mięso - 63110 przepisów (strona:1597/4208)

Zupa z zielonej soczewicy 196

żeberka , dodajemy obraną cebulę, listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy 3-4 litry wody, doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę , ziemniaki kroimy w trochę większą kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Kurczak pieczony w aromatycznej marynacie 148

ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2  łyżeczki chili w proszku 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: Oliwę, sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną paprykę, chili, cukier, sól i pieprz, dokładnie łączymy. Mięso mieszamy z marynatą i pieczemy

R'n'G Kitchen
Kuskus warzywny 204

przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego  mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny  (dla 2 osób) 100 g kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda(...)listki mięty. Dodaj warzywa, szczypior i miętę  do kaszki.  Dodaj oliwę, dopraw solą, chilli i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.  Podawaj Kuskus warzywny jako dodatek do mięsa lub ryby lub jako danie wegetariańskie z dodatkiem ugotowanych warzyw strączkowych

Gotuj Sam!
Sałatka z kurczakiem i grzankami 158

shoarma dressing: 2,5 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego pieprz kolorowy, sól morska Przygotowanie: Sałatę i pomidorki umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Mięso pokroić, posypać przyprawą shoarma i podsmażyć na małym ogniu aż zmięknie. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni. Na talerzu ułożyć kolejno sałatę, pomidorki, pokrojone w paski awokado(...)mięso. Posypać grzankami i pestkami dyni.  Dressing: Oliwę, miód i ocet jabłkowy dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem

Ze smakiem i z pasją
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 197

pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na pyszne i chrupiące pierożki z papieru ryżowego wypełnione po brzegi soczystym mięsem z kurczaka z dodatkiem warzyw zatopionych w słodko-ostro-kwaśnym sosie. Podae z odrobiną kiełków lucerny nabierają iście restauracyjnego charakteru i zachwycają nie tylko podniebienia, ale i oczy! Smakują genialnie! Są świetnym

Ostra na Słodko
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 370

papryka słodka 1,5 g/kg -papryka ostra 0,5 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 g/kg -osłonki białkowe u mnie 60 mm i 85 mm -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w kostkę około 4 na 4 cm i peklujemy pekosolą zgodnie z gramaturą w przepisie przez 24-48 godz. w lodówce 4-8 stopni. Następnie(...)rozdrabniamy sitkiem 2,5-3 mm. Mięso z golonki mielimy dwukrotnie. Do zmielonego farszu dodajemy stopniowo przyprawy i dokładnie mieszamy. Napełniamy osłonki . Po tej czynności batony kiełbasy wkładamy do lodówki na 12-24 godz. Przed wędzeniem batony wyciągamy z lodówki i na 2 godz. wieszamy w temperaturze pokojowej. OSUSZANIE - 40 min w temp.35-40 st. WĘDZENIE Dwa razy w temp.20-30

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 227

grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso z dna patelni, aż praktycznie odparuje. Dodaj pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku

karmelowy
Pałki kurczęce po persku 171

marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC) i piecz mięso przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć i piecz dalej. Dynię oczyść z pestek, usuń skórkę, pokrój w kostkę, posyp chili i podsmaż do miękkości na maśle. Liście jarmużu oddziel(...)wszystko wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp cheddarem i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym na 175ºC na termoobiegu. Posyp pałki kurczęce pestkami granatu i pokruszonymi pistacjami. Podaj mięso z gorącą zapiekanką. The post Pałki kurczęce po persku appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE 153

Wymieszać.  3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem.  Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc.  4. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Mięso przełożyć do blaszki lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową ( również dobrze może to być naczynie żaroodporne ). 5. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę(...)stopni, polać resztą marynaty, która została, po nakłuwać widelcem i piec jeszcze 3 godziny.  Co godzinę mięso przewracać, aby z każdej strony dobrze się przypiekło

Kuchnia Paulettes
ZUPA STRĄCZKOWA 161

bulionu wraz z solą. Wstawiamy na mały gaz. 2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy tak długo, aż fasolką będzie mięciutka i mięso ugotowane. Usuwamy szumowiny z zupy. Kiedy mięso ugotuje się, wyciągamy i skubiemy. Wrzucamy do zupy. 3. Doprawiamy do smaku maggi i pieprzem. Zagęszczamy mąką. Dodajemy zahartowaną śmietanę, koper i natkę pietruszki

Kuchnia Paulettes
KOLOROWE SZASZŁYKI DROBIOWE W MARYNACIE LIMONKOWO ZIOŁOWEJ 155

Takie szaszłyki są bardzo kolorowe, co powoduje, że chce się  je jeść już samymi oczami.  Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale i soczyste. Wystarczy chwila na grillu i szaszłyki gotowe. Wyczuwalna jest limonka i zioła, co nadaje orzeźwiającego i oryginalnego smaku.  Składniki: filet drobiowy 4 szt. papryka żółta 1 szt. papryka czerwona(...)Filety umyć, osuszyć. Pokroić w grubą kostkę.  2. Przygotować marynatę. Czosnek drobno posiekać i wszystko razem wymieszać.  3. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.  4. Pieczarki obraz i pokroić w grube plastry. Papryki umyć

Kuchnia Paulettes
Udka kurczaka w marynacie paprykowej duszone w cebuli 189

Przyrumienić z każdej strony. Następnie dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 min. 3. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub plastry. Dodać do mięsa. Przykryć pokrywką i dalej dusić jeszcze 20-30 min. na małym ogniu

Kuchnia Paulettes
ZUPA KREM Z BROKUŁA I KALAFIORA 180

kalafiora 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki suszonych warzyw sól do smaku pieprz ziołowy do smaku Metoda: Skrzydełka gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu. Dodajemy suszone warzywa. Kiedy mięso zmięknie wyciągamy, a do zupy dodajemy brokuł, kalafior i natkę pietruszki. Skrzydełka obskubujemy i mięso wrzucamy do zupy. Gotujemy 15 min. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy solą

Kuchnia Paulettes
ROLADKI PAPRYKOWE Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 181

danie jest naprawdę godne polecenia, także polecam wypróbowania. Roladki są wypełnione mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek i cebulki. W centrum samej roladki jest rozpływający się ser. Natomiast wierzch obsypany papryką. Pycha ! Fajna propozycja na syty obiadek. SKŁADNIKI: schab bez kości 6 plastrów (ok. 1.5 cm ) papryka słodka mielona 1-2 łyżki sól i pieprz do oprószenia olej do smażenia woda(...)kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać olej. Dodać szczyptę soli i wrzucić cebulę z pieczarkami. Mięso mielone doprawić kucharkiem /vegetą, pieprzem i papryką. Dodać podduszoną cebulę z pieczarkami. Wymieszać. Na rozbity schab nakładamy 2 łyżki farszu ( na środku ). Do środka farszu wciskamy cienki plasterek sera mozzarella

Kuchnia Paulettes
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 158

Bardzo aromatyczny obiad i bardzo syty obiad. Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie oprze ! Cukinia i śliwka tworzą fajny sosik, którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek  1 łyżeczka oliwa(...)sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.  FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony

Kuchnia Paulettes