DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 178Składniki: 2 - 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze) 15-20 plastrów wędzonego boczku jogurt naturalny 1/2 główki czosnku ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła sól,pieprz Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki(...)mięsa wyciągnąć z marynaty,nadmiar jogurtu delikatnie ściągnąć,owijać plastrami boczku,spiąć wykałaczką i układać na grillu. Roladki grillować około 30 min,często je przekręcając.Gotowe natychmiast podawać
Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 214naczyniu żaroodpornym. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką grilla Czas - 30 minut Kurczak powinien być ładnie zrumieniony z góry, dzięki temu bulion będzie miał odpowiedni kolor. Pamiętajcie - jeśli mięso nie ma koloru, to nie ma i smaku! :) Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i każdą część opalamy nad ogniem. Następnie cebulę drobno kroimy, czosnek obieramy z łupin, marchewkę obieramy(...)zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :) Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik
Cooking Monster
Ciasto z truskawkami 255Brakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami
kuchnia doski
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 192rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki(...)początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe
I tu będę miała takie te
Sałatka z rukolą, po której wszyscy chętnie... rozmawiają i się uśmiechają :) 237pierś jest już ugotowana, wędruje do studzenia. Umyte, osuszone pomidorki kroję w ćwiartki. Rukolę umytą i osuszoną najlepiej w bawełnianej ściereczce, umieszczam w salaterce, na niej lądują pomidory. Kroję mięso w drobną kostkę. W międzyczasie powstają też, jak widać fougasse'y. Pora na kostkę z odsączonej mozzarelli. Jeszcze drobno pocięte pomidory suszone, mięso, uprażony i wystudzony słonecznik
I tu będę miała takie te
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 299dorszokształtnej z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”. Jest cenioną rybą w krajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona
mojewypiekiinietylko
Kapuściana zapiekanka z mięsem 170lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P Składniki 1/2 główki młodej kapusty 250 g mięsa mielonego (u nas wołowe) 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz 10 małych młodych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 3 dymki 100 g sera pecorino peperoncino(...)bulionu warzywnego 1 pęczek koperku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej
R'n'G Kitchen
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 291jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze doprawić przyprawą taco, pieprzem cayenne i solą (przyprawami delikatnie, żeby nie uszkodzić mięsa, natrzeć kawałki kurczaka). Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć na rozgrzaną patelnię kurczaka i smażyć z obu stron, aż przestanie być w środku różowy – około 6 minut z każdej(...)strony – ale uwaga, żeby go nie przesmażyć. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć. Na tę samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek, pokrojoną w cienki półksiężyce cebulę i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę. Smażyć kilka minut (pk. 5), aż warzywa zaczną lekko mięknąć (papryka ma zostać w miarę chrupka, ale nie surowa). W międzyczasie wypłukać fasolę z zalewy i dodać do patelni
Pociąg Do Kuchni
Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka grecka 289ciętym chilli) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka przyprawy do grilla (lub więcej, według uznania) * Kiełbaski nacinamy na krzyż z obu stron. Warto pamiętać, by wybierać kiełbasę z dużą zawartością mięsa, by jak najmniej tłuszczu znalazło się w sosie. My wybieramy zawsze taką, która ma co najmniej 70% mięsa w składzie. W miseczce mieszamy musztardę, miód oraz przyprawy. Każdą kiełbaskę polewamy/smarujemy
Cooking Monster
Szaszłyki z kurczaka 199powstał z potrzeby wykorzystania kurczaka w inny sposób niż dotychczas oraz z wielkiej miłości do pysznych szaszłyków mojej mamy. Moja mama robi najlepsze szaszłyki na świecie, co prawda z mięsa wieprzowego i cebulki, które rozpływają się w ustach po przyrządzeniu, ale zapragnęłam ich drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie(...)większych grzybów. Jedna wersja szaszłyków jest na słodko - z papryką i brzoskwinią. Na patyczki nabijam kolejno - paprykę, kurczaka i brzoskwinię. Przyznam, że nie byłam przekonana do owocowych dodatków do mięsa, ale brzoskwinia w tych szaszłykach świetnie się sprawdza i pysznie smakuje! Druga wersja to szaszłyki w wersji wytrawnej - z papryką i pieczarkami. Na patyczki nabijam kolejno - pieczarki, kurczaka i paprykę
Cooking Monster
#Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc 238dany dzień. ;) 7. Zróbcie listę zakupów To ważne, by przy przyrządzaniu potraw nie zabrakło Wam składników! My z Dominikiem robimy większe zakupy raz na miesiąc - wtedy zaopatrujemy się w mięso, które później mrozimy i inne produkty, które wykorzystujemy do przygotowywania potraw tj. makarony, warzywa, przyprawy, przeciery warzywne etc. 8. Nie marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis(...)miesiącu. Na drugiej kartce wypiszcie listę dni z zaznaczeniem godzin pracy oraz ważnych terminów i zacznijcie dopasowywanie dań. Gdy już sporządziliście listę potraw na cały miesiąc, to przeliczcie porcje mięsa, które będziecie musieli wykorzystać i zapiszcie je na trzeciej kartce . Zobaczcie też, jakie świeże produkty będą niezbędne do przygotowania potraw w pierwszym tygodniu - dopiszcie je do listy zakupów na trzeciej
Cooking Monster
Zapiekanka makaronowa z mielonym indykiem i warzywami 190naiwności! Już pierwszego dnia została mizerna resztka. Znaczy, że chyba smakowała :) SKŁADNIKI: 1 cebula cukrowa 2-3 łyżki oleju 30 dag pieczarek 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnia cukinia puszka kukurydzy konserwowej puszka 400 g pomidorów krojonych z papryczką chili sól bazylia suszona oregano czosnek granulowany tymianek mielony kminek 20-25 dag sera gouda 50 dag makaronu muszelki(...)pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, umytą cukinię w kostkę. W dużym rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Dodać mielone mięso i rozbijając łyżką grudki smażyć aż zmieni kolor. Dodać cukinię i osączoną z zalewy kukurydzę, smażyć 3-4 minuty. Dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku solą, bazylią, oregano, tymiankiem
Kuchenne zapiski Edyty
Rolada z ziemniaków ze szpinakiem 206patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony dodajemy pokrojony drobniutko czosnek przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę , w ykładamy na stolnic ę, dodajemy mąkę, jajko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na foli spożywczej równo na grubość 1 cm zostawiając(...)wodzie około 15 min, na wolnym ogniu. Ugotowaną roladę wykładamy na półmisek, rozwijamy z foli. Roladę kroimy w grubsze kawałki podajemy na gorąco lub na zimno do każdego rodzaju mięsa lub polewamy ulubionym sosem. Smacznego
kgwjanczewo
Buraczki zasmażane 210Burak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym
kuchnia doski
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM W NUCIE ORIENTALNEJ 204przyprawami orientalnymi Uwielbiam potawy orientalne. Kolendra, imbir czy garam masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w kuchni. Łączę je zarówno zarówno z rybą jak i mięsem. Przyprawy tego typu czasem przemycam też do polskiej kuchni, by nadać jej nowoczesnego i bardziej wyrazistego smaku. Sos do tej potrawy wymyśliłam już dawno, na potrzeby zaspokojenia swoich(...)proszku. Do tego dorzucamy utarte w moździerzu ziarna kolendry i dodajemy sos sojowy oraz sok z całej limonki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. aż warzywa i mięso zmiękną. 10 minut wcześniej dodać do dania groszek, tak aby się podgotował, ale nie rozgotował. Pod koniec doprawić jeszcze cukrem lub miodem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać
Calzonella.com