Mielone z kaszą owsianą 190bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli, poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron
królestwo garów
Restauracja Signature | Warszawa 210niekoniecznie podawałabym do nich mus ziemniaczany – praktycznie nie czułam jego smaku. Siekana polędwica zapiekana pod siemieniem lnianym / suszone pomidory / oliwa truflowa – 41 zł Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, aby mięso połączyć z siemieniem lnianym. To właśnie ono sprawiło, że przystawka była oryginalna i wyjątkowa w smaku. Mięso miękkie i aromatyczne. Cielęcina Marsala / puree ziemniaczane z ziarnami gorczycy / kremowy szpinak
Kuchnia Bazylii
Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie. 195bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 listek laurowy 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w około 1,5 cm kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić w garnku na oleju ze wszystkich stron (około 5 - 8 minut) i odłożyć do miski. W garnku po mięsie(...)mieszać do jej połączenia z masłem i cebulą w gładką masę. Powoli wlewać piwo cały czas mieszając. Dodać listek laurowy i gotować 1 - 3 minuty do zgęstnienia. Dodać mięso, bulion oraz marchewkę pokrojoną w duże kawałki i doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet, cukier i 3/4 posiekanego pęczka pietruszki. Gotować na małym ogniu od 2 do 3 godzin. Brukselkę ugotować osobno
zadanie-gotowanie
Domowy rosół 237innej chemii) 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera por (zielona część) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 1 łyżeczka soli natka pietruszki woda Mięso wrzucamy do garnka z gotującą wodą i parzymy przez 10 minut na małym ogniu, po czym wylewamy tę wodę i wlewamy ponownie do garnka zimną wodę zostawiając miejsce na warzywa(...)Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, a następnie opalamy nad palnikiem tak by przypiekła się z każdej strony i wrzucamy do garnka
Emskie Smaki
Zapiekana kiszka ziemniaczana 329którzy mnie znają, wiedzą, że mięso i wędliny to nie są produkty na liście moich ulubionych. Jem ich coraz mniej, zastępując je roślinnymi zamiennikami. Kiedy otrzymałam zapytanie od firmy Gzella , czy chciałabym spróbować ich produktów, to wahałam się. Po namyśle jednak zdecydowałam, że spróbuję ich, żeby przekonać się, czy faktycznie są takie dobre. Kilka lat temu dość regularnie bywałam(...)mieszkańcom Borów Tucholskich, jak i miłośnikom tradycyjnej kuchni borowiackiej. Dzięki firmie Gzella jej niepowtarzalny smak mogą również poznać koneserzy smaków z innych regionów Polski. Kiszka ziemniaczana wyprodukowana z połączenia mięsa wieprzowego i gotowanych ziemniaków stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, ale idealnie sprawdzi się także jako odrębna potrawa. Warto podkreślić, iż produkt stwarza wiele możliwości przygotowania. W sezonie letnim może
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem 177spora cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietanki 1 łyżka domowej vegety 1/2 łyżeczki zielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, dodajemy vegetę i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do gotującego się mięsa dodajemy cebulę
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ryżem,szynką i ananasem. Co zjeść na drugie śniadanie? 349sałatkę z makreli wędzonej , czy tradycyjną pastę jajeczną z majonezem i szczypiorkiem. Obowiązkowo plaster żółtego sera bogatego w wapń oraz ogórek lub pomidor. parówki. Kupuję te z dużą ilością mięsa, ale nie bez znaczenia jest też smak. Najbardziej odpowiadają nam przeważnie Sokołów 93% mięsa. kupne tortelini. Odkryłam w Biedronce świeże tortellini Rana , które mają krótki skład i są naprawdę dobre
Posadzone i zjedzone
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 181Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny
kuchnia doski
Soczysta pierś z kurczaka 808mleko Przygotowanie piersi: Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami. Przekładamy je do miski, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło piersi ). Wkładamy mięso do lodówki, na 2 godziny. Po dwóch godzinach, piersi z połową mleka, w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Włączamy piekarnik na 180st(...)momentu rozgrzania, pieczemy 40 minut, przewracając je w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ). Artykuł Soczysta pierś z kurczaka pochodzi z serwisu
NiePieprz.pl
Pierś kurczaka pieczona z cynamonem 226Dziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić
kuchnia doski
Pomidorówka FIT 213łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Wykonanie Na początku do garnka wlewamy wodę , dodajemy pierś z kurczaka i gotujemy , następnie obieramy włoszczyznę i dodajemy do gotującego się mięsa , cebulkę opalamy nad ogniem i także dodajemy do naszego wywaru , wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Kiedy wywar nam się jeszcze gotuje , przygotowujemy nasze pomidory , które wcześniej myję(...)przeciskam przez sokowirówkę , i dodaję uzyskany sok z pomidorów do naszego wywaru oraz koncentrat pomidorowy . Kiedy mamy dodane pomidory zaprawiamy naszą zupkę jogurtem greckim i doprawiamy solą i pierzem , mięso które pozostało nam w zupie możemy pokroić w kawałeczki i także podać z naszą zupką Zupę pomidorową w takiej wersji możemy podać z makaronem ryżowym , ryżem , to już pozostawiam
Mój Smak
Idealna przyprawa do wieprzowiny 251Istnieje wiele gotowych przypraw do mięsa wieprzowego przyrządzanego na grillu. Są one do siebie bardzo podobne. Różnią się tak naprawdę ilością i proporcjami składników. Podstawowe składniki, które znajdziemy praktycznie w każdej przyprawie do wierzowiny tą: papryka, brązowy cukier, sól, pieprz, czosnek i chili. Czasami w przyprawach tych znaleźć możemy również aromatyczne i rzadziej stosowane przyprawy takie jak: kmninek, nasiona selera(...)proszku 1 łyżka czosnku w proszku 1 łyżka pieprzu 1 łyżka musztardy w proszku 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Natrzeć przyprawą dokładnie mięso. Przygotowaną przyprawę można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 1-2 miesiące. The post Idealna przyprawa do wieprzowiny appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 174Sałatka już zjedzona, a ja zapomniałam wstawić przepis :) Szybciutko to nadrabiam, bo naprawdę warto. Sałatka wyszła bardzo smaczna i gorąco polecam :) Składniki: 200g ryżu 2 puszki
kuchnia doski
Pizzerinki 220szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju (użyłam Polskiego Oleju Rzepakowego) 1 łyżeczka soli Do posmarowania: użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich Dodatki (wedle uznania), a u mnie: mięso z 1 pieczonego udka kilka małych pieczarek ogórki kiszone pomidory tarty ser mozzarella cebula Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki(...)mąkę z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej i resztę wody, zagniatamy elastyczne gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia swojej objętości. 3. W międzyczasie przygotowujemy sobie dodatki. Cebulę kroimy w krążki, mięso w kosteczkę, ogórki kiszone i pieczarki w plasterki. 4. Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (użyłam szerokiego kubka). Każdy krążek smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy tartą
Kuchnia domowa Ani
Pieczeń drobiowa z papryką 133zmielić, dodać przysmażoną na maśle cebulę, jajko, bułkę i przyprawy do smaku. Całość starannie wymieszać i podzielić na trzy równe części. Formę keksową posmarować olejem, wyłożyć jedną część przygotowanego mięsa. Paprykę dobrze osuszyć i przekładać kolorami poszczególne warstwy mięsne. Górną warstwę mięsa smarujemy olejem. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Pieczeń możemy podawać na ciepło
Tradycyjna Kuchnia