mięso - 63110 przepisów (strona:1636/4208)

ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 168

SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.  Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 140

PRZYGOTOWANIE :  W garnku podpiekamy pokrojoną cebulę, czosnek, chorizo i mięso. Dodajemy pokrojoną jarzynę, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA GOŁĄBKOWA 148

SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu, ugotowanego 1/2 główka młodej kapusty ( lub włoskiej ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew, mała pietruszka 500 ml płynnego przecieru 1 l bulionu 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju 1 liść lubczyku koperek do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju w wysokim garnku. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA SZCZAWIOWA 104

zalewamy wodą. Gotujemy około 20 minut.  Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru łącznie z lubczykiem. Gotujemy następne 20 minut.  Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, wyciągamy korpus i obieramy mięso z kości. Mięsko dodajemy do zupy.  Szczaw myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankom wody i zagotowujemy. Mielimy wszystko blenderem

Kulinarne Fantazje Marioli
MIĘTOWO - CZOSNKOWE POLĘDWICZKI Z GRILLA 142

Dzisiaj pomysł na szaszłyki z polędwiczek. Mięso zawinięte w boczek, z dodatkiem cukinii, o lekkim posmaku czosnku, mięty i bazylii. Szaszłyki są idealne na imprezę lub efektowny obiad, podane z surówką i ulubionym sosem są rewelacyjne(...)PRZYGOTOWANIE :  Polędwiczki myjemy, osuszamy, tniemy na grube plastry. Nacieramy przyprawami, oliwą, miętą i czosnkiem. Odkładamy mięso na 10-15 minut aby przeszło.  Cukinię kroimy na plastry, solimy i polewamy oliwą. Na każdy kawałek polędwiczki kładziemy listek bazylii, zawijamy plastrem boczku i nabijamy naprzemiennie z cukinią, na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, około 15 minut, obracając

Kulinarne Fantazje Marioli
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 147

Gołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak(...)zaczynają odchodzić od kapusty. Odkładamy je na bok Cebulę obieramy, drobno kroimy, podpiekamy na patelni na oleju z odrobiną soli i pieprzu.  Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, czosnek, część pokrojonych suszonych pomidorów, podpieczoną cebulę z olejem i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy farsz łyżką. Po chwili próbujemy i ewentualnie farsz doprawiamy.  Na ostudzone liście kapusty

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 194

Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo nam smakowało. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w glazurze karmelowej (4 porcje) Składniki: 8 nadudzi z kurczaka

karmelowy
Kopytka 196

przepis :) Stwierdziłam jednak, że ludzie szukają różnych rzeczy i nawet ten może komuś się przydać. Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :) Składniki: 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków ok 400g mąki pszennej (tyle ile zabierze ciasto) 2 pełne łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 jajko słonina do omaszczenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie spłaszczamy i kroimy nadając kształt rombu. Gotujemy od razu w osolonej wodzie przez

Kuchnia w czekoladzie
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 200

buraka bardzo ładnie prezentował się na półmisku i dodawał daniu koloru. Sama roladka niczego sobie, ale nie jestem dobrym specjalistą w ocenianiu takich dań - zwyczajnie nie przepadam za mięsem w wersji na zimno. Zdecydowanie do tej grzanki wolała bym  parfai. Kolejna przystawka była  na ciepło, ale tym razem mięsa już nie było ... Wcale nie żałuję, nie myślcie sobie

kolorowotorcikowo
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami 261

pomidorów suszonych ze słoika 100g żółtego sera 50ml wody sól, pieprz, słodka papryka 3 łyżki oliwy z oliwek Kotlety schabowe rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na środku mięsa układamy dwa odsączone pomidory suszone i zwijamy schab w rulon – pamiętając o schowaniu końców kotleta do środka. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy roladki na złoto z obu stron – lekko(...)dociskając szpatułką, by mięso się nie otworzyło. Podsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 50ml wody i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez 30 minut

Gotowanie i blogowanie
MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 200

danie, które zrobi się prawie samo Składniki: 3 garście makaronu 4 garście szpinaku 15 dag sera feta sól pieprz słodka lub ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku  SORISO Wykonanie:   Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 249

Mogłabym mieszkać we Włoszech, Hiszpanii, Chorwacji lub w Portugalii. Ryby uwielbiam pasjami. Mając na wyciągnięcie ręki targi rybne byłabym też w stanie całkowicie zrezygnować z mięsa i wcześnie wstawać, żeby zdążyć kupić jak najświeższe, prosto z kutra. Ultraświeże, błyszczące, pachnące ryby i owoce morza… Za każdym razem do naszykowania inaczej, za każdym razem – tak samo pyszne. Wiecie sami(...)Ryby myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się

Karo in the Kitchen
Udka faszerowane zielonymi szparagami 225

udek z kurczaka (waga przed wyluzowaniem!) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 szklanka wody sól, pieprz starty, żółty ser Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć chrząstki (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie na wyluzowanie udka położyć zielone szparagami (najlepiej wykorzystać części

Ugotować
Indyk z kaszą jęczmienną 211

Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe - indyk z kaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso kurczaka. Właśnie z tego powodu znacznie krócej poddajemy je obróbce termicznej. W moim przepisie wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić pęczakiem , albo chociażby ryżem... inwencja twórcza należy do Was. Indyk

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab w cieście francuskim (plastry) 257

słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko  Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około 3 mm, ale można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą tłuczka do mięsa.) Po tym czasie płat ciasta francuskiego przeciąć na pół. Na jednym

Di gotuje