mięso - 63110 przepisów (strona:1544/4208)

Szybki makaron w sosie borowikowym 218

pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby. Sos należy

Gospodyni Miejska
Szaszłyki z grilla 175

Propozycja na przygotowanie pysznego grillowania. Potrzebujemy dobre świeże mięso, które kroimy w "kostkę" 2-3 cm, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, zioła, przyprawy, 1/3 szklanki oleju, sól. Mięso przyprawiamy solą, papryką i pieprzem wcześniej rozmieszanymi w oleju. Pozostałe składniki myjemy, obieramy i kroimy wg własnych upodobań. Gdy wszystko mamy przygotowane, to naprzemiennie nadziewamy na patyki... Całość możemy przygotować wcześniej i przechować

chleba naszego
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew 185

tego dania było też zaskakująco łatwe i przyjemnie, polecam gorąco! Jeżeli jesteś posiadaczem Tefala Cuisine Companion to przygotowanie tego dania będzie dla Ciebie jeszcze łatwiejsze! Jeżeli nie posiadasz zmielonego mięsa, wystarczy wrzucić do misy wyposażonej w ostrze tnące kawałki wołowiny, tutaj razem z chorizo i zmiksować przez 30 s przy prędkości 10:) I proszę, baza na klopsiki gotowa. Tak samo

karmelowy
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i ziarnami słonecznika 178

Sałatka z kurczakiem i jajkiem oraz chrupiącymi dodatkami - kukurydzą, zielonym ogórkiem i ziarnami słonecznika. Z sosem francuskim jest wyśmienita! 400 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 4 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika  Targroch 1 ogórek 150 g sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, natką pietruszki i liściem lubczyku. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.  Ogórka obieramy

VioletoweKucharzenie
Polędwiczka z suszonymi pomidorami i serem brie 206

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem delikatnym, soczystym i niezwykle prostym w przygotowaniu. Moja dzisiejsza propozycja jest niezwykle aromatyczna i pachnąca za zasługą ziół prowansalskich, przypraw oraz suszonych pomidorów. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa pomidory suszone na słońcu 2 plasterki sera brie  3 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka słodka papryka zioła prowansalskie olej Przygotowanie:  Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni(...)sera brie. Zamykamy polędwiczkę, ściśle zapinając ją wykałaczkami. W jej zewnętrzną część wcieramy sól, pieprz, sporą ilość słodkiej papryki oraz ziół prowansalskich.  Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy ją do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu kroimy w plastry. Smacznego

Taste Therapy
Schab w sosie kurkowym 212

szybko umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany na patelni olej (4 łyżki) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać.  Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć kotlety. Wlać zimną wodę (około 500 ml, woda powinna zakrywać mięso) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 35 minut. Pod sam koniec duszenia, w miseczce wymieszać śmietankę

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową 292

warzywa. Po 45 min doprawiamy 4-5 liśćmi laurowymi, garstką ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części(...)Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy. Kalafiorową zabielamy śmietaną 12%. NASZA WIOSENNO-LETNIA KOMPOZYCJA JEST GOTOWA PO OK. 1,5 GODZINIE. SMACZNEGO

Ania i Marcin gotują
Sałatka z kurczakiem 212

Sałatki z kurczakiem lubię bardzo. Dzięki dodatkowi mięsa sałatki stają się bardziej pożywne. Letnią porą sałatki przygotowuję dużo częściej niż zimą. Chętnie spożywam je na kolację , nie rzadko zastępują mi także obiad . Jest lato. Powinno być słońce i cudowna pogoda- niestety tym razem lato nas nie rozpieszcza. Jest lato- w sałatce powinien być świeży ogórek i koperek- ja niezmiennie Wasze(...)smaku solą i pieprzem. Dodajemy do składników sałatki. Dokładnie mieszamy. Jak trzeba jeszcze doprawiamy. Schładzamy w lodówce. Rada: Sałatka idealnie nadaje się także na grilla. Pomijam wtedy dodanie mięsa z kurczaka. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania- ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
MAKARON CHOW MEIN ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 174

smakuje rewelacyjnie. Polecam każdemu . Kto nie jadł jeszcze makaronu CHOW MEIN musi spróbować:) SKŁADNIKI: 🍜200 g Makaronu Chow Mein  🍜250 ml pomidorów w kawałkach z puszki 🍜500 m mięsa mielonego z indyka 🍜2 garście szpinaku 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜1 łyżka czosnku granulowanego 🍜1 łyżeczka papryki chilli 🍜2 łyżki przyprawy curry 🍜1 łyżeczka oregano(...)Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Makaron zalewam wrzątkiem i przykrywam na ok 1 minuty. Odcedzam wodę. W garnku o grubym dnie dodaję łyżkę oleju a następnie dodaję mięso mielone z indyka. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz przyprawą curry. Smażę na rumiano. Dodaję szpinak. Całość mieszam i dodaję pomidory z puszki. Doprawiam siekaną pietruszką, oregano oraz czosnkiem

Gotowanie Patki
Praga – przewodnik kulinarny 213

czeskich smaków są oczywiście knedliczki, które mogą być ziemniaczane lub chlebowe. Najbardziej lubię te ziemniaczane, koniecznie z sosem warzywno-śmietanowym, który nazywa się svíčková omáčka i oczywiście z jakimś mięsem. Chyba nie przyjechaliście do Pragi, żeby schudnąć, prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze je się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami(...)Královskou oborou 31, Praha 7 Obok Lokala na ulicy Dlouhá 33 jest ciąg małych knajpek w pasażu pod adresem Dlouhá 39. Najlepiej z nich wygląda Naše maso (Nasze Mięso), czyli rzeźnik, gdzie możemy zamówić kiełbaskę czy stek na ciepło. Niesamowity jest widok małych, chudych Czechów, którzy pałaszują wielkie kilogramowe steki bez żadnych dodatków warzywnych. Gdy będę w Pradze kolejny

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki z mięsem kaczki zapiekane w sosie bolońskim 163

innych potraw. Sos smakuje wybornie, trzeba go lekko rozprowadzić wodą, żeby nam się nie przypalił podczas pieczenia, pod koniec wraca do „swojej” konsystencji. Rewelacyjnie komponuje się z kapustą i mięsem kaczki. Składniki 200 g ryżu 500-600 g filetów z kaczki ze skórą 1 główka kapusty włoskiej 1 łyżka estragonu 1 słoik sosu bolońskiego od Jamar sól, pieprz(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Filety mielimy razem ze skórą na średnich oczkach. Liście kapusty wycinamy i lekko sparzamy w osolonym wrzątku. Ryż i mięso łączymy, dodajemy estragon, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na brzegu każdego liścia i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos rozrabiamy ze 200 ml wody, zalewamy nim gołąbki. Pieczemy

R'n'G Kitchen
Morelowa tarta Tatin 152

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Kotlety z cukinii z serem żółtym 189

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego

Korniszonki
Wędzarnia ogrodowa - fantastyczny sposób na domowe specjały dla całej rodziny 174

parametrami. Dlatego po zakończeniu wędzenia można je swobodnie schować w piwnicy lub w garażu, aby nikomu nie przeszkadzały. Dodatkowo w wędzarni ogrodowej można przygotowywać różnego rodzaju produkty, począwszy od mięs i smacznych wędlin, poprzez różnego rodzaju sery, a na rybach skończywszy. Ponadto mamy pewność, że wszystkie przygotowane w wędzarni ogrodowej specjały nie tylko będą miały wspaniały aromat i nieziemski smak(...)tutaj spalane będzie drewno, które dostarczy dym potrzebny do wędzenia. Może mieć ono wbudowany ruszt lub efektowne, żeliwne drzwiczki. Kolejnym istotnym elementem jest komora wędzarnicza z prętami do wieszania mięsa i wędlin. Bardzo ważne są również takie dodatki jak kije, haki lub siatki, na których wiesza się lub kładzie produkty przeznaczone do wędzenia. Żadna wędzarnia nie może istnieć bez szybru

Kuchcik gotuje
Gołąbki z młodej kapusty, pieczone w piekarniku 1607

ołąbki z młodej kapusty, z mięsem i ryżem, apetycznie podrumienione, dzięki pieczeniu w piekarniku. Lubicie? Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 200 g ryżu białego 1 kg mielonej karkówki 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 2 czubate łyżeczki majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego Ponadto: 4 ziarna(...)studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1,5 płaskiej łyżeczki), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek, mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie

Smak mojego domu