Klopsiki w sosie musztardowym 196wydał mi się bardzo ciekawy. I w efekcie wyszedł mi prosty i szybki obiad dla całej rodzinki. Polecam również ten przepis: Klopsiki w sosie Teriyaki Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 ebuli 2 łyżki musztardy dijon 1 szklanka bulionu 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki łyżeczka masla (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Następnie przekładamy na talerz. Do tej samej patelni dodajemy łyżeczkę masła
Delusional Trine
Kurczak po kreolsku 181łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu szczypta mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z limonki 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka cebula olej sól Przygotowanie Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim, imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem, skropiłem sokiem z limonki. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 20 minut. Seler po umyciu(...)pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem. Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem
R'n'G Kitchen
Barszcz chrzanowy na wędzonce 167Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka wędzone, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy 3-4 litrami, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru, wlewamy zakwas i dodajemy chrzan tarty, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, na końcu wlewamy śmietanę wymieszaną z niewielką
Bajeczna Kuchnia
Gulasz z szynki z groszkiem 204pracy i czasu. Dlatego gulasz z szynki i groszku jest moim ulubionym przepisem na szybki obiad w pracowitym tygodniu. Do przyrządzenia gulaszu potrzeba naprawdę niewiele składników. Do tego użyłam mięso od szynki, cebulę i groszek. Z przyprawami też nie przesadziłam. Szczypta czarnego i białego pieprzu wystarczyła w zupełności. Na koniec dodałam koper i gotowe. Moja rodzina uwielbia gulasze zwłaszcza(...)czubate łyżki majonezu, tutaj przepis 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Lekko zrumień na rozgrzanym maśle. Usuń błony z mięsa i pokrój na małe kawałki. Oprósz mąką, pieprzem i wymieszaj. Dodaj do cebuli i zrumień. Wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Rozmroź groszek
codojedzenia
Bigos z kapusty pekińskiej 219duża czosnek - 1 ząbek kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki - 0,5 kg papryka - 3 szt cebula - 5 szt ogórki kiszone - 5 szt keczup pikantny 280 g Kuleczki : mięso mielone - 600 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę pekińską, pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością wody, posolić, dusić(...)umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wszystkie składniki przesmażyć oddzielnie na tłuszczu, dodać do kapusty, razem z czosnkiem, poddusić. Z mielonego mięsa, formować małe kulki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na złoty kolor, przełożyć do reszty składników, dodać keczup, przyprawić przyprawami do smaku, chwilę poddusić. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusi
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 199domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską wersję tego dania, na którą natrafiłam w Magazynie Jamie - aromatyczną(...)sycącą i zdecydowanie szybszą do zrobienia. Ten przepis różni się od widzianych przeze mnie na innych stronach receptur wykorzystujących białkowe zastępniki mięsa. Jego smak różni się też od oryginalnego bolognese i nie ma co liczyć, że oszukamy nim mięsożerców :) To, co mi się w nim podobna, to prostota przygotowania. Jeśli tylko macie w domu malakser, to warzywa rozdrobnicie
Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w śmietanie 244ziaren pieprzu kolorowego 2 łyżki warzywka 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 łyżki papryki czerwonej 250 ml śmietany Wykonanie Udka myję i osuszam , kiedy mięso mamy osuszone przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam na chwilkę , a naszą śmietanę przelewam do miski , dodaję pokrojoną , cebulkę czosnek i wszystkie przyprawy powyżej wymienione , następnie bardzo dokładnie mieszam , kiedy(...)mamy już gotową mieszankę , to zalewam naszego kurczaka , i wstawiam do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem , na 160 stopni około 80 minut , po tym czasie udka mamy gotowe go podania . Smacznego
Mój Smak
Jajka z galarety 238jajka są mile widziane w każdej postaci. U mnie na stole gościły jajka z galarety drobiowej. 10 szt wydmuszek z jajek 1/2 l bulionu drobiowego 200 g gotowanego mięsa drobiowego( u mnie filet z kurczaka) 2 ugotowane marchewki 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżeczki żelatyny Wcześniej,kiedy używamy jajka do wypieków możemy przy okazji przygotować wydmuszki. Jajko szerszą(...)przygotowane gotowe są do użycia. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia. Wydmuszki umieścić we wkładce do jaj by stały pionowo,w każde nałożyć porcję pokrojonego mięsa,posiekanej w kosteczkę marchewki i groszek. Można też dać kukurydzę konserwową jeśli ktoś lubi. Zalać zimnym bulionem i odstawić na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po tym czasie delikatnie oskubać skorupki
Kolorowa kuchnia Elki
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 345tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny
karmelowy
Kiełbasa pieprzowa, surowa, podsuszana. 273podgardla, 3 łyżki soli kamiennej, 1 łyżka pieprzu mielonego, 3 łyżki majeranku, łyżkę cukru, 10 z. czosnku, 2 łyżki papryki, 2 łyżki pieprzu ziarnistego, 1/2 l wody, jelita. Mięso i czosnek mielimy na grubym sitku, tłuste kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę //pieprz ziarnisty rozgniatamy tłuczkiem// Tak przygotowane mięso chowamy pod przykryciem
chleba naszego
Mini pasztety z jajkiem 220jajkami upiekłam na święta Wielkanocne, są smaczne i ładnie się prezentują po przekrojeniu. Goście byli nimi zachwyceni, polecam. Składniki: 8-10 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kilogram mięsa z rosołu Warzywa z gotowania rosołu 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko Sól, pieprz Majeranek Gałka muszkatołowa Olej do smażenia Małe okrągłe foremki aluminiowe Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy(...)pióra, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebule oraz namoczoną kajzerkę mielimy na sitku o drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Jajka obieramy, obtaczamy je przygotowaną masą, układamy w foremkach aluminiowych, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Bajeczna Kuchnia
Odchudzanie po świętach 248początki stosowania mojej diety rozdzielnej. Tak się złożyło, że miałem dość imprezowy tydzień. Od poniedziałku codziennie jakiś grill... Karkówka, kiełbaski zwykłe i białe, steki, szaszłyki z boczku, mięsa i cebulki i oczywiście moje ulubione żeberka. Stanąłem na wagę w poniedziałek, a potem zapomniałem o codziennym ważeniu i ponownie zważyłem się dopiero w piątek rano. 7 dniowy maraton imprezowy(...)grillowania i objadania się mięsem zaowocowało dodatkowymi 2 kg. Tak dokładnie 2 kg przybyłem na wadze, po pół kg dziennie. Każdy grill to 0,5 kg kwasów odłożonych w tkankach tłuszczowych, mięśniach itd... W piątek rano się przeraziłem!!! Kiedyś ważyłem prawie 95 kg odkąd zacząłem stosować dietę rozdzielną zjechałem z wagą do 80 kg i taka waga się
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kiełbasa Jałowcowa Mix 308g/kg(mieszanka przypraw) -czosnek świeży 8 g/kg -jelita wieprzowe 28-30 -woda 150 mil dodana podczas mieszania razem z przyprawami -woda 50 mil dodana przed nadziewaniem jelit WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę 3 na 3 cm szynkę w 1 cm peklujemy i solimy wszystko w osobnych pojemnikach. Z łopatki najpierw wycinamy najbrzydsze kawałki i dajemy do miseczki(...)wołowina. Czas peklowania 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. ROZDRABNIANIE -szynka krojona nożem w kostkę 1 cm -łopatka 13 mm -boczek 10 mm -podgardle 8 mm -wołowina ścinki oraz wykrojone kawałki z łopatki 2-3 mm Dalsze czynności Po rozdrobnieniu dodajemy wszystkie przyprawy oraz 150 mil wody i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kuskus z kurczakiem, daktylami i płatkami migdałowymi 139kilka gałązek cytrynowego tymianku (opcjonalnie) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Kuskus zalewamy wrzątkiem. mięso z pieczonych pałeczek rozgrzewamy na patelni, dolewamy śmietanę, dodajemy kurkumę, posiekane daktyle i płatki migdałowe (odkładamy 2 łyżki płatków i prażymy je na suchej patelni), kuskus, mieszamy. wykładamy na talerz(...)posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, dekorujemy tymiankiem (opcjonalnie), skrapiamy cytryną i konsumujemy ;) Można też zrobić wersję wege bez kurczaka albo zastąpić pałeczki piersią lub innym rodzajem mięsa
Gocha gotuje!
Tatar wołowy 157osób) - 200-300 g mięsa wołowego (pierwsza krzyżowa) - 3-4 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - 1 cebula - 1 ogórek małosolny/kiszony S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: mięso mielimy (o ile nie kupiliśmy zmielonego ;)), dodajemy olej, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy. cebulkę
Gocha gotuje!