sól, pieprz, tymianek i posiekany świeży albo suszony rozmaryn. Wszystko razem mieszamy. Smarujemy mieszanką kurczaka – w środku i pod skórką, która na kurczaku z wolnego wybiegu spokojnie odchodzi od mięsa. Teraz kurczaka przed smarowaniem z wierzchu warto zawiązać (tak tak, taki mały kuchenny bondage )– upiecze się szybciej i równomiernie, bez przypaleń. Ucinamy sobie około 2 metrowy kawałek bawełnianego sznurka. Kładziemy(...)nogi zbliżą do siebie. Odwracamy kurczaka cały czas mocno trzymając i napinając sznurek. Dociskamy sznurek do udek i boków, a następnie prowadzimy go tak, żeby skrzydełka były jak najbliżej mięsa. Krzyżujemy sznurek z przodu, w miejscu szyi, mocno ściągamy i zawiązujemy na supeł. Elegancko zawiązanego kurczaka wkładamy do blaszki – piersiami do góry – i smarujemy z zewnątrz mieszanką ziół, przypraw, oliwy
Karo in the Kitchenminuty z każdej strony - nie dłużej ponieważ indyk utraci soczystość i stanie się zbyt "suchy") . Usmażone esk alopki przekładamy do szczelnego naczynia do momentu usmażenia każdej porcji mięsa - aby nie wystygły . Gdy już każdą porcje mięsa podsmażym y, wszystkie eskalopki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, zalewamy przygotowanym ciepłym sosem i wszystko podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
Słodka Stronarobią. Potraktowanie składników potrawy taką specyficzną marynatą daje rzeczywiście świetny efekt, a całość dania przygotowuje się wyjątkowo prosto i bezstresowo. Tak lubię ;) Należy jednak pamiętać o bardzo cienkim pokrojeniu mięsa, niemal poszarpaniu na włókna - to podstawa. Składniki: 250 g wołowiny (rostbef, polędwica) 125 g małych boczniaków lub pieczarek 2 nieduże marchewki 3 cebule dymki 300 ml coli 2 łyżki sosu(...)grzyby również pokroić na cienkie plasterki i umieścić w misce razem z wołowiną. Dodać colę, sos sojowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Mięso z warzywami przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekany czosnek
zadanie-gotowanieSekretna 2/3 gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz sól woda Serca, żołądki i podgardle płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą - powinno jej być 2 - 3 cm nad powierzchnię mięsa. Gotujemy - gdy zacznie wrzeć zbieramy to wszystko co zebrało się na powierzchni wody, a następnie dodajemy obrane warzywa, listki, ziele, majeranek i ziarna pieprzu. Zmniejszamy płomień i gotujemy aż mięso
Czary - gary w kuchniOczyszczająca zupa z kapusty. Edyta Guhl. Zawsze przed Wielkanocą staram się pościć i choć może rezygnacja z mięsa nie jest dużym wyrzeczeniem, bo mięso mi nie smakuje, to trudniej jest zrezygnować z cukru, slodyczy, czy ukochanej kawy. Przy moim niskim ciśnieniu brak kofeiny kończy się chodzeniem po ścianach i ciagłym przysypianiem. Próbowałam zastąpić ją colą, ale jaki to post
dolcevitainmykitchenPyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki(...)opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W woku szklimy na rozgrzanej oliwie cebulę, dodajemy czosnek z chili i przesmażamy razem 2-3 minuty. Dodajemy mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjewykorzystywałam je właściwie jedynie jako substytut białego sera. Do tofurnika, serków smakowych, kilka razy marynowałam jak fetę. Ale jednak smażone tofu bardziej kojarzy mi się z tekturą niż substytutem mięsa. A jednak… Nie będę Wam wmawiać, że się nie zorientujecie, iż, zamiast mięsa, dostaliście tofu. ... [Read more
Gotuj z Blue Ravensię to zdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren(...)śmietany 30% koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny jajka Wykonanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień fasolę ugotować. Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Warzywa: marchew, pietruszkę, seler, i por drobno pokroić ( najlepiej w słupki lub zetrzeć na tarce
Pysznie & PięknieUwielbiam pierogi w zasadzie w każdej postaci. W sezonie letnim przeważnie są to wersje owocowe a w pozostałej części roku albo z nadzieniem warzywny, czy serowym oraz z mięsem. Dziś ten ostatni wariant. Klasyczne ciasto na pierogi nadziewane zmielonym mięsem z piersi kaczki z dodatkiem aromatycznych przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Pyszne połączenie
Milion Smakówczosnku 5-6 cm imbiru sok z limonki tajskiej makaron soba natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy wywar drobiowy: Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2-2,5 l). Dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe i kaffiru, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy(...)miękkości mięsa. Kurczaka wyjmujemy, wywar przecedzamy, przelewamy do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem soba
R'n'G Kitchensmażenia Przygotowanie: W moździerzu ucieramy przyprawy: kolendrę, pieprz, ziele i goździki i sól od 0.5-1 łyżeczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i ucieramy na pastę. Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy(...)płynem spod ananasów. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 2 godz, pieczemy pod przykryciem. Na ostatnie 10-15 minut można całość otworzyć aby lekko odparowało. Podajemy mięso pokrojone w plastry z ziemniakami, kluskami lub kaszą ze słuszną porcją kapusty. Może nie wygląda najpiękniej ale jak smakuje
Swojskie jedzonkoMacie ochotę na trochę odmiany ? Dzisiaj proponuję właśnie takie danie. Może być daniem głównym, przystawką czy też daniem na grilla. Składniki dostępne w każdym sieciowym sklepie. Polecam. Składniki: Mięso mielone wołowe – 500 gram Kilka suszonych pomidorów w oleju 1 cebula Sól Pieprz Czosnek kilka ząbków Bakłażan Czosnek kostka knorr Natka pietruszki Majonez Jogurt naturalny Odrobina cukru Wykonanie: Bakłażana myjemy(...)kroimy na centymetrowe plastry. Posypujemy solą i układamy na sicie na około 20 minut. Cebulę, 2 ząbki czosnku i kilka suszonym pomidorów rozdrabniamy ( możemy użyć mikserka ). Dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy burgery. Teraz czas aby przygotować sos. Natkę pietruszki ( pęczek ) wstępnie kroimy. Wkładamy do mikserka. Dodajemy majonez, jogurt ( po sporej łyżce ), 2 ząbki czosnku
Smaki Ewykoperkowy przygotowałam do pulpetów z mięsa mielonego. To była odmiana od sosu pomidorowego i sosu serowego. Do sosu dodałam odrobinę cukru, co sprawiło, że sos był nietypowy i bardzo smaczny – dodam też, że sos ten przygotowałam sama – nie szukałam ściągawki w przepisach książkowych czy też w internecie. Oto mój ekspryment. Składniki na:... Read More The post Sos koperkowy
Magiczny Garnekpakistańskiej.Grillowany lub smażony filet z kurczaka , który uprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło. SKŁADNIKI: Mięso i marynata 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 łyżka curry EVITA 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego EVITA 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 /3 łyżeczki chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli(...)30min. Międzyczasie obieram warzywa i kroję w mniejsze kawałki. Paprykę również kroję w mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię daje 2 łyżeczki oleju kokosowego a następnie kładę kurczaka. Mięso smażę na rumiano. Następnie dodaję warzywa i 100 ml wody. Duszę całość ok 5 min. Następnie dodaję przyprawy, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Całość duszę jeszcze ok 5 min co jakiś
Gotowanie Patkiczosnku granulowanego kilka listków laurowych Sekwns 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowymi, do miseczki wsypujemy wszystkie suche przyprawy, wlewamy olej, dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Przekładamy do miski, obkładamy listkami laurowymi, miskę z mięsem owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Bajeczna Kuchnia