Zapraszam na pyszny i niesamowicie prosty w przygotowaniu deser. Każdy według własnego gustu może dobierać smaki budyniu i kisielu, oraz dodawać ulubione owoce. U mnie budyń
kuchnia doskiPrzeglądając kiedyś mój zbiór przepisów kulinarnych natrafiłam na mały wycinek ze starej gazety. Był to właśnie przepis na filety z kurczaka w kapuście. Miałam akurat w
kuchnia doskiDziś dla odmiany trochę słodkości. Bardzo smaczne i szybkie dwukolorowe ciasteczka ślimaczki. Czyż nie wyglądają uroczo? Ale najlepiej oceńcie sami. U mnie zniknęły jeszcze świeże :) Składniki
kuchnia doskiNa stronie zajadam.pl wypatrzyłam fantastyczny chlebek. Zaciekawił mnie swoją prostotą, ponieważ nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od
kuchnia doskiłyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 3 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami. Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiam olejem. Na udkach rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. 2. Udka piekę
Tradycyjna kuchnia Kasiblaszce wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C, do blaszki wlać rosół Piec około 20 min. przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Dla tych którzy wolą wersję z mięsem proponuję zamiast farszu z serem zrobić farsz z mięsem mielonym. Może być wg tego przepisu na pulpety. Cukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem
Proste PotrawySkładniki : 5 kg mięsa wieprzowego 1 kg świeżej słoniny 0,75 l ( 750 ml ) zimnej wody 7-8 ząbków czosnku około 10 dkg soli 5-7 dkg mielonego pieprzu Sposób wykonania : M ięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę , pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Przepisy i porady kulinarnekroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na min 5 min, im dłużej tym lepiej Na patelni podsmażamy cebulkę i imbir. Dodajemy mięso. Jak mięso się zacznie złocić, dodajemy wyciśnięty czosnek i podlewamy połową wody. Po kilku minutach dodajemy koncentrat/pulpę i masło orzechowe. Dusimy ok 10 min. Podlewamy resztką wody. Jeśli konsystencja jest
Mieszam w Garnkurośnie. Standardowo dieta osoby starszej powinna składać się w 60 % z węglowodanów, w 20 % z białka i w 20 % z tłuszczów. Na talerzu seniora nie może zabraknąć chudego mięsa, tłustych ryb, dobrych produktów zbożowych, nabiału, orzec hów i ziaren, warzyw i owoców oraz dużej iloś ci wody. O dietę seniora w znaczącym stopniu powinny zadbać osoby młodsze – dzieci(...)proste i przystępne cenowo dania dla seniorów znaleźć można na stronie www.smakidobregozycia.pl . W diecie seniora niezwykle istotnym składnikiem jest białko, a jego ważnym źródłem – dobre jakościowo mięso. Godna polecenia jest wieprzowina – o czym podczas warsztatów mówił współpracujący z Sokołowem szef kuchni Łukasz Konik (główny kucharz w obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój). Wieprzowina ma mało tłuszczu
SzczyptaSmaQkoncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej śmietany świeża bazylia 1 łyżka ziół toskańskich 100 g ryżu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso umyłem, osuszyłem, przełożyłem do garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem. Do wywaru dodałem obraną marchew, seler, podpaloną cebulę, podpaloną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę
R'n'G KitchenMarynowanie kurczaka w jogurcie naturalnym jest świetnym patentem na uzyskanie soczystego, aromatycznego dania. Najczęściej mięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki(...)część) 1 mała cukina 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Warzywa umyć, pokroić. Składniki na szaszłyki nakładać na przemian
zadanie-gotowanieoleju. Dodajemy pokrojone w kostkę filety i podsmażamy kilka minut. Do kurczaka dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki rozmarynu. Foremki smarujemy masłem i dodajemy mięso z cukinią. W drugiej miseczce z mąki, masła, słonecznika i parmezanu formujemy kruszonkę. Kruszonką posypujemy mięso i cukinię i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
WYSPA SZCZĘSLIWAtakiej lub podobnej zapiekanki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu (przed gotowaniem) 200 g cebuli 3 duże ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz olej do smażenie Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach(...)patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła i lekko zrumieniła. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do wystudzonego ryżu dodaję podsmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Przecier pomidorowy doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam. Teraz na dno naczynia żaroodpornego daję połowę przecieru pomidorowego i rozsmarowuję Na przecier układam
Uwaga Babcia GotujeKażda z nas pewnie inaczej je przyprawiła, ale ogólny zarys jest taki sam. Zraziki moim zdaniem będą pyszną przekąską na gorąco, ale też daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne) plastry boczku prasowanego śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, formujemy kotlecik, zawijamy w boczek, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, pieczemy w temperaturze 180 stopni około
Kuchnia BeatyDuszona dynia z warzywami vega/ mięsem Składniki: pół małej dyni brokuł opakowanie mrożonego groszku ( może być również marchewka) pestki słonecznika przyprawy- sól morska, pieprz, oregano, cynamon Przygotowanie Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie, solimy ją, doprawiamy cynamonem.Pod przykryciem smażymy kilka minut.Dodajemy resztę warzyw dusimy,do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy pozostałe przyprawy, podczas duszenia można dolewać troszkę(...)wody. Opcja z mięsem pierś z kurczaka podsmażamy na rozgrzanej oliwie doprawiamy. Na osobnej patelni prażymy pestki słonecznika posypujemy już na talerzu Smacznego
Kukuleczki