mięso - 63110 przepisów (strona:1615/4208)

MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 205

Delikatne i mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego pieprzu.  Łatwe w przygotowaniu. Szybko znikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce(...)piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki tartej oliwa WYKONANIE Bułkę kroimy na grube plastry, układamy np. w salaterce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Lekko odciskamy. Cebulę i czosnek smażymy

cool and minty
BARSZCZ ZABIELANY Z WARZYWAMI I JAJKIEM 158

soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze

Walijskie Pichcenie
Schabowy. Kotlet schabowy. 244

Rozbite przez maszynkę, gotowe do obróbki cieplnej. Przygotowanie: Wersja obrazkowa całej, jakże skomplikowanej procedury, widoczna poniżej. Postępuj zgodnie ze wskazówkami widocznymi na rycinie, a sukces gwarantowany. A zatem posól mięso, obtocz w mące z przyprawami, zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak opanierowany kotlet, smaż aż do zrumienienia z obu stron. Nim obrócisz delikwenta na drugą stronę(...)ciut inaczej. Jedni mogą łączyć bułkę tartą z mąką już na wstępie. Inni użyją innych przypraw i zwieszają je z jajkiem. Czasem też właśnie namoczone w przyprawionym, rozkłóconym jajku mięso leżakuje przez noc w lodówce. Ile domów - tyle historii, a to tylko jeden kotlet. A co dopiero się dzieje z bigosem? Tu dopiero jest sposobów tysiące

Karczma Honorietty
Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” 217

słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota(...)zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub si tku . Do startych ziemniaków wbić jajka , dodać usmażone mięso wraz z cebulką , dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką

Projekty ze smakiem
Śląski obiad czyli rolada, kluski i modro kapusta 977

menu z okazji chrzcin, komunii i obiadów świątecznych, a nawet niedzielnych. Poniższe przepisy są autorstwa mojej babci, a przekazała je mi moja mama. SKŁADNIKI Na rolady śląskie: 1 kg mięsa wołowego 1 cebula 100-120 g słoniny wędzonej 60 g margaryny 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, musztarda Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka(...)ziemniaczana szczypta soli Na modrą kapustę: 1 główka czerwonej kapusty 1/2 cytryny 1 średnia cebula mały kawałek słoniny sól, ocet, pieprz, cukier WYKONANIE Rolady śląskie: Mięso wołowe umyć, podzielić na części i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Słoninę również pokroić w kostkę. Rozłożone rolady posmarować lekko musztardą, następnie na każdą

Passions hobbies life
Cannelloni z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym 137

Danie może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych z racji ilości sera , a więc i tłuszczu, ale za to jest bardzo smaczne. Nie za często, ale

kuchnia doski
Kotlety z piersi kurczaka 218

łyżki mąki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • sól • pieprz • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji) • kilka listków natki pietruszki Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Do mięsa dodać jajka,śmietanę. Zetrzeć na drobnej tarce cebulę i czosnek,dodać sos sojowy przyprawę uniwersalną,posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i na koniec

W królestwie smaków Beaty
Polędwica wołowa z salsą z korniszona i kaszą gryczaną 160

doniczka mięta świeża siekana 1 doniczka ogórki konserwowe 6 sztuki musztarda 2 łyżeczki kapary 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżka olej do smażenia 1 łyżka anchois 4 sztuki Mięso umyć oprószyć solą i pieprzem polać olejem. Zgrillować. Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z solą z dodatkiem ziela i liścia laurowego. Miętę i bazylię posiekać, ogórki pokroić w kosteczkę(...)fileciki anchois posiekać. Dodać oliwę, sól i pieprz do smaku, kapary, musztardę, sok z cytryny i wymieszać. Wymieszać wszystko razem. Nakładać na mięso

AZgotuj!
Kotlety mielone z quinoy i indyka z ziołami 197

pół obiadu jest z głowy ;) Dziś quinoa rządzi razem z indykiem i świeżymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem, majerankiem i szałwią.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 350 gram mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka świeżych listków tymianku 1 łyżka świeżych listków  majeranku 1 łyżka świeżego siekanego rozmarynu kilka świeżych listków(...)masło pieprz sól Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę. Następnie mieszamy dokładnie formujemy kotlety i smażymy z obu stron na klarowanym maśle, a następnie jeszcze chwile dusimy z odrobina

Quinoa Raz!
Naleśniki z farszem ruskim 193

jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 naleśników. Ugotowane ziemniaki wraz z podsmażoną cebulką i serem mielimy w maszynce do mięsa. Podczas mielenia doprawiamy solą (niewiele jeśli ziemniaki już były solone) oraz pieprzem. Jeśli nie posiadamy maszynki do mięsa farsz można ugnieść praską do ziemniaków. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy

Kolizje Smaków
Jarzębina do mięs z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę 160

jednym: jarzębina jest za darmo! Korzystajcie z tego. My natomiast chcielibyśmy przedstawić Wam jarzębinę jako dodatek do mięs. Dzięki zbawiennemu wpływowi na wątrobę idealnie się komponuje z tłustymi mięsami. Które same w sobie akurat niezbyt się lubią z wątrobą. Dlatego właśnie dodatek jarzębiny zneutralizuje negatywne skutki tłustych potraw i pozwoli nam w pełni cieszyć się tym smakiem, który lubimy(...)Smażymy aż owoce zrobią się szkliste, a syrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały dodatek do mięsa i drobiu. Z powodzeniem może zastąpić borówki czy żurawinę Smacznego

Marder&Marder Manufacture
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 180

ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie

Martyna Cooks
Pudding ryżowy gotowany w wolnowarze 166

Tym razem w wolnowarze zrobiłam deser, a dokładnie pudding ryżowy. Wyszedł rewelacyjnie i dzieci domagają się żeby dzisiaj zrobić znowu. No cóż...idę po ryż i

kuchnia doski
KRUPNIK Z RYŻEM 179

kolorowym pieprzem 1 kostka rosołowa 2 łyżki vegety natka pietruszki 1/2 szklanki ryżu białego 1 łodyga selera naciowego   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Do garnka wlewam wodę. Następnie wrzuca mięso , liść laurowy, ziel angielskie, kostkę drobiow oraz bulionetkę z kolorowym pieprzem. Gotuję aż mięso będzie miękkawe. Marchewkę oraz pietruszkę obieram, myję i kroję w plastry. Łodygę selera naciowego kroję

Gotowanie Patki
Egzotyczny kurczak z dynią i makaronem 146

zdecydowanie za mało i ta perspektywa smętnej jesieni... Danie jest proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca smakiem.  I to baaardzo! Dlaczego kurczaka nazwałam egzotycznym? Mięso smażyłam na oleju kokosowym, dodałam też mleczka oraz nutę curry. Całość komponuje się rewelacyjnie, a wszystkie wymienione składniki to doskonałe połączenie.  Zresztą sami spróbujcie! Lubię takie udane eksperymenty(...)pieprz Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia 100 makaronu (u mnie świderki Lubella ) Opcjonalnie: ser żółty do posypania (najlepiej o charakterystycznym smaku) Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie mięso natrzeć przyprawami i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Kurczaka chwilkę podsmażyć, zarumienić i dodać posiekaną cebulę. Jak cebula już lekko zmięknie - dorzucić dynię pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać

Di gotuje