świetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Polecam! Składniki: 3 kotlety ze schabu 10dkg masła 1 ząbek czosnku 15dkg żółtego sera pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano olej(...)przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części *** *** Kotlety schabowe cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem w środku składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi *** *** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne
Blog z Apetytemgrillowa – polecam zajrzeć tutaj Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, tworząc dwa kotlety. W misce mieszamy olej i przyprawy. Wkładamy nasze kotlety, mieszamy ręką, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy naszą patelnię grillową i układamy mięso. Grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Tak przygotowane piersi z kurczaka
Słodkie okruszkipłaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa. Gdyby okazało się, że farsz jest
W garach u GosiPojechała z nami na londyński kemping (jak widać na załaczonych tam obrazkach) i okazała się być znakomitym akompaniamentem do mięs z grilla. Przy okazji wiezienia sałatki gdziekolwiek i braku jakichkolwiek kuchennych udogodnień, pominęłam punkt wcześniejszego zalewania cebuli sosem/dressingiem. I powiem szczerze specjalnie wielkiej różnicy w smaku nie wyczułam. Tyle tylko, że doszłam do wniosku, że pływajace w occie pomidorki(...)torbie znalazł słoiczek przygotowanego sosu, dodany do reszty w ostatniej chwili. Przepis z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa . Składniki: (na okolice 3-4 porcji, jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków na przykład) 400g puszka białej fasolki (u mnie - 'butter beans', czyli swojski 'Jasio') 1/2 średniej, czerwonej cebuli 2 łyżki posiekane natki pietruszki garść (jakieś 8 sztuk) pomidorków koktajlowych
Lejdi of the houseRolada wieprzowa, która doskonale smakuje na gorąco jak również na zimno. Dość prosta w przygotowaniu nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Składniki 1 kg mięsa mielonego z szynki ( lub inne chudsze mięso) kilka plasterków chudego boczku lub szynki kilka plasterków żółtego sera kawałek pora 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka pieprzu 2 … Czytaj dalej Rolada wieprzowa
gotuj ze mnąKilka gałązek szałwii Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, świeżo mielona sól Piersi z kurczaka myjemy, obcinamy błonki i delikatnie kroimy na paski. Możemy też użyć polędwiczek z piersi kurczaka. Przygotowane mięso oprószamy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy jedną łyżkę masła. Kiedy patelnia się nagrzeje smażymy filety z kurczaka, co chwilę polewając zawartością patelni. Kiedy piersi będą ładnie zarumienione(...)brązowo z obu stron przekładamy je na talerz. Dorzucamy pozostałe masło oraz listki szałwii. Smażymy przez chwilkę, aż listki zaczną robić się chrupkie. Polewamy nimi mięso, które możemy podać ze zwykłym puree z ziemniaków (na zdjęciu puree ziemniaczano-kalafiorowo-marchewkowe czyli klasyczne czyszczenie lodówki :)), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
Kolizje Smakówpapryki czerwonej połowa papryki zielonej 5-6 większych borowików 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka sól, pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa i je nacieramy. Marynata to połączenie przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, przyprawy do kurczaka oleju oraz soli. Na drugi dzień przygotowujemy już ostatecznie nasze mięsko. W naczyniu żaroodpornym układamy(...)tłuszczu. Wkładamy do piekarnika na 2 h. Ja początkowo piekłam w temperaturze 150 stopni. Po 90 min temperaturę zwiększyłam na 180 stopni. Smacznego! Ann :) ** Ja podałam mięso w naczyniu żaroodpornym na obrotowej desce. Jedno i drugie możecie znaleźć klikając w linki poniżej: Taca obrotowa: https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90074483/ Naczynie żaroodporne: https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10289307/
Kuchnia moimi oczami