Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 dojrzałe awokado około 20 pomidorków truskawkowych 1/2 główki małej sałaty lodowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich Marynata do mięsa: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka sosu Worcestershire sól pieprz Sos: 150 g gorgonzoli 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/4 szklanki słodkiej
Oryginalny smakWykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odrobinę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć mięso. Wystudzić. Kapustę posiekać, paprykę, cebulę i ogórki pokroić wg uznania, kukurydzę odcedzić. Majonez wymieszać z ketchupem. W misce ułożyć warstwowo: mięso, cebula, ogórki, 1/2 sosu, kukurydza, papryka i kapusta. Smacznego
Trufelkowopietruszka, 1 cebula, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek
słodki bratekpiórka. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy kurczaka. Przekładamy do miski. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pieczarki (jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy niewielką ilością oleju). Gdy pieczarki się podsmażą, przekładamy je do drugiej miski, a na patelnię wrzucamy paprykę. Smażymy chwilę. Dokładamy do pieczarek. W garnuszku(...)ketchup. Doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich oraz szczyptą soli. Do naczynia żaroodpornego przesypujemy połowę ugotowanego makaronu. Smarujemy niewielką ilością sosu. Wykładamy pieczarki z papryką, posypujemy surową cebulą, dodajemy mięso kurczaka. Następnie dajemy resztę makaronu. Wierzch smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem cheddar. Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Smaki Na Talerzukawałkach z czosnkiem Primo Gusto 1/3 topionego sera kremowego śmietankowego Hochland 1 cebula 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka słodka papryka ostra mąka do obsypania mięsa Przygotowanie: Schab opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy tępą stroną noża. Obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą oraz mąką. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju umieszczamy mięso. Przesmażamy
Gotuj z Mąkącebule gałązka lubczyku lub suszony do smaku pęczek natki pietruszki 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 goździki, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie: Mięso opłukać w zimnej wodzie, warzywa obrać, pokroić na pół, wzdłuż lub wcale. Cebulę obrać, przekroić na pół i usmażyć na patelni bez tłuszczu (można też upiec w piekarniku), tak aby stały(...)się złote. W dużym garnku ułożyć włoszczyznę oraz mięso, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele, goździki oraz świeże pęczki lubczyku i natki zwinięte sznurkiem. Jeśli nie mamy świeżego lubczyku dodajmy na tym etapie tylko świeżą natkę. Gotować na małym ogniu, zdejmując powstające szumowiny. Gotować 2,5-3 godziny, niech rosół lekko pyrka. Dobry rosół gotuje się długo, na dobry rosół
Zasmakuj KuchniZapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do
KorniszonkiUwielbiam wykorzystywać resztki ziemniaków. W mojej kuchni nic się nie marnuje, więc co i rusz wymyślam przepis na ziemniaczane krokiety . Ziemniaczane krokiety to pyszny dodatek do mięsa lub ryby. Można je również podawać jako samodzielne jarskie danie. Mówiąc szczerze kiedy już smażę ziemniaczane krokiety to od razu zjadam parę sztuk i czuję się w pełni najedzona. Tak tym daniem można(...)się naprawdę najeść wcale nie tęskniąc za mięsem. Za sosem jednak tak! Więc ograniczam moją łapczywość jak tylko mogę aby załapać się jeszcze na ziemniaczane krokiety z ostrym sosem. Ziemniaki na krokiety można zgnieść widelcem lub zmiksować. Ja wykorzystuję oba sposoby. Jeśli robię krokiety z samych ziemniaków to lubię je zmielić na gładką masę. Natomiast jeśli mieszam ziemniaki z innymi
codojedzeniażółty do posypania Do wysokiego pojemnika przekładam składniki na naleśniki i miksuję blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Pierś z kurczaka, obraną cebula i czosnek mielę maszynką do mięsa. Por kroję i przesmażam na oleju. Dodaję mięso i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Na każdym naleśniku układam dwie łyżki farszu. Formuje sakiewki i spinam wykałaczką. Sos: Przecier
wesoła kuchniawszystkich białych błonek, a następnie podziel na cząstki. Cząstki pomarańczy możesz także wyciąć z pomiędzy błonek z obranego owocu. Pierś kurczaka umyj, osusz i ewentualnie wyfiletuj. Tak przygotowane mięso pokrój w kostkę lub w niezbyt duże paseczki. Następnie kurczaka oprósz solą i pieprzem, przełóż do miski i odstaw na mniej więcej 20-30 minut, a przed samym smażeniem obtocz(...)pieprzem, ziołami prowansalskimi, imbirem i słodką papryką, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15-20 minut. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy. Na wrzący tłuszcz przełóż kurczaka. Mięso podsmaż, mieszając, a gdy nabierze ładnego złotobrązowego koloru, przełóż je do sosu słodko-kwaśnego. Na końcu całość wymieszaj z mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie i gotuj do momentu
blog.moje-pasje.infoPulpeciki w dość słodkim, kremowym( bo śmietanowym sosie). Z żurawiną która przełamuje słodycz. Danie najlepiej podawać z ryżem. na pulpety: 400 g mielonego mięsa sól pieprz ( dużo) na sos: 250 ml śmietanki 30 250 g konfitury żurawinowej kminek mielony pieprz sól olej do smażenia Z mięsa soli i pieprzu ulepić małe pulpety. Usmażyć je na oleju. Następnie zalać
cukrem pudrem posypaneteż pięknie nadziać. Zachęcam do wypróbowania dań z dynią bo to skarbnica witamin, mikro i makro elementów, błonnika i całej masy innych dobroci. Zajadajmy dynię na zdrowie. Dynie faszerowane mięsem mielonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecurry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso pokrojone w kostkę do czasu aż się zarumieni. Dynię obieramy ze skórki, wyciągamy miąższ i pestki i drobno kroimy, dodajemy do mięsa i chwilę razem smażymy. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy
Apetyczna babeczkaobniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie. Idealna zupa na jesienna porę, syci i rozgrzewa. Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki: kości pozostałe z pieczenia gęsi 1,5 l wody 100 g kaszy orkiszowej 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora(...)gotujacego się wywaru kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem, skorygować ilość soli na talerzach posypać natką zielonej piertuszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 jaja, ok. 200g mąki pszennej, Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 2 jaja ugotowane na twardo, 1 cebula, sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania bułka tarta, olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań(...)obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju. Odstawić do przestudzenia. Mięso z kurczaka pokroić bardzo drobno. Jajka na twardo, posiekać. Połączyć kurczaka, cebulkę i jajka. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeżeli farsz będzie się wam wydawał zbyt suchy, można dodać kilka łyżek bulionu
Świat Domowej Kuchni