mięso - 63110 przepisów (strona:1506/4208)

Zupa warzywna na indyku 166

marchewki 1/2 pora 2 łyżki masła 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła sól , pieprz   Sposób przygotowania: Mięso opłucz , pokrój, zalej 1,5 l wody.Wsyp szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Oczyść marchewki , pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z mięsem. Por starannie oczyść, pokrój w krążki. Na patelni

Różne smaki w kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 179

kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej

Trzeci talerz
Rozgrzewająca zupa meksykańska 544

Dziś prezentuję mój ulubiony rodzaj zupy - czyli taką zupę, którą po prostu można się najeść! Zupa idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca i sycąca dzięki zawartości mięsa. Zupa meksykańska bardzo dobrze nadaje się na jesienno-zimowy posiłek. Przypomina w smaku potrawę  chilli con carne . Smacznego! Składniki: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 300 g mielonej wołowiny(...)oregano, 0,5 mielonego kminku sól, pieprz do smaku Wykonanie: W garnku na łyżce oliwy podsmażyć lekko pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty ząbek czosnku. Dodać oliwę i mięso. Podsmażyć całość mieszając. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i wlać bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy

psgotujemy
Chili con carne – danie jednogarnkowe 201

ryżem, makaronem lub pieczywem. Danie jest bardzo pyszne, lekko pikantne, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chili con carne będziemy potrzebowali: Rondel lub garnek o pojemności 3L 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 2 papryki czerwone 2 papryki żółte lub zielone 2 papryczki chili około 250 g cebuli 700 g passaty pomidorowej 1 puszka 400 g pomidorów krojonych(...)cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję paprykę i papryczkę chili i całość smażę około 10 minut, na małym ogniu. Po 10 minutach dodaję mięso i jeszcze smażę około 20 minut – na małym ogniu. Następnie dodaję pozostałe składniki i doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i całość gotuję (duszę) jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdzam

Uwaga Babcia Gotuje
Filet z dorsza na puree z brokuła i ziemniaka 225

piec. Ryba przebywa w nim 30 minut (10 minut się nagrzewa do 180 stopni i 20 minut się piecze). Przykrycie ryby folią sprawia, że ryba nie będzie sucha, a mięso będzie delikatne i sprężyste. W czasie, kiedy piecze się ryba, przygotować puree. Pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki brokuła i posiekaną grubo cebulę ugotować w 750ml wody. Po 15 minutach gotowania(...)dolać odrobinę wody z gotowania, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Filet z dorsza po upieczeniu będzie bardzo delikatny, może się nawet rozpaść. Można pozbyć się skóry i położyć tylko kawałki mięsa. Rybę wedle własnej inwencji ułożyć na zielonym puree. U mnie cytryna pełni funkcję dekoracyjną, pozwoliłam sobie zostawić kilka listków rozmarynu, których też się nie je (ale łatwo je zdjąć razem

Dietolog
Makaron Foglie d’ulivo ze szpinakiem, z kurczakiem i serkiem pleśniowym 270

ciekawymi, smacznymi dodatkami, które czynią je daniem wyśmienitym. Dzisiaj mam dla Was propozycję na makaronową ucztę dla podniebienia. Otóż włoski makaron ze szpinakiem w kształcie listków oliwnych połączyłam z mięsem z kurczaka,   przesmażonym na „czosnkowej oliwie” (można zamienić na indyka, cielęcinę...) i połączyłam ze smacznymi dodatkami. Pyszne... Składniki: - 250 g makaronu ze szpinakiem (Foglie d’ulivo agli spinaci(...)warzywnej (kukurydza, zielony groszek i papryka) - sól - pieprz - 120 g serka pleśniowego z ziołami (prowansalskimi) Wykonanie: Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odcedziłam, przykryłam, żeby   zabezpieczyć przed wystudzeniem. Mięso po umyciu pokroiłam w cienkie paseczki. Cebulę posiekałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy, włożyłam czosnek i chwilę go podsmażyłam. Trzeba uważać, żeby

Kuchnia u Krysi
Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 284

świątecznego obiadu! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Szacowana cena z podanej ilości składników: 36 zł Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Składniki: Kurczak 1,5-1,6 kg 1 łyżka tymianku 2 ząbki czosnku Sól – 2 łyżki Pieprz 1 łyżka Nadzienie 4 wątróbki indycze Bułka kajzerka 2 jajka 2 łyżki bułki(...)stanie się kremowa i jasnożółta w kolorze. Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i dodajemy masę z żółtek. Znowu mieszamy. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy ubitą pianę, wolnymi ruchami mieszając całość. Na koniec doprawiamy

Niedzielny kucharz
Chrupiące udka z kurczaka w panierce orzechowej 177

Receptura jest oczywiście tajna, pewnie też dlatego, że ma pewnie tyle sztucznych składników jak zabawki dorzucane w gratisie do śmieciowego jedzenia. Spróbowaliśmy jednej z metod polegającej na podwójnym panierowaniu mięsa. Wyszło tak sobie: ciężkie i smażone w głębokim tłuszczu. Jak zrobić chrupiącą panierkę W tym roku Sylwestra spędzamy też w Słopnicach, tyle że bez gości, ale za to przekąski też(...)Zrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso i z wierzchu tworzą smakowitą skórkę. Polecamy Wam ten przepis jako przekąskę lub jako danie obiadowe. Przepis na chrupiące udka z kurczaka pochodzi z programu kulinarnego sióstr Hemsley&Hamsley

Niedzielny kucharz
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 181

Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko(...)woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pulpety 198

Delikatne w smaku pulpety, to zawsze dobra propozycja na obiad. Potrawa, która smakuje zarówno dużym jak i małym. Skład: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki, 1 jajko, łyżka majeranku, szczypta pieprzu, szczypta soli. Wszystko mieszamy razem w misce, a  dla poprawienia konsystencji dosypujemy bułki tartej. Jak mamy przygotowane mięso, to przed ugotowaniem na niespodziankę możemy je  nadziać

chleba naszego
Gulasz z karkówki orientalnie 139

podgrzybki) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego cynamon sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, oprószamy mąką, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Do mięsa wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście kaffiru, ziele angielskie, sok z limonki i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Do mięsa dodajemy grzyby, dusimy kolejne 30 min. Pod koniec wlewamy

R'n'G Kitchen
pieczony kurczak z suszonymi pomidorami 115

przygotowywałam tego kurczaka po raz pierwszy, duża część marynaty zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach zanim trafiła na mięso.. 😉 Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 165g suszony pomidorów olej od suszonych pomidorów 1/2 główki czosnku ostra papryka pieprz sól zblenduj pomidory z czosnkiem, dodaj tyle oleju, by pasta była wilgotna i łatwo było ją rozsmarować na mięsie. [...] Artykuł pieczony kurczak z suszonymi pomidorami

SandraFrej.com
Surówka z kapusty kiszonej 149

dziś przepis na surówkę z kapusty kiszonej 😀, która jest świetnym dodatkiem do potraw białkowych, kotletów, pieczeni, mięsa z grilla, czy mięsa duszonego i  nie tylko. Można zjeść kapustę kiszoną prosto ze słoika lub z beczki, można też ją tuningować i podać w postaci np. takiej surówki jaką proponuje Agnieszka! Oddaję głos 😀... Składniki: kapusta kiszona dowolna ilość marchewka cebula olej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Włoskie farfalle z kurczakiem i sałatą rzymską 162

zjadałam, sałatę rzymską do nich zaliczałam. Postanowiłam, trochę inaczej ją przygotować i na ciepło z makaronem oraz kurczakiem skomponować. Filet w kostkę pokroiłam i z czosnkiem wysmażyłam, sałatę do mięsa dodałam, z ugotowanym makaronem zmieszałam, smacznie doprawiłam, listki bazylią i płatki serowe dołożyłam. Danie to jest szybkie i nieskomplikowane, w sam raz na drugie danie. Składniki na 2 porcje(...)drobną kostkę.  Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a kapustę rzymską w cienkie paski (szatkujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka z czosnkiem (soki powstałe podczas smażenia mięsa, muszą odparować). Dodajemy ziół śródziemnomorskich i doprawiamy solą do smaku. Następnie dodajemy sałatę i mieszając podsmażamy ją 2-3 min. Dodajemy makaron, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, mieszamy. Makaron

Moniki Smakołyki
Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku. 178

przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć ochotę? Zwłaszcza, że mięso i pora można pokroić wcześniej a po powrocie do domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię. Istny banał   Jako dodatek do tego dania możecie(...)dopraw solą, pieprzem i dwoma łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były doprawione. Można odstawić na 30 minut aby przyprawy przeniknęły do mięsa ale nie jest to konieczne.     Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie wrzuć polędwiczkę i smaż z każdej strony ok 2-3 minuty. Dodaj czosnek i pora

kuron.com.pl