mięso - 63110 przepisów (strona:1629/4208)

Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 254

Warzywo to jest dośc, neutralne w smaku, nawet bym powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie(...)żółte Kurczaka, cukinię i pomidory kroimy na grubsze paseczki, bądź kostkę. W rondlu na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle mieszając podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i około 150 ml wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez pokrywki przez kolejne 5 do 7 minut, dodajemy pomidory

SMYKWKUCHNI
Gołąbki bez zawijania 450

owalne klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni. Składniki: 500 g mięsa mielonego (obojętnie jakie, u mnie akurat wołowe) pół główki kapusty 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki (200 g) ugotowanego ryżu 1 jajko ok. 3 łyżki(...)manna) pieprz, sól Kapustę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno pokroić i zeszklić na oleju. W misce wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć

Dobra karma
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 448

skórka staje się jeszcze bardziej chrupka. Skrzydełka osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku i dzielimy w miejscu kostek na trzy części. Czubków skrzydełek nie będziemy piec, nie ma tam prawie mięsa, ale nie wyrzucajcie ich – można je zamrozić i dodać przy gotowaniu rosołu lub mięsnego wywaru.   Podzielone skrzydełka wkładamy do szklanej lub plastikowej miski. Mieszamy proszek do pieczenia z solą(...)się tak chrupka jak chipsy. Nie czuć w ogóle smaku proszku do pieczenia – w tej temperaturze on cały się rozkłada, nie potrzeba też żadnych dodatkowych przypraw czy marynat – smak mięsa jest bardzo mocno skondensowany.   Na zdjęciach jest 20 skrzydełek, około 1,7kg. Do tej ilości użyłam płaskiej łyżeczki soli i 25g proszku do pieczenia. SKŁADNIKI 1 kg skrzydełek

Karo in the Kitchen
Potrawka z kurczaka 193

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka

kuchnia doski
Schab zapiekany ze szpinakiem 346

piekarnika schab zalałam go szpinakiem i na górze posypałam kawałkami gorgonzoli.  Wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut, żeby całość się zapiekła.  Tak jak już wspomniałam mięso podałam z brokułami na parze i ryżem.   Przepisy ze schabem na moim blogu : Schab pieczony z nadzieniem Schab z sosem orzechowym Schab z pończochy – domowa wędlina Schab pieczony

Kuchnia na wzgórzu
Burger koreczki - najlepsza przekąska na imprezę 292

bułce. Pierwszy raz jadłam te koreczki kiedy przyniosła je do nas moja siostra na mecz, tak mi posmakowały, że od tego czasu często je powtarzam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego lub np indyka jeśli chcecie wersję bardziej fit 1 cebula 1-2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, sól żółty ser sałata lodowa papryka ogórek pomidor koktajlowy patyczki do koreczków(...)mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy małe kuleczki. Patelnie delikatnie smarujemy olejem i na rozgrzaną, wrzucamy nasze pulpeciki. Gdy ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy z sosem miodowo musztardowym. Sos miodowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Dobra karma
Tempura - łosoś w tempurze 236

niektórzy mianem tempura określają sposób przygotowania (czyli smażenie w cieście), inni nazywają tak samo ciasto lub gotowy produkt. W każdym razie jest to ciekawy i smaczny sposób podania warzyw, mięsa czy owoców morza. Można kupić gotowe mieszanki do przygotowania ciasta, ale można też je samemu zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj zapraszam na łososia w tempurze. Składniki ciasta: 2/3 szklanki mąki(...)zanurzy się, lecz skwiercząc usmaży się na powierzchni oleju. Kolejność smażenia Jeśli smażymy jednorazowo nie tylko rybę, to w celu uniknięcia zmieszania smaków stosujmy zasadę: najpierw warzywa, potem mięso, a na końcu ryby i owoce morza. Gęstość ciasta Do warzyw, mięczaków, skorupiaków i białych ryb można zastosować ciasto o luźniejszej konsystencji. Natomiast do tłustych ryb i owoców morza lepsze jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny z czerwoną porzeczką 181

Porzeczki są dostępne naprawdę krótko, więc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na

kuchnia doski
Pulpeciki z indyczego udźca 172

Składniki: 100g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka oleju kokosowego kawałek suchej bułki odrobina mleka pieprz, papryka Metoda: Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie

MamaOskarka
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 372

wrzucamy wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym(...)ogniu przez około 90 min, do miękkości mięsa.  2. Wszystkie składniki na placki mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze, podajemy z gulaszem i śmietaną. Smacznego

My Culinary Art
Mięso mielone z cukinią, marchewką i pomidorami 869

Proste i niewymagające danie, świetne na leniwe dni, kiedy nie chce nam się gotować. :-) Pasuje do każdego dodatku: kasz, ryżu i ziemniaków. Do tego obowiązkowo surówka!  500g mięsa mielonego 2 cebule 2 cukinie 4 marchewki 4 pomidory sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1.  Cebulę i pomidory obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinię i marchewkę(...)ścieramy na dużych oczkach tarki.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Dodajemy cebulę i marchewkę a po kilku minutach cukinię i pomidory. Wszystko dusimy do miękkości, podlewając co jakiś czas wodą. Na koniec przyprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
Ryż curry z kurczakiem i warzywami. 318

ogórek zielony -papryka czerwona -woreczek ryżu białego -przyprawy: curry, sół, pieprz -odrobina oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z przyprawami. Sól dodajemy gdy mięso będzie miękkie. Ryż gotujemy, Warzywa kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do smażonego mięsa. W pierwszej kolejności dodajemy marchewkę ponieważ potrzebuje więcej czasu by zmięknąć, Następnie paprykę z ogórkiem

Magia jedzenia.
Kiełbasa swojska 959

czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica wieprzowa – warkocz z kaparami i cebulą 463

proste danie, efektowne w prezentacji. Polędwicę myjemy i suszymy, kroimy wzdłuż na dwie części, każdą z nich następnie na 3. Otrzymamy więc 6 pasków, z których powstaną dwa warkocze. Mięso nacieramy solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Dodajemy również posiekany rozmaryn, lub inne zioła, które akurat mamy. Za pomocą wykałaczki łączymy mięso i pleciemy warkocz. Gotowe warkocze obsmażamy z każdej strony

MarcinChef
Lasagna 263

startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka bazylia świeża lub suszona suszone(...)rozgrzej oliwę i dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli. Dodaj do tego drobno posiekany czosnek. Wymieszaj i smaż aż się zrumieni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy ok. 10-15 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, bazylią, oreganem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu”. Przygotuj sos beszamel. W małym garnku rozpuść masło

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania