Poznaj oryginalne zupy rodem z Japonii 364najpopularniejszych zup japońskich należą: Ramen, Udon oraz Miso . Ramen to zupa oparta na mięsnym, aromatycznym bulionie, który może przypominać smakiem rosół. Do ramenu dodaje się wybrane dodatki, takie jak mięso, jajka na twardo, warzywa lub owoce morza. Rodzajów ramenu jest bardzo dużo – ewoluowały one w czasie i obecnie znanych jest nawet kilkanaście odmian tej tradycyjnej japońskiej potrawy. Ramen zawdzięcza swój(...)samego ramenu znaleźć można tutaj . Udon – makaron z Japonii Inną popularną japońską potrawą jest udon – charakterystyczny, gruby makaron podawany w wodnistym bulionie. Do zupy dodaje się drobno posiekaną szalotkę, mięso, kawałki tempury bądź jajka. Popularność zupa ta zyskała przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny smak makaronu. Grube kawałki makaronu w połączeniu z bulionem przypadły już do gustu nawet najbardziej wymagającym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z brokułem i kurczakiem w sosie śmietanowym i paprykowej nucie 153papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron (około 150-200g; wg gustu; u mnie świderki ) Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką , wymieszać i wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju. (Można lekko posolić(...)Dodać kurczaka i całość podsmażyć kilka minut - do momentu aż mięso delikatnie się zarumieni. W międzyczasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła, a następnie w tej samej wodzie makaron. Brokuła przełożyć na patelnię, wymieszać i zalać śmietanką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki. Całość odrobinę poddusić i doprawić do smaku - ostrą papryką , ziołami prowansalskimi oraz solą z pieprzem
Di gotuje
Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe 244sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżego oregano, pokrojonego Obierz czosnek, cebulę i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie, dodaj pokrojony seler naciowy, a następnie mięso. Smaż aż mięso przestanie być czerwone. Wlej wino i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj przecier, pomidory, oregano. Dopraw bolognese solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Do burgerów użyłam
codojedzenia
MEDALIONY Z INDYKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI 824grubsze plastry. Następnie medaliony obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po ok 2 minuty - wyjmujemy na talerz. Cebulę oraz czosnek podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso,dodać pieczarki i chwilę dusić.Warzywa lekko obsypałam mieszanką przypraw Galeo do indyka oraz pieprzem.Dołożyć obsmażone mięso,zalać rosołem bądź wodą przegotowaną tak by mięsko się nie przypaliło a powoli
Niespełnione zdolności kulinarne
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 246domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można więcej) czarny sezam świeża kolendra sos sojowy klopsiki 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego (albo więcej sosu sojowego) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka suszonego chilli(...)można więcej) 1 łyżeczka imbiru 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry mąka pszenna lub kukurydziana olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami i wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony po ok. 3-4 min. Bulion zagotowujemy, dodajemy mleko
DefinicjaSmaku
Wołowina z gruszką 141Dijon 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka koniaku sól pieprz Przygotowanie Gruszkę obrałem, przekroiłem wzdłuż na ćwiartki, gotowałem 5 minut w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym. Mięso podsmażyłem na oliwie, przełożyłem do brytfanny. Piekłem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiłem na 5 minut, pokroiłem w plastry, oprószyłem solą i pieprzem. Odcedziłem gruszkę, odlałem ¼ wody(...)reszty soku dodałem posiekany czosnek i musztardę, gotowałem minutę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w pozostałej wodzie z sokiem. Wlałem do sosu, mieszając gotowałem do zgęstnienia. Połączyłem z koniakiem. Sosem polałem mięso. Ułożyłem ćwiartkami gruszki. Podałem z zielonymi szparagami
R'n'G Kitchen
Klasyczna sałatka ryżowa 449Składniki: 400 g wieprzowiny (najlepiej szynki) 200 g ryżu (2 woreczki, u mnie parboiled) 4 jajka ugotowane na twardo około 5-6 ogórków kiszonych 5 łyżek majonezu pieprz sól Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Gotujemy ryż, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Mięso, jajka, ogórki kiszone kroimy w kostkę i wrzucamy do miski
PatiGotuje
Pieczona pierś z kurczaka w jogurcie 218łyżka warzywka 2 żabki czosnku pieprz czarny Wykonanie Pierś myję i osuszam , następnie nacinam naszą pierś , dodaję warzywko , pieprz , oraz posiekany czosnek , na koniec polewam nasze mięso jogurtem greckim i odstawiam na 2 godzinki . Kiedy nasze mięso poleżało i przeszło przyprawami , przekładam do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 60 minut , po tym czasie mięsko mamy gotowe
Mój Smak
Zupa cebulowa z grzankami 164mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Dla mnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej. Pycha! mięso/koście na wywar (polecam wędzone) 6 cebul 2 marchewki (niewielkie) 1 pietruszka kawałek selera 1/2 białej części pora 2 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Dodatkowo: olej słodka śmietana (opcjonalnie) grzanki Mięso/koście zalać wodą (max 2 litry) i zagotować. Brudną wodę zlać, nalać świeżej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i uprzednio pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz pora. Całość gotować na małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano
Di gotuje
Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) 311Doprawiamy sola, pieprzem i ok. płaska łyżeczką oregano. Całkowicie studzimy. Piersi oczyszczamy i w każdej z nich za pomocą długiego cienkiego ostrego noża robimy "kieszonkę" uważając, aby nie przebić mięsa. Za pomocą małej łyżeczki napełniamy kurczaka przygotowanym farszem, a następnie za pomocą wykałaczek spinamy końce, tak aby uniemożliwiwszy wypłyniecie farszu. Pozostały farsz pozostawiamy na przygotowanie sosu. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem(...)okazał się zbyt rzadki możemy go zagęścić ok. łyżeczką mąki wymieszanej w ok. 1/5 szklanki zimnej wody, a następnie dodanej do gotującego się sosu). Do powstałego sosu wrzucamy mięso i w szystko razem podgrzewamy jeszcze przez moment. Gotow e piersi z kurczaka kroimy na plastry i podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Strona
gulasz drobiowy z zieloną fasolką... 212Składniki: mięso gulaszowe z indyka 70 dag, mąka tortowa 5 łyżek, masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, woda 1 litr, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka na maśle klarowanym podsmażyć na rumiano pokrojone(...)kawałeczki mięso gulaszowe z indyka obsypane dobrze mąką, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pokrojoną cebulę i pokrojone wsypać mrożoną fasolkę szparagową zieloną i podsmażać z 3 minuty mieszając dodać kostkę rosołową, kucharka, wlać wodę i gotować na średnim ogniu bez przykrycia z 20 minut, część wody odparuje i sos będzie zagęszczony odpowiednio, na koniec wsypać mielony pieprz
W Mojej Kuchni Lubię
GRILL – kulinarna sztuka dla każdego 166grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury, nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się ,okopcają mięso, co negatywnie wpływa na jego walory smakowe oraz odżywcze. Alternatywą może być zastosowanie aluminiowych tacek, dzięki którym unikniemy takich sytuacji. Pamiętajmy o tym, że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc(...)miłe chwile na świeżym powietrzu w gronie najbliższych, długie rozmowy, uśmiech bliskich, a to wszystko połączone z pysznymi potrawami. Jedzenie z grilla jest również zdrowe: „Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie, proste, a dzięki bogatej ofercie na półce sklepowej, za każdym razem możemy zaskoczyć czymś innym” – mówi Piotr Laskowski
Kuchnia MagdaLeny
Zupa warzywna z kalarepą 219posiekana pietruszka i koperek Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe ziele angielskie i umytą pierś z kurczaka. Całość posolić i popieprzyć. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości mięsa. W międzyczasie: marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i również zetrzeć na tarce o średnich oczach. Z kalarep usunąć liście, obrać(...)oraz tymianek) . Gotować kilka minut, aż do miękkości warzyw. Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Gotową zupę przelać do talerzy i z wierzchu posypać posiekaną zieleniną oraz pokrojonym, ugotowanym mięsem z piersi kurczaka. Zupa świetnie smakuje podana na drugi dzień. Przepis STĄD
Ugotować
Zupa z kurczakiem i kluseczkami z pietruszką 213Inna wersja rosołu, super dla naszych pociech. Można przemycić trochę świeżej pietruszki. Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić mięso, zagotować. Zdjąć szumy, dodać obraną marchew i pietruszkę. Pokroić je na słupki. Dodać ziele angielskie, maggi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja dodaję zawsze gałązki natki pietruszki które wkładam w specjalny pojemniczek i do zupy. Na koniec odciśniętą(...)pietruszkę i cebulę wyrzucam. Gotować na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Długie gotowanie spowoduje że uzyskacie lepszy smak. Po ugotowaniu obrać pałki kurze ze skóry i kości. Rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy. Przygotowanie kluseczek patrz przepis Kluseczki jajeczne inaczej Kluseczki położyć na talerz, zalać rosołem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Warzywne talarki z grilla 180Większości grill kojarzy się z kiełbaskami, karkówką, boczkiem i mnóstwem kalorii. Ale na grillu można przygotować również przepyszne lekkostrawne i zdrowe dania oraz dodatki do tłustych mięs. Tym razem banalnie prosty przepis na włączenie warzyw do grillowego menu. SKŁADNIKI: 1 duży batat (ok. 250 g) 10 małych ziemniaków 2 małe cukinie 1 papryka 2 małe cebule 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)minutach obracamy na drugą stronę. Po tym czasie ściągamy folię i grillujemy warzywa przez kilka minut z każdej strony, aby się przyrumieniły. Podajemy solo lub w towarzystwie ulubionego mięsa i sosu. Tutaj przepis na sos barbecue (klik). Smacznego
Kuchnia od dwojga