tapecie gryczana niepalona. Mniej intensywna w smaku od jej popularniejszej koleżanki. Do tak przygotowanych kotletów wystarczy surówka/sałatka i mamy pełnowartościowy obiad. 200g kaszy gryczanej niepalonej 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros 1. Kaszę gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Studzimy. Cebulę, natkę i czosnek drobno siekamy. 2. W misce umieszczamy kaszę, mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, natkę i przyprawy. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kotlety. 3. Kotlety pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Szefowa kuchnipeperoncini, 3 większe ząbki czosnku, papryka słodka. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do kurczaka z oleju, sosu teriyaki i przypraw - soli, majeranku, czosnku niedźwiedziego, curry i rozgniecionej papryczki. Dokładnie nacieram kurczaka. Mięso układam na blaszce do pieczenia, posypuję słodką papryką, a pomiędzy układam rozgniecione ząbki czosnku. Odkładam przykryte do lodówki na minimum 12 godzin. Kurczaka piekę pod przykryciem w 180 stopniach około(...)minut, następnie bez pokrywki kolejne 20 minut (aż mięso się zarumieni
JejKuchniaSkładniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub
Korniszonkisosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ natka pietruszki Placki ziemniaczane 1kg obranych ziemniaków cebula sol,pieprz jajko olej do smażenia WYKONANIE Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę.Pokrojone mięso krótko podsmażamy na odrobinie oleju aż zmieni kolor. Cebulę kroimy w piórka lub półksiężyce a paprykę w kostkę. Do podsmażonej łopatki dodajemy cebulę i paprykę,przyprawy,dolewamy trochę wody(...)dusimy pod przykryciem ok.20-30 min. Następnie dolewamy "Ciemny sos uniwersalny" marki ŁOWICZ i dusimy jeszcze ok.15 min.aż mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy
Mała w garnku mieszaolej do smażenia sos 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu około 5-7 minut(...)momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na 15 minut do lodówki. Liście kapusty pekińskiej niezbyt drobno siekamy, czerwoną paprykę kroimy w paseczki, ogórki razem ze skórką oraz pomidory kroimy
Smakowite Daniakostkę, ale tak będą bardziej miękkie i rozpływające się w ustach). Podsmażamy na oleju, doprawiając słodką czerwoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową i pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy pokryły całe mięso. Podsmażamy jeszcze chwilę, następnie dodajemy pastę z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami. Mieszamy, ustawiamy zastawiamy pod przykryciem na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę obie papryki(...)chwili dolewamy wodę. Zostawiamy dalej pod przykryciem aż nasze mięso będzie mięciutkie (co jakiś czas mieszamy). Smacznego
Słodkie okruszkisałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów na sos tysiąca wysp, gdyż jest on powszechnie modyfikowany i w zależności(...)składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sos ten idealnie pasuje do mięs, sałatek, frytek – do wszystkiego! Smacznego! :) Więcej przepisów na różne sosy znajdziecie tutaj: Przepisy na sosy, dipy i dressingi The post Sos tysiąca wysp appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZapiekanka kebab / gyros jest bardzo znana, ale zazwyczaj podawana jest z kurczakiem:). Ja proponuję bardziej pasujące do niej mięso wieprzowe - dzięki temu smakiem zbliża się do prawdziwego kebaba:). 500g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 2 cebule 1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 4 ząbki czosnku 150g tartej mozzarelli(...)posypujemy przyprawą kebab/gyros. Chwilę smażymy, po czym zalewamy 250ml wody, dusimy do jej odparowania przez około 20 minut. 3. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki: podsmażone mięso z warzywami, ryż, kukurydzę, ogórki, śmietanę, czosnek, mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniPyszny pomysł na domowy fast food. Mięso jest kruche i dobrze doprawione. Danie z dodatkiem frytek i sosu czosnkowego jest rewelacyjne. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki rarytas! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawy: Przyprawa do kurczaka Curry Ostra czerwona papryka Czosnek granulowany Liść lubczyku Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki majonezu(...)szklanki mleka Sól Pieprz Curry Filet z piersi kurczaka kroimy na płaskie fileciki. Mięso dokładnie przyprawiamy przyprawami - przyprawą do kurczaka, ostrą czerwoną papryką, curry, czosnkiem granulowanym i liściem lubczyku. W osobnej misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy mleko. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą curry. Dokładnie mieszamy. Ciasto musi być minimalnie gęstsze niż
VioletoweKucharzenieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Korniszonkipaprykowy to alternatywa dla popularnego sosu bolońskiego. Przygotowuje się go równie szybko, jest smaczny i zdrowy. Najlepiej pasuje do makaronu. 500g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz olej 1. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę(...)czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa, podsmażamy chwilę, zalewamy przecierem, dolewamy 250ml wody, wsypujemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości warzyw
Szefowa kuchniwszystko już było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy , sceptycznie patrzyli ,jak mozolnie , obklejam , kawałki mięsa serem, niczym ściany tapetą i obtaczam w jajku , a wszystko ,stara się jak może, spaść z powrotem na talerz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżyliściu chrzanu pomyślałam, że z tymi liśćmi można upiec też królika. Od myśli do działania - królik zagościł na stole. Pachniał pięknie i smakował wybornie. Polecam to pyszne i zdrowe mięso! Składniki : tylna połówka tuszy króliczej kilka gałązek suszonego majeranku 8 ziaren jałowca sól pieprz olej 3 liście chrzanu ząbek czosnku Królika podzielonego na porcje umieścić w naczyniu, w którym(...)będzie pieczony (naczynie z pokrywą), polać trzema łyżkami oleju i posypać przyprawami (ziarna jałowca wcześniej rozgnieść np. w moździerzu). Wstawić do lodówki na dobę (w połowie czasie przewrócić, by mięso skruszało). Piec królika 1,5 - 2 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości i wieku tuszy; ja miałam ponad rocznego zwierzaka, więc piekłam dwie godziny) w temperaturze 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodziegotowe ! Jest to szybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Na taką pogodę jaką widać za oknem w sam raz. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)papryki oliwa z oliwek 2/3 szkl. bulionu sól i pieprz Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę ,dodajemy pokrojony dość drobno czosnek i szklimy na łyżce oliwy. Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory
Różne smaki w kuchni