mięso - 63110 przepisów (strona:1631/4208)

Grochówka na żeberkach 152

małe cebule 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 listki laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziaren ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Oczyszczone mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, zdejmujemy z powierzchni wywaru szarą pianę i dodajemy wypłukany i odsączony na sitku groch. Gotujemy razem na wolnym(...)minut. Pod koniec gotowania solimy wywar około 2 łyżkami soli. W międzyczasie pietruszkę z marchewką obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tym czasie mięso wykładamy z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy razem z przygotowanymi warzywami. Gotujemy około 20 minut. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pokrojony w drobną kostkę

Qchnia po prostu
Jamie Oliver „Świąteczne przepisy” – Pomysł na gwiazdkowy prezent 232

autor poleca na Święta Bożego Narodzenia. Zajrzyjmy zatem do środka:) Książka podzielona jest na rozdziały: Wstęp Pyszne przystawki Gwoźdź programu – pod tą enigmatyczną nazwą kryją się przepisy na mięsa, które Anglicy podają na Świąteczny obiad Dania wegetariańskie i wegańskie – super pozycja! cieszę się, że ktoś pomyślał o roślinożercach w czasie Świąt Zjawiskowe ziemniaki – dla mnie(...)Doskonale Świąteczne desery. Popołudniowa herbata i łakocie – to takie angielskie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki i przekąski Idealne drinki – coś dla ducha Poradnik pieczenia mięsa – każdemu przydadzą się wskazówki wprawionego w boju kucharza:) Jak widać każdy znajdzie coś dla siebie:) Wszyscy, którzy liczą kalorie mają ułatwione zadanie, ponieważ każda potrawa ma podaną wartość energetyczną

Ania i Marcin gotują
Kwaśnica 163

sól i pieprz  Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem ok 30 min do miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości. 2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować

Atlas Smaków
Zupa z brukselką 177

ogniu przez 40 minut. W tym czasie brukselkę dobrze płuczemy i obieramy ewentualnie z wierzchnich, pożółkłych liści. Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Z rosołowego wywaru wyciągamy warzywa i mięso. Wrzucamy natomiast odgotowaną i odcedzoną brukselkę i pokrojone mięso kurczaka, oddzielone od kości. Chwilę jeszcze gotujemy. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym

Kulinarne przemyslenia
Makowiec zwijany 1190

białek Mak zalać wrzącą wodą  (tak by był całkowicie zanurzony)  odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  (Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem). Do przygotowania masy makowej

Proste Potrawy
Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką 129

się. Zjeść i zasnąć :D bo to trza przetrawić ;)  Składniki 500 g ziemniaków 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 cebula 2 łyżki oleju 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 100 g kabanosów wieprzowych 4 pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Sos tatarski 173

tatarski to chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany(...)też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków

Eat me! Fit me!
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 162

ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka 3 cm korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać

Pij soki wyciskane
Schab gotowany - pięciominutowy 891

łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry Sposób przygotowania : Mięso myjemy,oczyszczamy i odkładamy do lodówki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy  w garnku. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej zalewy wkładamy mięso i zagotowujemy, od momentu zagotowania odliczamy

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekana owsianka z jabłkiem 149

Taka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do

kuchnia doski
Żołądki inaczej 185

Włożyć ćwiartkę kurczaka, warzywa, cztery kulki ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Uzupełnić gorącą wodą, tak aby przykryła składniki. Gotować godzinę na wolnym ogniu. Następnie wyciągnąć warzywa i mięso z żołądkami z wywaru. Żołądki drobno kroimy, mięso z udek lub ćwiartki oddzielamy od kości, wrzucamy do wywaru. Z warzyw dodajemy tylko startą na tarce marchewkę. Przyprawiamy przecierem pomidorowym

Kulinarne przemyslenia
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 183

pół łyżeczki mielonego kminku szczypta soli natka pietruszki olej do smażenia Polędwiczkę pokroić wszerz na 8 kawałków ok. 2 cm grubości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Każdy kawałek mięsa roztłuc delikatnie młotkiem z obu stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach. Wyjąć na mięso na talerzyk. Na patelnię (nie mytą po mięsie!) przerzucić pieczarki. Trzymać

Weekendy w domu i ogrodzie
Szaszłyki z kaczki z jabłkami 340

dobrze się zamarynowało. Kaczkę smażymy od strony skóry. Nie dodajemy tłuszczu, wytopi się z kaczki. Różne szkoły – różne opinie. To, czy zaczniecie smażyć od zimnej patelni, czy ułożycie mięso na rozgrzanej, pozostawiam wolnemu wyborowi. Ja wolę smażyć od zimnej patelni, jeśli skóra jest mocno tłusta. Smażymy ok. 7 minut od strony skóry, po czym przewracamy i smażymy jeszcze 5 minut(...)Kaczkę zdejmujemy z patelni i odkładamy na kilka minut. W tym czasie kroimy jabłko w nieduże kawałki, by pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni

MarcinChef
Pierogi z mięsem 123

Składniki: Ciasto: *1/2 kg mąki *szczypta soli *1 szklanka ciepłej wody *2 łyżki oleju Farsz: *1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej mąką(...)uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można dodać odrobinkę

Wspólne smaki
BIGOS Z POMIDORAMI 180

smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę(...)zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem. W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos  gotować jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podawać z pieczywem lub ziemniakami

Przepisy kulinarne babci Antoniny

Proponowane wyszukiwania