mięso - 63110 przepisów (strona:1512/4208)

Kurczak pieczony nasz ulubiony 265

zrodził się pomysł na dzisiejsze danie główne, czyli kurczaka pieczonego w całości. Na samą myśl o jego chrupiącej skórce i soczystym, białym mięsie cieknie mi ślinka. Nie obejdzie się też bez małej kłótni przy stole o to który kawałek wędruje do Zosi, a który jest Marysi(...)Zosia. Co ja bym bez niej zrobił     Całość dokładnie wymieszaj.     Przygotowaną marynatą natrzyj tuszkę kurczaka i odstaw na minimum 60 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.     Kurczak pieczony wychodzi idealny jeśli jest pieczony na środkowej półce z termoobiegiem w 150°C przez 2 godziny.   Podawaj

kuron.com.pl
Indyk słodko kwaśny. Przepis krok po kroku. 301

dekoracji   Zamarynuj 300 g piersi indyka w 1 łyżeczce przyprawy 5 smaków, 0,5 łyżeczki soli, szczypcie pieprzu i 2 łyżkach oleju. Odstaw na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.   W czasie gdy mięso się marynuje przygotuj sos.   Do 150 ml soku z ananasa, najlepszy do tego dania jest

kuron.com.pl
Ryżowe kotlety mielone (bezglutenowe) 157

Zapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, oregano bezglutenowa bułka tarta 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na oliwie razem z oregano(...)ogniu. Pamiętamy, że ryż jak i kasze gotujemy w proporcji 1 ;2 czyli na szklankę ryżu potrzebujemy 2 szklanki wody. NIE MIESZAMY. Następnie studzimy ugotowany ryż i cebulkę. Mielimy mięso. 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, sporo oregano. 3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bezglutenowej bułce tartej

Kawa z mlekiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i owocami (bezglutenowa) 218

Dziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem kupnemu, makaron robić będziemy do lasagne), oczywiście bezglutenowa. Te niezwykłe zestawienie zapachu i smaku nie wymaga zbyt wiele pracy, dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 dorosłych osób(...)smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy makaron, w międzyczasie kroimy pierś kurczaka w drobne cząstki. 2. Cebulę kroimy w pół-talarki. 3. Smażymy cebulę na oliwie do zeszklenia. 4. Następnie dodajemy mięso, solimy, paprykujemy, dodajemy curry (ja zawsze sypię dużo przypraw - lubię gdy jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony

Kawa z mlekiem
Gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #5 168

Nigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej na bezglutenową ) pozwoliła mi otworzyć się na nowe smaki , nowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa

Kawa z mlekiem
Lasagne z mięsem mielonym 157

zagotowuję, wyłączam źródło ciepła i dopiero wtedy doprawiam łyżeczką soli, pieprzem i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiego sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso. Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie dodaję już żadnego tłuszczu. Przesmażamy je około 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dusimy jeszcze około 15 minut, po czym

MamaOskarka
Pieczone nóżki kurczaka z warzywami. 205

żółta i czerwona -1 cebula -sól -pieprz -słodka papryka mielona -majeranek -suszone liście lubczyku -olej Sposób przygotowania: Podudzia myjemy, układamy na blaszce. Dajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim mięso. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 200 stopniach godzinkę. Następnie odkrywamy i przypiekamy mięso. Kiedy będzie złociste

Magia jedzenia.
DOMOWA SHOARMA Z KURCZAKA 691

marynaty: 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam wzdłuż na połówki i kroję w cienkie plasterki. Z podanych składników przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki. Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej

JejKuchnia
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 196

najmniej 2 godziny. SCHAB: Schab czyścimy. Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili. Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu

Ostra na Słodko
Schabowy w paluszkowej panierce 176

majonezu 3 łyżki ketchupu 15 dag słonych paluszków łyżeczka ostrej papryki sól pieprz "Olej Wielkopolski" do smażenia (ja użyłam oleju rzepakowego)  Sposób przygotowania: Kotlety wieprzowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony posypujemy je solą i pieprzem. Majonez łączymy z ketchupem. Tak przygotowanym sosem smarujemy kotlety z każdej strony. Paluszki drobno rozdrabniamy (ja użyłam do tego celu tłuczka(...)mięsa). Do rozdrobnionych paluszków dodajemy ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Schabowe panierujemy w przygotowanej w ten sposób panierce i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania: ok. 16 zł Chętnych do wzięcia udziału w akcji zapraszam na stronę

Pobite gary Barbary
Hamburger 150

Składniki mięso wołowe sól pieprz kminek mielony olej Przygotowanie Mięso zmielić, przyprawić (porządnie) solą, pieprzem, kminkiem. Wlać odrobinę oleju i wyrobić. Uformować hamburgery odpowiednie wielkością do bułki i smażyć po 2 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.. Dodatki według smaku, pomidor, ogórek, cebula, majonez, ketchup, musztarda, sałata..... Bułkę przekroić polać olejem i podpiec ok 4 minuty

Gaździnka warzy
Szaszłyki z indyka - prosty i szybki przepis 213

Składniki: 500 g mięsa z indyka (płatki z podudzi) 1 czerwona papryka 1 duża cebula 12 sztuk małych pieczarek 150 g wędzonego surowego boczku około 2 łyżek oleju opakowanie przyprawy do grilla (klasycznej) Sposób przygotowania: Mięso z indyka kroimy w kostkę. Boczek kroimy w plastry a następnie w kwadraty. Paprykę kroimy w kwadraty. Cebulę kroimy w ósemki i dzielimy warstwy

Qchnia po prostu
Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie 296

tartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę i całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie podajemy z zestawem ulubionych

Słodkie okruszki
Bigosik z młodej kapusty z fasolką szparagową 173

pęczek koperku 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanego estragonu 1 łyżka przyprawy jarzynowej 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Sposób Umyte mięso i boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć,  pokroić w cienkie słupki bądź w kostkę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Fasolę umyć, odciąć(...)końce, gotować 15 min w osolonym wrzątku, odcedzić, pokroić na kawałki długości 5 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć mięso i boczek, podsmażyć. Dodać cebulę, marchewkę, fasolę i kapustę. Wsypać przyprawę jarzynową. Wlać bulion, składniki wymieszać. Dusic około 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ok 15 min. przed

Kuchenne aromaty
Rolada serowa nadziana szpinakiem i pieczarkami 293

mnie Ketchup Kotlin Łagodny idealnie tutaj pasuje 😀 Wbrew pozorom, poniższa rolada jest łatwa do przygotowania. Pamiętajcie o tym, aby nie dodać zbyt dużej ilości soli do farszu jak i mięsa, ponieważ ciasto serowe będzie już lekko słone w smaku.  #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki na 1 dużą roladę: ciasto serowe 250 g startego, żółtego sera (np. goudy(...)roladę. Delikatnie wyrównać. Piec około 25-30 minut w 165ºC (aż do lekkiego zezłocenia). W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze kawałki. Ewentualnie lekko rozbić. Mięso przyprawić odrobiną soli (nie za dużo, bo ciasto serowe będzie już dosyć słone!), pieprzem i słodką papryką. Podpieczoną roladę posmarować ketchupem Kotlin Łagodnym, następnie rozłożyć surowe piersi z kurczaka

Ugotować