mięso - 63110 przepisów (strona:1605/4208)

Pyszny domowy rosół 156

końcu do spalenia-nada piękny kolor i smak) makaron do rosołu Przygotowanie: Do garnka nalewamy 2 litry wody i włączamy by już się gotowała. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy mięso. Następnie czas na warzywa, obieramy, myjemy. Marchewkę kroimy na słupki (lub jak wolicie od razu w plasterki, jeśli lubicie jeść potem z marchewką na talerzu), pietruszkę kroimy w słupki, pora(...)również w słupki, a seler po prostu na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, na tym etapie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kolejnym etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy płomieniu na palnik poukładać pokrojoną na plastry cebulę, lub ułożyć

Gotuj z Mąką
Kotlety mielone z ziemniakami oraz sałatą 198

kolejną propozycją na smaczny obiad :). Są to kotlety mielone podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek kilka listków sałaty 1-2 łyżki(...)śmietany 18% lub jogurtu naturalnego szczypiorek (dodajcie tyle ile lubicie :) ) szczypta soli, pieprzu i odrobina cukru do smaku Przygotowanie: W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej ręką. W zależności jakiej wielkości kotlety chcemy, formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką żeby wyglądał jak kotlet :). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. W garnku

Gotuj z Mąką
Smaczny obiad - gołąbki. 81

domu. Wydaje się, że są bardzo trudne do zrobienia - nic mylnego. Pokażę Wam krok po kroku jak je przygotować. Gołąbki Składniki: 1 główka kapusty 1 woreczek ryżu 1 opakowanie mięsa mielonego 1-2 kostki rosołowe słoiczek - dwa przecieru pomidorowego (w zależności od wielkości słoiczka) Przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie Do bulionu można dodać ziele angielskie i liść laurowy Przygotowanie: Kapustę(...)dodajemy kostkę rosołową. W drugim garnku gotujemy ryż, ale o wiele krócej niż jest napisane na opakowaniu. Ja gotowałam 5 minut. Gdy ryż będzie już gotowy, dodajemy go do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sprawdzamy, czy "płaty" kapusty już odchodzą od główki, jeżeli tak, to nakładamy na nich farsz  i zawijamy.  Nakładamy

My World by Dagmara Rek
Rosół - lekarstwo na wszystko! 92

marchewka, seler, por, pietruszka, cebula) Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) Woda  Przygotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody ile chcemy mieć rosołu. Wrzucamy pokrojone warzywa, podpieczoną cebulkę oraz mięso - gotujemy do czasu, aż na wierzchu pojawią się tzw. "szumowiny". Zbieramy je dokładnie. Gotujemy cały czas bez przykrycia.   Następnie doprawiamy do smaku, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotujemy(...)małym ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie. Ja zazwyczaj gotuję 1,5 - 2h. Można nasz rosół urozmaicić, lecz ja na szybko wykonuję właśnie z tego przepisu.  Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara

My World by Dagmara Rek
Kotlety siekane 141

się zbytnio dużo czasu,a masz jedną pierś z kurczaka i 4 wygłodzone osoby - to te kotlety są do wykonania właśnie przez Ciebie! Idealne na małą ilość mięsa i małe stadko wygłodniałych osób ! A znikną z talerza jeszcze szybciej niż trwa przygotowanie kotletów ! No to do dzieła: Składniki: 2 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 mała cebula(...)pierś z kurczaka 15-20 dag sera żółtego w kostce 2 łyżki mąki 1 jajko olej sól, pieprz OPCJONALNIE : kilka listków pietruszki lub 1/4 papryki czerwonej. Wykonanie : Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Do tego dodajemy, mąkę, majonez, śmietana lub jogurt, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko oraz ser starty na tarce o grubym oczku. Opcjonalnie, można posiekać pietruszkę

Justa próbuje gotować
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 156

Najczęściej gotuję cały gar, jemy kilka dni. Z każdym dniem zupa smakuje coraz lepiej. Wszystkie składniki łączą się ze sobą, "przegryzają", aromat jest głębszy. Tanie danie, woda, mięso, dodatki warzywne (lub owocowe, takie zupy owocowe są smaczne latem) A ile możliwości. Zazwyczaj traktuje się zupy jako pierwsze danie, ale w naszym domu zupa na obiad w zupełności(...)ziemniaki kroję w kostkę, cebulę siekam w drobne piórka, seler przekrawam na pół. Żeberka myję w zimnej wodzie, układam do garnka, zalewam wodą, tak by nieco powyżej poziomu przykryły mięso. W razie czego wodę możecie później dolać, ja tak zrobiłam, aby zupa nie była za gęsta. Wrzucam ziele i liście laurowe. Zagotowuję, zbieram szumowiny.  Po tym czasie dodaję włoszczyznę

Zasmakuj Kuchni
5 smacznych pomysłów na kurczaka 303

Przepisy na kurczaka cieszą się u mnie niezwykłą popularnością, ale czemu się dziwić, kiedy większość populacji lubi to mięso za szybkość i łatwość w przygotowaniu. Mięso z kurczaka jest niskokaloryczne, a także zawiera bardzo dużą ilość białka. Kurczak jest bowiem niezastąpionym produktem dla osób będących na diecie, sportowców, jak i tych, którzy lubią szybkie dania. Specjalnie dla Was wybrałam najciekawsze

Kuchnia Bazylii
Gulasz 156

używam tego urządzenia - czasem wieczorem lub rano "pakuję " składniki potrawy do wolnowaru i idę spać  lub idę do pracy, a obiadek gotuje się sam.. 70 dkg mięsa wieprzowego 1- 2 marchewki 1 cebula 1 pomidor 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy vegeta Mięso pokroić w kostkę , wymieszać z przyprawami.Odstawi

Moje domowe kucharzenie
Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem. 332

tarce. Mrożony groszek przelać gorącą wodą, aby go rozmrozić. Bulion wlać do garnka i podgrzać aż do wrzenia. Następnie dodać pokrojony filet. Zmniejszyć ogień, garnek nakryć pokrywką. Gdy mięso będzie miękkie (ok. 10 minut), dodać utartą marchew. Gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać groszek i gotować kolejne 5 minut. Do mąki dodać 2 łyżki zimnej wody, dokładnie wymieszać(...)było grudek. Następnie dodać kilka łyżek wywaru z mięsa, wymieszać i wlać do garnka. Gotować jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Smacznego

Codziennik Kuchenny
JAJKA JASKÓŁCZE PO MOJEMU 165

jako przystawkę lub danie główne obiadowe.Jemy je na zimno jak i na gorące.Orzepis zmodyfikowałam  dodając parę dodatków.Zapraszam. 4 jajka na twardo 2 plasterki szynki 0.5 kg.mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka keczupu Sól i pieprz Olej do smażenia ************************************ Szynkę kroimy w kostkę.Mięso wkładamy do miski , wbijamy surowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry z pomidorkami koktajlowymi z dorszem i aromatycznym bulgurem 125

przygotowanie dobrego curry nie powinno dla Ciebie stanowić najmniejszego problemu. Ja zawsze na zapas trzymam kilka opakowań, bo danie tego typu robię dość często. Aby jednak wzmocnić orientalny smak, mięso lub rybę zawsze marynuję w mieszance przypraw curry.  Maksymalnie prosta wersja tego dania, składające się z kilku składników w połączeniu z aromatycznym bulgurem jest przepyszną propozycją dla osób, które(...)lubią tego typu orientalne, wyraźne smaki. Niesamowitej delikatności temu daniu dodaje dorsz, jego mięso zanurzone tylko na kilka chwil w gorącym sosie jest ugotowane w punkt, niesamowicie kruche i smaczne.  Kiedy zaproszono mnie do konkursu z marką Galeo wiedziałam, że pójdę w tę stronę. Że będą to smaki orientalne, wyraźne, że będzie to kuchnia niezwykle aromatyczna, która kusi

Mango Papaja
Salceson wieprzowy na skórkach 158

resztą surowca oprócz skórek i płuc. Do łopatki 19 g/kg peklosoli a do reszty surowca 18 g/kg soli nie jodowanej. Po tym czasie zaczynamy parzenie łopatki woda 70 stopni mięso parzymy do 65 stopni. Wyjmujemy do ostygnięcia .Następnie do wody wrzucamy skórki, głowę, słoninę ,podgardle i serca. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Wyjmujemy do ostygnięcia. Odlewamy około 2 litry(...)łopatka tniemy na kawałki jakie nam pasują -serca tniemy w paski -płuca mielimy na sitku 3 mm -skórki i podgardle połowę mielimy na 3 mm resztę tniemy w paski -mięso z głowy ładniejsze kawałki tniemy gorsze mielimy na 3 mm -słonina tniemy w paski Następnie wszystko dokładnie mieszamy dodajemy wszystkie przyprawy i sól do smaku oraz wywar. Masa ma być

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami 288

pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso mielimy najlepiej na grubszym sitku(ale nie koniecznie),słoninę na drobnym. dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły. mięso wkładamy do szynkowaru

Swojskie jedzonko
Zapiekane burrito z kurczakiem i warzywami 259

łyżkę masła - 2 łyżki śmietany 18% - po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu oraz granulowanego czosnku - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 2 łyżki oleju - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - szczyptę chili - po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu, tymianku oraz granulowanego czosnku 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy

Bez Cebuli
Krokiety z piersią z kurczaka i warzywami 182

już się za nie biorę to robię wiecej by móc później zamrozić. Dziś z farszem mięsno warzywnym, bardzo fajne w smaku- kompozycja farszu dowolna. Zapraszam... Moje rady- można wykorzystać mięso z rosołu, warzywa również.                  - przed mrożeniem najlepiej opanierować w jajku i bułce tartej, wyciągnąć zamrożone i odrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu(...)wlewać już oleju  i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim.  FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania