ZUPA OGÓRKOWA 304wodą (tak, by były przykryte) i doprowadzam do wrzenia. Zbieram sitkiem szumowiny (ścięte białko), dodaję umyte i obrane warzywa, sól i gotuję na małym palniku (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Składniki zupy: - 2 duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku(...)skórą). Wlewam także część wody od ogórków, dosypuję pokrojony dość grubo koper, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, dolewam ewentualnie więcej rosołu i zagotowuję. Żeberka można oczywiście obrać i mięso dorzucić do zupy. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany i dla chętnych z wodą od ogórków... mniam... pychotka... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowe
Pstrąg z cytryną faszerowany pieczarkami 201grupy osób, która nienawidzi wydłubywania ości, obierania ich itd. Pstrąg jest jedna z niewielu ryb, które zdecydowanie mogę zaakceptować i która na prawdę mi smakuje. Ma bardzo delikatne mięso, nadaje się zarówno do smażenia w piekarniku jak do grillowania. Jeśli macie taka możliwość kupujcie pstrąga z dobrej hodowli. Jego mięso ma zdecydowanie lepszy smak niż z takie kupionego w pierwszym
Życie ze smakiem
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 201Często robiąc mięso na obiad zastanawiam się z czym najlepiej mogłabym je podać. Oczywiście ziemniaki, ryż, kasze czy makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką(...)roladę śmiało można podać do każdego rodzaju mięsa. Można ją także jeść samą z sosem, na przykład pieczarkowym bądź szpinakowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 60 dkg ziemniaków 10 dkg mąki pszennej plus mąka do podsypania około 3 łyżki 1/2 łyżeczki soli Nadzienie
mecooks
Babeczki bananowe z masłem orzechowym 241Babeczki bananowe Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem
Korniszonki
Łazanki z karczkiem i słodką kapustą 188średnie cebule 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć pokroić w kostkę, rozgrzać patelnię dodać smalec, mięso i przyprawy, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości około 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać cebulę
Gosia gotuje
Pieczone podudzia w remuladzie duńskiej 155para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso w zasadzie można przygotować dzień wcześniej, nawet lepiej…fajnie przejdzie smakami tego wspaniałego sosu. Folwark rozpieści wasze podniebienia. Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 3-4 łyżki remulady duńskiej(...)Folwark Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, dodajemy sos, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przez pierwsze 20 min pieczemy w 200°C, później na 25 min włączamy termoobiegu. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchen
FASZEROWANE PAPRYKI 196sól, pieprz * ser do posypania np. parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z papryki odcinamy kapelusze, czyścimy środek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę mięso – chwilkę przesmażamy. Wsypujemy risotto z pieczarkami, przesmażamy i podlewamy bulionem – nie dodajemy całego bulionu „na raz”, tylko podlewamy chochelka po chochelce. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Na koniec
Ostra na Słodko
Wegańska harira 194Oryginalna, marokańska harira przygotowywana jest na bazie mięsa baraniego i podawana jest daktylami. Tak samo jak dahl, ma wiele odmian zależnych nie tylko od obszaru geograficznego, w którym jest przygotowywana, ale także jej skład zależy od kucharza, który ją przygotowuje. Albo od Kucharzycy ;) Moja harira jest pełna soczewicy, ciecierzycy i makaronu. Nie przygotowałam jej na bazie mięsa. Doprawiłam
Kucharzyca
Jambalaya – jednogarnkowa potrawa rodem z Luizjany 221Jambalaya to pochodząca z Luizjany potrawa składająca się z mięsa i warzyw wymieszanych z ryżem i smakowicie przyprawionych. Pierwszy raz o niej usłyszałam na pewnym przyjęciu, gdzie pochodzący z okolic Nowego Orleanu pan domu przygotował swoją specjalność – jambalayę Nie ukrywam, że bardzo mi posmakowała! Według kucharza przyprawa cajun jest kluczowym składnikiem i najlepiej gotować to danie w żeliwnym garnku(...)pokrywką. Po latach zapragnęłam odtworzyć smak jambalayi, w wersji wegańskiej ma się rozumieć Żeliwnego garnka nie mam, więc używam takiego z grubym dnem; przyprawę cajun robię sama, a mięso zastępuje duuużąąą ilością kiełbasek wegańskich. Polecam! Składniki: 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki przyprawy cajun według tego przepisu 2 szklanki surowego ryżu
Lamarida.pl
KARKÓWKA W MARYNACIE PAPRYKOWEJ Z PATELNI GRILLOWEJ 200podstawowe: 4 plastry karkówki. Marynata: 2 łyżki oleju, łyżeczka czosnku suszonego Cykoria, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku. Przygotowanie: Składniki marynaty mieszam. dokładnie nacieram mięso i odstawiam do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso smażę na rozgrzanej patelni grillowej po około 5-6 minut z każdej strony na średnim ogniu, następnie jeszcze
JejKuchnia
Soczewica w pomidorach 189pieczywo, czerstwe też smakuje doskonale, można nim wybierać sos z dodatkami. Uwielbiam takie dania! Buon appetito! Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. Za każdym razem zachwyci swoim smakiem, a tak naprawdę to takie proste składniki! Ot kwintesencja
Moja smaczna kuchnia
Kanapka z Kurczaka na Ciepło 181Zdecydowanie NIE :) Można podawać je w dowolnej formie z dowolnymi składnikami :) Pysznie , zdrowo i mniej zdrowo :) Dodajemy wszystko to na co mamy w danej chwili ochotę : mięso, ryby,warzywa a nawet owoce:) z sosami bez sosów :) Serem itd. Dziś zapraszam na Kanapki w wersji tych na Ciepło:) Chrupiące pieczywo , roztopiony ser oraz świeże warzywa w połączeniu z aromatycznym kurczakiem tworzą(...)kładę plaster mozzarelli. 4. Bułki wkładam do piekarnika . Piekę aż ser się roztopi. Ok 2-3 min w 200 stopniach. 5.Jedną część bułki smaruję ketchupem, musztardą, kładę rukolą, mięso, plaster pomidora, kilka plastrów ogórka i jeden plaster czerwonej cebuli oraz papryki . Solę i pieprzę do smaku. 6.Przykrywam drugą połówką bułki. SMACZNEGO
Gotowanie Patki
Gulasz z polędwiczki z batatami 193mielona papryka słodka i chilli kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe natka pietruszki 2 łyżki oleju Polędwiczkę, batata i paprykę pokroić w grubą kostkę, a cebulę posiekać. Mięso oprószyć przyprawami i podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Przełożyć je z patelni do garnka, w którym będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również(...)wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką mąki. Podawać posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenne
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 235Dynia świetnie smakuje z makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej sera mozzarella. Lubię kiedy(...)Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu pokrusz mozzarella i wstaw do nagrzanego
codojedzenia
Tajska polędwiczka z porem i makaronem ryżowym 155Polędwiczka wieprzowa to jedno z przyjemniejszych i łatwiejszych w obróbce mięs. Jest też niezwykle uniwersalne. Lubię prostotę, dlatego mam dla Was przepis na pyszny i orientalny obiad z niewielkiej ilości składników :-) Marynowanie mięsa: 4 godziny a najlepiej cała noc Przygotowywanie potrawy: 30 minut Ilość porcji
AniaGotuje.pl