mięso - 63110 przepisów (strona:1617/4208)

Kurczak w sosie miodowo cytrynowym 128

pieprz, sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć. W miseczce rozrobić sos z soku z cytryny, miodu, soli oraz pieprzu. Kurczaka włożyć do miski, zalać sosem, wymieszać, aby mięso było całe w sosie i odstawić na ok 1 godz. Po tym czasie blachę natłuścić i wyłożyć na nią mięso. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec

Państwo Wojtczuk gotują
Słoneczny kurczak curry 164

garść orzeszków ziemnych, olej, sól, pieprz, curry, kurkuma, kuskus, kapusta pekińska, ewentualnie kiełki słonecznika. Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. 2 łyżki oleju mieszamy z przyprawami. Dodajemy do mięsa, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Wrzucamy na patelnię mięso, dodajemy starte ze skórką jabłko i orzeszki. Podlewamy wodą

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa z młodej kapusty 101

główka kapusty  - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy (ziele, pieprz, listki laurowe, sól) i gotować aż warzywa i mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę

Pani domowa
Sos bolognese z papryką 109

Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów(...)średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą i dodajemy

VioletoweKucharzenie
Bażant konfitowany 138

dobry olej), Bażanta oskubać z pozostałości piór, dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć szyję i kuper (zawsze odcinam kuper). Do garnka wrzucić przyprawy, bażanta i zalać ciepłym tłuszczem, tak aby mięso było przykryte. Całość przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 90 minut). zastawa

królestwo garów
EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK 126

grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki się nie przypaliły.  Zapraszam również do obejrzenia filmiku.  SKŁADNIKI :  2 główki kapusty  1 kg mięsa mielonego z łopatki 4 szklanki ryżu  4 duże cebule 6- 8 ząbków czosnku 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki soli  1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na całym oleju aż się zrumieni. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głąba. Liście napełnić farszem i zwinąć. Najpierw przykryć farsz brzegami

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza na szybko z kurczakiem 193

ziołowe i smażymy pierś około 10 minut , następnie dodaję pokrojoną w plastry cebulę , i pieczarki i wszystko razem przesmażam  często mieszając , wszytko przesmażam około 15 minut . Kiedy nasze mięso jest gotowe , na nasze gotowe ciasto do pizzy wykładam plastry sera i nasze mięso z pieczarkami , następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni na 10, 15 minut, dwie minuty

Mój Smak
BLT sałatka z kurczakiem i awokado 176

podziel na mniejsze kawałki. Posól, oprósz pieprzem i rozmarynem. Skrop sokiem z cytryny i usmaż na maśle. Smaż po 3 minuty z każdej strony lub w zależności od grubości mięsa. Im grubsze tym dłużej, jednak mięso powinno być w środku miękkie i różowe. Ułóż sałatę na talerzu. Przekrój pomidory na pół. Pokrój cebulę w cienkie piórka, a awokado na kawałki

codojedzenia
Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno 167

Skrzydełka pieczone…Jadłam je wiele razy ale jakoś nie miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno(...)szczypta szafranu 3 łyżki wody Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij końcówki.Podziel

codojedzenia
duszone gołąbki z mięsem z przyprawą makaronu... 182

Składniki: kapusta biała 1 średnia, ryż 200 gram, mięso mielone 60 dag, marchew 1 większa, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, Przyprawa do makaronów 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 litry, pomidory w puszce 1 puszka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku mieloną łopatkę dobrze wymieszać(...)marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z indyka z marchewką - dietetyczny obiad :) 816

bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka(...)przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem.  Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić. Do miski przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez

Zdrowie na języku :P
RoloPizza 213

mleka ciepłego 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2 łyżki bazylii suszonej Farsz 1 cebula 1 łyżka masła 450 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (użyłam wołowego) 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego Papryka ostra, papryka słodka , bazylia, sól i pieprz do smaku 400 g startego żółtego sera (użyłam goudy) Odrobina oleju Przygotowanie: ciasto(...)patelni szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone w paski i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.  2. Na tej samej patelni na oleju podsmażamy mięso, dodajemy sprasowany czosnek oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz bazylią, tak aby powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński.  Ciasto dzielimy na dwie równe części

Niezły Młynek
Sajgonki z wołowiną i warzywami 228

smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy w małe , cienkie słupki ( jak zapałki ) . Czosnek drobniutko siekamy . Mięso także siekamy drobno .Na patelni rozgrzewamy nieco oleju , podsmażamy pocięte warzywa , z czosnkiem , dokładamy mięso i wszystkie przyprawy , smażymy około 5 minut . Dodajemy ugotowany, pokrojony , makaron ( według instrukcji producenta , gdyż niektóre

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie 151

Najdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie. Składniki 750 g polędwiczki wieprzowej limonka 200 g świeżego imbiru ząbek czosnku 1 łyżka oleju 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu rybnego natka pietruszki 1 łyżeczka czerwonego pieprzu     Przygotowanie   Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem. Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez(...)minuty na małym ogniu. Włożyłem polędwiczkę, obsmażyłem przez 5 minut na złocisty kolor. Dolałem 3 łyżki letniej wody. Przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez 20 minut, często przewracałem mięso. Wlałem mleko kokosowe z łyżeczką cukru, sos rybny, gotowałem jeszcze 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Skropiłem niewielką ilością soku z limonki. Po wyłożeniu na talerz pokrojonej polędwiczki polanej sosem

R'n'G Kitchen
Cytrynowe Królowe w JiM Cafe 168

sobotę jednak zawitały tam też dwie CYTRYNOWE KRÓLOWE :)  Zaszczyt, pokłony i niedowierzanie. Z cytryny? Konfitury? Cytryna nie tylko do herbaty ale i do dziczyzny i białego mięsa? Nie tylko ja byłam zdziwiona... i zachwycona.  Królowe z wielką pasją opowiadały o tym jakie cytryny są najlepsze, dlaczego bez cukru nie da się obejść i co do czego z czym(...)się je :) Jak się okazuje cytrynowe konfitury są idealne do mięsa, słodyczy, do sosów i herbaty.  Próbowałam każdej. Samodzielnie i z krakersem. Jednak moje podniebienie oszalało przy konfiturze anyżowej i rozmarynowej.. Poezja smaku, nowe doznania smakowe i podróż w nieznane.  Nie dziwne, że zabrałam je ze sobą do domu... Każdy smak jest inny, oryginalny i fascynujący. Królowe

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania