zrodził się pomysł na dzisiejsze danie główne, czyli kurczaka pieczonego w całości. Na samą myśl o jego chrupiącej skórce i soczystym, białym mięsie cieknie mi ślinka. Nie obejdzie się też bez małej kłótni przy stole o to który kawałek wędruje do Zosi, a który jest Marysi(...)Zosia. Co ja bym bez niej zrobił Całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj tuszkę kurczaka i odstaw na minimum 60 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Kurczak pieczony wychodzi idealny jeśli jest pieczony na środkowej półce z termoobiegiem w 150°C przez 2 godziny. Podawaj
kuron.com.pldekoracji Zamarynuj 300 g piersi indyka w 1 łyżeczce przyprawy 5 smaków, 0,5 łyżeczki soli, szczypcie pieprzu i 2 łyżkach oleju. Odstaw na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. W czasie gdy mięso się marynuje przygotuj sos. Do 150 ml soku z ananasa, najlepszy do tego dania jest
kuron.com.plZapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, oregano bezglutenowa bułka tarta 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na oliwie razem z oregano(...)ogniu. Pamiętamy, że ryż jak i kasze gotujemy w proporcji 1 ;2 czyli na szklankę ryżu potrzebujemy 2 szklanki wody. NIE MIESZAMY. Następnie studzimy ugotowany ryż i cebulkę. Mielimy mięso. 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, sporo oregano. 3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bezglutenowej bułce tartej
Kawa z mlekiemDziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem kupnemu, makaron robić będziemy do lasagne), oczywiście bezglutenowa. Te niezwykłe zestawienie zapachu i smaku nie wymaga zbyt wiele pracy, dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 dorosłych osób(...)smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy makaron, w międzyczasie kroimy pierś kurczaka w drobne cząstki. 2. Cebulę kroimy w pół-talarki. 3. Smażymy cebulę na oliwie do zeszklenia. 4. Następnie dodajemy mięso, solimy, paprykujemy, dodajemy curry (ja zawsze sypię dużo przypraw - lubię gdy jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony
Kawa z mlekiemNigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej na bezglutenową ) pozwoliła mi otworzyć się na nowe smaki , nowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa
Kawa z mlekiemzagotowuję, wyłączam źródło ciepła i dopiero wtedy doprawiam łyżeczką soli, pieprzem i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiego sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso. Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie dodaję już żadnego tłuszczu. Przesmażamy je około 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dusimy jeszcze około 15 minut, po czym
MamaOskarkażółta i czerwona -1 cebula -sól -pieprz -słodka papryka mielona -majeranek -suszone liście lubczyku -olej Sposób przygotowania: Podudzia myjemy, układamy na blaszce. Dajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim mięso. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 200 stopniach godzinkę. Następnie odkrywamy i przypiekamy mięso. Kiedy będzie złociste
Magia jedzenia.marynaty: 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam wzdłuż na połówki i kroję w cienkie plasterki. Z podanych składników przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki. Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej
JejKuchnianajmniej 2 godziny. SCHAB: Schab czyścimy. Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili. Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu
Ostra na Słodkomajonezu 3 łyżki ketchupu 15 dag słonych paluszków łyżeczka ostrej papryki sól pieprz "Olej Wielkopolski" do smażenia (ja użyłam oleju rzepakowego) Sposób przygotowania: Kotlety wieprzowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony posypujemy je solą i pieprzem. Majonez łączymy z ketchupem. Tak przygotowanym sosem smarujemy kotlety z każdej strony. Paluszki drobno rozdrabniamy (ja użyłam do tego celu tłuczka(...)mięsa). Do rozdrobnionych paluszków dodajemy ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Schabowe panierujemy w przygotowanej w ten sposób panierce i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania: ok. 16 zł Chętnych do wzięcia udziału w akcji zapraszam na stronę
Pobite gary BarbarySkładniki mięso wołowe sól pieprz kminek mielony olej Przygotowanie Mięso zmielić, przyprawić (porządnie) solą, pieprzem, kminkiem. Wlać odrobinę oleju i wyrobić. Uformować hamburgery odpowiednie wielkością do bułki i smażyć po 2 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.. Dodatki według smaku, pomidor, ogórek, cebula, majonez, ketchup, musztarda, sałata..... Bułkę przekroić polać olejem i podpiec ok 4 minuty
Gaździnka warzySkładniki: 500 g mięsa z indyka (płatki z podudzi) 1 czerwona papryka 1 duża cebula 12 sztuk małych pieczarek 150 g wędzonego surowego boczku około 2 łyżek oleju opakowanie przyprawy do grilla (klasycznej) Sposób przygotowania: Mięso z indyka kroimy w kostkę. Boczek kroimy w plastry a następnie w kwadraty. Paprykę kroimy w kwadraty. Cebulę kroimy w ósemki i dzielimy warstwy
Qchnia po prostutartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę i całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie podajemy z zestawem ulubionych
Słodkie okruszkipęczek koperku 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanego estragonu 1 łyżka przyprawy jarzynowej 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Sposób Umyte mięso i boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki bądź w kostkę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Fasolę umyć, odciąć(...)końce, gotować 15 min w osolonym wrzątku, odcedzić, pokroić na kawałki długości 5 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć mięso i boczek, podsmażyć. Dodać cebulę, marchewkę, fasolę i kapustę. Wsypać przyprawę jarzynową. Wlać bulion, składniki wymieszać. Dusic około 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ok 15 min. przed
Kuchenne aromatymnie Ketchup Kotlin Łagodny idealnie tutaj pasuje 😀 Wbrew pozorom, poniższa rolada jest łatwa do przygotowania. Pamiętajcie o tym, aby nie dodać zbyt dużej ilości soli do farszu jak i mięsa, ponieważ ciasto serowe będzie już lekko słone w smaku. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki na 1 dużą roladę: ciasto serowe 250 g startego, żółtego sera (np. goudy(...)roladę. Delikatnie wyrównać. Piec około 25-30 minut w 165ºC (aż do lekkiego zezłocenia). W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze kawałki. Ewentualnie lekko rozbić. Mięso przyprawić odrobiną soli (nie za dużo, bo ciasto serowe będzie już dosyć słone!), pieprzem i słodką papryką. Podpieczoną roladę posmarować ketchupem Kotlin Łagodnym, następnie rozłożyć surowe piersi z kurczaka
Ugotować