mięso - 63110 przepisów (strona:1644/4208)

Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 159

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również

kuchnia doski
Recenzja książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" 209

okładkach innych książek kulinarnych. Ta okładka wręcz kojarzy mi się z przepisami naszych babć, po które z chęcią sięgamy:) W książce znajdziemy kilka przydatnych uwag na temat przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystko oparte jest fantastycznymi, zabawnymi rysunkami, wykonanymi przez Joannę Wieruszewską. Książka ma 192 strony, 84 przepisy + 9 przepisów podstawowych (np. na naleśniki czy kruche ciasto). Wszystko podzielone(...)zestawów. Na każdy zestaw składają się 3 przepisy w kategoriach: Przystawka Danie główne Deser  Mamy 14 zestawów na dania główne na bazie mięsa, 9 zestawów na dania główne z udziałem ryb oraz 4 zestawy wegetariańskie. Przy każdym zestawie znajdziemy kilka słów od autorki. Przepisy są bardzo jasno i dokładnie opisane, zaś zdjęcia tak apetycznie przedstawiają potrawy, że od razu

Z miłości do słodkości
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 165

dnia zagotowujemy i gotujemy ziarna w tej samej wodzie, dodając tylko żeberka, w trakcie z powierzchni zupy zbieramy szumowiny, doprawiamy solą, wrzucamy ziarna ziela i listki laurowe, gotujemy aż mięso będzie miękkie, po ugotowaniu wyjmujemy je, obieramy z kości. Warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w kostkę, a seler i pietruszkę w całości dodajemy do garnka(...)gotującej się ciecierzycy z warzywami, tłuszcz zostawiamy na patelni. Kiełbasę kroimy w grube plasterki i obsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu, całość przekładamy do garnka, wraz z ugotowanym mięsem z żeberek. Na koniec zupę doprawiamy majerankiem, oraz solą i pieprzem. Rozlewamy do naczyń, dekorujemy natką. Smacznego!   The post Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki drobiowe bardzo delikatne w sosie grzybowym z thermomix i nie tylko 397

dodać kawałki kurczaka, kwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas 7 sek, obroty 7 – wyjąć z naczynia, nie trzeba dokładnie czyścić, ( ponieważ zrobimy sos w naczyniu) – do mięsa dodać bułkę tartą i szczypiorek, wymieszać za pomocą kopystki, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem – formować małe okrągłe klopsiki, jak masa będzie się lekko kleiła(...)wsteczne. Zdjąć koszyk z klopsikami i warzywami. Do sosu wlać śmietanę i dodać posiekaną pietruszkę. Włożyć klopsy do sosu i serwować z ziemniakami i marchewką. Wykonanie bez thermomix Mięso drobiowe, suszoną chilli czosnek i cebulkę zmielić maszynką o dużych oczkach, dodać paprykę słodką w proszku, szczypiorek, kwaśną śmietanę, sól, pieprz do smaku. Formować małe okrągłe klopsiki. Na dłoń posypać troszeczkę

Kuchnia Pokoleń
Młoda kapusta duszona z wędzonką 123

kurczaka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz   Przygotowanie   Kapustę poszatkowałem dość grubo. Obgotowałem ją do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedziłem. Boczek pokroiłem w kostkę, mięso z udek kurczaka podzieliłem na kawałki. Marchew obrałem i starłem na tarce o dużych oczkach, cebule posiekałem. Na rozgrzanej patelni podsmażyłem boczek. Dodałem do niego cebulę. Po kilku minutach dodałem(...)startą marchew. Smażyłem wszystko razem kilka minut, po czym przełożyłem zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodałem mięso z udek. Dorzuciłem posiekany koperek, dokładnie wymieszałem i dusiłem razem przez ok.15 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym

R'n'G Kitchen
Pieczona owsianka z bananem i cynamonem 137

Wczoraj znalazłam ten przepis  tutaj  i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka

kuchnia doski
grillowana karkówka na patyczkach 158

szklanej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy, a następnie przekrawamy wzdłuż. Obtaczamy w marynacie i odstawiamy na ok. 30 min. W zamarynowane kawałki mięsa wbijamy namoczone patyczki (jeśli mamy szerokie kawałki to w jeden wbijamy 2 patyczki w odstępach i przecinamy mięso pomiędzy patyczkami, tak aby powstały dwa szaszłyki). Szaszłyki grillujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki cytrynowe 181

Mój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc  tutaj  znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo

kuchnia doski
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i cukinią w sosie orientalnym 299

kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się wody z łyżeczką cukru. Gotować do momentu(...)nieco zmiękną, po czym odcedzić. Cukinię umyć i pokroić w małą kostkę. Do mięsa wlać śmietanę, dodać cukinię i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie

Passions hobbies life
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym 170

Dzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ

kuchnia doski
Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne 1496

wyszły idealnie! Były miękkie, delikatne i ani trochę ciągnące czy gumowate. Nie rozpadały się podczas gotowania. Cały sekret polega właśnie na odpowiedniej proporcji mąki i krótkim wyrabianiu. Razem z mięsem, sosem i surówką powstał pyszny domowy obiad. Kluski i sos to zawsze świetna sprawa – takie danie każdemu kojarzy się z najsmaczniejszymi obiadami u babci. Jeśli lubicie kluski śląskie, zachęcam(...)ziemniaków (np. jeśli robimy kluski z ok. 2-3 kg) – dodajemy wtedy nie jedno, a dwa jajka i ciut więcej soli. Kluski śląskie najlepiej podawać jako dodatek do mięsa w sosie lub jako samodzielne danie np. z cebulą i skwareczkami lub sosem grzybowym. Post Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Grillowe kiełbaski z majerankiem 189

łyżki suszonego majeranku pieprz młotkowany z kolendrą 4 duże ząbki czosnku jelita baranie cienkie do kiełbas ok 1,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Jelita baranie moczymy w ciepłej wodzie. Mięso wieprzowe: łopatkę i boczek kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia. Do zmielonego mięsa wieprzowego dodajemy sól, majeranek, pieprz młotkowany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z soczewicą i fasolą 155

kurczaka, dodajemy obraną cebulę, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalewamy 3 litrami zimnej wody, doprawiamy do smaku solą oraz jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, selera naciowego kroimy w plastry. Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa oraz odsączoną

Bajeczna Kuchnia
Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką 190

łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju sól Przygotować marynatę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Boczek z szynką umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.  Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą(...)patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.) Tak przygotowane szaszłyki można również grillować

Di gotuje
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 215

mnie jedna taka pachnąca kromka to cały lunch albo kolacja. Danie lekkie i pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi

Karo in the Kitchen