oliwy z oliwek. Mieszkańcy południowych Włoch , Grecji i Krety znacznie rzadziej chorują na serce i nadciśnienie niż inni Europejczycy. Dlaczego ? Bo zdrowo się odżywiają! Jedzą dużo warzyw, a niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie(...)udało się zmienić proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki
Pysznosci Babci Basifirmy Galeo, sól, pieprz. Sposób przygotowania : Pierś pokroić na niewielkie paseczki, Posypać przyprawą do gyrosa i delikatnie solą , pozostawić na 1 godz. Na patelnie wlewamy trochę oleju i wkładamy mięso i delikatnie podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy plasterki czosnku. Kapustę drobno szatkujemy, Cebulę również kroimy na drobno i blanszujemy polewając wrzącą a następnie zimną wodą . Poszatkowaną kapustę posypujemy delikatnie vegetą(...)czerwoną. Dodajemy około pół puszki kukurydzy konserwowej., pół pomidora w kostkę i pół ogórka zielonego obranego ze skórki i pokrojonego w słupki. Na sam wierzch wykładamy usmażone mięso. Przygotowujemy sos : 1 łyżka kopiasta jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej, 1 łyżka majonezu- najlepiej Winiary, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku Wszystko razem mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, przyprawiamy solą
Pysznosci Babci Basisól, pieprz, papryka słodka, vegeta ) 1/2 kg pieczarek pokroić w ćwiartki. Na patelni roztopić masło i dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Posolić, dodać pieprzu i usmażyć. Pieczarki dodać do mięsa, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Sos : zrobić zasmażkę : masło + mąka + woda, do tego dodać : vegetę, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki ), 1 łyżkę musztardy i ząbek czosnku. Połączyć(...)mięsem i grzybami. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, ziemniakami, kluskami, kaszą lub kuskusem wg własnego uznania. Smacznego
Pysznosci Babci BasiPolecam peklowanego kurczaka pieczonego w całości w piekarniku na blaszce z rusztem, bądź stojaku specjalnym do kurczaka. ( jak w moim przypadku ). Dla osób które lubią peklowane mięso tak jak ja ( wprost uwielbiam , to smak z mojego dzieciństwa, kiedy nie było zamrażarek i mama mięsa peklowała i ten smak pozostał do dzisiaj dla mnie Składniki : kurczak ok. 2 kg. Składniki
Pysznosci Babci Basiczarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe 10 m. WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zielonej papryki zioła śródziemnomorskie olej rzepakowy (łyżka) łyżka delikatnej musztardy pieprz cytrynowy - szczypta Przygotowanie: Mięsko pokroiłam na niewielkie kąski. Oliwę wymieszałam z musztardą i wymieszałam w niej mięso. Oprószyłam mięso ziołami. Marynowało się całą noc a nawet dłużej bo nie było się nim kiedy zając. Warzywa pokroiłam w paski, plasterki i półksiężyce ;). Wszystko to wrzuciłam do rękawa do pieczenia
Kuchnia po mojemusera, a czasami w wersji - "makaron z patelni" - szybki, prosty i niezawodny. Do tej potrawy, zwłaszcza zimą, polecam wykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa 1 średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory 300 g żółtego sera wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju
babka w formienafaszerować. Nadają się do tego idealnie. Myślę, że częściej będę je wykorzystywać w kuchni. Was również zachęcam do ich wykorzystania. Składniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy(...)gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy do farszu. Grzyby odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. W wodzie po grzybach ( około 400 ml ) rozprowadzamy dokładnie sos grzybowy. Zagotowujemy. Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem
Smaki Ewybułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli, poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron
królestwo garówniekoniecznie podawałabym do nich mus ziemniaczany – praktycznie nie czułam jego smaku. Siekana polędwica zapiekana pod siemieniem lnianym / suszone pomidory / oliwa truflowa – 41 zł Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, aby mięso połączyć z siemieniem lnianym. To właśnie ono sprawiło, że przystawka była oryginalna i wyjątkowa w smaku. Mięso miękkie i aromatyczne. Cielęcina Marsala / puree ziemniaczane z ziarnami gorczycy / kremowy szpinak
Kuchnia Bazylii