mięso w kawałkach zaprawiane w słoikach 489serii własne wyroby polecam mięso wieprzowe w kawałkach zaprawiane w słoikach..Jest przepyszne ..nadaje się zarówno na obkładanie chleba jak i na obiad..Wystarczy podgrzać zabielić sos i podawać 🙂 Składniki: 1.5 kg boczku 1.5 kg karkówki 1.5 kg schabu 1/5 kg żeberek sól peklowa 18 g na 1 kg mięsa zalewa: ziele angielskie 10 liść
Ugotujmy Coś
Kiełbasa małopolsko - podlaska J&W podsuszana 275czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe.Do podsuszania polecam jelito grube 32 WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
,,Makaron czarny z atramentem z kałamarnicy” 180Idealne danie dla entuzjastów wyrafinowanej kuchni! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole oraz firmy Master Cook Handel Składniki: Opakowanie makaronu czarnego z atramentem z kałamarnicy 30 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy 10 dkg pieczarek krojonych w zalewie naturalnej 6 pomidorków suszonych w zalewie olejowej 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów(...)himalajska, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia , zioła prowansalskie Wykonanie: Na rozgrzanym oleju wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, pomidory z puszki, kukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego
Podróż w kulinaria
Sałatka Meksykański Król Imprezy 188chipsów tortilla. Jeśli zrobimy to wcześniej prawdopodobnie straciły by swoją chrupkość - a przecież nie chcemy tego pozbawić naszego króla :-) :-) :-) Składniki : Pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka(...)cukru Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe kawałki sałatę lodową Pomidory kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na sałacie Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego smażymy przez chwilę
Taste Therapy
SCHAB WOLNO GOTOWANY Z PURE I PIECZONĄ GRUSZKĄ 188PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, pozbawiamy błon i osuszamy, doprawiamy solą. Pakujemy próżniowo z liściem laurowym, zielem, pieprzem, szałwią i tymiankiem ( ja zapakowałam mięso w gruby woreczek i zawiązałam gumką, tak aby woda się nie dostała ). Gotujemy schab na malutkim ogniu około 20, następnie zakręcamy gaz i pozostawiamy mięso na 10 minut aby doszło. Jabłka i gruszki kroimy na ćwiartki
Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z zielonego groszku 206Przygotowanie: Gotujemy wywar ( klik ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru - gotować do miękkości, ok dziesięć minut przed końcem gotowania dodać groszek i kalafior. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać do zupy ugotowaną marchew pokrojoną w talarki i wraz z pokrojonym drobno mięsem. Doprawić solą i pieprzem
Atlas Smaków
Zupa gołąbkowa 233font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 600g mięsa wieprzowego, mielonego 400-500g białej kapusty 100 g ryżu 3 litry wody 2 -3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 małe pietruszk i kawałek selera 1puszka pomidorów krojonych Dawtona(...)Pietruszkę, seler oraz marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypać sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać około
W garach u Gosi
Klopsiki gotowane w sosie koperkowym 164font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 1 mała cebula 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej liść laurowy 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2-3 ziarna ziela angielskiego pieprz mielony czarny(...)sól , vegeta pęczek świeżego koperku śmietanka u mnie 30% Wykonanie: Do garnka wlać ok 700-800ml wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, nieco vegety, zagotować. Mięso mielone doprawić, uformować klopsiki i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować ok 15-20 minut na nie dużym ogniu. Po tym czasie wyjąć klopsiki wrzucić drobno pokrojony koperek, w niewielkiej ilości zimnej
W garach u Gosi
Pikantna zupa gulaszowa z papryką 196cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekać. W wyższym garnku rozgrzać oliwę, a następnie dodać do niej masło. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się lekko podsmaży dodać mięso oraz przyprawy. Mięso lekko podsmażyć następnie podlać wodą ok 2-2,5l. gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i seler a marchewkę w plasterki
W garach u Gosi
Zapiekany filet z mozzarellą pomidorami oraz szpinakiem 195śmietanka 30-36% odrobina oliwy z oliwek oraz przyprawy: granulowany czosnek, sól, świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet ponacinać i przyprawić. Pomidory pokroić w pół plastry, mozzarellę w plasterki. Mięso ułożyć w naczyniu, w którym będzie się zapiekać. W każde nacięcie nakładać kolejno nasze dodatki. Jeszcze raz posypać przyprawami skropić oliwą z oliwek i zalać przynajmniej do połowy wysokości mięsa
W garach u Gosi
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem 333fareast-language:EN-US;} Ile osób tyle przepisów. Niektórzy zapiekają, niektóry duszą a ja gotuje w soku. Właśnie tak przygotowaną paprykę uwielbia moja rodzina 1 kg mielonego mięsa z łopatki 100g ryżu ( przed ugotowaniem) Łyżeczka siekanego świeżego lubczyku ( lub suszonego) 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, czosnek granulowany(...)litra ulubionego soku pomidorowego, kostka bulionowa 10-12 sztuk papryki mały pęczek świeżego koperku Olej do smażenia Ryż ugotować, wystudzić. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na łyżce oleju, wystudzić. Mięso wyłożyć do miski dodać ryż, cebulkę , koncentrat oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Paprykę umyć odciąć górną część, wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki nadziać mięsnym farszem i ciasno ułożyć
W garach u Gosi
Ziemniaczane koszyczki z kurczakiem 1386chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet można wcześniej ugotować z przyprawami i drobno pokroić w kosteczkę lub tak jak ja to tym razem zrobiłam najpierw pokroić mięso i delikatnie podsmażyć z przyprawą kebab tylko do ścięcia się białka. Płatki/plasterki ziemniaczane ułożyć w foremkach na babeczki następnie mięso, podsmażone warzywa, ser. Foremka nie wymaga natłuszczania. Wstawić
W garach u Gosi
Wieprzowe klopsiki w zalewie octowej 219którego właśnie dziś je przygotowałam. Aby dobrze przeszły smakiem powinny postać około 1tygodnia ale u nas zazwyczaj zajadamy już po 2-3 dniach od przygotowania. Składniki: 700g mięsa mielonego z łopatki lub mieszanego 2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 4 płaskie łyżki bułki tartej lub jak kto woli namoczona czerstwa kajzerka 1 mała cebula bardzo drobno poszatkowana(...)pieprz czarny, majeranek do smaku olej do smażenia dodatkowo: cebula do zalewy, ziele angielskie 3-4 kulki oraz liść laurowy 2 sztuki, kilka ziaren pieprzu czarnego/ na słoik Przygotować mięso, uformować małe klopsiki na „raz” , usmażyć na oleju po czym przełożyć do słoiczków lub naczynia, w którym będą przechowywane. Zalewa: 4 szklanki wody, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne zmniejszyć ilość
W garach u Gosi
21 lat, Sokołów i gotowanie 186przyjemność wziąć udział w bardzo mięsnych warsztatach w Akademii Smaku. Organizatorem spotkania była marka Sokołów a testowaliśmy nowa linię produktów Naturrino . Gotowaliśmy, robiliśmy sałatki ale też słuchaliśmy na temat mięsa ,z którego powstają wędliny, na temat samej produkcji a także na temat zdrowego odżywiania się a wszystko w pięknym DWORKU ZIEMIAŃSKIM W WOLI SUCHOŻEBRSKIEJ . Dietetyk Agnieszka Piskała zachęcała(...)pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos tzatziki ze słonecznika 201tzatziki jest jednym z moich ulubionych sosów. Za czasów, gdy jadłem mięso, bardzo rzadko po niego sięgałem, ale to może dlatego, że wtedy moja uwaga była skupiona na porcji mięsa zamiast na dodatkach. Pierwsze przepisy na jakie trafiłem były oparte na nerkowcach. Ja jednak chciałbym przedstawić troszkę inną wersję. Tańszą a równie smaczną alternatywą okazuje się… słonecznik! Przygotowanie
Blendman