mięso - 63110 przepisów (strona:1558/4208)

Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym 144

szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu np świderki lub penne kilka-kilkanaście pomidorków koktajlowych niewielka ilość masła niewielka ilość oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól morska Oczyszczone mięso kurczaka kroimy na cieniutkie plastry. Przekładamy do pojemniczka i oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Umyte szparagi umieszczamy na desce(...)kawałki. Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju, dodajemy odrobinę masła i wkładamy kurczaka. Gdy się usmaży zdejmujemy mięso z patelni i chwilowo umieszczamy w misce bądź innym naczyniu. Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki i 2 spore szczypty gałki muszkatołowej. Gdy śmietana

Smaki Na Talerzu
Udka kurczaka pieczone z pieczarkami 208

Do zrobienia tego dania zainspirował mnie ten  przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem

kuchnia doski
Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado 237

Dziś przedstawiam tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, pikantne enchilady z kurczakiem i awokado. Enchilady to najzwyczajniejsze w świecie tortille nadziewane w tym przypadku mięsem z kurczaka i awokado, a następnie zapieczone z sosem pomidorowym z awokado i chilli i dużą ilością sera. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, generalnie większość pracy wykonuje za nas piekarnik

karmelowy
Pasta z wędzonej makreli 205

Pastę z makreli pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Wszyscy bardzo ją lubiliśmy i mama często ją robiła. Kanapki z tą pastą to super smaczne śniadanie :) Polecam :) Składniki

kuchnia doski
Węgierski gulasz a la Pichceniomaniaczka 145

Gulasz to narodowe danie węgierskie, stworzone przez tamtejszych pasterzy bydła zwanych gulyás- stąd też pochodzi nazwa tego dania . Początkowo składało się z mięsa i cebuli smażonych na słoninie, jednak, gdy w XVI wieku do Europy przywędrowała papryka- stała się nieodłącznym składnikiem gulaszu. Obecnie, nie tylko na Węgrzech, to danie ma wiele postaci. Różnią się nie tylko dodatkami, ale rodzajem mięsa

Pichceniomania
Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry. 194

proszku Wykonanie: Kurczaka pokroić w około 2.5 cm kostkę.  W dużej misce przygotować marynatę z soku z limonki, oliwy, miodu, curry, czosnku i soli. Wymieszać dokładnie z kawałkami mięsa i odstawić na 1/2 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć przez 1/2 godziny. Paprykę i podzieloną na warstwy cebulę pokroić na kwadraty odpowiadające wielkością kawałkom kurczaka. Nabijać na patyczki na przemian(...)mięso i warzywa. Oprószyć mieloną papryką i dodatkowo delikatnie solą. Grillować po około 4 minuty z każdej z czterech stron. Można również użyć patelni grillowej lub piekarnika (funkcja grill, 200 stopni

zadanie-gotowanie
Soczyste piersi z kurczaka w marynacie 1000 wysp 316

łyżki Marynaty 1000 Wysp. Każdą pierś z kurczaka tnę na pół, przekładam do miski i zalewam marynatą. mieszam (najlepiej ręką) tak aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie piersi grilluję z obu stron na patelni grillowej (,jeśli jej nie macie możecie je obsmażyć na patelni). Piersi są grube, grilluje je chwilę(...)dodajemy rozrobioną w 100 ml wody mąkę ziemniaczaną (zagęszczamy w ten sposób sos). Mieszamy i gotujemy jeszcze całość pod przykryciem około 10 minut. Czas i ilość wody jest orientacyjna. Mięso powinno być miękkie, zanurzone w sosie (jego gęstość można dostosować do własnych upodobań). Kawałki kurczaka podajemy w całość oblane sosem. Smacznego

Słodkie okruszki
Pulpety w sosie ketchupowo-śmietanowym 205

Szybko i smacznie. 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko cebulka przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek] 2-3 łyżki ketchupu susz warzywny 1/2 szkl. śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki koperku  listek,ziele Do mięsa dodać jajko,dodać także przyprawy, posiekaną cebulkę i wymieszać. Formować małe pulpeciki.  W garnku zagotować wodę z suszem warzywnym  , listkiem, zielem i solą

Moje domowe kucharzenie
Gotowana pierś z cukinią i ryżem w ketchupie 207

pierś z kurczaka z cebulką i podsmażam kilka minut , następie dodaję pokrojoną w plastry cukinie oraz ryż , podsmażam kolejne kilka minut często mieszając.  Następnie kiedy mamy podsmażone nasze mięso z cukinią i ryżem,zalewamy wodą tak aby zakryło nam mięso , gotujemy na malutkim ogniu , od czasu do czasu mieszając , tak aby ryż nam się nie przypalił , kiedy ryż jest

Mój Smak
Kociołek po meksykańsku 388

zapasów. Możemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko. To proste danie jednogarnkowe można zjeść na obiad lub kolację. Polecam! Kociołek po meksykańsku Składniki: Na pulpety; 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 1 jajko 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, oregano Na gulasz warzywny:  2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku(...)przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, słodka papryka, kolendra, chili, świeża bazylia, liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek, dodajemy jajko i bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Masę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Następnie

Smak mojej kuchni
Kurczak w sosie chińskim z prażonym makaronem 190

kurczaka w sosie chińskim można znaleźć mnóstwo przepisów. Dlaczego, więc ten jest wyjątkowy? Ze względu na sposób przygotowania (mięso mielimy) oraz podania - ze smażonym makaronem ryżowym, który wygląda jak nasze prażynki. Można oczywiście podać w  bardziej tradycyjnej wersji czyli makaronem ugotowanym. KURCZAK W SOSIE CHIŃSKIM   Z  PRAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM Składniki: 1/2 filetu z kurczaka 1 cebula(...)starty na drobnej tarce imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodajmy startą marchew oraz trawę cytrynową przeciętą na pół. Następnie dodajemy zmielony na dużych oczkach filet z kurczaka i obsmażamy mięso. Polewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki małe kolby kukurydzy i wodę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz  cukrem. Mąkę z tapioki rozrabiamy

Bon appetit mon amie
Kotlety mielone z czerwonym pesto 197

Dzisiaj odmieniamy typowe kotlety mielone smażone na patelni. Dodajemy do nich pesto czerwone. Pesto nadaje kotletom wyrazistego smaku. Może dacie się skusić. Polecam. Składniki: Mięso mielone z łopatki 500 gram 3 łyżki czerwonego pesto 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula Sól Pieprz Bułka tarta Mleko 2 jajka Olej Wykonanie: Do niecałej połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość(...)mleka, tak aby bułka stała się wilgotna. Całość wykładamy do mięsa mielonego. Podobnie wykładamy pesto, pietruszkę, drobno pokrojoną cebulkę i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa mięsna jest zbyt luźna możemy dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto

Smaki Ewy
Bitki schabowe w sosie myśliwskim 760

kulek ziela angielskiego papryka czerwona w proszku Wykonanie: grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka minut w gorącej wodzie  mięso umyć, osuszyć, pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu na drugiej(...)namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę z moczenia grzybów, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę w proszku i przyprawy. Dolać szklankę bulionu lub wody i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki podawać z kaszą, kluskami lub ziemniakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 171

osiągalnej, dlatego zastępowanej pieczoną czerwoną papryką. Sos romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często towarzyszy innym grillowanym warzywom, rybom oraz mięsu. Sprawdzi się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku pomidorów(...)oliwę. Dopraw solą. Zmiksuj pulsacyjnie na pastę. Przełóż do miseczki, wsyp wcześniej posiekane orzechy z natką pietruszki i wszytko razem wymieszaj. Podawaj do grillowanych warzyw, ryb, owoców morza i mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
KLOPSIKI W SOSIE POMDOROWYM 155

gotowy,aromatyczny i ziołowy - zrobiony ze swoich pomidorów,wystarczy otworzyć,zagotować,trochę zagęścić,ewentualnie doprawić i gotowe http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/09/sos-pomidorowy-na-zime.html Składniki na klopsiki:   1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( drobiowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku sól,pieprz oraz suszony czosnek niedźwiedzi ( jeśli macie świeży to jeszcze lepiej) 1 cebula ok 1 litr rosołu litrowy słoik sosu(...)pomidorowego mąka ziemniaczana do zagęszczenia ( ok 2- 3 łyżki) Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i 3 łyżki bułki tartej - wszystko dokładnie mieszamy,formujemy okrągłe klopsiki. Cebulę obrać i pokroić w średnią kosteczkę,podsmażyć ją na patelni z 2 łyżkami oleju,aż zmięknie. Rosół podgrzać,dodać podsmażoną cebulę,sos pomidorowy - następnie włożyć uformowane

Niespełnione zdolności kulinarne