orginalny! Może troche kalorii zawiera, ale z umiarem, wszystko dla ludzi! :) Składniki : 3,5 szk. mąki 1 szk. wody 1/2 łyżeczeki soli 1 łyżkę masła 1 jajko Farsz: 350g mięsa mielonego ser żółty 2 cebule 2 ząbki czosnku 3/4 szk. kefiru, garść pietruszki papryka czerwona pieczarki sól, pieprz majeranek Przygotowanie: 1. Wodę z solą i masłem gotujemy do wrzenia(...)jajko, resztę mąkę i mieszamy, 3. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30min. 4. Między czasie przygotowujemy farsz: cebulke podsmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, które doprawiamy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki wcześniej pokrojone i ugotowane. 5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto
FITBUuKBardzo dobra i zdrowa kasza, wytworzona z obłuskanych nasion gryki. Nie zawiera glutenu, ale zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik :) Jeżeli kasza, to gulasz :) Jak gulasz, to mięso, warzywa, sos, przyprawy i czosnek ... Mięso smażymy, kaszę gotujemy, pozostałe produkty gotujemy jak rosół... Po dodaniu przecieru ...sos wygląda blado, wówczas smażymy mieloną paprykę na drugiej patelni :) zalewamy sosem
chleba naszegoCoś na odmianę zamiast mięsa :) Bardzo pożywne kotlety z grochu. Gotujemy groch... Oprócz grochu potrzebujemy jajka, cebulę, przyprawy... Cebulę podsmażamy i dodajemy z jajkami i przyprawami do ugotowanego grochu... Z przypraw zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub czarny i sól. Połączone składniki mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy... Z przygotowanej masy lepimy kotlety... Panierujemy w bułce tartej
chleba naszegoróżnych potrawach :) Nigdy cukinia nie występuje sama :) zawsze ma dobre i smaczne towarzystwo :) Żeby nafaszerować cukinię musimy przygotować farsz i wyczyścić ją z nasion :) Farsz: mielone mięso, cebula, czosnek, ryż i ser :) przyprawy sól, pieprz ... Cebulę i czosnek dusimy, ryż gotujemy... Mięso smażymy i dodajemy przygotowany ryż, cebulę i czosnek, a na koniec przecier :) Tak przygotowany
chleba naszegoPierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki :) Ciasto robimy z 1/2 kg mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody :) Mięso mielone 1/2 kg z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i trochę bułki tartej... Ciasto wałkujemy i wycinamy :) nakładamy mięso i lepimy pierogi... Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów
chleba naszegoawokado to dobry pomysł na pyszną kolację. Taki sos można jeść nie tylko z ryżem czy tortillą ale też na toście posypanym szczypiorkiem i serem. Składniki (4 porcje) 200g mięsa mielonego (wołowego 12% tłuszczu) puszka pomidorów (250g) łyżka przecieru pomidorowego 150g fasoli czerwonej z puszki 150 kukurydzy z puszki mała cebula łyżka papryki chilli sól, pieprz łyżka oleju Dodatkowo: pieczywo(...)mnie ciemne) 2 awokado 4 łyżki tartego sera 4 łyżki siekanego szczypiorku Sposób przygotowania: W garnku podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodaj mięso i duś na patelni przez około 4 minuty. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodaj kukurydzę i fasolę z puszki oraz dopraw do smaku. Przygotuj
wysmienityPiersi z kurczaka to zawsze dobry wybór jeżeli chodzi o dietetyczny obiad. Chude białe mięso z małą ilością cholesterolu. Czasem tylko brakuje pomysłu jak je przyrządzić oraz co zrobić by były soczyste. Ważne by na początku obsmażyć piersi z każdej strony w wysokiej temperaturze i uważać by nie przetrzymać ich zbyt długo na patelni. Kurczak nie wymaga długiego czasu obróbki(...)papryką wędzoną. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące i smaż na patelni z 2 łyżkami oleju z każdej strony po 2 minuty. Następnie zalej całość wrzątkiem (tak by zakryć mięso – około 250ml) Dodaj podsmażoną cebulę oraz łyżkę miodu i gotuj aż sos się zredukuje i zgęstnieje
wysmienityZapiekanek na mym blogu nie znajdziecie zbyt wiele. I tu chyba popełniam błąd. Przy ustalaniu obiadowego menu zawsze biorę pod uwagę zupę albo mięso . Błąd mój muszę więc jak najszybciej poprawić. Zapiekanka gyros to danie, które sprawdzi się na zarówno dobrze jako danie obiadowe jak i na kolację. To idealna propozycja dla osób, które chcą się pozbyć nadmiaru resztek jedzenia(...)według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładnie mieszamy z przyprawą gyros. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być surowe. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki w plasterki. Ketchup łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Blaszkę
Pobite gary BarbaryKasza świetnie spełnia swoją rolę w daniu. Idealnie komponuje się z warzywami i soczystym mięsem z kurczaka. Takie danie przygotowuje się szybko, można przyrządzić więcej i odgrzać następnego dnia - nic nie traci na smaku. Z jednego dania kilka pomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego(...)dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki (250 ml od herbaty) kaszy gryczanej ząbek czosnku oliwa z oliwek przyprawy: vegeta natur, lubczyk, świeżo zmielony pieprz, przyprawa kebab
Zasmakuj Kuchnidużo większa niż jeszcze kilka lat temu. Kiedyś powszechnie stosowane w polskich kuchniach, zniknęły na jakiś czas, by teraz wrócić z triumfem. Ich przygotowanie wymaga trochę pracy i czasu. Mięso trzeba na początku dokładnie oczyścić z błon i twardego tłuszczu, samo duszenie zabiera kilka godzin. Tutaj przyda się szybkowar, który istotnie skróci czas przygotowania mięsa
Milion Smakówzwijając w harmonijkę, na bambusowe patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone), polewamy pozostałą marynatą i odkładamy na talerz. Patelnię grillową mocno nagrzewamy i układamy kurczaka. Grillujemy 3 minuty, aż mięso pokryje się ciemnymi paskami. Przewracamy na drugą stronę i grillujemy 2 minuty, lub do momentu, aż mięso nie będzie surowe w środku. Wykładamy na talerze, podajemy z ciepłym sosem
cool and mintyłyżka soli peklowej 1,5 l wody siatka do wędzenia Szynkę peklujemy w zimnej wodzie ( jak zawsze , u mnie kranówa ) z rozpuszczoną peklosolą , przez 7-8 dni . Uważając ,żeby mięso nie wynurzało się na powierzchnię , a pomieszczenie w którym mięso jest peklowane , powinno być chłodne . Po tym czasie wyjmujemy z solanki , płukamy w zimnej , bieżącej wodzie , osuszamy ręcznikiem. Wkładamy
Ogrodnik w podróżyDODATKI pieprz majonez ketchup przyprawa kebab- gyros przyprawa kucharek 10 dag margaryny Margarynę roztopić na patelni, dodać filet pokrojony w kostkę, przyprawić przyprawą gyros i kucharkiem. Smażyć chwilę, aż mięso będzie miękkie. Fileta usmażonego przełożyć do miski, a pokrojoną kapustę pekińską dać na tą patelnię z tłuszczem i zamieszać, przełożyć do miski z mięsem, wkroić ogórki i pomidory w kostkę
Gotuję Testujędania robione tylko z poszczególnych części. Jednym z tych, które wyjątkowo przypadło mi do gustu jest pierś pieczona (a w zasadzie gotowana) w winie z nutą malin. Delikatne soczyste mięso w połączeniu z bardzo chrupiącą skórką smakuje wybornie. Do tego dodajmy puree i pieczoną gruszkę i mamy danie na wyjątkowe okazje ;) Uwaga: mięso trzeba zamarynować na kilka godzin - najlepiej
Milion Smakówusuwamy pestki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a gdy namokną kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy czosnek, mieszamy i zraz po tej czynności dodajemy mięso. Dusimy wszystko razem, aż odparują soki. Następnie dodajemy 100 ml wina, a gdy się zredukuje, kolejne 100 ml. Znów redukujemy, po czym zalewamy wszystko sokiem pomidorowym, dodajemy liść laurowy, kilka(...)czasu mieszając, jeśli sos za bardzo odparuje dolewamy trochę ciepłej wody. Po godzinie wrzucamy pozostałe składniki - oliwki, papryczki i suszone pomidory, delikatnie doprawiamy solą. Dusimy kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie, mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby sos za bardzo nie odparował. Tak przygotowany gulasz podajemy z ugotowaną quinoą i zieleniną, ja dodałam natkę pietruszki i młode
Quinoa Raz!