ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Każdy kawałek dzielę wzdłuż na dwa kotlety i lekko rozbijam tłuczkiem (przez folię). Przyprawy mieszam z olejem, dokładnie nacieram mięso, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Piersi kurczaka
JejKuchniadanie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych. Składniki 18 muszli makaronowych 400 g mielonego mięsa 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz bazylia tymianek oregano żółty ser (do posypania) 400 g passaty pomidorowej natka pietruszki Sposób Cebulę i czosnek(...)drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać umyte, potarte na tarce pieczarki, przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dorzucić mięso mielone oraz ketchup. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Passatę wlać na rozgrzana patelnię, doprawić do smaku pieprzem oraz bazylią, tymiankiem i oregano. Następnie przelać ją do naczynia żaroodpornego
Kuchenne aromatyprostu nieduża blacha do pieczenia. Jeśli takiej nie macie możecie ją zamówić przez internet tutaj. Pierś z kurczaka w parmezanie to przepis także z cytrusami. Limonka świetnie wnika w mięso drobiowe, nadaje wspaniałe, czasem niepowtarzalne walory smakowe. Na pewno wam się spodoba. Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Możesz także spróbować moich dwóch innych przepisów z piersią kurczaka – pierwszy(...)nich dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Obficie solimy i pieprzymy. Całość mieszamy. Piersi z kurczak moczymy chwilę w marynacie, a następnie przekładamy do panierki i obtaczamy nią nasze mięso. Piersi z kurczaka pieczemy 40 minut, będą soczyste w 180 st. C. Jeśli chcemy bardziej chrupiącą skorupkę z parmezanu polecam wam przełączyć piekarnik w na ostatnie 10 minut na termoobieg
Kuchennyviral.plświąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌 Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀 Krokiety na obiad, to dobry
Moja Książka Kucharskaniewielkiej ilości oleju na patelce podsmażyć cebulkę z czosnkiem po chwili dodać do niej paprykę. Smażyć aż delikatnie zmięknie. Przełożyć do garnka z wodą. 5. Na patelni podsmażyć mięso wraz z przyprawami i ziołami. 6. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pieczarki i razem smażyć. 7. Następnie przełożyć do garnka, gotować do miękkości. 8. Dodać 2-3 łyżki
Dziś Ja gotujemarchewki 1/2 pora 2 łyżki masła 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła sól , pieprz Sposób przygotowania: Mięso opłucz , pokrój, zalej 1,5 l wody.Wsyp szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Oczyść marchewki , pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z mięsem. Por starannie oczyść, pokrój w krążki. Na patelni
Różne smaki w kuchnikuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej
Trzeci talerzDziś prezentuję mój ulubiony rodzaj zupy - czyli taką zupę, którą po prostu można się najeść! Zupa idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca i sycąca dzięki zawartości mięsa. Zupa meksykańska bardzo dobrze nadaje się na jesienno-zimowy posiłek. Przypomina w smaku potrawę chilli con carne . Smacznego! Składniki: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 300 g mielonej wołowiny(...)oregano, 0,5 mielonego kminku sól, pieprz do smaku Wykonanie: W garnku na łyżce oliwy podsmażyć lekko pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty ząbek czosnku. Dodać oliwę i mięso. Podsmażyć całość mieszając. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i wlać bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy
psgotujemyryżem, makaronem lub pieczywem. Danie jest bardzo pyszne, lekko pikantne, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chili con carne będziemy potrzebowali: Rondel lub garnek o pojemności 3L 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 2 papryki czerwone 2 papryki żółte lub zielone 2 papryczki chili około 250 g cebuli 700 g passaty pomidorowej 1 puszka 400 g pomidorów krojonych(...)cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję paprykę i papryczkę chili i całość smażę około 10 minut, na małym ogniu. Po 10 minutach dodaję mięso i jeszcze smażę około 20 minut – na małym ogniu. Następnie dodaję pozostałe składniki i doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i całość gotuję (duszę) jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdzam
Uwaga Babcia Gotujepiec. Ryba przebywa w nim 30 minut (10 minut się nagrzewa do 180 stopni i 20 minut się piecze). Przykrycie ryby folią sprawia, że ryba nie będzie sucha, a mięso będzie delikatne i sprężyste. W czasie, kiedy piecze się ryba, przygotować puree. Pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki brokuła i posiekaną grubo cebulę ugotować w 750ml wody. Po 15 minutach gotowania(...)dolać odrobinę wody z gotowania, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Filet z dorsza po upieczeniu będzie bardzo delikatny, może się nawet rozpaść. Można pozbyć się skóry i położyć tylko kawałki mięsa. Rybę wedle własnej inwencji ułożyć na zielonym puree. U mnie cytryna pełni funkcję dekoracyjną, pozwoliłam sobie zostawić kilka listków rozmarynu, których też się nie je (ale łatwo je zdjąć razem
Dietologgustu. W przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka , Ania i Malwina . Pulpety: 500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki 1 mała kajzerka 1 jajko do smaku: przyprawa curry, suszony czosnek, kumin mąka do panierowania Sos: 1 mała marchew kawałek selera pół czerwonej papryki szklanka mrożonej fasolki szparagowej(...)marchew w półplasterki, a selera w słupki. Czosnek drobno posiekać. Do wrzątku wrzucić warzywa. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami, masę porządnie wyrobić rękoma. Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek, kiedy warzywa będą już prawie miękkie
Czerwień i błękitciekawymi, smacznymi dodatkami, które czynią je daniem wyśmienitym. Dzisiaj mam dla Was propozycję na makaronową ucztę dla podniebienia. Otóż włoski makaron ze szpinakiem w kształcie listków oliwnych połączyłam z mięsem z kurczaka, przesmażonym na „czosnkowej oliwie” (można zamienić na indyka, cielęcinę...) i połączyłam ze smacznymi dodatkami. Pyszne... Składniki: - 250 g makaronu ze szpinakiem (Foglie d’ulivo agli spinaci(...)warzywnej (kukurydza, zielony groszek i papryka) - sól - pieprz - 120 g serka pleśniowego z ziołami (prowansalskimi) Wykonanie: Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odcedziłam, przykryłam, żeby zabezpieczyć przed wystudzeniem. Mięso po umyciu pokroiłam w cienkie paseczki. Cebulę posiekałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy, włożyłam czosnek i chwilę go podsmażyłam. Trzeba uważać, żeby
Kuchnia u Krysiświątecznego obiadu! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Szacowana cena z podanej ilości składników: 36 zł Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Składniki: Kurczak 1,5-1,6 kg 1 łyżka tymianku 2 ząbki czosnku Sól – 2 łyżki Pieprz 1 łyżka Nadzienie 4 wątróbki indycze Bułka kajzerka 2 jajka 2 łyżki bułki(...)stanie się kremowa i jasnożółta w kolorze. Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i dodajemy masę z żółtek. Znowu mieszamy. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy ubitą pianę, wolnymi ruchami mieszając całość. Na koniec doprawiamy
Niedzielny kucharzReceptura jest oczywiście tajna, pewnie też dlatego, że ma pewnie tyle sztucznych składników jak zabawki dorzucane w gratisie do śmieciowego jedzenia. Spróbowaliśmy jednej z metod polegającej na podwójnym panierowaniu mięsa. Wyszło tak sobie: ciężkie i smażone w głębokim tłuszczu. Jak zrobić chrupiącą panierkę W tym roku Sylwestra spędzamy też w Słopnicach, tyle że bez gości, ale za to przekąski też(...)Zrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso i z wierzchu tworzą smakowitą skórkę. Polecamy Wam ten przepis jako przekąskę lub jako danie obiadowe. Przepis na chrupiące udka z kurczaka pochodzi z programu kulinarnego sióstr Hemsley&Hamsley
Niedzielny kucharzInspiracją był przepis z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko(...)woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju
Oka w rosole czyli KaFka gotuje