mięso - 63110 przepisów (strona:1632/4208)

Ogórkowa 236

przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele i liście. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny, dokładamy włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Wyciągamy mięso i warzywa. Kurczaka rozdrabniamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebule i ogórki podsmażamy na maśle do czasu aż warzywa zmiękną(...)Dokładamy do bulionu. Gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy kukurydzę, mięso i drobno posiekany koperek. zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 1,15h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Placek po węgiersku/ zbójnicku 196

cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładamy jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy duże placki na złoty kolor z obu stron. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu(pikantnego) 1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej(...)oregano Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, ketchup(można podlać odrobiną wody). Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według

Smaki Natalii
Strogonow 157

Strogonow.. bardzo popularna zupa w Polsce.  Jednogarnkowe, sycące danie które bardzo polecam ! :) Strogonow Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego 0,5 kg pieczarek 1 papryka czerwona 5 średnich ogórków kiszonych 1 cebula 2 ząbki czosnku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz bulion wołowy(może być w kostce) papryka ostra 1 czubata łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Mięso

Smaki Natalii
Pulpeciki w sosie pomidorowym 169

pulpeciki w sosie pomidorowym. Wcześniej na blogu prezentowane były pulpeciki w sosie koperkowym . Gorąco zachęcam do wypróbowania obu wersji. :)    Pulpeciki w sosie pomidorowym  Składniki 40dag mielonego mięsa jajko łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 2 szklanki wody 1 duży koncentrat pomidorowy sól , pieprz Sposób wykonania Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa wydaje nam się

Smaki Natalii
Zupa klopsikowa z dukanymi ziemniakami 214

pyszna. pomysł podsunął na tą zupkę podsunął mi mój syn i synowa. Zawsze jak przyjeżdżają to robię dla nich to na co mają ochotę. 1 Klopsiki – mielone mięso włożyć do miski, dodać posiekaną bardzo drobno cebulkę, majeranek, jajko, jogurt naturalny, bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki i odstawić na później. 2 Zupa

Kuchnia Pokoleń
Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 203

Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z

kuchnia doski
Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 188

indyka ze skórą bez kości ( mój miał ok 1,1 kg ) 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól,pieprz Mięso z indyka ze skórą zmielić maszynką na sitku o  grubych oczkach*. Suszone pomidory osączyć z zalewy i drobno pokroić. Do zmielonego mięsa dodać pokrojone suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i kaszę

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z truskawkami 204

Dziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach.  Znika w tempie

kuchnia doski
Muffinki czekoladowe 205

Zrobienie muffinek jest bardzo proste i szybkie, więc bardzo częto goszczą w moim domu. Zresztą wszyscy bardzo je lubimy :) Te są mocno czekoladowe, więc idealne dla

kuchnia doski
Pieczeń koperkowa do chleba 172

soli Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki pieczeni umieszczamy w misce i całość dokładnie wyrabiamy. Mięso wkładamy do foremki tak, aby co najmniej 1 cm od góry był wolny.  Do wykonania pieczeni zazwyczaj używam jednorazowych foremek papierowych lub aluminiowych. Pieczeń się(...)nich nie przykleja, nie trzeba ich więc niczym smarować. Taka ilość mięsa zmieści się do jednej foremki o długości 23 cm - 24 cm. Ja użyłam dwóch mniejszych, jednorazowych foremek od PapilArt . Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Temperatura: 175 stopni; grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.  Smacznego

Smak mojego domu
Pudding chia z truskawkami 159

Pudding chia z truskawkami to deser, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Nasiona chia to maleńkie nasionka, które są niesamowicie bogate w przeróżne

kuchnia doski
Kiełbasa grillowa z serem ( pieczona w niskiej temperaturze) 231

czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g -ziele angielskie mielone 7 g -gałka muszkatołowa 7 g -pieprz czarny mielony 14 g -woda 150-200 mil. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy(...)można taką kiełbasę wędzić owszem można ale do wędzenia nie dajemy już soli wędzonej na to miejsce trzeba dać sól zwykłą lub peklo sól proponuje 17 g /kg mięsa chyba że ktoś lubi bardziej słone to może dać więcej ale trzeba mieć na uwadze że ser też jest troszkę słony i ser już też nie dajemy wędzony

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) 400

kroimy na nieduże paski, podobnie postępujemy z ogórkiem konserwowym i papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem (jeżeli są dość duże możemy filet podzielić na 2 części). Każdy kawałek mięsa delikatnie oprószamy solą. Następnie na środek każdego kotleta wykładamy ok. 2-3 paski oscypka oraz po ok. 1-2 papryki oraz ogórka. Mięso zawijamy w kopertę a następnie zwijamy

Słodka Strona
Chłodnik z cielęciną 143

naturalnego jogurtu 400 ml kefiru  2 ząbki czosnku szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cielęciny wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek

Kulinarne przygody Gatity
Torcik jeżynowy 195

Ten torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna.  Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania