odcedzić i wystudzić. Jajka rozbełtać ze szczyptą soli. Bułkę tartą podzielić na połowę, do jednej części dodać ostrą paprykę i starty bardzo drobno ser, do drugiej połowy wmieszać orzeszki. Mięso i pieczarki panierować najpierw w mące, później w jajku, na końcu w bułce tartej: mięso w bułce z orzeszkami a pieczarki w tej z serem. Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatreściwa POTRAWA na zimowe dni, kiedy to marzy się o świeżych owocach.Konkretne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. 4 kotlety schabowe bez kości 4 jabłka w plastrach majeranek Ciasto do mięsa:/ 3 jajka 4 łyżki startego sera żółtego 1/2 szkl.śmietany 4 łyżki mąki 2 łyżki oleju naczynie do zapiekania masło *********************************** Do miski wlać śmietanę ,jajka i mąkę , zmiksować.Dodać(...)cienkie kotlety.Na patelni rozgrzać olej.!ięso maczać w cieście i smażyć na złoty kolor,zdjać z patelni.Naczynie żaroodpornego wysmarowac masłem.Plastry jabłek ułożyć ściśle obok siebie ,posypać majerankiem.Usmażone mięso ułożyć na jabłuszkach i zapiekać aż jabłka się zrobią szkliste.Podajemy z surówkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom. Ja
kuchnia doskiNiewiele grzybów więc mam. Wymyśliłam jednak sposób na zachowanie tego cudownego smaku na więcej niż tylko kilka obiadów. Sól grzybowa, bo o niej mowa, idealnie nadaje się do dosmaczania mięsa lub sosów. Wystarczy dodać odrobinę do sosu pieczeniowego lub natrzeć nią mięso przed pieczeniem. Przygotowanie jej jest banalnie proste i szybkie. Do blendera (malaksera) wrzuciłam garść suszonych grzybów . Idealnie
Codzienna kuchnia niecodziennakostkę (im cieńsza, tym lepiej). Do kurczaka dodajemy oliwę z oliwek i solidnie przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Całość mieszamy i – w miarę możliwości czasowych – odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy mrożone warzywa i całość dusimy pod przykryciem
Proste-przepisy.plcarpaccio - pieczone buraki położone na kołderce z rukoli i roszponki z dodatkiem koziego sera, parmezanu, jajka i sosu na bazie dżemu pomarańczowego. Carpaccio przygotowuje się tradycyjnie z surowego mięsa - wołowiny, także cielęciny czy łososia. Doczekaliśmy się czasów kiedy takie danie / przystawka można przyrządzić z wielu innych składników i to nie koniecznie z mięsa. Dziś zaprezentuję Wam ciekawe
Zasmakuj KuchniLubicie indyka? Ja muszę przyznać, że średnio. Jakoś tak nie mam do niego przekonania. Od czasu do czasu podejmuję jednak próbe oswojenia tego mięsa. I muszę przyznać, że chyba powoli skłaniam się ku częstszemu przygotowywania go w mojej kuchni. Ten przepis mogę wam polecić z czystym sumieniem. Mięso jest smaczne, a w płączeniu z sosem
Polska Zupawodę. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki pieczeni umieszczamy w misce, dolewamy 100 ml zimnej wody i całość wyrabiamy około 4 minuty. Mięso wkładamy do foremki. Ja piekę zazwyczaj w jednorazowych foremkach aluminiowych lub papierowych. Są bardzo wygodne i nie trzeba ich niczym smarować. Do tej pieczeni użyłam papierowej foremki od PapilArt(...)Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: dolna +grzałka z termoobiegiem. Pieczeń, po wyjęciu z piekarnika studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Smacznego
Smak mojego domuzawsze mam ochotę na mięso, zawsze jednak mam ochotę na spaghetti:). To jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez udziału mięsa. Szybko, tanio, smacznie, polecam:). 500g makaronu spaghetti 1 litr passaty pomidorowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku
Szefowa kuchniodciskamy z wody (zostawiamy pół szklanki wody), kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy spowrotem do garnka. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz kiełbasę.Mięso z kurczaka obieramy i siekamy na drobniejsze kawałki. Cebulę szklimy na łyżce masła, następnie przesmażamy kiełbasę i mięso z kurczaka. Przekładamy wszystko do kapusty i na pozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki
W kuchennej krainieMamy jakiś "mięsny" czas. Czy mi się to podoba czy nie zawsze na pytanie o to co by zjedli rodzina odpowiada "kotlet", lasagne czy inne danie z mięsem w roli głównej. Trudno... Prawda jest też taka, że to, iż oni maja chęć na mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może
Dzieje kuchennej Wiewióryposiadają śliczne zdjęcia. Książka to zbiór tradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni. W książce znajdziemy przepisy na: Zupy - np. chłodnik z mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas(...)wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane. Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem i inne. Kolejne rozdziały to święta Wielkanocne i Boże Narodzenie - tutaj przepisy na tradycyjne potrawy Książka
kruche babeczkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 litr wody ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, papryka wędzona mielona 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% Zasmażka: 20 g masła i 3 łyżeczki mąki Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dorzucamy bułkę tartą - doprawiamy solą i pieprzem
Moje-pitraszenieówki śmietany 30% 1 cebula sól i pieprz masło *********************************************** Kotlety lekko przesmażyć z obu stron , aby zamknąć soki.Przełożyć do rondla.Na patelni po usmażeniu kotletów udusić cebulkę,dodać do mięsa.Podlać bulionem.Po 10 minutach dodać startą marchewkę,przyprawić.Gdy mięso jest miękkie ,posypać maggą,dodać natkę i dolać odrobinę kremówki,zagotować .Podajemy z surówkami i ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczka cukru 3 ziemniaki 3 słodkie ziemniaki garść suszonych moreli 2 szklanki bulionu wołowego masło 1 średnia dynia 1/4 szklanki sherry pół puszki kukurydzy Przygotowanie Mięso obsmażyłem na oleju razem z posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodałem pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojoną zieloną paprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone(...)kostkę ) i bulion. Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry i kukurydzę. Wstawiłem do piekarnika, zapiekałem przez godzinę w temperaturze 160 stopni
R'n'G Kitchen