zjadłam z ogromną przyjemnością i smakiem. Marynowałam przez noc w soku z pomarańczy i sosie sojowym, a następnego dnia upiekłam pod przykryciem. Mięso pięknie pachnie pomarańczą, jest bardzo kruche i miękkie. Zdecydowanie wolę mięso z udka niż piersi i to każdego rodzaju drobiu. Jeśli więc piekę jakiekolwiek ptactwo
To co kochammarchewki, seler i całe cebule. • Gotować ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. • Pod koniec gotowania dodać wątróbki, zagotować, wyłączyć ogień i wystudzić całość. • Wystudzone mięso królika oddzielić od kości. • Zmielić w maszynce do mielenia mięso królika, boczek, wątróbki i warzywa oraz namoczone wcześniej i odciśnięte z wody kajzerki
To co kochamzapiekanka. Bataty są lekko słodkawe, sos mięsny powinien mieć w związku z tym wyrazisty, ostrzejszy smak. Zapiekanka wyszła pysznie. Składniki: • 4 średnie bataty • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 opakowanie mrożonego groszku zielonego • 1 cebula • 3 łyżki oliwy • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka majeranku(...)sera żółtego Wykonanie: • Bataty obrać i pokroić w plastry. • Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, dodać mięso mielone i podsmażyć. • Wlać pomidory, sos sojowy, majeranek. Przyprawić do smaku i 5 minut poddusić. • Dodać groszek zielony i gotować sos jeszcze chwilę, aż groszek będzie miękki. • Naczynie do zapiekania posmarować
To co kochambazie brokuła i serka białego. To moja propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Końcowy efekt zależy od dokładności w zwijaniu rozłożonych płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i dopiero tak przygotowaną piec w piekarniku. Składniki: • 8 plastrów(...)indyka rozbić i ułożyć na folii spożywczej prostokąt, najlepiej o długości keksówki, w której rolada będzie pieczona. • Delikatnie posypać solą i pieprzem. • Na mięso rozłożyć równomiernie farsz brokułowy i zwijać roladę za pomocą folii spożywczej. • Na koniec zawinąć szczelnie roladę w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową
To co kochamKurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek(...)poddusić aż woda odparuje, przyprawić solą i pieprzem. • Farsz nałożyć na przygotowany filet z kurczaka. • Na farszu położyć ser camembert pokrojony w plastry. • Zwinąć mięso z farszem w roladę, posypać przyprawami i szczelnie owinąć najpierw w folię spożywczą, potem w aluminiową. • Piec 40 minut w temp. 180 st.C
To co kochamoraz rabarbar z bezami. Ponieważ uwielbiam sałatki, mogłabym jeść takie zestawy codziennie. Jedyna uwaga, że mogą być one dość pracochłonne, bo każdy wymaga przygotowania wcześniej niewielkiej ilości ugotowanych warzyw, mięsa, a w wersji słodkiej słoika bitej śmietany czy kremu. Idealnie byłoby więc stworzyć w pracy klub obiadowy. Gdyby było w nim 5 osób. każdy miałby dyżur raz w tygodniu(...)jedna z koleżanek przynosiła aromatycze, egzotyczne ryże i warzywa inspirowane krajem pochodzenia swojego chłopaka, druga przemycała tradycyjne mazowieckie smaki (jak np. pyszne drożdżowe sójki), a kolega dobrze przyrządzał mięso, którego ja nie jadam zbyt często, więc nie potrafiłabym go tak dobrze zrobić. Przykładowy obiad wyglądał tak: To było w pięknych czasach, kiedy ludzie jedli jeszcze wszystko i każdy nie był
Ugotowane pozamiataneKluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg ugotowanych(...)ziemniaków 1 średniej wielkości burak mąka ziemniaczana sól do smaku Buraka umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Buraka zmiksować za pomocą blendera.* Ziemniaki wymieszać z burakiem. Następnie masę ubić, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch masy warzywnej
UgotowaćOstatnio, nie wiem dlaczego mam ochotę na dania wegetariańskie. Dzisiaj kolejne danie bez udziału mięsa - pyszne i aromatyczne pieczone marchewki podane z równie dobrym kuskusem z ciecierzycą. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie i myślę, że przypadnie do gustu nawet wielbicielom mięsa. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg marchwi, 200 gram kaszy kuskus, 1 puszki ciecierzycy
Wyprawy kulinarneNie wiedziałam co dzisiaj zrobić na śniadanie i pomysł sam wpadł mi do głowy. A efekt...rewelacyjny :) Naprawdę smaczne i pożywne śniadanie. Polecam :) Składniki: 4 jajka
kuchnia doskidoprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo wcześniej, a po przyprawieniu zamrozić. Dzień przed pieczeniem wystarczy wyjąć je z zamrażarki i rozmrozić w lodówce (proces rozmrażania trwa wtedy wolniej, co jest korzystne(...)mięsa.) Od pewnego czasu w taki sam sposób przygotowuję karpia. Naprawdę nie ma potrzeby robienia wszystkiego na ostatnią chwilę. Lista potraw gotowa, czas rozpisać listę zakupów . Nie ma nic gorszego jak odrywanie się od gotowania i bieganie co chwilę do sklepu po coś, o czym się zapomniało wcześniej. Wprowadza to nerwową atmosferę w domu i niesamowite (zupełnie bezsensowne) zmęczenie
Codzienna kuchnia niecodziennaJedno z moich ulubionych i bardzo częstych posiłków. Przygotowanie zajmuje dosłownie piętnaście minut, a smak pozostaje na dłużej. Składniki: 100g mięsa mielonego drobiowego 30g kaszy pęczak ugotowanej 200g mrożonych warzyw po włosku przyprawy: jarzynka eko, suszone pomidory olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy warzywa i mięso. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Usmażone produkty łączymy
Truskawkowa FiestaTak przygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym
kuchnia doskiPoliczki to bardzo delikatne mięso, które po odpowiednim przygotowaniu jest kruche i soczyste i przesiąknięte aromatami użytych przypraw. To danie zrobione jest w szybkowarze dzięki czemu wino, bulion i przyprawy wgryzają się głęboko w mięso. No i oczywiście w ten sposób spędzamy na przygotowaniu potrawy znacznie mniej czasu
Milion Smakówposiekać w malakserze. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić Ciasto: p ołowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę(...)została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniałyżki żelatyny sok z cytryny lub ocet do skropienia galaretki - opcjonalnie, ja lubię Jajka gotujemy na twardo W rosole rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy Skrzydełka oskubujemy z mięsa Marchewki kroimy w kostkę Do szklaneczek najpierw wsypujemy groszek, potem dodajemy marchewkę, mięso ze skrzydełek i połowę jajka Zalewamy rosołem z żelatyną i wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje Skrapiamy kroplami
Szczęśliwa kuchnia