Shepards Pie czyli zapiekanka pasterska 182każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało. Po prostu to jedno z tych dań, które z radością planuję na obiad. nadzienie : 0,5 kg mięsa mielonego 200 g marchewki z groszkiem 0,5 puszki
Polska Zupa
Zupa buraczkowa... 275cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek i przyprawy. Pęczek kopru przecinamy na pół, część z łodyżkami obwiązujemy białą nitką i wrzucamy do garnka(...)drugą część siekamy i zostawiamy na sam koniec). Zalewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości mięsa, wyciągamy warzywa, marchewkę kroimy w pół talarki i dodajemy na sam koniec gotowania, reszta jest niepotrzebna. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, jak ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości
Pelusiowa Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 311olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot. Połówką kiełbaski nadziewamy naszą polędwiczkę. Na odrobinie tłuszczu na patelni obsmażamy naszą polędwiczkę z każdej strony dosłownie przez chwilę do zmiany koloru, nie chodzi(...)wysmażenie. Gotowe mięso wraz z tłuszczem po smażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i wstawiamy na 20 min do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone
Piekielna Kuchnia Pati
Paszteciki 169posypać wierzch makiem lub kminkiem) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Z tej ilości wychodzi 80 - 100 pasztecików. Moje propozycje farszu: 1. Gotowane mięso z 4 udek, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie razem z mięsem
Czary - gary w kuchni
Tortille z kurczakiem (po mojemu) 174majeranek Fileta kroimy w kostkę, przyprawę mieszamy z wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej patelni i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem(...)minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego układamy sałatkę, polewamy keczupem i kładziemy mięso. Zawijamy: najpierw dół (1/4 całego placka) zakładamy do góry, a następnie zwijmy w rulon. Gotowe
Czary - gary w kuchni
Sałatka z kurczakiem i marchewką 176małej kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 marchewka 1 podwójny filet z kurczaka 3 - 4 łyżki majonezu szczypiorek, koperek 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy kebab - gyros ewentualnie sól, pieprz Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą kebab - gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy fileta, a następnie smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Sałatę kroimy(...)grubą kostkę, kapustę i pomidory w cienkie paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy mięso, szczypiorek, koperek, majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli uznacie to za konieczne doprawcie jeszcze solą i pieprzem (ja do tej sałatki nie dodaję
Czary - gary w kuchni
Fasolowy kociołek z kaszą jaglaną 206pewno jeszcze nie raz je zrobię. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 60 dag mięsa mielonego 1 puszka fasolki białej 3 marchewki 2 cebule olej sól pieprz czosnek papryka słodka Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po chwili dodać mięso, doprawić i podsmażyć
Ewusiowe Smaki
Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem 251kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie : Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przerzucić na patelnię, obsypać dobrze przyprawą do gyrosa, usmażyć. Kapustę pekińską drobno pokroić, lekko posolić, odstawić na godzinę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek(...)Paprykę, ogórki, jajka, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki umyć , pokroić. Do miski przełożyć mięso , dodać pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i majonez. Sałatkę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusi
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 257Mój ukochany zażyczył sobie pewnego dnia mięso w tempurze. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, ale po rekonesansie w sieci okazało się, że tak na prawdę jest to bardzo łatwa potrawa:) Dlatego przedstawiam Wam bardzo łatwego kurczaka w tempurze, z sosem śliwkowym i warzywami z patelni. Danie jest całkiem przyjemne w przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był zachwycony
karmelowy
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 273Znakiem rozpoznawczym i podstawowym elementem menu są tu oczywiście pierogi . Gotowane i pieczone, z ciasta pierogowego i z ciasta drożdżowego, na słodko i na wytrawnie, z owocami i z mięsem - wybór przeogromny! A wśród nich prawdziwe perełki, choćby pierogi z mięsem jelenia , które można było znaleźć w karcie z ostatniego tygodnia. Dodatkowo menu pierogów zmienia się regularnie i co tydzień
Grunt to przepis!
Zupa pomidorowa 242korzeń selera, umyć, seler pokroić w większą kostkę, cebulę na pół, wrzucić wszystko do garnka. Dodać jeszcze liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą, żeby wszystkie warzywa i mięso było przykryte. Od momentu zagotowania się wody gotować wywar godzinę. Pomidory lekko sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i przełożyć do osobnego garnka. Zalać wodą do wysokości pomidorów i gotować(...)razem zmielić na jednolitą masę blenderem (mieliłam ręcznym, ale jeżeli nie posiadacie, to można przelać do stojącego). Ugotowany wywar mięsno-warzywny przecedzić przez sitko do innego garnka lub wybrać mięso i warzywa sitkiem. Do czystego wywaru wlać masę pomidorową i wymieszać (łącznie powinno być 300 ml zupy). Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osobnym garnku lub już w gotowym
Passions hobbies life
Przepis na Rosół Drobiowy 302wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy. Całość zalewam zimna wodą. Gotowanie rosołu: Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować. Gdy rosół się zagotuje to zmniejszam płomień i gotuję na małym ogniu tak żeby rosół tylko delikatnie się(...)ruszał a nie mocno gotował. Garnka nie nakrywam szczelnie pokrywką tylko pozostawiam szparkę. Pod koniec gotowania rosół doprawiam solą i pierzem. Z ugotowanego rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy. Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną. Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać
Uwaga Babcia Gotuje
Z Grillowanym Kurczakiem i Świeżym Burakiem 206Filet z kurczaka myję a następnie kroję na dwie części. Przyprawiam dowolnymi przyprawami ja dałam mix ostrych z młynka. Rozgrzewam patelnię grillową i smażę mięso.Kiedy wystygnie kroję mięso w kostkę. Ser żółty kroję w niewielkie paski. Ogórki konserwowe kroję w kostkę.Cebulę obieram i również kroję w kostkę. Świeżego buraka myję obieram i kroję
Gotowanie Patki
134. Indyk, koperek, boczniak, ryż i sezam - czyli proste, wiosenne risotto. 295muszkatołowa dodatkowo - olej sezamowy Przygotowanie: Rozpoczynamy od zamarynowania piersi z indyka, które to łączymy z jedną lub dwoma łyżkami oliwy z oliwek i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Mięso przekładamy do miseczki, nakrywamy folią spożywczą lub talerzykiem i zapominamy o nim na kilka godzin lub nawet całą noc. :) Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy na średniej wielkości cząstki, przekładamy(...)wedle przepisu na opakowaniu - na półtwardo, 3/4 okres preferowanego czasu. Namoczone grzyby przepłukujemy i osuszamy ręcznikiem. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wykładamy na nią cząstki mięsa, smażymy kilka minut na rumiano. Dodajemy rozmrożony groszek i odsączone grzyby. Składniki chwilę przesmażamy i dodajemy starty imbir oraz posiekany czosnek. Całość zalewamy połową szklanki bulionu(lub wody
Symfonia Smaków
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 194nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z mięsa kupionego u arabskiego rzeźnika ;) Czasami trzeba się sporo nakombinować, aby powstało smaczne, swojskie danie. Żołądki to z pewnością danie dla koneserów (ja je jednak bardzo lubię) i być może nie każdemu przypadnie(...)Ugotować żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki
Codzienne Gotowanie