kurczaka - duża 1 cebula - średnia 3 pomidory - średnie 1 czerwona papryka - duża 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 łyżki oleju - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz cytrynowy sól curry Sos kebab-gyros ostry od Folwark PRZYPRAWY DO POTRAWKI: 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 lyżeczka czosnku granulowango 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)obrać ze skórki i pokroić w drobniejsze kawałki. Na głębokiej i dużej patelni - musi być pokaźnych rozmiarów, żeby zmieścić całość potrawki - rozgrzać łyżkę oleju. Na gorący olej wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, do zarumienienia na złoto. Zdjąć z patelni na talerz i odstawić na bok. W międzyczasie ugotować w małym garnku
Grunt to przepis!kuchni greckiej. Pieczone klopsiki doprawione miętą, podane z dobrze schłodzonym sosem tzatziki. Świetne na obiad, podane np. z pitą, ale też jako przekąska na przyjęcie. Mięsne kuleczki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 cebula dymka 15 listków świeżej mięty 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos tzatziki: 250ml jogurtu greckiego 1 ogórek świeży 2 łyżeczki przyprawy tzatziki 1. Cebulę i miętę(...)siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wraz z mięsem mielonym i przyprawami zagniatamy na gładką masę. Formujemy malutkie kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przygotowujemy sos: ogórka ścieramy na małych oczkach tarki, dodajemy jogurt grecki, przyprawę tzatziki. Podajemy z mięsnym kuleczkami
Szefowa kuchniskosem na pół. Piersi kroimy na półcentymetrowe plastry w poprzek włókien. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucamy na gorący połowę przeciśniętego czosnku i startego imbiru oraz kurczaka. Mięso smażymy po około 5 minut z obu stron, tylko do zamknięcia, nie trzeba go rumienić. Usmażone mięso wyjmujemy z rondla. Znowu grzejemy 2 łyżki oleju kokosowego. Na rozgrzany wrzucamy czosnek
Karo in the Kitchenpuszka groszku 4 łyżki żelatyny sól pieprz Przygotowanie Nóżki, obraną marchewkę, ziarenko ziela zalałem litrem wody, gotowałem powoli ok. 1 godzinę, dokładnie szumując. Wyjąłem nogi, zdjąłem skórę, mięso oddzieliłem od kości, rozdrobniłem na kawałki. Marchewkę opłukałem, pokroiłem w plasterki. Wywar przecedziłem przez sitko wyłożone gazą. Do naczyń rozłożyłem połówki jajek, mięso, groszek, kukurydzę, plasterki marchewki. Wywar zagotowałem, doprawiłem
R'n'G Kitchendodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy(...)sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę
kruche babeczkibyło naprawdę pyszne. Można zrobić bardziej lub mniej pikantne. To jest duża porcja Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulki pokrojone w drobną kostkę. Smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać mięso. Doprawić solą, papryką ostrą, papryką słodką, przyprawą kurczak curry masala i dokładnie wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Lekko podlać wodą i gotować około 15-20 minut. Na koniec dodać
Kuchnia Pokoleńprzyznajmy szczerze, że nic nie może się równać z pierogami naszych babć :) Pochodzę z małej wsi w Małopolsce i pierogi towarzyszyły mi od dziecka, począwszy od tradycyjnych z mięsem, kapustą lub grzybami po różnego rodzaju owocowe farsze. Dzisiejsza propozycja to moja interpretacja tradycyjnych pierogów. Farsz z kaszy jest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem
Tagebuch po polskulaurowy. Gotować na małej mocy palnika. Jednocześnie na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego najpierw posiekaną paprykę, kolejno pokroić na paseczki pieczarki i je dodać. Następnie na tłuszcz wrzucić mięso pokrojone w kostkę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą oraz pieprzem. Kiedy mięso straci różowy kolor podsmażone składniki przekładamy do wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem cayenne, imbirem
Poezja Smaków - blog kulinarnyhotelowym. Historii związanych z sosem jest pewnie kilkanaście, ale ta brzmi całkiem przyjemnie Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was na sosik. Drukuj Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 8 łyżek majonezu szczypta soli i pieprzu łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki ketchupu (ja daję 2 łyżki domowego + 2 łyżeczki tabasco(...)łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy. Próbujemy i dodajemy ewentualnie cukier. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-tysiaca-wysp-sos-miesa-salatek-dip/ BosowKuchni Artykuł Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudrożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy startym serem. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut
Szefowa kuchnioliwy 4 czerwone papryki 1 torebka kaszy jaglane 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 0,5 puszki pomidorów 1 kulka sera mozzarella sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy do marynaty i odstawiamy. Papryki myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy wodę, wrzucamy papryki na gotującą się wodę i blanszujemy przez(...)środka. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy je z każdej strony. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy ok. 6 minut co chwilę mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, ugotowaną kaszę jaglaną, sól, pieprz. Wszystko wymieszać i gotować
psgotujemyząbki czosnku 2 marchewki mleko kokosowe (400 ml) garść orzeszków ziemnych niesolonych 2 łyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki(...)Szklimy na tłuszczu. Dokładamy do mięsa. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Także przekładamy do garnka. Wsypujemy orzechy. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarysposób na przegrzebki zapiekane w maśle czosnkowo-ziołowym Składniki: * 4 przegrzebki * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * 1 łyżeczka suszonego koperku Wykonanie: Przegrzebki otworzyć delikatnie nożem, mięso z muszli oczyścić i umyć. Muszle umyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Masło wymieszać z koperkiem i czosnkiem. Kawałek mięsa położyć na połówce muszli
Zrób to smacznieDanie powstało bardzo szybko i było baaardzo smaczne więc zapraszam na ten ekspresowy pomysł na obiad :) Składniki na 2 osoby: około 200 gr makaronu rurki (pióra) około 250 gr mięsa mielonego 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki mały kawałek selera słodka i ostra papryka 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 6-7 łyżek(...)tarce na grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut. 3. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy
Gotowanie...to proste !dorsz wędzony Delikatne, chude i kruche mięso dorsza nadaje się do wędzenia wprost idealnie. Wprawdzie trochę trwało zanim się przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze(...)owocowych. Nadaje ono wspaniały aromat, a uwędzony ryba ma wspaniały złocisty kolor. Pod koniec wędzenia sprawdzamy czy nasz dorsz jest już uwędzony. Robimy to za pomocą ostrego noża, nakłuwając mięso w najgrubszym miejscu, tuż za głową przy kręgosłupie ( nakłucie robimy oczywiście od wewnątrz). Jeżeli z nacięcia wypłynie przezroczysty sok to znaczy że nasza ryba jest już gotowa
Miód i pieprz