Od dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie
kuchnia doskiciężkiej, żeliwnej patelni grillowej. W sezonie wiosenno-letnim można ułożyć szaszłyki na aluminiowych tackach i grillować na węglowym lub gazowym grillu. SKŁADNIKI / 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 mała, czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub wodzie 1 jajko 1 cebula 1 mały pęczek natki(...)oliwa lub olej WYKONANIE Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce. Natkę pietruszki siekamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną cebulę, czosnek, skórkę otartą z cytryny i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką i roztartym koprem włoskim. Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy
cool and mintyoczkach. Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką(łyżką cedzakową zbieramy szumowiny), przez około 1-1¹⁄₂ godziny, do miękkości mięsa. Jeśli przygotowujemy barszcz na wywarze z jarzyn, etap ten pomijamy. Dodajemy opaloną nad ogniem cebulę, pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie(...)Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Opcjonalnie, także sosem sojowym i Worcestershire. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy mięso, a dodajemy ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę i suszone grzybki. Gotujemy do miękkości warzyw, przez około 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy ugotowaną fasolę biały Jaś lub fasolę z puszki wraz z zalewą. Dodajemy starte buraczki i czosnek oraz natkę
cool and mintyPyszna i lekka sałatka, którą zrobicie w kilka chwil. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy(...)mieszamy z sosem ziołowym. Na talerzach rozkładamy szpinak, ogórki, pomidorki i fetę. polewamy łyżką oliwy i posypujemy ziarnami i kolorowymi ziołami do sałatek. Sałatkę podajemy z grzankami lub pieczonym mięsem
Smakołyki AsiUwielbiam jak mięso jest dobrze doprawione, a pachnące koperkiem i czosnkiem -pycha po prostu. Moje zraziki w tym sosie zachwyciły moich domowników. SKŁADNIKI: 0,8 kg. łopatki zmielonej na grubych oczkach spory pęczek szczypiorku 6-7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1-2 bułki namoczone w mleku 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego(...)lubczyk lub kilka kropli maggi szczypta vegety 1 łyżki mąki 1-2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli, mięso, 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego, odsączoną bułkę, jajko, sól i pieprz dokładnie mieszamy, dodajemy 1/2 zeszklonej cebuli i czosnku, lubczyk lub przyprawę maggi, masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe zraziki
Kuchnia Beatygrillować ok 6-7 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6-7 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe i smażymy. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą
Prosto i Smacznie z AnetąPRZYGOTOWANIE : Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i wyciskamy z nadmiaru kwasu. Do dużego garnka wkładamy wyciśniętą kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Na środek wkładamy kawał mięsa wieprzowego, zalewamy całość wodą, tak aby kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą
Kulinarne Fantazje Marioliziemniaczanej 3 ogórki konserwowe 1 mała czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki duża garść ziaren słonecznika sól, pieprz i ostra papryka w proszku do smaku olej do smażenia Mięso z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy drobno. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i doprawiamy do smaku. Masę na kotlety dokładnie(...)mieszamy. Na rozgrzana patelnię z olejem kładziemy łyżką porcje mięsa, lekko je uklepujemy. Smażymy na złoto z jednej i drugiej strony, po koło 3 minuty. Łopatką wykładamy na talerz i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliOmlet to pyszne i lekkie danie które można jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Jest syty, lekki i dodaje dużo energii. W wersji z dużą ilością warzyw i mięsem drobiowym jest bardzo pyszny, polecam(...)przekładamy warzywa, przeciśnięty czosnek, kurczaka i szpinak. Podpiekamy kilka minut aż warzywa zmiękną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Omlet przekładamy na talerz, na to rozkładamy warzywa z mięsem i składamy placek. Dekorujemy plastrami pomidora i kiełkami. Smacznego. Omlet rewelacyjnie smakuje polany gęstym, jogurtem naturalnym
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1 mała cukinia 1/2 część bakłażana 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pierz, papryka do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 150 g makaronu spaghetti ugotowanego wg. przepisu 400 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa ( naturalna) 100 g żółtego sera parmezan do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na wysokiej patelni podpiekamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, kostkę i poszatkowane pieczarki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy płyny odparują doprawiamy sos do smaku. wsypujemy ser i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPRZYGOTOWANIE : Filety myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry, nacieramy solą, pieprzem i papryką. W dużym talerzu mieszamy jogurt z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Wkładamy do niego mięso i pokrywamy marynatą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze. Filety podajemy ciepłe z sałatką
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością ) 2 jajka mąka do panierowania mięsa 2 cebule 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach bulion warzywny 200 ml sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do smażenia kotletów(...)stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 -2 paczki arkuszy papieru ryżowego około 25 arkuszy 1 opakowanie 100 g makaronu ryżowego 5 suszonych grzybów mun 200 g mielonego mięsa 1 cebula, drobno pokrojona 1 jajko 1 marchew starta na tarce jarzynowej 2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 3 łyżki sosu sojowego olej(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron zalej wrzątkiem, po 4 minutach odcedź, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Grzybki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, odcedzamy i drobno kroimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę. Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 500 g mięsa wieprzowego, chudego 2 łyżki mąki pszennej 150 g chorizo 1 czerwona papryka 1 marchew i pietruszka 1 puszka pomidorów 400 g 1 cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach 400 g ugotowanej na miękko soczewicy lub ciecierzycy z puszki 2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego słodka i pikantna papryka w proszku(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy, oprószamy mąką i podpiekamy na oleju w wysokiej patelni. Dodajemy pokrojony czosnek, cebulę oraz chorizo, liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy 20 minut. Warzywa kroimy w kostkę a chorizo w talarki, wszystko przekładamy do gulaszu wraz z pomidorami, mieszamy i dalej dusimy. Gulasz doprawiamy do smaku przyprawami, dokładamy przecier pomidorowy
Kulinarne Fantazje Marioli