mięso - 63110 przepisów (strona:1539/4208)

SOCZYSTE PIERSI KURCZAKA SMAŻONE NA PATELNI GRILLOWEJ 128

ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Każdy kawałek dzielę wzdłuż na dwa kotlety i lekko rozbijam tłuczkiem (przez folię). Przyprawy mieszam z olejem, dokładnie nacieram mięso, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Piersi kurczaka

JejKuchnia
Muszle makaronowe z mięsnym farszem 173

danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych.  Składniki 18 muszli makaronowych 400 g mielonego mięsa 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz bazylia tymianek oregano żółty ser (do posypania) 400 g passaty pomidorowej natka pietruszki Sposób Cebulę i czosnek(...)drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać umyte, potarte na tarce pieczarki, przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dorzucić mięso mielone oraz ketchup. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Passatę wlać na rozgrzana patelnię, doprawić do smaku pieprzem oraz bazylią, tymiankiem i oregano. Następnie przelać ją do naczynia żaroodpornego

Kuchenne aromaty
Pierś z kurczaka w parmezanie 169

prostu nieduża blacha do pieczenia. Jeśli takiej nie macie możecie ją zamówić przez internet tutaj. Pierś z kurczaka w parmezanie to przepis także z cytrusami. Limonka świetnie wnika w mięso drobiowe, nadaje wspaniałe, czasem niepowtarzalne walory smakowe. Na pewno wam się spodoba. Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Możesz także spróbować moich dwóch innych przepisów z piersią kurczaka – pierwszy(...)nich dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Obficie solimy i pieprzymy. Całość mieszamy. Piersi z kurczak moczymy chwilę w marynacie, a następnie przekładamy do panierki i obtaczamy nią nasze mięso. Piersi z kurczaka pieczemy 40 minut, będą soczyste w 180 st. C. Jeśli chcemy bardziej chrupiącą skorupkę z parmezanu polecam wam przełączyć piekarnik w na ostatnie 10 minut na termoobieg

Kuchennyviral.pl
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 157

świąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌 Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀  Krokiety na obiad, to dobry

Moja Książka Kucharska
Gulasz Drobiowy z Dodatkiem Pieczarek i Papryki 81

niewielkiej ilości oleju na patelce podsmażyć cebulkę z czosnkiem po chwili dodać do niej paprykę. Smażyć aż delikatnie zmięknie. Przełożyć do garnka z wodą. 5. Na patelni podsmażyć mięso wraz z przyprawami i ziołami. 6. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pieczarki i razem smażyć. 7. Następnie przełożyć do garnka, gotować do miękkości. 8. Dodać 2-3 łyżki

Dziś Ja gotuje
Zupa warzywna na indyku 142

marchewki 1/2 pora 2 łyżki masła 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła sól , pieprz   Sposób przygotowania: Mięso opłucz , pokrój, zalej 1,5 l wody.Wsyp szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Oczyść marchewki , pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z mięsem. Por starannie oczyść, pokrój w krążki. Na patelni

Różne smaki w kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 155

kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej

Trzeci talerz
Rozgrzewająca zupa meksykańska 527

Dziś prezentuję mój ulubiony rodzaj zupy - czyli taką zupę, którą po prostu można się najeść! Zupa idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca i sycąca dzięki zawartości mięsa. Zupa meksykańska bardzo dobrze nadaje się na jesienno-zimowy posiłek. Przypomina w smaku potrawę  chilli con carne . Smacznego! Składniki: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 300 g mielonej wołowiny(...)oregano, 0,5 mielonego kminku sól, pieprz do smaku Wykonanie: W garnku na łyżce oliwy podsmażyć lekko pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty ząbek czosnku. Dodać oliwę i mięso. Podsmażyć całość mieszając. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i wlać bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy

psgotujemy
Chili con carne – danie jednogarnkowe 179

ryżem, makaronem lub pieczywem. Danie jest bardzo pyszne, lekko pikantne, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chili con carne będziemy potrzebowali: Rondel lub garnek o pojemności 3L 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 2 papryki czerwone 2 papryki żółte lub zielone 2 papryczki chili około 250 g cebuli 700 g passaty pomidorowej 1 puszka 400 g pomidorów krojonych(...)cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję paprykę i papryczkę chili i całość smażę około 10 minut, na małym ogniu. Po 10 minutach dodaję mięso i jeszcze smażę około 20 minut – na małym ogniu. Następnie dodaję pozostałe składniki i doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i całość gotuję (duszę) jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdzam

Uwaga Babcia Gotuje
Filet z dorsza na puree z brokuła i ziemniaka 187

piec. Ryba przebywa w nim 30 minut (10 minut się nagrzewa do 180 stopni i 20 minut się piecze). Przykrycie ryby folią sprawia, że ryba nie będzie sucha, a mięso będzie delikatne i sprężyste. W czasie, kiedy piecze się ryba, przygotować puree. Pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki brokuła i posiekaną grubo cebulę ugotować w 750ml wody. Po 15 minutach gotowania(...)dolać odrobinę wody z gotowania, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Filet z dorsza po upieczeniu będzie bardzo delikatny, może się nawet rozpaść. Można pozbyć się skóry i położyć tylko kawałki mięsa. Rybę wedle własnej inwencji ułożyć na zielonym puree. U mnie cytryna pełni funkcję dekoracyjną, pozwoliłam sobie zostawić kilka listków rozmarynu, których też się nie je (ale łatwo je zdjąć razem

Dietolog
Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami 681

gustu. W przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka , Ania i Malwina .  Pulpety: 500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki 1 mała kajzerka 1 jajko do smaku: przyprawa curry, suszony czosnek, kumin mąka do panierowania Sos: 1 mała marchew kawałek selera pół czerwonej papryki szklanka mrożonej fasolki szparagowej(...)marchew w półplasterki, a selera w słupki. Czosnek drobno posiekać. Do wrzątku wrzucić warzywa. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami, masę porządnie wyrobić rękoma. Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek, kiedy warzywa będą już prawie miękkie

Czerwień i błękit
Makaron Foglie d’ulivo ze szpinakiem, z kurczakiem i serkiem pleśniowym 243

ciekawymi, smacznymi dodatkami, które czynią je daniem wyśmienitym. Dzisiaj mam dla Was propozycję na makaronową ucztę dla podniebienia. Otóż włoski makaron ze szpinakiem w kształcie listków oliwnych połączyłam z mięsem z kurczaka,   przesmażonym na „czosnkowej oliwie” (można zamienić na indyka, cielęcinę...) i połączyłam ze smacznymi dodatkami. Pyszne... Składniki: - 250 g makaronu ze szpinakiem (Foglie d’ulivo agli spinaci(...)warzywnej (kukurydza, zielony groszek i papryka) - sól - pieprz - 120 g serka pleśniowego z ziołami (prowansalskimi) Wykonanie: Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odcedziłam, przykryłam, żeby   zabezpieczyć przed wystudzeniem. Mięso po umyciu pokroiłam w cienkie paseczki. Cebulę posiekałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy, włożyłam czosnek i chwilę go podsmażyłam. Trzeba uważać, żeby

Kuchnia u Krysi
Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 256

świątecznego obiadu! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Szacowana cena z podanej ilości składników: 36 zł Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Składniki: Kurczak 1,5-1,6 kg 1 łyżka tymianku 2 ząbki czosnku Sól – 2 łyżki Pieprz 1 łyżka Nadzienie 4 wątróbki indycze Bułka kajzerka 2 jajka 2 łyżki bułki(...)stanie się kremowa i jasnożółta w kolorze. Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i dodajemy masę z żółtek. Znowu mieszamy. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy ubitą pianę, wolnymi ruchami mieszając całość. Na koniec doprawiamy

Niedzielny kucharz
Chrupiące udka z kurczaka w panierce orzechowej 153

Receptura jest oczywiście tajna, pewnie też dlatego, że ma pewnie tyle sztucznych składników jak zabawki dorzucane w gratisie do śmieciowego jedzenia. Spróbowaliśmy jednej z metod polegającej na podwójnym panierowaniu mięsa. Wyszło tak sobie: ciężkie i smażone w głębokim tłuszczu. Jak zrobić chrupiącą panierkę W tym roku Sylwestra spędzamy też w Słopnicach, tyle że bez gości, ale za to przekąski też(...)Zrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso i z wierzchu tworzą smakowitą skórkę. Polecamy Wam ten przepis jako przekąskę lub jako danie obiadowe. Przepis na chrupiące udka z kurczaka pochodzi z programu kulinarnego sióstr Hemsley&Hamsley

Niedzielny kucharz
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 152

Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko(...)woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Proponowane wyszukiwania