godziny. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć. Ząbki czonku i cebulę obrać. Namoczoną cicierzycę odcedzić, opłukać i zmielić wraz ze wszystkimi składnikami (oprócz mąki) w maszynce do mięsa czy w malakserze. Zmieloną cicierzycę z przyprawami przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować okrągłe, niewielkie kotlety. W razie potrzeby, gdyby masa była(...)falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie i delikatne wewnątrz. Sekret udanych falafeli tkwi w bardzo dobrym i dokładnym zmieleniu ciecierzycy. Najlepiej namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie w malakserze. Zwykły blender może nie dać sobie rady:-( Dobrze zmielona ciecierzyca idelanie się klei i nie trzeba dodawać do masy mąki. Należy użyć suchej ciecierzycy jedynie namoczonej przez
Gospodyni Miejskasmalcu 100 ml wody Przygotowanie: Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę roztopić w garnku na małym ogniu, wlać 100 ml wody. Dodać cebulę, 5-6 ząbków czosnku i pokrojone drobno mięso z boczkiem. Dodać przyprawy i wlać wino. Gotować na malutkim ogniu ok 4 godzin. Następnie odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku świeżym czosnkiem, majerankiem i ewentualnie jeszcze jedną(...)łyżką octu jabłkowego. Rozdrobnić miękkie mięso widelcem i przełożyć do słoiczka... wystudzić i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyJestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane
karmelowyNadarzyła się okazja w czasie wizyty u córki w Łodzi. Kupiłam je w Makro i dodatkowo trafiłam na promocję. Małe ptaszki, jak mini kurczaczki. Ciekawiło mnie jaki gatunek ma mięso. Nie jest czerwone ( jak u gołębia ) i też nie białe ( jak u kurczaka ), jest specyficzne. Smaczne. W sumie można je zrobić bardzo szybko. Nie zawiodłam się. Zapewne jak kiedyś natrafię(...)doszło do zapłonu oleju, bezpieczeństwo najważniejsze ). Dodajemy warzywa i pozostałe przyprawy oraz nektar ananasowy. Jeżeli istnieje taka potrzeba dodatkowo solimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Dusimy do miękkości mięsa ( nie jest to zbyt długi proces ). I teraz tylko się delektujemy, najlepiej przy lampce wina. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewylaurowych sok z pomarańczy łyżeczka oregano imbir, pieprz cayenne, lubczyk, estragon do smaku sól kilka kropel sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, włożyć do brytfanki razem z mięsem. Dodać przyprawy i zalać sokiem z pomarańczy. Piec w 170 st C przez 2 godz. Miękkie mięso podzielić na kawałki. Sos zmiksować, wsypać posiekaną natkę, opcjonalnie dodać kawałki ananasa
Gaździnka warzywiele czasu. Pierś z kurczaka owinięta w szynkę parmeńską w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną bagietkę. Jeżeli planujecie przygotować kolację dla swojej połówki to ten przepis świetnie się na niej
Marta Gotujeżelatyny puszka zielonego groszku do przyozdobienia 2 grubsze plastry szynki kilka ciemnych oliwek 8 goździków sałata karbowana pomidory koktajlowe koperek cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą, tak by mięso nie wystawało. Dodajemy ziele, liście. Gotujemy na małym ogniu. Po dwóch godzinach dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, solimy i pieprzymy. Gotujemy jeszcze przez godzinę. Wyciągamy
Przepisy KulinarneDanie niezwykle syte i bogate w smaku, wydawać by się mogło, że także praco- i czasochłonne. Na szczęście wcale tak nie jest :-) Zapraszam na spaghetti! :-) SKŁADNIKI: - 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 400 gram pomidorów krojonych z puszki - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - bazylia - oregano - papryka kolorowa - płatki - zioła włoskie - 1 kieliszek(...)wina czerwonego wytrawnego - 125 gram sera mozarella - garść ziaren słonecznika - makaron spaghetti Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję zmielone mięso, duszę na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję krojone pomidory z puszki (w sezonie są to świeże pomidorki cherry), dokładnie mieszam i duszę przez kolejnych kilka minut. Dodaję przyprawy i wlewam lampkę
WielopokoleniowoSkładniki: kawałek schabu przyprawa do schabowych Rafex sól mąka jajko bułka tarta Mięso dokładnie myjemy, porcjujemy. Rozbijamy na kotlety. Posypujemy solą i przyprawą do schabowych. Mięso obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomigreckiego 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie : Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnie aby tłuszcz się wytopił, a mięso ładnie przyrumieniło. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora i smażyć aż zmięknie. (Jeżeli używacie chudego mięsa lub szynki można dodać nieco masła
Codzienne Gotowaniedanie mięsne :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 12 dag masła 1 łyżka smalcu 2 żółtka sól do smaku 1 jajko do smarowania Składniki na nadzienie: 30 dag pieczonego mięsa ½ czerstwej bułki 1 cebula 2 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku. Następnie wyrobić ciasto i schłodzić(...)lodówce. Mięso do nadzienia zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką. Połączyć z posiekaną i usmażoną na maśle cebulą, przyprawami do smaku i całość dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i wcisnąć do nasmarowanej tłuszczem foremki. Z resztek ciasta uformować uchwyty do koszyczków. Koszyczki i uchwyty podpiec w piekarniku na złoto. Następnie nadziewać mięsnym farszem, posmarować rozmąconym jajkiem, wpiąć
Tradycyjna Kuchniapierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać! Składniki: ok. 1,6 kg kaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk(...)gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy je również po prostu dodać do farszu i wymieszać z posiekanym mięsem kaczki. Jeśli farsz jest za suchy dodajmy troszkę bulionu warzywnego! Przygotujmy ciasto na wontony - używaliśmy gotowego ciasta. Na każdy kwadrat ciasta wykładaliśmy pełną łyżeczkę farszu, brzegi należy posmarować odrobiną wody
Plate of Joyagnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu i 5 minut smaż na nim cebulę, zielone chili, czosnek i listki laurowe. następnie dodaj pokrojone mięso i smaż je około 7-8 minut. Wsyp zmieloną kolendrę , sproszkowane chili, sól i smaż 3-4 minuty. Cały czas mieszaj, aby przyprawy nie przywarły do rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion(...)wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące
Przepisy i porady kulinarne