mięso - 63110 przepisów (strona:1575/4208)

Pasta z pieczonej ryby i jajek. Pasta rybna na kanapki. 301

pieczonej ryby ( u mnie kawałek pieczonego karpia i pół pstrąga ) - 2 jajka ugotowane na twardo - zielona cebulka lub szczypiorek - majonez - sól, pieprz Wykonanie Rybę oddzieliłam od skóry i ości. Mięso zmieliłam wraz z jajkami w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodałam majonez. Całość doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwica wędzona 223

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g /kg i na litr wody -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupujemy schab myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy mizdrę biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza. Przygotowaną solanką nastrzykujemy schab 60 mil na kg. Następnie topimy schab na 5 dni. Peklowanie powinno się odbywać  temp.4-8 stopni. Wyjmujemy(...)Wiążemy i pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu u mnie ociekało 12 godzin. Osuszanie w wędzarni bez dymu temperatura 35-40 stopni. Osuszamy do momentu aż powierzchnia mięsa będzie całkowicie sucha i ciepła. WĘDZENIE 5,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni. Po wędzeniu wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu .Dalsze studzenie odbywa się w lodówce. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Cock-a-leekie. Zupa porowa z suszonymi śliwkami. 220

ziarenek pieprzu 1 łyżeczka tymianku sól olej Wykonanie: Udka oprószyć solą, włożyć do lekko natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełożyć mięso wraz ze wszystkimi powstałymi sokami do garnka i zalać wodą. Dodać pory i marchewki pokrojone w plasterki, śliwki pokrojone w ćwiartki oraz zioła i sól. Gotować 1 godzinę (albo(...)miękkości warzyw) na małym ogniu. Wyjąć udka, oddzielić mięso od skóry i kostek i włożyć na powrót do zupy. Podawać bardzo gorące

zadanie-gotowanie
Babcine mielone 233

Każdy ma swój sposób na mielone ale babcine mielone są najlepsze choć nie przepadam za dużą ilością cebuli to w tych kotlecikach mi ona nie przeszkadza. Składniki 500g mielonego mięsa z indyka 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 jajko bułka tarta majeranek wegeta pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso przełożyć

Motylkowa Kuchnia
Kotlety siekane z karkówki 572

pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z siekanej karkówki, przepis na 12 sztuk sporych kotletów wieprzowych. Sposób na rozmnożenie mięsa 😉 SKŁADNIKI 4 plastry karkówki wieprzowej ok. 1/2 kg, 1 cebula 3 ząbki czosnku ćwiartka papryki 1 jajko, 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej posiekana natka pietruszki(...)olej do smażenia Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem i siekamy lub drobno kroimy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek, mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej. Do miski z posiekanym mięsem wbijamy 1-2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety z karkówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NALEŚNIKI Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 170

SKŁADNIKI NA 12 szt: 12 naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE:  Marchewki obieram i trę na grubych oczkach.  Pieczarki(...)myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję drobno. Następnie ser żółty kroję w słupki. Na rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż  zrobi się gęste.  Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki. Następnie

Gotowanie Patki
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 199

restauracjach usytuowanych na podestach wysuniętych w głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną rakiję Dragana :). Kuchnia wydawać by się mogła tłusta, jednak Macedończycy dopasują(...)widoki i wrażenia niezapomniane. Ten mały bałkański kraj, podobnie jak kiedyś Aleksander Wielki podbił kolejny ląd - moje serce. Gorąco polecam. Macedończycy bardzo często jadają faszerowane papryki, najczęściej z mięsem i ryżem. U nas na blogu wersja light. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym Składniki: Farsz: 6 -7 średnich białych papryk

Moja Mama Gotuje
Klopsiki w sosie pomidorowym z Pliska Honey 127

Składniki 400 g mielonego mięsa jajko 2 łyżki bułki tartej cebula ok 10 suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, wędzona papryka puszka pomidorów łyżka śmietany 50 ml Pliska Honey 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami, bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i uformować klopsiki.  Gotować ok 30 min w bulionie

Gaździnka warzy
Cukiniowe mielone 187

Zostało Wam trochę mięsa z rosołu?  No to świetnie się składa, bo mam świetny pomysł na jego wykorzystanie! Potrzebujecie jeszcze pół cukinii, jedno jajko i odrobinę przypraw, by stworzyć przepyszne kotleciki. Cukinia to uniwersalne i cudownie smaczne warzywo, które nadaje tej potrawie niezwykłej delikatności.  Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać(...)kilka kropel soku z cytryny  sól, pieprz  płatki / ziarna do obtoczenia kotletów  Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać rozdrobione mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej masy uformować kotleciki (mi wyszło ich łącznie 6), obtoczyć w płatkach i smażyć

Kuchnia Ellie
Sałatka z kurczakiem i selerem 236

łyżki octu winnego sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 filety anchois sok z połowy cytryny szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku przyprawa do mięsa: łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka ziołowego pieprzu pół łyżeczki curry sól tymianek pieprz czarny 3 łyżki oliwy Filet kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, oliwą, odstawić na 30 minut(...)Następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, podlać ćwierć szklanki wody i dusić ok 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Mięso ostudzić. Seler marynowany i kukurydzę osączyć. Seler naciowy pokroić w cienkie ukośne plastry. Śliwki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski, wymieszać

Obiad gotowy
Kujawska zupa z sokiem z kiszonych ogórków i z jarmużem 236

cebule 2 łyżki masła 1 ½ l wody 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Sól ½ szklanki kremówki Około 1 szklanki soku z kiszonych ogórków Na klopsiki: 30 dag mięsa mielonego, wieprzowego 1 jajko 1 garść świeżego majeranku 3 łyżki kremówki Sól, pieprz około 1 szklanki mąki orkiszowej Włoszczyznę ścieramy na tarce, lub kroimy w słupki. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)szklimy na maśle. Zalewamy warzywa wodą. Gotujemy z listkami laurowymi i zielem angielskim. Lekko solimy. Klopsiki: wyrabiamy mięso z jajkiem, majerankiem, kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem. Toczymy małe kuleczki. Obtaczamy lekko w mące i kładziemy na posypanej mące. Gdy warzywa są miękkie, wkładamy do zupy. Gotujemy 3 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia. Dodajemy poszarpany na drobno jarmuż. Dolewamy kwas

Bon Appetit Małgorzaty
Czerwone curry z indykiem 215

pomidorów bez skórki 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka curry szczypta słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso z piersi indyka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski, zalewamy olejem, sosem sojowym oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin(...)czasie smażymy mięso na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w grube plastry oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski i chwilę smażymy. 4. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy ogień i dusimy do czasu, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar płynu odparuje. 5. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, śmietankę, doprawiamy curry, mieloną

W kuchni Katie
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarellą 237

kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych (ok 700 g) 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach Bułkę(...)smaku solą, pieprzem, ewentualnie także cukrem. Moje pomidorki były przepyszne z własnych zapasów więc dodałam tylko trochę pieprzu. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety. Gotowe pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym

Monia miesza i gotuje
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 152

godne polecenia każdemu. Jagnięcina kotlet, jaglany pasztet, aroniowy demi glace – no i na tym daniu zachwyty się skończyły, a szkoda, bo jagnięcinę uwielbiam, a jaglany pasztet wyglądał bardzo obiecująco. Mięso zdecydowanie przeciągnięte, jestem pewna, że było odgrzewane. No nie ma się nad czym rozwodzić – jagnię schrzanione. Pasztet jaglany zdecydowanie za twardy a aroniowy demi glace choć sam w sobie bardzo(...)smaczny zdominował całe danie. I wyszło z tego, że pamiętam tylko twarde mięso w kwaśnym sosie, a chyba nie o to chodziło. Danie z dużym potencjałem, jednak coś poszło z nim zdecydowanie nie tak. Szkoda. Makaronik, mus z czekolady i konfitury z czarnego bzu, kruszonka czekoladowa – smaczne, poprawne, ładne makaroniki. Niewątpliwego uroku deserowi nadał świeży bratek. I w zasadzie tyle

Kate's Kitchen
Sałata ze szpinaku z bekonem i kaczką 168

doprawić pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Na patelni ułożyć piersi kaczki skórą do dołu. Smażyć na niewielkim ogniu aż do zrumienienia skóry. Obrócić na drugą stronę i smażyć aż mięso się zrumieni. Obrócić jeszcze raz skórą do dołu, smażyć jeszcze 2 -3 minuty. Mięso przy lekkim naciśnięciu palcem powinno być lekko sprężyste (trik – naciśnij delikatnie palcem wskazującym na poduszkę

Pociąg Do Kuchni