powstały te faszerowane ruloniki. Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól(...)pieprz, czosnek granulowany, 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy. 3. Na całej powierzchni naleśników
Szefowa kuchnibądź razie ;-). Pulpeciki wyszły delikatne, idealne dla dzieci, nie są smażone, tylko gotowane w bulionie warzywnym. Młoda wcięła jednego, bardzo jej smakowały :-) Miłego piątku Wam życzę :-))) Składniki: 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka 1 czerstwa kajzerka 1 jajko L 2 ząbki czosnku 1 większa marchewka natka pietruszki 1/2 łyżeczki słodkie papryki szczypta kurkumy sól pieprz pęczek koperku(...)łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki mąki bulion 1. Kajzerkę moczę chwilę w wodzie lub odrobinie mleka. Odciskam.W misce mieszam wszystkie składniki na pulpeciki (mięso, przyprawy, natkę pietruszki, bułkę i jajko). Formuję pulpeciki, ja zrobiłam takie średnie. 2. Do wrzącego bulionu wrzucam startą na tarce marchewkę, wkładam delikatnie pulpeciki. Garnek przykrywam pokrywką i gotuję pulpeciki około 20 minut co jakiś czas
kruche babeczkiPotrawy z mięsa mielonego są obecne chyba w każdej kuchni na całym świecie. Z różnych rodzajów mięs, w różnej postaci, ale są. Na polskich stołach kotlet mielony króluje, dzieląc się dominacją ze schabowym. Mielone, czy klopsiki- uwielbiam i wprost ubóstwiam je modyfikować. Dla tych, którzy nie przepadają ze względu na ciężkostrawność smażonych potraw, mam propozycję kotletów pieczonych w piekarniku
Pichceniomaniaziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso
Krokusowy Domnaszym faworytem spośród wszystkich dań jednogarnkowych. Przygotowuje się ją dosyć szybko oraz co jest dużym plusem z podanych ilości wychodzi MEGA porcja. Z pewnością starczy dla wszystkich ;) 50 dkg mięsa mielonego indyczego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 świeże pomidory 1 czerwona papryka 3 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 puszka czerwonej fasoli 100 ml koncentratu pomidorowego(...)ostra papryka, lubczyk, sól, pieprz Obrać czosnek i cebulę, posiekać i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać mięso. Podsmażyć. Zalać wodą i dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Gotować wszystko do miękkości. Odsączyć z zalewy fasolę, kukurydzę, groszek i dodać do zupy włącznie z pokrojonymi w słupki ogórkami. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać z koncentratem
Krokusowy Domdomowy obiad można przygotować tak błyskawicznie. A jednak ;) Szybko, zdrowo i pysznie. Skosztujcie... 2 piersi z kurczaka 400 ml śmietany 18% 2 łyżeczki ziół do sałatek olej do smażenia Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki, po czym podsmażamy chwilę na oleju. Do mięsa wlewamy śmietanę, dodajemy zioła, przykrywamy pokrywką i dusimy
Krokusowy Domkurczaka 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu mąka do panierowania oliwa z oliwek Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy(...)oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego
Krokusowy Domcałej kuchni podczas smażenia. Wspaniały bardzo aromatyczny. Takie właśnie są te kotlety smaczne i pożywne. Jest to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Spróbujcie. 50 dag mielonego mięsa drobiowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 cebula 1 jajko pęczek posiekanego lubczyku sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzonym
Krokusowy Domkostkę. Wszystko przełożyć do miski, dodać majonezu i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Krok po kroku: 1. Podsmażyć kawałki mięsa 2. Wymieszać mięso z pieczarkami, kukurydzą i selerem 3. Dodać majonez i doprawić Pobierz wersję do druku: Pobierz Szybka sałatka z kurczakiem Artykuł Szybka sałatka
KuchniaWeDwoje.plSkładniki na sok z aroniowy Owoce aronii 1 kg dojrzałych owoców aronii 2 niepełne szklanki cukru 1 szklanka wody 1 cytryna Owoce aronii umyć, rozgnieść i
Korniszonkichyba, że już to zrobiliście? Jesień to także pora na gorące rozgrzewające potrawy. Dlatego przygotowałam dla Was propozycję na jednogarnkowe danie z ciecierzycy. Z dużą ilością warzyw oraz mięsem ( ten element można pominąć). Choć pewnie strączki rzadko goszczą na naszych stołach warto z nich korzystać. Zwłaszcza gdy nadchodzi sezon jesienno-zimowy, gdyż zawierają dużą ilość białka i innych wartości odżywczych(...)kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, przyprawiamy delikatnie. Całość smażymy. Marchew, pietruszkę, seler i por kroimy na pół plasterki a paprykę w drobne krótkie paseczki . Dodajemy do podsmażonego mięsa i całość dusimy podlewając odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz przecier pomidorowy (polecam przed dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę
Health-Fit-Lifepłatków chilli 50 g octu winnego 50 g oliwy sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu połączyć za pomocą blendera i natrzeć nim pokrojone w plastry mięso. Tak przygotowane odstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso lekko otrzepać z marynaty i piec na grillu lub patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony. Lubię
Gosia gotujetakie chłodne, pochmurne dni jak dziś najlepszym pomysłem na obiad jest… rosół A na drugie danie chrupiący pikantny kurczak , czyli szybki i smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki obiad nie tylko wspaniale syci, ale też rozgrzewa. Ja wykorzystałam podudzia z kurczaka, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować np. nóżki. Tu pozostawiam Wam dowolność. Składniki: podudzia(...)dokładnie mieszamy mleko, mąkę kukurydzianą, przyprawę i jajko. Tak przygotowaną masą zalewamy nasze podudzia, mieszamy ręką aby masa ładnie je oblepiła. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy mięso na złoto na rozgrzanym oleju (u mnie około 1 cm). Smacznego
Słodkie okruszkiulubione danie moich dzieci. Ja też lubię pieczone tortillas . Robię często wersję bezmięsną quesadillas z soczewicą . Moje mięsożerne dzieci wolą jednak quesadillas z sosem meksykańskim czyli sosem z mielonego mięsa. Sos meksykański to sos z mielonej wieprzowiny. Smak sosu w dużej mierze zależy od wędzonej papryki i rzymskiego kminu. Sos jest w miarę pikantny. Zazwyczaj gotuję sos umiarkowanie ostry(...)kostkę cebulę i zeszklij. Na drugiej patelni upraż nasiona kminu, następnie zgnieć w moździerzu. Dodaj kmim, wędzoną paprykę i suszone płatki chili do cebuli. Smaż przez minutę. Następnie włóż mięso, dobrze rozdrobnij i smaż przez 3 minuty. Na koniec wlej przetarte pomidory i dodaj pomidorowy przecier. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos powinien być gęsty
codojedzenia