mięso - 63110 przepisów (strona:1590/4208)

Pieczone udka kurczaka z ziemniakami 156

ziemniaków 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek szatkujemy w drobną kostkę i nacieramy nim mięso.  Olej łączymy z papryką ostrą i słodką, solą i ziołami.  Kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do lodówki. Mięso wkładamy

Qchnia po prostu
Pomidory faszerowane ryżem i mięsem 167

garnek nie tylko wspaniale piecze potrawy, ale również wygląda ślicznie, przez co upieczone danie możemy podać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Składniki: 4 duże pomidory 100g ryżu 100g mięsa mielonego wieprzowego 100g żółtego sera gouda 1 cebula 1 łyżka masła 4 mini kulki mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 100ml wody Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, odcinamy końce i wydrążamy łyżeczką(...)środek. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy wydrążone kawałki pomidora, doprawiamy przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ryż gotujemy na sypko. Usmażony farsz przekładamy na deskę (lub do rozdrabniacza) i tniemy nożem na drobne kawałki, mieszamy z ugotowanym ryżem i startą na tarce goudą. Pomidory napełniamy przygotowanym

Gotowanie i blogowanie
Farfalle z sosem a’la bolognese 156

Zwykłe spaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą

Kucharzyca
Drobiowa zupa curry 162

drobiowego 100 g ryżu 2 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez kilka minut. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę seler, marchew i czosnek. Smażymy przez 5 min. Następnie dodajemy curry, smażymy 2 min, aż smaki przejdą

R'n'G Kitchen
Golonka 168

swój sposób na przygotowanie golonki i uważam, ze jest najlepszy :) Golonka wychodzi pyszna :) Ale trzeba jej poświęcić sporo czasu, tak około tygodnia. Najlepsza jest oczywiście golonka tylna. Ma dużo mięsa :) Golonka, marynata: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki gorczycy, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka soli wywar: 1 cebula, 2 listki laurowe(...)codziennie odwracając. Po tym czasie golonkę umyć. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki, przekrojone ząbki czosnku. Zalać wodą, tylko tyle aby przykryć mięso. Gotować, pod przykryciem, do miękkości. Można jeść już taką, ale my ją jeszcze pieczemy, jest dużo, dużo smaczniejsza :)  Następnie golonkę wyjąć, posmarować skórę tłuszczem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić

królestwo garów
Kopytka 155

zabraknąć na blogu, zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Kopytka przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie. Kilka składników i dodatek do obiadu z mięsem gotowy. U mnie w domu najczęściej jemy kopytka z mięsem i kapustą czerwoną.  Kopytka Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko około 100 g mąki pszennej - im więcej dodamy

Moja smaczna kuchnia
carpaccio z pstrąga 414

jest by sól, której użyjemy była naprawdę gruba. Powodem dla którego musimy użyć grubej soli jest fakt że filet po posoleniu "puści" wodę i jeżeli sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy z niej wszystkie kawałki soli i układamy filet na desce do krojenia (drugą przyczyna(...)użycia grubej soli, jest fakt, że mięso ryby wchłonęłoby miałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona). Teraz ostrym nożem kroimy filet z pstrąga ( pod lekkim skosem ) w jak najcieńsze płaty  i układamy je na półmisku. W niewielkim naczyniu dokładnie mieszamy ze sobą sok z cytryny, oliwę i świeżo zmielony pieprz, po czym

Miód i pieprz
Kulinarne podróże Magalie - Morawy cz. II 175

restauracja jest także bardzo urokliwa - w jej wnętrzu znajdują się dwa osobne pomieszczenia, pierwsze z murowanym kominkiem, na którym znajduje się grill i przygotowywane są na nim między innymi mięsa zamawiane przez gości, wszystko w nieco mrocznym, pubowym klimacie.  Druga sala zaś promienieje sama w sobie - bo jest dla odmiany ... biała! A raczej biało - niebieska, urządzona w stylu żeglarskim(...)zmianą nazwy z "Gloria" na "U Namornika" zyskała również piękne pomieszczenie w tym właśnie stylu.  Menu restauracji zachęca do jedzenia. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawych propozycji, pyszne mięsa z grilla, cudowne przystawki - są nawet ślimaki! Znalazło się w nim również kilka propozycji dla wegetarian.  Wszystko napisane w jasny, przejrzysty sposób, bez zbędnych językowych ozdobników, a co najważniejsze - również

Garniec Magalie
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 199

Składniki: 700 gram marchwi Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 4 ziemniaki 3 łyżki musztardy sarepskiej Kilka lisków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz cayenne Ser żółty Gęsta kwaśna śmietana Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść laurowy

Smaki Ewy
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 185

Tajski aromatyczny ryż stanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry(...)zdobyć to nie wahajcie się ich użyć. Wszystkie składniki należy wcześniej podsmażyć lub zblanszować (jeśli tego wymagają) po dodaniu ryżu działamy już bardzo szybko, nie będzie czasu na dopieczeni mięsa lub zmiękczenie warzyw. Doprawiajcie ryż do smaku, ma byś słodko-kwaśno-słono-pikantny. W rezultacie otrzymacie aromatyczny, szybki posiłek, udekorowany omletem, kolendrą i cząstkami limonki, danie, które zaspokoi nawet najbardziej

Słodki Kompromis
Warsztaty - czyli dlaczego mnie zawsze ciągnie do kuchni 144

cenne, sympatyczne i kształcące były owe warsztaty.  najpierw ustalamy szczegóły, wszak nie gotujemy z przepisu. jeszcze tylko ogarniemy składniki i ruszamy do akcji, ale .... szef gdzie jest nasze mięso...? ;) a, no tak, jest i antrykot, jakoś nam się zakamuflował pod rostbefem ;) uwaga no noże, uwaga na palce, z moim szczęściem albo się poparzę albo stracę kawałek opuszka(...)lepszego aromatu. Pracę Natalii podgląda operator kamery, warto wspomnieć, że dla celów reklamowych warsztaty zostały sfilmowane a rezultaty już niedługo na blogu.  Podczas gdy my walczymy z przygotowaniem mięsa do dalszej obróbki, obok powstają śliczne dania: Małgosia rozprawia się z kalmarem, żeby zachwycić makaronem barwionym sepią A to danie inspirowane jednym z moich idoli kulinarnych Hestona Blumenthala i jego

Słodki Kompromis
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 199

kalafior 1 łyżeczka kuminu  1 łyżka przyprawy ras el hannout* 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej ok 1 l warzywnego bulionu oliwa z oliwek Klopsiki ok 300 g zmielonego mięsa z indyka 2 łyżki koperku 1 mniejsza cebula 3 łyżki płatków owsianych  ok 1/2 szklanki mleka sól, pieprz jajo *jeśli nie dysponujecie gotową mieszanką ras el hannout można stworzyć(...)Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli użyjecie aromatycznego bulionu zupa nie powinna wymagać dodatkowego przyprawienia 5. Klopsiki - cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy następnie łączymy z mięsem i z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ręką, doprawiamy, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, gotujemy je w bulionie, który potem wykorzystamy do zupy  6. Zupę podajemy z siekanym koperkiem i ugotowanymi

Słodki Kompromis
Burgery z pieczonym kurczakiem, grillowanym ananasem i czekoladowym sosem barbecue 148

pełnoziarnistych 1 świeży ananas 200 g rukoli 1 czerwona cebula 50 ml octu winnego 1 łyżka brązowego cukru 6 plastrów sera cheddar 6 plastrów bekonu majonez  500 g mięsa pieczonego kurczaka Przygotowanie: 1. Czekoladowy sos BBQ - w rondlu podsmażamy posiekaną szalotką i czosnek, dodajemy resztę składników poza whisky i espresso, gotujemy ok 20 minut aż sos zgęstnieje(...)zgrillowanej stronie układamy plaster sera, czekamy aż zacznie się rozpuszczać 5. Bułki przekrawamy i grillujemy, powinny być lekko chrupiące  6. Jedną połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy porwane mięso kurczaka, plaster ananasa z serem, bekon, porcję sosu barbecue, garść rukoli, marynowaną cebulkę, przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną również odrobiną majonezu

Słodki Kompromis
Kurczak z sałatką z kaszy bulgur i tzatzykami 221

kobiety w ciąży, ponadto zawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej kaloryczny - co więcej trzeba, żeby zjeść bulgur na na wczesnoletni obiad w towarzystwie chudego mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania 25 min 4 piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej(...)sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozbijamy, oprószamy mieszanką mielonego ziela angielskiego, papryki wędzonej, soli i pieprzu, wklepujemy przyprawy w mięso 2. Bulgur gotujemy w osolonym wrzątku, (2 szklanki) ok 15-20 minut 3. Tzatzyki - ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na sicie ok 15 minut

Słodki Kompromis
Indyk w portach, czyli potrawka z indyka 166

opcjonalnie ryż do podania Pora pokroić w grupe plasterki, zeszklić na oleju kokosowym. Indyka pokroić w dużą kostkę, dodać do pora i chwilę podsmażyć; skropić sokiem z limonki, wymieszać. Mięso z porem przełożyć do formy do zapiekania. Dodać odsączoną fasolę. Jogurt wymieszać z ok. 200-250 ml wody, zalać mięso z warzywami. Zapiekać przez ok. 30 minut

Kucharzyca