mięso - 63110 przepisów (strona:1653/4208)

GYROS WIEPRZOWY Z TZATZYKAMI CZYLI GRECKIE SMAKI 209

rozmaryn, tymianek i marynować kilka chwil. Zrobić tzatzyki. Jogurt dać do miski, wycisnąć obrany ząbek czosnku, potrzeć na tarce zielony ogórek i dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Mięso przesmażyć na patelni przez 15 minut obracając kilka razy w tym czasie. Chleb pita przygrzać w piekarniku i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerz dać kilka liści sałaty, pokrojoną(...)krążki cebulę skropioną odrobiną oliwy. Nałożyć mięso, chleb i tzatzyki

kuchniabellissima.wordpress.com
Krupnik z kaszy orkiszowej 163

drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Mięso wyciągnąć z garnka. Kaszę przepłukać wodą i dodać do zupy. Gotować jeszcze  ok. 15 minut aż kasza zmięknie. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Zupę posypać posiekaną natką

Kolorowa kuchnia Elki
Domowa mielonka słoikowa 187

duży ząbek czosnku 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl. wody Łopatkę zmielić,dodać sól,sól peklową i pieprz. Majeranek rozetrzeć w dłoniach by uwolnić jak najwięcej aromatu i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę,wsypać żelatynę,wlać wodę i dokładnie wymieszać i wyrobić masę mięsną. Miskę z mięsem szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin

Kolorowa kuchnia Elki
Piersi kurczaka z pomarańczami 141

Nigdy wcześniej nie jadłam mięsa w połączeniu z pomarańczami, więc musiałam spróbować. Troszkę się bałam co z tego wyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale

kuchnia doski
Sery z francuskich Alp 197

certyfikat AOC w 2007 roku. Zastosowanie w kuchni Nadaje się na deskę serów, a także jako dodatek do innych potraw. Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i  fondue  oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi(...)www.seromaniacy.pl/   Ciekawostki z podróży: Szwajcarscy pogranicznicy lubią i często zatrzymują na granicy auta celem sprawdzenia, czy aby delikwent jadący z Francji do Szwajcarii nie przewozi zbyt dużej ilości mięsa (obowiązuje 1 kg na osobę). Tak, próbowałam mięs z regionalnych ubojni, od szczęśliwych, alpejskich, zdrowych krów i brykających świń. Z żalem stwierdzam, że jednak nie doceniłam ich walorów smakowych

gutfut
Pieczony kurczak z rosołu 367

Przyznam, że specjalnie gotuję kurczaka, aby go potem upiec. Mięso wtedy jest bardzo soczyste i jednocześnie posiada apetycznie zarumienioną skórkę. Dodatkowo wytwarza się smaczny sosik. Może to być również świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka, jeśli po ugotowaniu zupy nie macie co z nim zrobić, a taki gotowany Wam się przejadł lub za nim nie przepadacie. Nie będę Wam podawała dokładnych(...)naczynia żaroodpornego. (Bez różnicy, czy kurczak będzie bezpośrednio z rosołu, czy spędzi noc w lodówce.) Całość zalać rosołem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Rosół powinien sięgać mniej 1/3 wysokości mięsa.) Piec około 25-30 minut w 180 stopniach, aż skórka będzie zarumieniona. Kurczaka ugotowałam w garnku Fissler z kolekcji Profi Collection . Już o nim wspominałam i przyznam, że świetnie się

Di gotuje
Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 162

Przepadam! Wbrew obiegowej opinii najlepsze są te jedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w ciepłej wodzie małże mają tarło i ich mięso bywa często gorzkawe. Natomiast zimą mule nabierają masy (to tak jak ja ) a ich mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią

gutfut
wyborne kotlety z leszcza 175

szczypta granulowanego czosnku pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki 2 jajka olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki  i mielimy w maszynce do mięsa razem z wcześniej  namoczoną ( w wodzie, lub w mleku) i  odciśniętą  bułką. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i szklimy na nim drobno posiekaną  cebulę(...)zeszklonej   cebuli  dodajemy    dwie trzecie drobno posiekanej natki pietruszki i całość smażymy jeszcze minutę. Teraz do mięsa  wbijamy jajka, dodajemy szczyptę czosnku, cebulę z patelni, solimy, oraz pieprzymy i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo), z   masy w dłoniach formujemy niewielkie kotlety

Miód i pieprz
Babka ziemniaczana 183

Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze słoniny.  Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.  Kiedyś przygotowanie babki zajmowało mi sporo czasu, bo ziemniaki i cebulę ucierałam ręcznie na tarce. Teraz wykorzystuję do tego robota(...)jest odpowiednio przyprawiona, smażę z niej na patelni mały placuszek i próbuję. Jest to mój najlepszy i najbardziej pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy

Codziennik Kuchenny
Klopsiki w sosie koperkowym 217

potrafią zrobić takich klopsików jak gotowała mama, czy babcia. Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej łopatki wieprzowej, a nie bardzo tłustego mięsa wieprzowego sprzedawanego na tackach w marketach. Klopsików nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby ich smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną(...)sito i mocno odcisnąć. Do klopsików dodajemy tylko kajzerkę, bez płynu. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce (robię to za pomocą małego blendera;). Do dużej miski przełożyć mięso mielone, namoczone płatki (lub kajzerkę), utarty czosnek i cebulę, jajko, sól i pieprz. Masę mięsną należy dokładnie wyrobić, aby wszystkie składniki połączyły się.  Uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszą pęczak 199

oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin). Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi(...)olej, którym zalano suszone pomidory) 1,5 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawiając kolendrą , papryką i solą. Mięso przełożyć z patelni na talerz, pozostawić do wystygnięcia. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Suszone pomidory i oliwki pokroić na kawałki. Natkę pietruszki i dymkę , umyć i posiekać

Codziennik Kuchenny
Pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce 327

upodobań: majeranek, tymianek, bazylia Dodatkowo: - ok. 2 litrów oleju rzepakowego 1. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na sos,  w dużej misce łączymy ze skrzydełkami, dłońmi wcieramy sos w mięso żeby wszędzie dotarł i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Olej rozgrzewamy na małym gazie, tak jak na pączki, skrzydełka mają się powoli smażyć a nie spalić na czarno. Mieszamy(...)sobą oba rodzaje mąki, kurkumę i zioła, a następnie obtaczamy delikatnie zamarynowane mięso, starajcie się aby powstała jak najgrubsza warstwa panierki. Wrzucamy na rozgrzany olej, czas smażenia jednej porcji to min. 12 minut, a nawet 14 żeby skrzydełka doszły idealnie w środku. 3. Po usmażeniu warto odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, podawać zaraz po usmażeniu żeby panierka była chrupiąca

Apetyczna babeczka
Spaghetti z kurczakiem, pieczarkami i cukinią w sosie jogurtowo-serowym 131

Jeśli jesteście głodni i macie ochotę na makaronowe co nie co to polecam ten przepis. Danie jest syte, bo z mięsem i warzywami, ale za to z jogurtem naturalnym, więc nie takie ciężkie;D (zawsze to jakieś wytłumaczenie;) Składniki (na 4 porcje): 480 g piersi kurczaka 400 g makaronu spaghetti 1 cukinia 1 pomidor 1 średnia cebula(...)patelni (lub rondelku) rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku, dodaj kurczaka, przypraw, mieszaj. 3. Na innej patelni podduś do miękkości warzywa, przypraw. Gdy będą miękkie dodaj usmażone mięso, wymieszaj delikatnie. Przed końcem dodaj jogurt, parmezan i drobno posiekany koperek. W razie potrzeby dodaj 1/3 szklanki wody. 4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, połącz z sosem na patelni, wymieszaj

Zasmakuj Kuchni
Stripsy a’la KFC 155

kurkumą. Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą, możemy użyć miksera. Czosnek do przygotowania ciasta przeciskamy przez praskę. Gotowym ciastem zalewamy przyprawione mięso. Do osobnego pojemnika wsypujemy około szklankę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Pojemnik musi być zamykany. Do maki wkładamy po kilka kawałków kurczaka z ciastem. Potrząsamy zamkniętym pojemnikiem tak aby mięso dokładnie

VioletoweKucharzenie
Pieczony udziec z indyka 133

Kochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania