mięso - 63110 przepisów (strona:1628/4208)

Patisony faszerowane zieloną soczewicą i pieczarkami 179

często goszczą na stołach, bo można pakować do nich dosłownie wszystko. To co mamy w lodówce, to na co mamy ochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką doskonale odnajdą

Kuchnia u Krysi
Sos z białej rzodkwi 163

Pytacie mnie o przepis na uniwersalny sos do mięsa na zimno, który chcecie podać na półmisku na elegancką kolację. Spełniając Waszą prośbę, dzisiaj przedstawiam jeden z przepisów na sos, który można podać również do mięsa na ciepło.   Składniki: mały korzeń białej rzodkwi (ok. 150 g) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu 10% lub winnego

Kuchnia u Krysi
Schab gotowany, czyli... domowa wędlina dla zapracowanych 224

zająć się tysiącem innych spraw, na które czasu brak. Ale do rzeczy.   Jest to doskonały przepis na smaczną wędlinę, którą można zrobić w domowych warunkach. Po prostu gotujemy mięso 5 minut w zalewie z przyprawami a potem studzimy. Proste? Proste. A jakie smaczne i wygodne         Składniki: 800 g schabu wieprzowego 4 łyżki soli 2 łyżki(...)Włożyłam przyprawy i zamieszałam wodę, żeby składniki się dobrze połączyły. Włożyłam   schab. Przykryłam przykrywką i wstawiłam do gotowania.   Po 5 minutach od zagotowania zdjęłam garnek z gazu. Mięsa nie wyjmowałam. Pozostawiłam w tej zalewie na 6 godzin. Po tym czasie ponownie wstawiłam garnek ze schabem i zalewą do gotowania na 5 minut. Schab studziłam w tej zalewie kolejne

Kuchnia u Krysi
Filet z indyka w glazurze miodowo-musztardowej 160

łyżki soku z cytryny 3 łyżki miodu (wieloowocowy) 3 łyżki musztardy (np. miodowej) 3 duże ząbki czosnku   Ponadto: Sznurek do obwiązania fileta Rękaw do pieczenia   Wykonanie: Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym   ręcznikiem. Owinęłam sznureczkiem nadając mu kształt wrzeciona.   Kolendrę    zmiażdżyłam w moździerzu. Czosnek bardzo drobno posiekałam. Wszystkie składniki glazury umieściłam w rondelku, wymieszałam(...)rozcięłam rękaw i ponownie wstawiłam naczynie na 20 minut, filet przypiekł się z wierzchu i nabrał ładnego koloru. Można 210 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie. Po upieczeniu zostawiłam mięso w rękawie, żeby całkiem przestygło. Zimne pokroiłam w plastry. Akurat na śniadanie.       Znów udała mi się „domowa wędlina” . Smaczna, soczysta pieczeń z indyka. Lubicie? Polecam. Życzę SMACZNEGO

Kuchnia u Krysi
Filet z kurczaka ze szpinakiem i serem feta 183

Dodałam rozkruszony ser feta. Doprawiłam pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam.   Filety umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. W każdym filecie ostrym nożem zrobiłam kieszonkę. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot, żeby farsz potem nie wyciekał. Filety posoliłam i oprószyłam pieprzem. Do każdej kieszonki fileta włożyłam farsz a potem otwór spięłam wykałaczką.     Na patelni   rozgrzałam pozostały(...)olej i przełożyłam filety. Smażyłam krótko z każdej strony, żeby tylko ścięło się białko mięsa.   Piekarnik włóczyłam na 180°C. Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego wszystkie filety. Zamknęłam klipsami otwory. Rękaw z filetami przeniosłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.   Pu upieczeniu pozostawiłam filety w rękawie do wystudzenia

Kuchnia u Krysi
Sos tatarski... nie tylko do jajek 193

świąteczne menu jest adresowane do każdego gościa indywidualnie.   Dziwnie to zabrzmiało, prawda? Ale dziwne nie jest. U mnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek a inni barszcz biały. Jak to wszystko ogarnąć i wszystkich zadowolić? Otóż robię(...)lodówki, żeby smaki się połączyły a następnie wyłożyłam do salaterki. Obsypałam posiekanym koperkiem         Wspaniały sos tatarski z pewnością zasmakuje do jajek, do wędliny do... mięsa. Życzę SMACZNEGO! Krys   D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Kurczak prawie meksykański 256

łyżce oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w większą kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy 5 minut i zmniejszamy temperaturę. Dodajemy przyprawy i dusimy często mieszając przez kolejne 10 minut. Mięso polewamy sokiem z limonki. Wyciśniętą limonkę kroimy na ćwiartki i dodajemy do mięsa – przed podaniem wyciągamy. Dusimy kolejne 5-10 minut. Taki kurczak dobrze będzie się komponował także z kuskusem

Kucharzyca
PIERŚ Z KURCZAKA NA ZIELONYM 209

poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę wodą od duszenia mięsa). Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Do miseczki przełożyć warzywa, na wierzch wyłożyć kawałki mięsa. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza*: 220 kcal 29,5 g białka

Vroblewska-fitlife
Schab pieczony w musztardzie 223

laurowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól ketchup Wykonanie: Schab opłukać, osuszyć i posmarować musztardą. Do naczynia żaroodpornego wlać ½ litra ciepłej wody, włożyć pokrojoną cebulę z selerem, liściem laurowym i mięso. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę, podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia wlać ½ litra posolonej wody. Gdy mięso będzie upieczone, warzywa przetrzeć lub zmiksować i zaciągnąć mąką ziemniaczaną rozprowadzoną

Tradycyjna Kuchnia
Fusilli z wieprzowym gulaszem w pomidorach 142

oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 100 m wytrawnego czerwonego wina 1 liść laurowy 1 papryczka pepperoni sól   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, po czym dodajemy pokrojone w kostkę (bez skóry), pomidory, mięso, wino, liść laurowy, pokrojoną w drobną krostę papryczkę, wino

R'n'G Kitchen
Kotlety schabowe z ananasem i serem 252

Pierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama

kuchnia doski
Grillowane polędwiczki wieprzowe 243

oczyszczamy z błonek, kroimy w plastry o grubości 1 cm. i ugniatamy je dłonią. 2. Mięso marynujemy w łyżeczce oleju połączonej z łyżeczką musztardy, sosem sojowym i odstawiamy(...)lodówki. 3. Plastry mięsa nadziewamy na wykałaczki i grillujemy. 4. Sałatkę rwiemy na kawałki. 5. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w półksiężyce. 6. Ogórka kroimy w kostkę. 7. Przygotowujemy sos do sałatki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 216

Klopski duszone w kapuście to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.  SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka koperku, 1/2 łyżki przyprawy warzywnej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela(...)angielskiego, 1 łyżeczka kminku, sok z cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety schabowe po sztygarsku 356

Kotlety rozbijamy cienko, solimy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na połowie każdego kotleta układamy farsz z pieczarek, przykrywamy drugą połową mięsa. Brzegi spinamy wykałaczkami. Kotlety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką (pół

R'n'G Kitchen
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 211

Składniki: GOŁĄBKI: kapusta biała 1 większa, mięso mielone wieprzowe 50 dag, ryż ugotowany 4 woreczki, jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek(...)kawy ale nie za drobno, wszystko dokładnie wyrobić z kapusty wyciąć głąb, we wrzątku sparzać liście, gdy przestygną ściąć gruby nerw z liści, na każdy liść nakładać porcję mięsa z ryżem, zawijać ciasno liście w szybkowarze /9 l/ rozłożyć sitko aby nie przypaliła się kapusta, na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 30 minut

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania