Dietetyczna zupa to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób na diecie. Jesienną porą musimy bardziej uważać na nasze zdrowie. Ciepłe zupy na świezych warzywach i białym mięsie idealnie wpływają na nasz organizm. Dziś polecam właśnie taką , zdrową i lekką zupę , na bazie świeżych brokuł, kalafiora i marchewki z filetem z kurczaka. Polecam i życzę smacznego. SKŁADNIKI(...)natki pietruszki 8 łyżek ryżu białego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki vegety 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe 3 ziela angielakie PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewam wodę dodaję mięso. Następnie dodaję przyprawy. Gotuję ok 20 min,dodaję selera. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Kalafiora myję i dzielę na różyczki. Brokuła myję i dzielę na różyczki. Dodaję
Gotowanie PatkiSkładniki: 30 dkg mięsa wołowego 30 grzybów leśnych, waga po obraniu 2 marchewki po kawałku selera i pora 1 mała pietruszka 1/2 szklanki czarnej soczewicy sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić … Czytaj dalej Wołowina pieczona z czarną soczewicą i grzybami
czarrna od kuchniTakie babeczki świetnie sprawdzają się na przyjęciach dla dzieci. Są małe i naprawdę pyszne :) Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają :) Składniki: 1,5
kuchnia doskigrzyby. Lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż grzyby puszczą soki i dusić do miękkości, odparować cały płyn. Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie wyszło 7. Następnie każdy plaster mięsa roztłuc tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozbitego mięsa ułożyć ok 2 łyżki grzybów. Zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami lub owinąć sznurkiem. W garnku
Monia miesza i gotujeselera 1 por 1 cebula 4 ząbki czosnku garść posiekanej pietruszki makaron gwiazdeczki 2 łyżki kaszy manny 1 jajko sól pieprz Rosół gotuję jak zwykle. Do zimnej wody wkładam mięso i gotuję przez 1 godzinę. Jeśli istnieje taka konieczność zbieram szuwary. Dodaję pokrojone warzywa i gotuję przez kolejną godzinę. Dodaję wól, pieprz, natkę pietruszki. W oddzielnym garnku gotuję makaron gwiazdeczki(...)Wyjmuję mięso z rosołu, obieram, mielę przez maszynkę, dodaję jajko, kaszę mannę, trochę solę. Mieszam, formuję kulki, gotuję kulki w oddzielnym garnku w bulionie warzywnym. Podaję rosół z kulkami i makaronem gwiazdeczki. Artykuł Rosół królewski pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmielonym kminem, smażę na oleju z każdej strony. Przekładam so naczynia żaroodpornego. Na patelnię z pozostałym tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, por. Solę. Przekładam warzywa do mięsa, zalewam bulionem warzywnym (około 1,5 szkl) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam
MojaQchnia.plCzas na papryczki faszerowane pieczone w piekarniku:) SKŁADNIKI: farsz: 400g mięsa mielonego 1/2 szkl. ryżu 1 papryka ( u mnie pół żółtej i pół zielonej ) 2 średnie cebule 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta chilli 2 czubate łyżki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 4-5 papryk zależy od wielkości 2 opakowania mozzarelli WYKONANIE: 1.Papryk(...)umyć, wydrążyć nasiona, przekroić albo tak jak ja wzdłuż, albo odkroić górę by zrobić kapturek. 2.Do dużej miski włożyć - mięso mielone, ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę podsmażona na maśle, przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszać. 3.Papryczki nadziać. 4.Papryczki wyłożyć na posmarowanej blaszce, można użyć tłuszczu, ja podlałam tylko wodą. 5.Piec w temp 180* około 55min, Gdy papryczki zmiękną
Dziś Ja gotujeśrednia cebula 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka bazylii sól i pieprz do smaku kilka łyżek majonezu 2 łyżki oleju rzepakowego do marynowania mięsa + trochę oleju do podsmażenia cebuli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. – Wykonanie: Kurki dokładnie oczyścić, krótko umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku(...)oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na patelni do czasu aż się zeszkli, następnie dorzucić kurczaka i smażyć całość do czasu aż mięso będzie dobre. Dodać kurki, przemieszać. Każdy placek tortilli posmarować cienko majonezem, posypać na 3 plackach połowę sera, następnie nałożyć wyżej przygotowany farsz z kurczaka i kurek, posypać resztą sera
Kulinarne Przebojejedną porcję - 100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka - pół dużej czerwonej papryki - 1 mała cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1 średni pomidor - pół łyżeczki curry - 2 szczypty soli - szczypta pieprzu czarnego - łyżka oleju rzepakowego - łyżka serka homo lub twarogowego bez cukru - 50 g makaronu pełnoziarnistego Cebulę i czosnek posiekaj, mięso , pomidor i paprykę pokrój w kostkę. Wstaw
Pasje Jolkinależy się zawsze!. Całe szczęście, że podjadałam jak robiłam :), a poza tym cieszy mnie jak domownikom smakuje. Podaję składniki na 4-5 osób. Pulpeciki 20 sztuk: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb(...)mleku , odcisnąć i połączyć z mięsem. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać, formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda
Apetyczna babeczkazalewamy całość 2 L wody, gotujemy 30 minut. W między czasie obieramy warzywa, kroimy w kostkę (bez cebuli) i dodajemy do wywaru, lekko posolić. Całość gotujemy do miękkości mięsa . Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy z garnka i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w osobnym garnku. Do ugotowanej
magiczna kuchnia Kasismaku. Wołowina z krewetkami to potrawa idealna na obiad, wykwintną kolację czy wydarzenia okolicznościowe. Jest prosta a zarazem pięknie wygląda. Jest prosta do przygotowania. Należy zacząć od umycia mięsa. Następnie osusz je i natrzeć bardzo starannie oliwą i mocno doprawić. Krewetki należy bardzo starannie oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę należy posiekać i usmażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek(...)patelni należy ułożyć krewetki i kotlety. Mięso należy smażyć około 15 minut. Natomiast krewetki krócej około 5 minut. Danie jest gotowe. Wystarczy je teraz odpowiednio ułożyć. Na usmażonej wołowinie poukładaj krewetki, wokół poukładaj ziemniaki i warzywa. Możesz również podać to danie z frytkami lub ryżem. Wedle uznania. Czas przygotowania wynosi około 30 minut. Jedna porcja zawiera 350 kalorii. Danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mała cebula cukrowa - 10 -15 sporych grzybów ( prawdziwki, podrzybki, krakusy, stojaki) - 3 łyżki śmietany 12% - 1 łyżka mąki pszennej - 4 łyżki oliwy z oliwek Do sporego garnka włóż umyte mięso, przyprawy, warzywa, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na patelni na oliwie podsmaż pokrojone w plastry grzyby, smaż je partiami i dodawaj do zupy
SMYKWKUCHNITradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami. Równie dobrze smakują z wyrazistym sosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość zależy od wilgotności(...)łyżeczki soli (lub do smaku) Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta uformować wałeczki mniej więcej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatahini Od dłuższego czasu miałam ochotę na hummus - smarowidło z ku... Syrop z pigwy + nalewka Syrop z pigwy to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko codzi... Sos żurawinowy do mięs i pasztetów Sos żurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasz... Post Konfitura z fig (dżem figowy) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku