płaska łyżecka * liść laurowy – 1 szt * slodka papryka – 1 pełna lyżeczka * bulionn warzywy – ok. 100 ml * śmietana 18% – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Mięso kroimy na kawałki, zalewamy jogurtem, dodajemy przyprawy ( garam masala, kurkumę, chili, kumin i imbir ) oraz sok z limonki. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ( im dłużej, tym lepiej
Ostra na Słodkokcal) wszystkie zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 7-9 dzień (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 10-11 dzień (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 12-13 dzień (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 14 dzień (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie Zgodnie(...)kcal) wszystkie zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 3 tydzień (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 4 tydzień (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 5 tydzień (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 6 tydzień (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie
Kulinarne przygody GatityJestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa. Składniki ( 2 porcje ): 2 grube kotlety z ligawy wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron
Oka w rosole czyli KaFka gotujemniej kalorii. Takie kuleczki będą idealne na imprezie jako przekąska lub do obiadu z ziemniaczkami i surówką. Polecam Składniki: 1 szkl ugotowanej kaszy Bio z samopszy 400 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 4-5 pieczarek 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich 1 łyżka oleju(...)Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanej przesmażamy cebulkę z czosnkiem, papryką i pieczarkami (ok. 5 min), odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy mięso mielone, kaszę oraz dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy a następnie dodajemy przsmażone warzywka. Wyrabiamy dłońmi masę. Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy ja na blaszce
słodkie i nie tylko historie kulinarnejaśminowy, ale gotowany w mleku kokosowym i karmelizowaną kapustę pak czoi. Prosto ale nietuzinkowo! Prosto ale zaskakująco pysznie! Spróbuj! PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA: - 2 filety z kurczaka (lub mięso z udek) - 1/2 świeżego ananasa (w zastępstwie ten z puszki) - oliwa z oliwek - słodki sos chilli, sól Kurczaka i ananasa kroimy w grubą kostkę. Mięso maczamy w sosie i naprzemiennie
SMYKWKUCHNImasz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI Z DYNIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM przepis na PIEROGI Z MIĘSEM KACZKI przepis na PIEROGI
nietylkopasta.plmakaron 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Migdały prażymy na suchej patelni. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z solą, pieprzem i słodką wędzoną papryką. Gdy mięso zaczyna się rumienić dodajemy pokrojoną dymkę (białą część), oraz drobno pokrojony czosnek i ajvar. Chwilę razem smażymy. Ilość przypraw zależy od Waszych indywidualnych upodobań. 2. Do garnka przekładamy odcedzony makaron(...)dodajemy mięso z cebulą i czosnkiem, mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz wodę ze śmietaną. Mieszamy, gotujemy i doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy zieloną cebulę dymkę i prażone migdały
Apetyczna babeczkapora, biała część 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka cukru pikantny ketchup olej do podpieczenia mięsa(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy, odcedzamy, studzimy. Pokrojone mięso z kurczaka doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni na odrobinie oleju aż będzie rumiany i miękki. Pieczarki przekładamy na tą samą patelnie po smażeniu kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i podpiekamy aż płyny całkowicie odparują. Por drobno kroimy. Majonez mieszamy z jogurtem, solą, cukrem i czosnkiem, dokładnie mieszamy
Kulinarne Fantazje Marioliolej rzepakowy Wielkopolski 1/3 szklanki sezamu chipsy: 1 batat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam
wesoła kuchniamieszanki warzywnej orientalnej, 350-400 g polędwiczki wieprzowej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do wieprzowiny Cykoria, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem sojowym. Mięso oczyszczam z błon, kroję na mniejsze kawałki, oprószam przyprawą, mieszam. Podsmażam około 5 minut na rozgrzanym oleju, często mieszam. Do mięsa dodaję warzywa, smażę pod przykryciem na średnim ogniu około
JejKuchniaSkładniki: - 400g makaronu Spaghetti - 350g mięsa mielonego wieprzowego - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę(...)oraz czosnek przeciśnięty przez praską. Podsmażamy aż cebula się zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem
Dziś Ja gotujemaja do czerwca. By zachować wszystkie wartości smakowe i odżywcze śledzie są poddawane obróbce tuż po odłowieniu. Podczas usuwania wnętrzności pozostawia się trzustkę, a enzymy trzustkowe sprawiają, że mięso staje się delikatne i maślane, tracąc właściwości surowego mięsa. Te holenderskie rarytasy zawierają wszystkie najlepsze składniki odżywcze. 100 gramów matiasa to 16-22 g nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega
Kulinarne przygody GatityTakie ziemniaczki świetnie się sprawdzą wtedy, gdy będziecie chcieli zaskoczyć swoich gości i podać coś innego niż smażone kuleczki ziemniaczane, bądź frytki. Nie tylko sprawdzą się jako dodatek do mięsa, ale też podane jako samodzielna imprezowa przekąska z sosem spiszą się w swej roli. Są wyśmienite! Mój M. widząc panierkę myślał, że to mięso, ale po spróbowaniu nie czuł rozczarowania
Smaki Na TalerzuCassoulet to francuska zapiekanka - aromatyczny, gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz zapiekany w piekarniku. Tradycyjnie robiony z białej fasoli i z mięsem oraz pomidorami. Bardzo podobny do fasolki po bretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz(...)papryka jako przyprawy Wykonanie: Fasolę zalać wodą i zostawić na noc, by napęczniała. Następnego dnia przelać, odcedzić i zalać świeżą wodą. Następnie gotować 20 minut z dodatkiem soli. Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnyTatą nie lubią łusek grochowych. Pomyślałam, że przygotuję wersję idealną dla Nich, bo czemuż nie zmiksować grochówki?! A ponieważ to wersja dla Nich, w zupie musi się pojawić mięso. Składniki (na 4-5 porcji): szklanka żółtego grochu (mogą być połówki) 0,75 l wrzątku podudzie kurczaka (tzw. pałka) marchew pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku dużo suszonego majeranku sól pieprz(...)smaku solą i pieprzem. Posypać dużą ilością suszonego majeranku. Po wyłączeniu palnika pod zupą dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zmiksować. Podawać z natką pietruszki i kawałkami mięsa obranymi z kości. Jeśli masz ciekawy przepis na zastosowanie nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, zgłoś go do mojej akcji kulinarnej (szczegóły po kliknięciu na baner niżej
Weekendy w domu i ogrodzie