nawet największych głodomorów. Sznycle z indyka Bakłażan Cukinia Cebula Kukurydza Miód Sos balsamiczny Sznycle z indyka myjemy i suszymy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie naturalną przyprawą do drobiu. Mięso możemy przygotować na parze – w tym wypadku w parowarze lub nad kąpielą wodną gotujemy przez ok. 20 minut. Możemy posłużyć się również piekarnikiem, by jednak zapobiec wysuszeniu mięsa, skrapiamy(...)oliwą. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 15-20 minut. Możemy również skorzystać z patelni i specjalnego papieru do smażenia, by uniknąć dodatkowego tłuszczu. Naturalny tłuszcz, który znajduje się w mięsie w zupełności wystarczy. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i po kilkunastu minutach odsączamy z nadmiaru wody. Pozostałe warzywa kroimy na porównywalnej wielkości kawałki i obsmażamy na patelni do miękkości. Dodajemy
MarcinChefuprzedzony, że czas przygotowania to ok. 35-40 minut ze względu na dużą liczbę zamówień, ale tak naprawdę czekałem ok. 30 minut. Tak więc miałem okazję posmakować Burgera Aioli (mięso z wołowiny, bekon, ser Bursztyn, ogórek piklowany, pomidor, sałata, sos aioli) został podany razem z frytkami, PYSZNĄ sałatką i dodatkowym sosem aioli. Tak jak napisałem na wstępie burger był znacznych(...)rozmiarów i zjedzenie go w tradycyjny sposób byłoby bardzo trudne. Dlatego zdecydowałem się kroić go nożem :) Otrzymałem burgera z mięsem średnio wysmażonym (takie też zamówiłem – byłem miło zaskoczony, że kelner podczas przyjmowania zamówienie zapytał się o stopień wysmażenia). Wołowina była zrobiona delikatnie na pikantnie, ale całość świetnie się komponowała z dodatkami. Frytki rumiane, miękkie w środku. Smakowały rewelacyjnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Skrzydełka pieczone…Jadłam je wiele razy ale jakoś nie miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno(...)szczypta szafranu 3 łyżki wody Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij końcówki.Podziel
codojedzeniaNajlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na
kuchnia doskiTe ciasteczka powstały wieczorem dosłownie z tego co miałam pod ręką i tak naprawdę do końca nie wiedziałam co z nich wyjdzie. Jednak po upieczenia byłam
kuchnia doskiZnakomita, sycąca zupa, świetna na mroźne dni. Wolnowar do ugotowania zupy ogonowej nadaje się wręcz idealnie. Można przed podaniem mięso wyjąć, usunąć kości i takie obrane wrzucić do zupy. Ja lubię podawać zupę z plastrem ogona, moim zdaniem wygląda znacznie lepiej. Bardzo polecam! Na podstawie książki "The slow cook book" Heather Whinney składniki 500 - 600 g ogonów wołowych z kością(...)lekko zmięknie. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany czosnek, anyż, gałkę muszkatołową. Lekko podgrzać przez 1-2 minuty. Dodać pomidory z puszki i bulion. Wymieszać i zagotować. Do misy wolnowaru włożyć mięso. Zalać gorącym bulionem z pomidorami.. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 - 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli trzeba - rozrzedzić
Stare GaryFasolka po bretońsku bez mięsa? Czemu nie. Okazuje się, że może być równie smaczna jak ta z dodatkiem boczku co rozwiązuje problem wegetarian czy osób, które po prostu ograniczają mięso w diecie. Taki obiad jest bardzo sycący a do tego zdrowy - rośliny strączkowe są ważnym elementem zbilansowanej diety. Uwaga: czas przygotowania nie obejmuje moczenia fasoli przez
Milion Smakówmożna przygotować do mięsa z mrożonek? Ja proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był za słodki. Polecam do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs lub ryby. Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku po pół opakowania mrożonej marchewki i dyni 1 łyżka mąki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej(...)masło i rozpuścić w wywarze. Mieszać cały czas łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby
Czerwień i błękitTakie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :) Składniki na około 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki(...)wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście
Gotowanie...to proste !może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia dodajemy soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić(...)mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki. Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą
Państwo Wojtczuk gotująkawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe
Państwo Wojtczuk gotująRazem z pierwszą próbą robienia pierogów z mięsem musiałam zrobić również ukochane pierogi moich dzieci tym bardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: mix sałat, mięso pieczone, pomidorki małe, papryka, słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec
Państwo Wojtczuk gotujągalaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy przestygnie wkładamy do lodówki, ale musimy uważać żeby za bardzo się nie zsiadła. Upieczone udka studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i kroimy go w dowolne kawałki. Brzoskwinie z puszki osączamy i kroimy w kawałki. Na półmisku z wyższym rantem układamy na przemian kawałki brzoskwiń i mięso. Wszystko zalewamy
Państwo Wojtczuk gotują