Czas na papryczki faszerowane pieczone w piekarniku:) SKŁADNIKI: farsz: 400g mięsa mielonego 1/2 szkl. ryżu 1 papryka ( u mnie pół żółtej i pół zielonej ) 2 średnie cebule 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta chilli 2 czubate łyżki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 4-5 papryk zależy od wielkości 2 opakowania mozzarelli WYKONANIE: 1.Papryk(...)umyć, wydrążyć nasiona, przekroić albo tak jak ja wzdłuż, albo odkroić górę by zrobić kapturek. 2.Do dużej miski włożyć - mięso mielone, ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę podsmażona na maśle, przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszać. 3.Papryczki nadziać. 4.Papryczki wyłożyć na posmarowanej blaszce, można użyć tłuszczu, ja podlałam tylko wodą. 5.Piec w temp 180* około 55min, Gdy papryczki zmiękną
Dziś Ja gotujeDelikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
KorniszonkiPierogi są dość delikatne, idealnie smakują ugotowane od razu po zrobieniu lub odgrzewane w wodzie lub odsmażane na patelni. Podałam je nieco inaczej niż tradycyjne pierogi ruskie czy z mięsem. Pierogi te najlepiej smakują polane masłem, posypane tartym parmezanem oraz natką pietruszki. To najlepsze dodatki do ich okraszenia. Polecam Ci także przepisy: – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką
nietylkopasta.plczosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku według uznania 200 ml śmietany 18 % Panierka 2 Jajka 1 szklanka bułki tartej Wykonanie Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem , następnie przekładamy do miski , dodajemy obraną cebulę oraz czosnek , doprawiamy przyprawami powyżej wymienionymi i odstawiamy na noc , bądź jak mamy nie za wiele czasu to na godzinkę . Kiedy(...)nasze mięso troszkę odstało , wyciągamy ze śmietany i przekładamy do talerza , a do naszej śmietany dodajemy jajka i dokładnie mieszamy , następnie rozgrzewamy patelnie z oliwą i zaczynamy panierować nasze kotlety . Do oddzielnego talerza wsypuje bułkę tartą , następnie naszego kotleta oprószam bułką , następnie zanurzam w śmietanie z jajkami a na końcu ponownie w bułce i na rozgrzaną patelnie zaczynamy smażyć
Mój Smakopakowanie przyprawy do gyrosa -olej -patyczki do szaszłyków Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń. Kroimy na kawałki wielkości polędwiczek. Ok. 1,5 cm grubości i 10 cm. długości. Mięso wrzucamy do miski. Dolewamy łyżkę oleju, posypujemy przyprawą (ok. 3/4 opakowania) i dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i myjemy. Wbijamy w nią 3 patyczki do szaszłyków tak by utworzyły trójkąt. Następnie(...)nabijamy na nie mięso. Kiedy dojedziemy do końca obracamy całość tak by cebula była do góry. Przed włożeniem do piekarnika przykrywamy cebulę folią aluminiową żeby się nie spaliła. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra/dół) przez 1,5 godzinki. Smacznego
Magia jedzenia.przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody. Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem z ud kurczaka (bez skóry i kości), a także mięsem mielonym. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazimnego pieczystego, albo nie było pomysłu co z nim zrobić, albo się o nim zwyczajnie zapomniało. Jeszcze gorzej jest z gotowanym kurczakiem, np. z rosołu. Niewielu jest amatorów takiego mięsa, które wciąż ma mnóstwo smaków i jest zdrowe, ale, co tu dużo mówić – nie wygląda najlepiej. Co zrobić z resztek kurczaka, żeby nie zmarnować dobrego jedzenia? Nasza propozycja(...)drobno cebule i smaż 2 minuty, jeśli używasz szalotki, lub 5 minut jeśli smażysz zwykłą cebulę. Dodaj drobno posiekanego kurczaka, zamieszaj, podkręć temperaturę i smaż na intensywnym ogniu, aż mięso się podpiecze. Dodaj pieprz cayenne i parykę, zamieszaj, smaż chwilę i odstaw. Krok 3 Jeśli nie masz gotowego wrzuć do blendera pomidory z puszek, czosnek, oliwę i mód i zmiksuj
Niedzielny kucharzząbki czosnku (obrane i drobno posiekane) 2-3 łyżeczki całego kminu rzymskiego (świeżo prażonego i drobno zmielonego) 1 1/2 litra wywaru na wołowinie (może być z małymi kawałkami mięsa) 1/4 szklanki słodkiej śmietany sól i mielony czarny pieprz (do smaku) jajka na twardo (2 na osobę) Zagotuj bulion z selerem, marchewką i ziemniakami ze skórą (aż marchewki będą al dente(...)ziemniaki całkowicie ugotowane) . Wyjmij wszystkie warzywa i mięso z bulionu (z wyjątkiem selerów) i odłóż na bok, zmieniaki obierz ze skórki. Dodaj do wywaru prażony kminek, szczaw i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj do momentu, aż szczaw zwiotczeje i zacznie się rozpadać (zmieni kolor z jaskrawozielonego na ciemnozielony). Używając ręcznego blendera, zmiksuj „na gladko” zawartość garnka. Dodaj śmietanę
Jem więc Jestemsmaczne i bardzo w moim guście. Dużo bardziej niż te wersje z dodatkiem kminu czy garam masali. No i chyba, w przeciwieństwie do Maćka, ciężko byłoby mi zrezygnować z mięsa. Może kiedyś do tego dojrzeję... Składniki: 200 g filetu z piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 200 g mandarynek z syropu 1 cebula 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 szkl(...)kostkę. Podsmażyć na patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa i cebuli. W tym momencie dodałam ok. 1/2 szl. syropu z mandarynek. Można dolać wodę lub bulion warzywny. Dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec
zadanie-gotowaniełyżki ketchupu pikantnego sól szczypta chili cayenne świeżo mielony pieprz 3-4 łyżki oleju 1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego ew. wody klopsiki: 500 g mielonego mięsa np z łopatki 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju do smażenia Pieczarki oczyścić,umyć(...)cebuli. Do garnka wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem kilkanaście minut. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę,odciśnięta bułkę,rozgnieciony czosnek i jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować małe klopsiki. Klopsiki obsmażyć
Kolorowa kuchnia ElkiZapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzi! Masz mało czasu, pracujesz od rana do wieczora, to pomysł na szybki obiad jest jak znalazł dla ciebie i twojej rodziny. Zrób makaron z sosem pomidorowym z mielonym mięsem. Makaron można przyrządzić na tysiąc smacznych dań. Tradycyjny sos bolognese można podać z oliwkami. Sos boloński to moja deska ratunkowa. Mała porcja mielonego i makaron na obiad to szybka alternatywna(...)smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki, opcjonalnie 3 łyżki parmezanu do posypania 300 g świeżego makaronu fettuccine Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj zmielone mięso i smaż aż przestanie być czerwone. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną bazylię i pomidory. Dopraw sos solą i pieprzem, wlej bulion i gotuj przez 25 minut. Ugotuj makaron aldente
codojedzeniaosoby i 3 dzieci) 300g makaronu fusilli 1-2 łyżki oliwy 1 cebula, drobno posiekana 300ml smietanki 36% 1 łyżeczka mieszanej przyprawy w rodzaju 'Podravka' lub 'Kucharek' 1.5 szklanki mięsa z kurczaka, ugotowanego i drobno pokrojonego* 1.5 szklanki różyczek brokuła 3 czubate łyżki startego drobniutko Parmezanu sól i pieprz, do smaku Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu - we wrzacej, osolonej(...)gotowania. Podawaj od razu. * Najlepszy jest mało doprawiony kurczak. Taki z rosołu, czy zupy. Albo resztki upieczonego tylko z odrobina soli i przypraw. Mocno doprawione, ostre mięso zmieni smak całości
Lejdi of the houseSzybki, domowy obiad. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Pulpety można też zapakować na wynos do pracy i zjeść razem z surówką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo - wołowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Liści laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko mieszamy dokładnie
Lena Gotujekokosowego sól, pieprz słodka papryka w proszku suszone oregano Wykonanie: pokrojone kotlety rozbić pod płatem folii spożywczej. Posolić, oprószyć pieprzem i sowicie posypać oregano Odstawić na kilkanaście minut porcje mięsa obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić pociętą cebulę. Przełożyć do rondla. Resztki z patelni zalać odrobiną wody, zeskrobać i dołożyć do rondla(...)zawartość rondla zalać mlekiem kokosowym i przecierem pomidorowym. Użyłam domowego, dość skoncentrowanego przecieru pomidorowego. W razie czego smak możesz podrasować dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić mięso do miękkości. Grube kawałki schabu koło 45 minut, te cienkie wystarczy 30 minut podałam z pieczonym batatem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!