pesto miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy gotowe pesto z suszonych pomidorów i podgrzewamy około minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy
ale Pyszniekawałki, a kiełbasę jałowcową na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kurczaka i kiełbasę. Obsmażyć i przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć ją do garnka z mięsem. Na tę samą patelni rozsypać mąkę. Uprażyć, ale nie przypalić. Mąkę przesypać do garnka z gumbo. Wymieszać. Patelnię przepłukać wodą
Weekendy w domu i ogrodzieniewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko rumienimy krótką chwilę od czasu do czasu mieszając. Do zrumienionej cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso i wszystko chwilę podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wszystko mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, całość razem łączymy
Smakowite DaniaDanie idealne dla zabieganych. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: 250g grubego
kuchnia doskiPrzepis dla każdego, kto lubi domowe wędliny :) Koszt zakupu mini wędzarki zwróci się na pewno, w smacznych swojskich wyrobach. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy niepotrzebne kawałki, z których możemy od razu usmażyć świeżonkę :) Po osuszeniu zabieramy się do przyprawiania... solą, czosnkiem, pieprzem i papryką. Jak przyprawimy, to obwiązujemy wędlinę żeby miała ładny kształt :) Z drugim(...)kawałkiem robimy to samo :) Potem mięso wrzucamy na ruszt mini wędzarki:), gdzie wsypujemy zrębki pod tackę ociekową, zamykamy pokrywę,napełniamy palniki i odpalamy :) W garnku przygotowujemy wywar do zaparzenia wędlin, po podwędzeniu :) Wędzimy w temperaturze 60-80 st. C 40-50 min Po tym czasie wyjmujemy nasze wędzonki ... ...jak widać na zdjęciu, ładnie się podwędziły. Teraz
chleba naszegoząbki czosnku 150 g śmietany 18% 1 kubek serka almette o smaku pomidorowym oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 500 g makaronu trottole Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy około 10 minut. Pomidory kroimy
Qchnia po prostuPieczony kurczak z chrupiącą skórką, to idealna propozycja na niedzielny obiad, przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi bardzo soczyste. Kurczaka można nadziać posiekaną pietruszką lub ulubioną kaszą, ja swojego tylko natarłam, a do środka włożyłam plasterek cytryny. Składniki: Kurczak z zagrody o wadze 2 kg 1 plasterek cytryny Marynata: 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)piekarnika, początkowo na 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 2 godziny, co jakiś czas polewam wytapiającym się tłuszczem. Kurczaka piekę bez pokrywki. Upieczone mięso wyjmuję i zostawiam 15 minut do odpoczynku
Kukuleczkiwrześniu, jednak polecam żeby robić częściej :) Paprykę można kupić przez cały rok i tak też zrobiłem :) Skład: papryka 6 szt., pieczarki 6 szt., cebula, czosnek 4-5 ząbków, mięso 500 g, kasza 300 g, sól, pieprz, papryka, coś zielonego :) Kaszę gotujemy, cebulę czosnek, pieczarki podsmażamy, mięso smażymy, ... i dodajemy pieczarki z cebulą, czosnkiem, dokładamy ugotowaną kaszę i chwilę
chleba naszegoWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną kaszę jęczmienną z brokułem, tak przygotowaną kaszę możemy podać jako samodzielne danie lub z mięsem. Dla odmiany możemy ją podać do obiadu zamiast ziemniaków. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kaszy jęczmiennej z brokułem będziemy potrzebować : 300 g kaszy jęczmiennej pęczak (przed gotowaniem) 1 brokuł (około 500 g) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki(...)kaszę, brokuł i doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam i smażę około 4 minut – kasza jest gotowa. Kasza jęczmienna z brokułem jest gotowa, można podać jako samodzielne danie lub z mięsem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeW menu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek
kuchnia doskifilet z piersi kurczaka 1/2 puszki ananasa 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku, estragonu kilka kropel ciemnego sosu sojowego kapusta pekińska sos vinegrette pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso opłukać i wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skropić sosem sojowym. Wymieszać (mocniej przyprawiony nie wymaga dłuższego bejcowania w lodówce(...)kokosowego i smażyć kurczaka z każdej strony na ładny brązowy kolor (nie odrywać z patelni - gotowy sam się ładnie odklei). Pekińską poszatkować i wymieszać z sosem vinegrette. Połączyć z mięsem i pokrojonym ananasem, posypać natką i gotowe... Smacznego
Gaździnka warzyJeżeli znudziły się wam zwykłe mielone kotlety, to możecie zrobić roladę :) Składniki: mięso 0,5 kg, jajko, trochę włoszczyzny, trochę zielonego-pietruszka-koperek-szpinak, czosnek, sól, pieprz, papryka, bułka tarta, smalec, folia spożywcza. Jak zrobić: warzywa przesmażamy, mięso-jajko-bułkę i przyprawy wkładamy do miski i wyrabiamy na jedną masę, po wyrobieniu wykładamy na folię- rozgniatamy dłonią
chleba naszegoJak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka
kuchnia doskiKolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak
kuchnia doskiprzesypać na sito,przelać wrzątkiem i wsypać do garnka. Zalać 1 szklanką wody,lekko posolić i ugotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do zmielonego mięsa dodać zimną,ugotowaną kaszę,przesmażoną cebulkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Do kaszy i mięsa zetrzeć marchewkę na tarce na drobnych oczkach,wbić jajko,przyprawić do smaku solą,pieprzem
Kolorowa kuchnia Elki