mięso - 63110 przepisów (strona:1539/4208)

Blue Cactus – recenzja restauracji 166

świata w Warszawie jest amerykańska Tex Mex. Paradoksalnie jest to jedna z najstarszych kuchni jakie można było tu zjeść i dość dopasowana do polskich gustów, gdzie ceni się grillowane mięso. Matecznikiem tych smaków jest Blue Cactus, restauracja na Mokotowie, która istnieje już od 20 lat. Do tej pory znałam to miejsce głównie z hucznych imprez firmowych w Iguanie, więc(...)słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam odpuścić sobie czegoś z klasyki Tex Mex. Nie było łatwo wybrać, ale zdecydowałam się na fajitas, czyli smażone paski mięsa i papryki udekorowane marynowanymi krewetkami i podawane z guacamole, salsą i śmietaną. Guacamole jest całkiem dobre, ale jeszcze lepsza jest podawana na ciepło salsa serowa. Musiałam też koniecznie spróbować czegoś

Ugotowane pozamiatane
Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami 349

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku

Korniszonki
Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami 197

kurki i koperek.  700g łopatki wieprzowej 300g kurek marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką. Marchew obieramy i kroimy w krążki. Cebulę i koper siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kurki oczyszczamy, jeśli są duże możemy pokroić je na mniejsze(...)kawałki. 2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie obsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, cebulę i czosnek. Podlewamy 2/3 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. 3. Po upływie godziny dodajemy kurki i koperek. Uzupełniamy wodę tak by przykrywała grzyby, czyli około 1/2 szklanki. Dusimy kolejne 30 minut. 4. Do gulaszu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą

Szefowa kuchni
Sajgonki :) 158

Sajgonki 0,5 kg mięsa mielonego pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej makaron chiński imbir przyprawa 5 smaków sól i pieprz do smaku papier ryżowy Mięso usmażyć z dodatkiem imbiru i przypraw, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać ze sobą i ponownie przyprawić

Pieguskowa Kuchnia
Mufinki z kurczaka 142

papryka pieczarki cebula natka pietruszki majonez przyprawy wg uznania Pieczarki z cebulą pokroić, usmażyć no i oczywiście przyprawić. Paprykę i ser pokroić w kostkę a natkę pietruszki posiekać. Mięso podzielić na kawałki i roztłuc tłuczkiem tak, aby brzegi były cieńsze a środek grubszy. Doprawić i powkładać do foremek mufinkowych. Nafaszerować usmażonymi pieczarkami z cebulką, papryką, serem i natką pietruszki. Pozakładać(...)brzegi mięsa na siebie i posmarować wierzch majonezem. Piec w temp 180 stopni przez 30-40 minut. Najfajniejsze w tym daniu jest to, że tak naprawdę jako farsz posłużyć nam może wszystko co nam przyjdzie do głowy. Smacznego. Artykuł Mufinki z kurczaka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Ryba w galarecie 161

bardzo uczulona na ości (kiedyś stanęła mi w gardle) dlatego taka przemielona ryba zdecydowanie do mnie przemawia. Nie muszę stresować się, że napotkam ość tylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych i nie bardzo tłustych dlatego dodaję nieco słoninki lub boczku do masy rybnej co znacznie poprawia jej walory smakowe. Jakoś ostatnio rybnie się(...)bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką jak na kotlety. W garnku zagotowywujemy wodę razem z zielem angielskim

Pieguskowa Kuchnia
Kartofelki z indykiem fetą i warzywami 162

łyżek oleju 3 papryki 4 łyżki czarnych oliwek 15 dag sera feta sól, pieprz, tymianek, inne ulubione zioła Wyszorowane albo obrane ziemniaki (zależy jakie wolimy) pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić odrobiną pieprzu i soli. Obrane cebule i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju zrumienić ziemniaki i mięso. Papryki pokroić w paski i wrzucić

Pieguskowa Kuchnia
Roladki drobiowe ze szpinakiem 151

zmniejszy swą objętość dodać serki topione i doprawić pieprzem i solą. Odstawić do ostudzenia. Pierś drobiową pokroić na niewielkie plastry i rozbić cienko tłuczkiem (między dwoma kawałkami folii, aby mięso się nie porozrywało). Gotowe plastry przyprawić wedle upodobania, nałożyć porcję farszu szpinakowego i zwinąć w roladki. Każdą przełożyć na pasek foli i pozawijać dość ciasno, skręcając końce jak cukierki. Piec

Pieguskowa Kuchnia
SCHAB PIECZONY 151

Dodajemy resztę składników marynaty i dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej schab układamy do pojemnika, zalewamy marynatą, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego (lub do rękawa do pieczenia) i pieczemy pod przykryciem około 1 godziny w temperaturze 180 st. Po upływie wskazanego czasu zdejmujemy pokrywkę (albo rozcinamy

Pieguskowa Kuchnia
KOTLETY SZARPANE NAJPROSTSZE 180

Kotlety szarpane to mój pomysł żeby dać Wam odpocząć od słodkości więc proponuję danie obiadowe. Przepis z gatunku tych, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Masa tężeje, mięso przechodzi smakami i idealnie się smaży. Kotleciki są delikatne i bardzo smakują mi i mojej rodzinie. Na każdej imprezie budzą zainteresowanie, więc kotlety szarpane polecam z całego serca. Jeżeli nie lubicie koperku(...)mąki ziemniaczanej 0,5 szkl sera o wyrazistym smaku (lub ulubionego) sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. W misce wymieszać resztę składników i zalać mieszaniną pokrojone mięso. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Artykuł KOTLETY SZARPANE NAJPROSTSZE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA GRZYBOWA POLANA 327

ziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić. Ser, ziemniaki i ugotowane jajka(...)dołu marynowane pieczarki, a między nie powciskać szczypiorek. Na wierzchu pieczarek włożyć marchewkę, posolić, popieprzyć i dokładnie podociskać. Posmarować cienko majonezem. Układać kolejne warstwy: ziemniaki, sól, pieprz, majonez, mięso, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól, pieprz, majonez, ser żółty, majonez. Każdą warstwę dokładnie podociskać, żeby nam się sałatka nie rozjechała na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak pieczony na soli 188

godziny, a najlepiej na całą noc. Wewnątrz wpychamy butelkę, która będzie utrzymywać ciepło wewnątrz podczas pieczenia, a nogi związujemy sznurkiem. 2. Spód formy w której będziemy zapiekać mięso wysypujemy solą, a na niej na grzbiecie układamy kurczaka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C, na ok. 2 godziny. Kurczaka nie należy nakłuwać, żeby wewnątrz pozostał soczysty, skórka powinna być rumiana(...)cienka jak pergamin pod koniec pieczenia. Mięso jest kruche i bardzo aromatyczne

Apetyczna babeczka
Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta 280

smażenia śól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, włóż trochę masła klarowanego, kurczaka, posól i popieprz i podsmaż do zarumienienia z każdej strony. Przełóż mięso na talerz i odstaw. Dodaj trochę masła do patelni i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż do zeszklenia, dodaj kurki wraz z cukinią i dopraw solą i pieprzem. Smaż

karmelowy
Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem 210

ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski (można zrobić to dzień wcześniej). Mięso pokroić w małą kostkę i podsmażyć na łyżce oleju przez 5 – 10 minut. Tak upieczone mięso dodać do kaszy. Następnie na łyżce masła podsmażyć posiekany

KuchniaWeDwoje.pl
Szaszłyki z mięsa mielonego owinięte boczkiem 380

Mielone na patyku owinięte boczkiem - w sam raz na trwający nadal sezon grillowy:). Jeśli nie mamy grilla, możemy zrobić je w piekarniku, będą równie smaczne.  500g mięsa mielonego 300g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku   1 jajko 1 kajzerka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz  1. Cebulę drobno siekamy(...)Czosnek przeciskamy przez praskę. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy.  2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy.  3. Mięsem oblepiamy patyczki, owijamy plastrami boczku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut lub grillujemy

Szefowa kuchni