mięso - 63110 przepisów (strona:1632/4208)

Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej 240

nadzieniem z pesto bazyliowym owinięte w szynkę parmeńską to świetna propozycja nie tylko na obiad, ale również na święta, przyjęcia czy inne imprezy. Mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste w środku. Polecam każdemu. Post Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zdrowy koktajl czekoladowy 146

Ostatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny

kuchnia doski
Schab z grzybami 155

proste, a co za tym idzie smak niebiański!. Wykorzystałam moje zamrożone prawdziwki zebrane latem i jesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej  - sól Dodatkowo: - ryż, kasza lub ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko(...)małej patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, przyprawiamy do smaku solą i razem smażymy. 3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów , a do tego proponuję kieliszek dobrego wina

Apetyczna babeczka
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 237

skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie(...)przy kupnie łososia bardzo ważne jest jego pochodzenie.  Na naszym rynku najczęściej można spotkać łososia norweskiego, hodowanego w klatkach, karmionego paszą z antybiotykami i barwnikami, przez co ich mięso ma niską zawartość wartości odżywczych, a za to bardzo wysokie stężenie metali ciężkich. Pamiętajcie, aby unikać takiego łososia i w miarę możliwości czy dostępności rozglądnąć się za łososiem pacyficznym

Kraina Miodem Płynąca
Zupa ogórkowa z mięsem i śmietaną 114

Składniki : * 500g żeberek wieprzowych  * włoszczyzna  * kilka ziemniaków  * 2-3 ogórki kiszone * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany * sól, pieprz do smaku  Przygotowanie :  Włoszczyznę razem z mięsem ugotować do miękkości, wyciągnąć z wywaru. Przyprawić i d odać ziemniaki. Gdy będą miękkie, dodać marchewkę, starte ogórki kiszone oraz mięso od dzielone od kości. Przyprawić zupę do smaku. Zagęścić

Magiczne Życie Marty
Klasyczny bigos 177

Bigos to niewątpliwie tradycyjna potrawa kuchni Polskiej, ale także litewskiej i białoruskiej. Pochodzenie słowa bigos nie jest jasne. Wiadomo, że do potrawy z kapusty i mięsa zaczęło się odnosić około XVIII wieku. Istnieje teoria, że słowo to zostało wzięte z łaciny i znaczy "dwa smaki" (bi - pochodzi od dwa, a gos - od smak) i oznaczało połączenie smaku świeżej(...)dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki. Do lekkiego osłodzenia dania używa się powideł śliwkowych a drobnym odstępstwem od najstarszych wersji tego dania jest dodanie paru łyżek koncentratu pomidorowego (nie znanego

Milion Smaków
LEŚNA SAŁATKA MOJEJ SIOSTRY 814

smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Marchewkę gotuję a następnie obieram i trę na tarce na grubych oczkach. Ogórka kroję w drobną kostkę. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty

Gotowanie Patki
Tajska zupa z kurczakiem 169

litrów zupy potrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek(...)bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso. Gdy to będzie już dobrze ścięte z każdej strony dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir oraz czosnek, a po chwili przyprawy- dzięki chwilowego podsmażeniu ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny

Pichceniomania
Cielęcina duszona w porach i marchewkach 230

około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy/ miksujemy. Cielęcinę kroimy na kawałki, podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Pieczony udziec jagnięcy 95

Jeżeli szukacie ciekawego urozmaicenia niedzielnych obiadów a macie ochotę na dobry kawałek mięsa, polecam udziec jagnięcy (u mnie z kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka

Milion Smaków
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 134

się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku(...)Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć

królestwo garów
Wołowina z mozzarellą 121

ziemniaków sól pieprz     Przygotowanie   Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem. Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry. Mięso obsmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieniła, przełożyłem ja do żaroodpornego naczynia i piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem(...)pozostałej oliwie. Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli ułożyłem na półmisku na przemian w dwóch rzędach. Ziemniaki wymieszałem z sałatką z rukoli, ułożyłem pośrodku

R'n'G Kitchen
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 160

łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku na smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Kiełbasa żywiecka parzona 156

mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4 - 8 stopni C. Po tym czasie do łopatki dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy karkówkę(...)pręgę. Dokładnie wszystko mieszamy. Osłonki moczymy przez 20 minut  w letniej wodzie. Napełniamy je mięsem, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza. Kiełbasy osadzamy do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Natomiast w temperaturze pokojowej wystarczą nam 3-4 godziny. Wędzimy w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez 3 - 4 godziny. Następnie kiełbasę parzymy w temperaturze 72-74 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 142

śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć. Fasolę i śliwki drobno pokroić

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania