Delikatne w smaku pulpety, to zawsze dobra propozycja na obiad. Potrawa, która smakuje zarówno dużym jak i małym. Skład: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki, 1 jajko, łyżka majeranku, szczypta pieprzu, szczypta soli. Wszystko mieszamy razem w misce, a dla poprawienia konsystencji dosypujemy bułki tartej. Jak mamy przygotowane mięso, to przed ugotowaniem na niespodziankę możemy je nadziać
chleba naszegopodgrzybki) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego cynamon sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, oprószamy mąką, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Do mięsa wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście kaffiru, ziele angielskie, sok z limonki i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Do mięsa dodajemy grzyby, dusimy kolejne 30 min. Pod koniec wlewamy
R'n'G Kitchenprzygotowywałam tego kurczaka po raz pierwszy, duża część marynaty zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach zanim trafiła na mięso.. 😉 Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 165g suszony pomidorów olej od suszonych pomidorów 1/2 główki czosnku ostra papryka pieprz sól zblenduj pomidory z czosnkiem, dodaj tyle oleju, by pasta była wilgotna i łatwo było ją rozsmarować na mięsie. [...] Artykuł pieczony kurczak z suszonymi pomidorami
SandraFrej.comdziś przepis na surówkę z kapusty kiszonej 😀, która jest świetnym dodatkiem do potraw białkowych, kotletów, pieczeni, mięsa z grilla, czy mięsa duszonego i nie tylko. Można zjeść kapustę kiszoną prosto ze słoika lub z beczki, można też ją tuningować i podać w postaci np. takiej surówki jaką proponuje Agnieszka! Oddaję głos 😀... Składniki: kapusta kiszona dowolna ilość marchewka cebula olej
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezjadałam, sałatę rzymską do nich zaliczałam. Postanowiłam, trochę inaczej ją przygotować i na ciepło z makaronem oraz kurczakiem skomponować. Filet w kostkę pokroiłam i z czosnkiem wysmażyłam, sałatę do mięsa dodałam, z ugotowanym makaronem zmieszałam, smacznie doprawiłam, listki bazylią i płatki serowe dołożyłam. Danie to jest szybkie i nieskomplikowane, w sam raz na drugie danie. Składniki na 2 porcje(...)drobną kostkę. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a kapustę rzymską w cienkie paski (szatkujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka z czosnkiem (soki powstałe podczas smażenia mięsa, muszą odparować). Dodajemy ziół śródziemnomorskich i doprawiamy solą do smaku. Następnie dodajemy sałatę i mieszając podsmażamy ją 2-3 min. Dodajemy makaron, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, mieszamy. Makaron
Moniki Smakołykiprzyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć ochotę? Zwłaszcza, że mięso i pora można pokroić wcześniej a po powrocie do domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię. Istny banał Jako dodatek do tego dania możecie(...)dopraw solą, pieprzem i dwoma łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były doprawione. Można odstawić na 30 minut aby przyprawy przeniknęły do mięsa ale nie jest to konieczne. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie wrzuć polędwiczkę i smaż z każdej strony ok 2-3 minuty. Dodaj czosnek i pora
kuron.com.pldiecie możemy zapomnieć i nawet intensywne myślenie o bieganiu nam nie pomoże. Sałatka nadaje się na lunch, brunch czy inne popularne „drugie śniadania”. Pasuje też do pieczonego lub grillowanego mięsa. Możecie ją wymieszać niedbale w misce lub dostać zapaści umysłowej jak ja i układać pieczołowicie na talerzu. Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym może też być przystawką, taką(...)cyklu „nastraszę was, że od dziś zero mięsa”, a ponieważ ładnie wygląda, to straszenie będzie delikatne. Jakiś czas temu pokochałam buraki pieczone, są dużo słodsze niż gotowane, mają więcej smaku i potrafią przekonać każdego, burakowego niejadka. Rzodkiewkę możecie zastąpić jabłkiem, znam takich, co na dźwięk słowa „rzodkiewka” dostają spazmów. Zamiast pieczonego ziemniaka, możecie dać seler, pietruszkę lub gruszkę. Bawcie się
ladykitchenczerwonej) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku olej do smażenia *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki
Blog z ApetytemObrane jabłka mieszamy z rozmrożonymi śliwkami, doprawiamy imbirem, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, po czym odstawiamy do marynowania i przygotowujemy kaczkę. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Między skórą a mięsem na piersi robimy nacięcie i delikatnie oddzielamy skórę od mięsa, w tą przestrzeń upychamy masło. Przyprawy, musztardę, czosnek i cukier rozcieramy w moździerzu lub blenderze. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę
ladykitchenkarnawał- czas balów i zabaw, który będzie trwał do Środy Popielcowej. Geneza karnawału: Słowo „karnawał” wywodzi się z języka włoskiego i dosłownie tłumaczone oznacza „pożegnanie mięsa”. To właśnie w tym kraju nastąpił początek tej tradycji. Zabawy urządzano tu już w średniowieczu, a największe odbywały się oczywiście w Wenecji. Karnawałowe szaleństwo to były wystawne uczty, maskarady(...)Zapust na koniu Wywija po moście, Frasują się komornice Co będą pić w poście. Komornice: Stoi beczka piwa, Niech każda pije, póki żywa. Gospodynie: Jedzie Zapust na wozie, ciągnie mięso na powrozie: i przyjechał k`nam k`nam. Komornice: Krzyknął: chude gąski mam; Wypędzie ich na murawkę Niech zieloną szczypią trawkę, A tu zima, trawy nie ma! Gąski pozdychały, Gosposie
Oka w rosole czyli KaFka gotujePo długiej przerwwie powracam do Was z przepisem na pyszne kotlety z cukini i kaszy jaglanej. Robiłam je już kilka razy, ponieważ moja rodzina już po
kuchnia doskisoków czy koktajli. Nie zapominaj o chudym nabiale – jeśli nie lubisz lub nie możesz pić mleka, postaw na jogurty, maślanki, kefiry. Jedz chudy twaróg, wiejskie serki. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i sklepowych wędlin . Jedz mięso rzadziej, ale z dobrego źródła. Zwiększ spożycie ryb w różnej postaci. Zaprzyjaźnij się ze strączkami , które są doskonałym źródłem białka oraz błonnika. Uważnie czytaj etykiety
Moje Kuchenne Rewelacjeczasu do czasu korzystamy w domu z grilla elektrycznego. Grillujemy na nim cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi z kurczaka lub indyka. Zawsze wydawało mi się, że do tego typu mięsa będzie pasował sos orzechowy. Zrobiłam go więc, zjedliśmy do dna. Genialny. I jedna uwaga: masło orzechowe, które do niego zrobiłam
Kardamonovycebule 300g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plastry, pietruszkę siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso do bardzo mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze kilka minut, podlewamy
Szefowa kuchnimojej głowie zrodził się przypadkiem, kiedy to znalazłam w szafce w kuchni opakowanie zielonej soczewicy. Soczewica sprawdza się idealnie w diecie wegetariańskiej. Wysoka w błonnik zastępuje zapotrzebowanie organizmu na mięso. Ja jednak nie mogłam się oprzeć i musiałam do tejże zupy dodać kiełbasę paprykową. Bez lekko pikantnego smaku kiełbasy nie mogę wyobrazić sobie tej zupy. Jeśli jednak należycie(...)grupy osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa, ugotujcię tę zupę bez kiełbasy ale za to koniecznie z dodatkiem papryczki chili. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pikantna zupa z zielonej soczewicy i kiełbasy Składniki. 15 dkg ziaren zielonej soczewicy 20 dkg pikantnej kiełbasy paprykowej
mecooks