mięso - 63110 przepisów (strona:1621/4208)

Noże od Fiskars – dzięki nim moje przyjęcie było udane 181

naostrzyć, ale niestety i tak nigdy nie były wystarczająco ostre. Noże od Fiskars są idealne dla każdej gospodyni. Oba noże przeszły wiele testów. Siekanie, krojenie warzyw, krojenie i porcjowanie mięsa, obieranie. Sprawdziły się idealnie. A dzięki temu przygotowanie potraw na przyjęcie było o wiele szybsze i nie ukrywam, że przyjemniejsze. Noże są nie tylko bardzo ostre, ale również i wygodne(...)Drugim nożem znajdującym się w zestawie jest tzw. nóż szefa kuchni. Jest on wyposażony w szerokie ostrze, dzięki czemu jest wielozadaniowy. Doskonale sprawdził się zarówno do krojenia i porcjowania mięsa (wędlin, kurczaka, kiełbas), jak i krojenia warzyw (zwłaszcza tych twardszych) oraz szatkowania. To nóż dla każdego i praktycznie do wszystkiego. Jestem nim szczególnie zachwycona. Mimo, że jest bardzo wygodny

Słodkie okruszki
Hamburger w tortilli 175

Dziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości.  Hamburgery: 500g mięsa mielonego  1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do dań greckich 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 5 tortilli sos tzatziki keczup ogórki papryka sałata 1. Cebulę(...)drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 2.  Tortille składamy na pół, smarujemy sosem tzatziki, układamy: sałatę, kotlet, ketchup, ogórki, paprykę. Składamy na pół, spinamy wykałaczkami

Szefowa kuchni
Boczek z szynkowaru -wędlina domowa 253

potrzymać dobę) Przygotowanie: boczek nacieramy przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, zawijamy i wkładamy do woreczka i do szynkowaru,szynkowar wstawiamy do garnka,na spodzie ściereczka i zalewamy wodą do wysokości mięsa,  parzymy na małym ogniu ok 2,5-3 godz.aż temperatura mięsa będzie  80-65 stopni, po tym czasie studzimy i wkładamy na noc do lodówki, kroimy

Swojskie jedzonko
Schab w sosie kurkowym 228

schabowe sól pieprz kilka łyżek oleju 4 średnie cebule 300 g kurek 150 ml śmietany 30 % Wykonanie: Całe danie wykonamy na jednej, dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości gorącego oleju

Smak mojego domu
Gotujemy wywar na żeberkach wołowych w szybkowarze 195

usunięciu szumowin. Gotowy wywar na żeberkach wołowych. Uwagi: 1. Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, zachowaj ich jędrność w następujący sposób: pogotuj najpierw samo mięso ok. 10 minut na wysokim ciśnieniu po tym czasie otwórz szybkowar, dodaj warzywa zamknij szczelnie garnek i gotuj kolejne 10 minut na wysokim ciśnieniu 2. Jeśli wolisz mniej tłustą wersję(...)dużo kostek lodu do wody, to wywar ostygnie w mgnieniu oka) trzymaj wywar w lodówce do momentu, aż powstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako farsz do pierogów. Przepisy ze składnikiem: Wywar

Szybko Szybkowar
Zupa buraczkowa z ziemniakami 434

powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj wywar ze składników wypisanych powyżej - skorzystaj ze wskazówek w przepisie Wywar na żeberkach wołowych po ugotowaniu wywaru wyjmij z niego mięso i warzywa, cebulę zostaw warzywa z wywaru pokrój w kostkę i odstaw dodaj pokrojone buraki, 1 łyżkę słodu lub parę szczypt cukru i 1 łyżkę soku z cytryny zamknij szczelnie(...)wpłynąć na smak zupy) dodaj mieszankę do zupy, całość dobrze wymieszaj i podgrzej udekoruj zupę zielonym koperkiem, możesz też dodać go do zupy i wymieszać Wywar wołowy po wyjęciu mięsa i warzyw -cebulka zostaje w wywarze. Do wywaru dodaj pokrojone buraczki. Wywar z buraczkami przed gotowaniem według Etapu II. Do ugotowanych buraczków dodaj ziemniaki - przed Etapem

Szybko Szybkowar
Przy niedzieli.... Śląski Bifej 168

marchewki 2 małe pietruszki 1/2 średniego selera  1 cebula 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut. Jeżeli pojawi się tzw. "szumowina", zbieramy ją sitkiem. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się w wodzie mięsa

bistro mama
Obiad głodomora 197

razem znów pominęłam porę śniadaniową i dzień zaczęłam od obiadu.  Wczoraj bardzo miałam ochotę na kaszę i buraki i to nie był problem. Przydałoby się jednak jakieś mięso i wybór padł na filet z kurczaka. W gratisie zrobiłam sok z pietruszki, marchewki, brzoskwini i jabłka. Pierwszy raz udało mi się uzyskać takie rozwarstwienie smaków i był to totalny przypadek(...)gryczanej. Podsmażyłam to na oleju kokosowym, a następnie wrzuciłam do garnka z gorącą wodą. Dodałam listek laurowy oraz ziele angielskie i 2 ziarnka pieprzu. Gotowałam to ok 20 minut. Mięso było soczyste i idealnie pasowało do kaszy i buraków. Byłam na tyle głodna, że zdjęcie zrobiłam tylko na szybko więc cudów nie ma, ale nadrabiało to zdecydowanie smakiem.  Buraki

Emskie Smaki
Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami. 190

można się wprost doczekać konsumpcji. Jego sprawcą jest ziołowa gremolata, w której moc czosnku harmonijnie łączy się z olejkami eterycznymi cytrynowej skórki i czystym zapachem ziół. Aromat przenika zarówno mięso, jak i bagietkę. Polędwiczka pieczona w ten sposób zachowuje całą swoją soczystość, a bułka (od zewnątrz) staje się atrakcyjnie chrupiąca. Wykonanie tego dania jest zdecydowanie proste i całkowicie bezproblemowe(...)większą część miąższu. Zioła posiekać bardzo drobno. Dodać czosnek roztarty z solą, skórkę cytrynową i 2 łyżki oliwy. Wymieszać dokładnie.  Masą ziołową wyłożyć równomiernie obie części bagietki. Położyć mięso na dolnej części bułki, przykryć dokładnie górną i bardzo ściśle owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i piec 1 godzinę. Po wyjęciu pozwolić odpocząć

zadanie-gotowanie
Kiełbasa z pieczoną papryką, kaszą jaglaną i chrupiącymi boczniakami 210

swój niezwykły aromat  zawdzięcza wędzeniu dymem bukowo-olchowym na żywym ogniu. Jej wyrazisty smak podkreśla kompozycja czarnego pieprzu, gorczycy i suszonego czosnku. Polska została przygotowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego, dostarczanego przez zaufanych hodowców, a 100 g produktu uzyskano ze 110 g mięsa

Moniki Smakołyki
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 243

Dawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak

kuchnia doski
POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU 160

Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie pomidorków koktajlowych- na sposób prowansalski – z miodem, oliwą z oliwek i tymiankiem. Tak upieczone pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do grillowanych ryb lub mięsa. Zachęcam Was gorąco do ich spróbowania! Przygotowanie 10 min Pieczenie 20 min   Dla 4 osób : 500 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 6 gałązek świeżego tymianku 3 łyżki płynnego(...)Polej miodem i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Podawaj z grillowaną rybą lub mięsem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
‚Hamburger’ 192

Mięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam przepis na burgera z czarnej fasoli i quinoa podanej z hummusem, słodką cebulką i liśćmi sałaty zamiast bułki. Muszę przyznać, że ta zdrowsza, wegańska wersja tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem(...)zaskoczysz wszystkich, których obdarzysz tym daniem. Nawet najwięksi wielbiciele mięsa wołowego polubią tę potrawę! ‚Hamburger’ porcja dla 4 osób Składniki: burger: 50 g komosy ryżowej puszka czarnej fasoli 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego lub bez cukru 2 daktyle 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz hummus: przepis znajdziecie w poprzednich postach

Jaglusia
Słonina z mięsem 191

Przepis Do takiej słoniny proponuje takie przepisy Będziemy potrzebować -słonina z mięsem ze skórą Zalwea -sól kamienna nie jodowana 70 gram na litr wody -peklo sól 50 g na litr wody -czosnek według uznania razem z łupiną Następnie zagotowujemy szklankę wody i dodajemy: -kilka liści laurowych -ziele angielskie kilka kulek -pieprz kolorowy kilkanaście kulek Gotujemy wywar przez 5 min,studzimy(...)chłodnym miejscu 2-3 godz,następnie ląduje w lodówce min 48 godzin w temp 2-4 stopnie i to koniec. SMACZNEGO Drugi przepis  Surowiec -słonina bez skóry z mięsem -sól kamienna 100 gram na litr wody -czosnek według uznania -przyprawy dowolne ilość według uznania -kilka liści laurowych -ziele angielskie kilka kulek -pieprz kolorowy kilkanaście kulek Wykonanie Robimy zalewę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wołowina – skoncentrowane źródło zdrowia 144

Wołowina to nie tylko smaczne mięso, ale również bogactwo białka. Zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak żelazo i fosfor. Dodatkowo zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę B12, B1 i B6. Jej spożywanie jest niezbędnę dla zbilansowanej diety sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. W wołowinie znajdują się również źródła kwasu linolowego (CLA), który ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, jednocześnie chroniąc mięśnie

COOKMAGAZINE