mięso - 63110 przepisów (strona:1619/4208)

Zupa krem z kalafiora i batatów 213

Składniki kalafior bataty pestki dyni bulion warzywny lub warzywno-mięsny* słodki sos chilli* mięso z rosołu* gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kalafior i bataty (użyłam jednej główki kalafiora i jednego, większego batata) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - razem. Odcedzamy i zostawiamy na trochę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy do malaksera, blendera czy po prostu przecieramy przez sitko i łączymy w jednolitą, żółciótką(...)gęsta, to dolewamy odrobinę bulionu, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.  Podajemy ciepłe z odrobiną pestek z dyni i jak u mnie z kawałkami mięsa z bulionu, albowiem zupa stanowiła cały obiad. Jako, że jestem ostatnio fanką sosu chilli, to również dodałam go do mojej zupy, przez co była bardziej pikantna

Karczma Honorietty
Tortilla kukurydziana 187

oznacza okrągły placek. Składniki: 30 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki margaryny 1,5 szklanki wody gazowanej olej do smażenia sól Składniki na farsz: 25 dag drobiowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 biała cebula 1 łyżka ostrego ketchupu 1 ząbek czosnku sól do smaku 2-3 łyżki oliwy 1 puszka kukurydzy Wykonanie: Obie mąki zmieszać z solą(...)ciasto jak na makaron. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić ciasto na kule wielkości jaja kurzego i odstawić na pół godziny. W między czasie rozgrzać oliwę, włożyć mięso i zmieloną paprykę, smażyć powoli przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę i sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Soczewica w sosie masala 188

Uwielbiam sosy, których głównym składnikiem jest soczewica. Sosy są gęste, bardzo aromatyczne. Czy to będzie czerwona czy zielona soczewica, nie gra roli, lubię wszystkie! Sosy podaję do mięsa lub jako samodzielne vegańskie danie. Dzisiejsza propozycja zawiera czerwoną soczewicę, szpinak, moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa(...)tylko tak wydaje… Odporność na ostre przyprawy już dawno się u mnie objawiła. Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą nią zastąpić mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe

codojedzenia
Polędwiczki w sosie kurkowym 170

roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi

Bajeczna Kuchnia
Soljanka 154

ząbków czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 1 cytryna pół kostki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 20 szt zielonych oliwek 2 łyżki oliwy sól pieprz     Przygotowanie   Mięso pokroiłem w wąskie paski, podsmażyłem je na oleju razem z posiekaną cebulą. Osobno podsmażyłem kiełbasę również pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i kiełbasę włożyłem do garnka zalałem 8 szklankami zimnej

R'n'G Kitchen
Papryka faszerowana mielonym indykiem i ryżem 190

przydadzą się Wam w tym momencie, to może ktoś się do nich dokopie i wykorzysta później. SKŁADNIKI: 5 czerwonych papryk średniej wielkości 10 dag suchego ryżu 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz sproszkowana papryka 2 łyżki suszonej papryki w płatkach - można pominąć 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona(...)osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Do ryżu dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach, połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu do zapiekania

Kuchenne zapiski Edyty
Schabowe roladki ze szpinakiem 167

każdy kotlet  smaruje sosem teriyaki , przyprawiam solą , pieprzem , oraz rozgniecionym czosnkiem , jak mamy wszystkie nasze kotlety przyprawione to odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień , wyjmuję mięso z lodówki i zaczynam faszerować szpinakiem .  Obieram cebulę i kroję w kostkę , na rozgrzaną patelnie dodaję cebulę oraz szpinak i wszystko przesmażam około 5 minut , doprawiam do smaku solą(...)minutach nasz szpinak jest gotowy,  na nasze plastry mięsa wykładamy łyżeczkę farszu i zwijamy nasze roladki , kiedy mamy już wszystkie roladki wykonane , zaczynamy panierować , na talerz wysypujemy bułkę tartą , a w drugim talerzu rozbijam jajka oraz dodaje mleko i doprawiam troszkę solą oraz pieprzem i wszystko razem mieszam . Jak już mamy przygotowane składniki do panierowania , zaczynamy panierować nasze roladki

Mój Smak
Tureckie chlebki z mięsnym farszem 163

mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie  dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. FARSZ: -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy(...)zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut.  Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę by nadmiar wody odparował. Następnie urywamy mały kawałek ciasta, rozwałkowujemy i składamy na kształt łódki. Następnie kładziemy na blaszce,  i dajemy farsz, można posypać jeszcze koperkiem. Chlebki pieczemy około 10 minut w temp

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa klopsikowa 171

Dziś chciałam zaproponować pyszną zupe klopsikową. Jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna, a zarazem bardzo delikatna i dlatego jest świetną propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco

kuchnia doski
Kanapka z grillowanym kurczakiem i warzywami 226

lunch, zjeść na kolację lub obiad. Do tej pory nie wstawiałam na bloga sandwichy, bo powstawały na szybko i równie szybko znikały z mojego stołu. Tym razem marynata do mięsa i warzyw na tyle mnie urzekła, że pora podzielić się z Wami przepisem. Ps. Jeżeli nie macie w domu elektrycznego grilla, a sezon grillowy dobiegnie końca, możecie użyć patelni grillowej(...)intensywny sos chcecie uzyskać Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki, paprykę na szerokie paski, cebulę na ćwiartki, a cukinię w grube plastry. Mięso i pokrojone warzywa obtoczyć w marynacie.  Ja grillowałam za pomocą grilla elektrycznego około 8 minut. Możecie również upiec je w piekarniku lub usmażyć. Sos: Jogurt wymieszać z musztardą. Bagietkę

Fabryka pomysłów
Zupa fasolkowa 148

Składniki: 2,5l wody 300g łopatki wieprzowej 500g fasolki żółtej 4 ziemniaki 3 łyżki koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu jogurt naturalny Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy, zbieramy szumowiny – jeśli jest ich dużo to wylewamy wodę, myjemy garnek i mięso, ponownie zagotowujemy wodę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy, odcinamy końce

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z awokado, kurczakiem i sosem musztardowym 164

łyżki szczypiorku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - łyżeczka musztardy (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy(...)liście sałaty. 2. Awokado, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i smażymy na patelni

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kotlety mielone z cukinią i żółtym serem + film 189

mogą być doskonałym pomysłem na pożywny i smaczny obiad, można je podać na gorącą kolację jako dodatek do kanapek.   składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 średniej cukinii 1 czerwona cebula 150 g startego żółtego sera 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Umytą cukinię ze skórką ścieramy na tarce(...)puści sok. Obraną cebulę drobno siekamy a następnie rumienimy na patelni z rozgrzanym tłuszczem od czasu do czasu mieszając, zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Do dużej miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odciśniętą cukinię, żółty ser, zrumienioną cebulkę, żółty ser oraz jajko. Wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety i panierujemy

Smakowite Dania
Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym (dofinkowym) 240

świetna przekąska na ciepło, jak i po wystygnięciu. Odrobinka świeżych warzyw, czy ulubiony sos i mamy smaczny posiłek. Zaraz mnie ktoś zapyta: parówki? A dlaczego nie - skoro mają 93% mięsa z szynki?  Przyznam, że w moim domu są rzadkością, ale jak trafimy na jakieś smaczne - to zawsze staram się coś z nich wymyślić - takiego niecodziennego.  Polecam! Masa ziemniaczana(...)złoto). Kiełbaski wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku papierowym.  (*) Jeśli ograniczacie parówki, ale czasami Was do nich ciągnie - to najlepszym wyborem są te z szynki, gdzie zawartość mięsa jest najwyższa ze wszystkich rodzajów tych wędlin.  Warto zwrócić uwagę nie tylko na jego ilość, ale i na pochodzenie - tzn. czy jest ono oddzielone mechanicznie

Di gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami w sosie serowo-śmietanowym. 585

żółty -sól -pieprz -majeranek -zioła prowansalskie -mąka Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, gotujemy i kroimy w plasterki. Piersi myjemy, kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni z przyprawami. Kiedy mięso będzie już gotowe dolewamy do niego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki(...)warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego

Magia jedzenia.