mięso - 63110 przepisów (strona:1512/4208)

Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie – kuchnia podkarpacka 179

dawne codzienne dania rzeczywiście musiały być syte, bo posiłków spożywano niewiele, zazwyczaj trzy, a praca w polu, czy w lesie była bardzo wyczerpująca i wymagała dużo siły, o tyle mięso czy tłuszcz były luksusem i gościły na stołach rzadko. Gotowano głównie z tego, co urosło w ogródku, w polu, lub w lesie, a najpopularniejszymi składnikami były te, które łatwo było(...)ziemniaków. Moja dzisiejsza propozycja to łemkowska zupa, która jest idealnym przykładem   codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest ziemniakami i kaszą, a na końcu zabielony śmietaną z żółtkami. Ten ostatni składnik pojawia się wielu regionalnych przepisach na zupy i polewki

Trzeci talerz
Kurczak pod śmietanową pierzynką 136

nacinamy w połowie i rozbijamy na spore kawałki. Szpinak przesmażamy na oliwie z oliwek, doprawiając solą pieprzem i czosnkiem granulowanym (nieśmiertelna trójca do szpinaku).  Każdy z rozbitych kawałków mięsa smarujemy serkiem kanapkowym (połowa opakowania serka na 4 kawałki mięska - pozostała część serka do wykorzystania później), a na górę szpinak Każdy z kawałków mięsa składamy na pół i tak przekładamy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Sałatka z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów, pestek dyni i słonecznika 162

Sałatka z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów, pestek dyni i słonecznika. Lubicie sałatki? Ja je uwielbiam. Zarówno te typowo warzywne, jak i te z mięsem i innymi dodatkami. Dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika. Szybka i smaczna. Spróbujcie. Składniki: 2 garście sałaty lodowej 3 pełne(...)czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek *miałam z obiadu (kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w przyprawie gyros, pod koniec podlewając lekko wodą, aby mięso było bardziej soczyste i miękkie) Przygotowanie: Do miski rwiemy w rękach sałatę lodową, dodajemy nasze kawałki kurczaka w przyprawie gyros, pokrojonego na półplasterki górka, pokrojone rzodkiewki oraz 3 pełne łyżki mieszanki

Słodkie okruszki
Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą 213

łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować mięso.  Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić  z  błon i pokroić w niewielką kostkę. Kawałki kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu.  Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić(...)pokrojonego kurczaka i podsmażyć, aż stanie się złocisty. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą do kebaba/gyrosa i dokładnie wymieszać. Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni. Pozostałego na patelni, po smażeniu kurczaka, oleju nie wylewać! Kukurydzę odcedzić z zalewy. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę (250 ml). Dodać zioła prowansalskie

Gospodyni Miejska
Skrzydełka z patelni, duszone z cebulą 1468

szybkie do wykonania. Skrzydełka mają lekki aromat cebuli. Doprawiłam je pomidorami i odrobiną curry i to one są główną nutą smakową. Skrzydełka tak przygotowane są soczyste i mięciutkie, a mięso nie wymaga wcześniejszego natarcia przyprawami. Składniki: 1 kg skrzydełek (około 8 sztuk) sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju 2 średnie cebule 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka(...)curry, czosnek oraz wlewamy kilka łyżek wody. Całość mieszamy i dokładamy skrzydełka. Potrawę przykrywamy i dusimy 40 minut. Po 20 minutach skrzydełka przewracamy na drugą stronę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Gotowe

Smak mojego domu
Faszerowane cukinie. 165

Składniki: -2 cukinie -0,5 kg. mięsa mielonego -puszka marchewek bonduelle -puszka kukurydzy bunduelle -1 czerwona papryka -starty ser -sól -pieprz -majeranek Sposób przygotowania. Mięso mielone podsmażamy na patelni. Gdy będzie miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zacznie robić się miękka dodajemy kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie mieszamy

Magia jedzenia.
Roladki ze schabu z pysznym nadzieniem 175

plasterki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz musi być dobrze doprawiony.Smażyć aż wszystko zmięknie. Kulkę mozzarelli pokroić na 6 równych części. Farsz rozłożyć na na plastrach mięsa. Na każdy kawałek położyć mozzarellę. Zawinąć mięso jak na zrazy. Każdą roladkę obwinąć w plater boczku wędzonego. Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty

Kuchnia Pokoleń
Szaszłyki z łososia, sera halloumi i ananasa – GRILL DLA DIABETYKA 179

prosto z grilla. Niewiele składników, uzupełniające się smaki, mało roboty, a efekt zaskakująco smaczny. Grillowanie wcale nie musi oznaczać jedzenia tłustych kiełbas, karkówki i boczku. Tym bardziej, że tłuste mięsa, pełne nasyconych kwasów tłuszczowych, nie są polecane diabetykom. Grill to nie tylko mięso! Co powiecie na grillowaną cukinię, bakłażana czy ananasa? U nas takie rzeczy trafiają na ruszt. Zobaczcie zresztą

Dietolog
Kura pod cegłą, czyli jak szybko upiec kurczaka 179

szybko upiec kurczaka? Wystarczy kawałek solidnej cegły, porządny kamień, albo ciężki moździerz. To nie żart! Mocno dociśnięty kurczak ma wspaniale przypieczoną skórkę, soczyste mięso i piecze się o niebo szybciej! Czas : 45 minut w tym 30 minut na pieczenie Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Jak szybko upiec kurczaka Jak szybko upiec kurczaka? Często słyszymy to pytanie i mamy(...)tuszkę piersiami do góry. Piecz jeszcze 10 minut już bez obciążenia. Po tym czasie kurczak powinien być dobrze wypieczony. Na wszelki wypadek wyciągnij go jednak z piekarnika i nakłuj mięso na udach. Jeśli z nacięć wypłynie przezroczysty sos, kurczak jest gotowy. Jeśli nie, wstaw go jeszcze na 5 minut do pieca. Wyjmij kurczaka z pieca i odstaw na 15 minut

Niedzielny kucharz
PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni w całości - przepis 178

kładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso białe w środku (nie polecam zbyt długiego smażenia ryby, straci ona wówczas swój wspaniały smak, a mięso stanie się suche i wiórowate). Przed położeniem ryby na gorący tłuszcz, można wcześniej

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 104

soku pomidorowego z polskimi ziołami parmezan wiórki mozzarella starta sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm . Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem. Mięso mielimy na średnich oczkach. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy

R'n'G Kitchen
Zrazy wołowe 121

włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko zrumienić. Przełożyć do garnka. Gotować na ogniu, pod przykryciem, przez około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie delikatne i kruche. Gdy mięso będzie już miękkie możemy zagęścić sos mąką wymieszaną z częścią wywaru, zagotować. Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Tatar z marynowanymi rydzami, galaretką z buraka i czarną quinoą 174

cały czas mieszamy i gotujemy chwilę, aż agar się rozpuści, przelewamy do silikonowej foremki i odstawiamy w chłodne miejsce.  Grzybki, cebulę i korniszonki drobno kroimy. W ringu układamy mięso, na górze robimy wgłębienie w które wlewamy żółtko. Dookoła mięsa układamy posiekane składniki, czarną quinoę i pokrojoną w kostkę galaretkę z buraczków. Ozdabiamy kiełkami i gotowe

Quinoa Raz!
Placki drobiowe z botwinką i dymką 117

Macie już pomysł na dzisiejszy obiad ? Jeśli nie zapraszam na drobiowe placki J Botwinka niekoniecznie nadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa jakim jest kurczak, z dodatkiem dymki   można usmażyć pyszne drobiowe placki na obiad, najlepiej smakują podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórka, smaczne wiosenne danie! Na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś(...)osuszyć pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.  Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki odłożyć i wykorzystać do zupy a resztę pokroić w drobniutką kostkę, cebulkę dymkę posiekać , dodać do mięsa, wsypać mąkę pszenną wbić jajko, dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , całość wymieszać aż będzie gęsta jednolita masa. Łyżką nabierać porcje masy, układać na rozgrzanej patelni z niewielką

Wanilia i Kardamon
Makaron z kurczakiem i cukinią 250

Makaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania