mięso - 63110 przepisów (strona:1656/4208)

Szynka, miodowo-musztardowa z czosnkiem niedżwiedzim 215

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nacinamy jak na zdjęciu w szachownicę , ale tylko samą skórę i tłuszcz pod nią , tak żeby nie wcinać się w mięso . Wszystkie musztardy , sól , pieprz i miód , a także czosnek niedźwiedzi , mieszamy ze sobą . Teraz ciut kleistej zabawy , gdyż najlepiej wetrzeć, powstałą marynatę w mięso dłońmi , dokładnie w całe ( wierzch , spód

Ogrodnik w podróży
Makaron po prowansalsku. 174

przesłanie: Każdy może gotować. Każdemu może zamarzyć się odrobina Prowansji w kuchni. A do tego potrzeba niewiele: cukinia, pomidorki, papryka, oliwa z oliwek… Można smakowicie połączyć to z mięsem kurczaka, dodać makaron, albo ryż. I już mamy smaczny obiad dla całej rodziny, pachnący Prowansją. A do tego … Potrzebne nam będą: 150 g piersi kurczaka, 1 cukinia, 2 pomidory(...)Podpiekamy je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Po 3 minuty z każdej strony. Dorzucamy cebulkę i czosnek (obrane ze skórki i drobno poszatkowane). Podgotowujemy je razem z mięsem kurczaka przez kolejne 2 minuty. Po czym dokładamy (pokrojoną w plasterki) cukinię i paprykę. Gotujemy razem przez kolejne 3 minuty. Na koniec dorzucamy pokrojnoe w kosteczkę pomidory, doprawiamy do smaku

MODA NA BIO
Solanka. 241

oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów 1/2 cytryny liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól olej 1 i 1/2 litra wody kwaśna śmietana natka pietruszki lub koperek Wykonanie: Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotować wywar - około 1 i 1/2 godziny na małym ogniu. Po ostudzeniu odcedzić, a mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę. W garnku, na oleju, zrumienić

zadanie-gotowanie
Irlandzki gulasz - irish stew. 204

litr bulionu wołowego (lub innego) 1 łyżeczka tymianku 1 listek laurowy 1 kostka pieczeniowa 1 łyżka cukru muscovado (opcjonalnie) sól i pieprz mąka olej natka pietruszki i szczypiorku Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę (około 2 cm) i obtoczyć w mące. Podsmażyć na złoto na oleju i przenieść do garnka o grubym dnie lub do wolnowara. Cebulę pokroić w kostkę, lekko(...)patelni po wołowinie. Po 3 minutach dodać pokrojonego w plasterki pora i marchew również w plasterkach (grubych - 5 - 7 mm). Smażyć około 5 minut i przenieść do garnka z mięsem. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry około 7 - 10 mm. Dodać do garnka. Całość zalać bulionem, dodać tymianek, liść laurowy, szczyptę pieprzu i pokruszoną kostkę pieczeniową. Opcjonalnie - cukier. Gotować

zadanie-gotowanie
Hasło tygodnia - kurczak. 149

gotowania, bo jednak jeść się w końcu zachce ;) Mało który kulinarny produkt tak mocno kojarzy mi się ze zwykłym domowym obiadem jak kurczak. Chyba każdy początkujący kucharz od tego mięsa zaczyna swoje działania w kuchni. Przecież niemal codziennie czytam na kulinarnych forach wołania o pomoc: "znudziły nam się filety z piersi, poradźcie, co jeszcze można zrobić na obiad?" Możliwości(...)oczywiście nieograniczone, ale i pierś można wymyślić całkiem na nowo! Mięso kurczaka wydaje się z jednej strony łatwe, a z drugiej - nieco (lub nawet bardziej niż nieco) nudne. Cóż - łatwość jest pozorna. A nuda? Postaramy się omijać ją szerokim łukiem

zadanie-gotowanie
Piersi z kurczaka w kremowym sosie z limonką. 306

lekko sokiem z limonki i oliwą. Odstawić na 20 minut. Piersi zrumienić na patelni (najlepiej na takiej, którą można potem wsadzić do piekarnika) po 3 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz i przykryć folią. Na patelnię wlać bulion i dodać posiekane bardzo drobno cebulę, paprykę i trybulkę. Dolać sok wyciśnięty z jednej limonki (około 1 łyżki) i skórkę(...)umieścić w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 190 stopni i zapiekać do momentu kiedy kurczak będzie gotowy w środku. Powinno to być do 15 minut - nie przeciągać, by nie wysuszyć mięsa. Jeżeli nie mamy odpowiedniej patelni, to kurczaka z sosem musimy przenieść do naczynia do zapiekania

zadanie-gotowanie
Pieczona golonka z indyka 168

indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka kojarzy mi się z tłustym mięsem i tłustą, nie jadalną skórą Tu jednak jest całkowicie inaczej, jest pysznie Składniki na golonkę: 3 golonki z indyka 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżka papryki słodkiej, wędzonej łyżka ziół(...)soku z cytryny 5 łyżek oliwy po łyżeczce soli i pieprzu Przygotowanie golonek: Golonki myjemy, osuszamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki ( poza golonkami ). Powstałą marynatą nacieramy mięsa i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonki razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody i wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika. Pieczemy przez

NiePieprz.pl
Faszerowana cebula w piwie 205

przygotowałam to danie na obiad. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. No i musi być duża cebula :) 4 porcje Składniki:  4 duże cebule 250 g mięsa mielonego wołowego  4 pieczarki 1 łyżka przecieru pomidorowego trochę papryczki chilli dopraiwamy solą i pieprzem 1 kulka mozzarelli 500 ml piwa jasnego 2 liście laurowe kilka ziaren(...)angielskiego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Cebulę ucinamy z góry, tak aby została czapeczka, środek wydrążamy tak aby nie uszkodzić spodu i ścianek.  Na patelni smażymy mięso z papryczką chilli i przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy i doprawiamy farsz do smaku. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów, układamy po jednym plastrze na spód cebuli, następnie napełniamy

Niezły Młynek
Kremowa zupa z marchwi i indyka 209

względu na kolor ale wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy potrzebujemy: 5 marchewek kawałek imbiru 1 cebulę 1 puszkę mleka kokosowego 2 małe pomarańcze ok 200 g mięsa z indyka/kurczaka sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz i na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki oraz pomarańcze – wrzucić na patelnię(...)daje podsmażać. Gdy całość będzie zarumieniona wlać mleko kokosowe. Mięso pokroić w kawałki i dorzucić do zupy. Gotować do miękkości około 20-30 minut. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji i doprawić do smaku. Podawać gorącą w bulionówkach, posypaną obficie pietruszką i odrobina płatków chilli

Szybko Tanio Smacznie
Łopatka duszona z winem 236

Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta tymianku, bazylia, oregano łyżka oleju kokosowego 50 ml białego wytrawnego wina szklanka wody Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Mocno podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć mięso

Gaździnka warzy
Kiełbasa biała parzona 370

gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa  Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schabowe roladki sosie 206

oregano świeży tymianek lub świeże oregano do posypania Do podania ziemniaczane puree z dodatkiem kaparów zielona fasolka Przygotuj roladki. Rozbite kotlety oprósz oregano, solą i pieprzem. Na każdą porcję mięsa nałóż plaster mozzarella, kilka listków szpinaku i 1 suszony pomidor w zalewie, pokrojony. Zwiń mięso w rulon. Kotlety, które są duże nie wymagają spinania wykałaczką. Zrumień roladki na rozgrzanym tłuszczu

codojedzenia
Sałatka jajeczna z kurczakiem 217

pasują do siebie a ogórek nadaje sałatce dodatkowej chrupkości. 300 g makaronu ryżowego (o kształcie ryżu) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 5 ugotowanych jajek Szczypiorek do dekoracji 6 czubatych łyżek kremowego majonezu  FOLWARK Sól Pieprz Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimna(...)wodą na sicie.  Kukurydzę odsączamy z zalewy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, smażymy na odrobinie oleju. Ogórka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Z 3 jajek wyciągamy żółtka (posłużą nam na wierzch sałatki). Pozostałe przeciskamy przez sitko do jajek. Wszystkie składniki (bez zostawionych  żółtek) dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy

VioletoweKucharzenie
Pieczona karkówka z czosnkiem i jałowcem. 193

przecisnąć przez praskę, owoce jałowca, kolendrę rozgniatamy w moździerzu, do miseczki wkładamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgniecione owoce jałowca, kolendrę i czosnek,  do mieszanki dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy, mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy, nacieramy przygotowaną mieszanką, robimy ukośne nakłucia, wkładamy w nie czosnek w piórkach, karkówkę umieszczamy w rękawie, zostawiamy w lodówce na 24h., pieczemy w naczyniu żaroodpornym(...)piekarniku: 10 min.w temp. 200 stopni, następnie zależnie od wagi 1h na 1 kg. mięsa., 10 min przed zakończeniem pieczenia wyjmujemy karkówkę z rękawa, karkówka nabierze koloru

Kuchnia Beaty
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 250

Chrzan tarty ze słoika Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa i przyprawy oraz solimy. Zagotowujemy. Na mięsie układamy obrane papryki. Zwijamy w roladę. Całość delikatnie umieszczamy w siatce lub gazie(...)Schab wkładamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy niewielką ilość octu ( aby lekko zakwasić wywar, najlepiej sprawdzić smak ). Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, odstawiamy aby przestygło. Z wywaru odlewamy tyle płynu ile będzie nam potrzebne do galarety ( tak aby nie mącić całości ). Do odlanego wywaru dodajemy kilka łyżeczek tartego chrzanu. Gotujemy razem

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania