Kolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania
kuchnia doskimuszą wpisywać się w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat kostkami "smaku". Polecam mięso podać z kaszą jaglaną lub jaśminowym ryżem. Można zrobić kilka lub kilkanaście rolad za jednym razem w zależności czy mieszkacie sami czy posiadacie liczną rodzinkę. Rolady doskonale smakują na świeżo(...)nici jeśli zależy Wam na idealnym kształcie. Skrapiamy olejem z wierzchu. Wsadzamy do brytfanki (zagięciem na dół) a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut aż mięso się zetnie. Następnie zalewamy wodą z zielem angielskim i liściem laurowym do 4/5 wysokości rolady. Dusimy aż do miękkości przewracając roladę co ok. 30min. 4/ Uduszone rolady wyjmujemy
Kuchnia PROzdrowotnapołowy cytryny 2 listki laurowe szczypta tymianku sól, pieprz 150 ml bulionu 1-2 filety z kurczaka wędzona papryka estragon, lubczyk dwie łyżeczki pasty curry Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, pastą curry, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)laurowe i miód. Wymieszać - wlać bulion..doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Trzymać na małym ogniu, aż płyn się lekko zredukuje. Na końcu dodać sok z cytryny. Mięso podsmażyć na dwóch łyżkach oleju po 3-4 min z każdej strony. Wlać marynatę i trzymać jeszcze kilka min na ogniu. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatą pekińską w sosie
Gaździnka warzylinię produktów Naturrino, które zaliczane są do tzw. wędlin szarych. Dlaczego szarych? Otóż wędliny te nie zawierają konserwantów, fosforanów, glutamianu ani innych dodatków, które polepszają kolor i smak. Tylko mięso i naturalne przyprawy. Dowiedziałam się o procesie kontroli jakości w zakładach mięsnych oraz ogólnie o procesie produkcji tych wędlin. Miałam też okazję spróbować nowych wędlin, które nie są jeszcze dostępne(...)Obierałam gruszki na sałatkę, kroiłam łodygi selera, kruszyłam ser, lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem nie przepadam, to z apetytem wykrawałam z niego kawałki chudego mięsa. Jednak moje serce skradły pierogi: nadzienie miały tak smaczne, a ciasto delikatne, że jeszcze w kuchni podjadłam je prosto z tacy:) Zapraszam na krótką relację video z warsztatów
Obiad gotowyprzekładałam je żółtym serem (nie lubię jego zapachu po kilku godzinach leżakowania w torbie). Dlatego zawsze starałam się by moje kanapki były inne: z razowym pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam(...)tego, co akurat ma w lodówce. Sałata, rukola, roszponka, marchew, kukurydza, groszek, cieciorka, seler naciowy, pomidorki, kiełki, pikle, oliwki, suszone pomidory, ser żółty, feta, mozzarella, wędliny, pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron
Obiad gotowywłaśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;) Składniki (na ok 40 sztuk): 2,5 szklanki mąki 200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu) 1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej(...)ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi
Obiad gotowyBardzo często pojawia się u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok. 300 g chudego mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia(...)szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 1 kulka mozzarelli 2 pomidory śliwkowe olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze około 10 minut
Czerwień i błękitZdjęcie może nie jest zbyt piękne, ale zapewniam, że zupa jest rewelacyjna :) Fantastyczny orientalny smak. Jest niskokaloryczna, więc myślę że to świetna propozycja dla osób, które
kuchnia doskiNa śniadanie polecam pożywny koktajl brzoskwiniowo - bananowy. Taki koktajl to pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo energii, a przygotować je można błyskawicznie :) Składniki: 1/2
kuchnia doskinatki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta Żółtka oddzielić od białek. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Mięso oczyścić, zmielić w maszynce. Dodać żółtka, bułkę, przyprawy, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Przełożyć do mięsa, delikatnie wmieszać, dodać taką
kulinarnyswiatdomiobydwu stron na rumiano. Następnie odkładamy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę, czosnek, zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok, który wypuściło usmażone mięso i całość mieszamy. Gotujemy ok. 3 minut, następnie wkładamy do sosu mięso i dusimy jeszcze co najmniej około 10 -15 minut
Życie zaczyna się w kuchniłyżki oregano 3 ząbki czosnku sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki cukru 50 g masła Sposób wykonania: Mięso kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na kilka godzin do lodówki (np. na noc). Do garnka przelewamy przecier, dodajemy masło, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Całość podgrzewamy mieszając(...)momentu aż masło się stopi. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Na nim układamy mięso a następnie całość zalewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy półtorej godziny w 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią
Qchnia po prostukurek 1 łyżka masła 1 cebula 400 ml śmietany słodkiej 18% 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Posikaną cebulę smażymy na maśle razem z grzybami. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy razem, cały czas mieszając. Lekko solimy i oprószamy pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę, lubczyk
R'n'G Kitchenszparagi ze słoika mąka bułka tarta 4 jajka 50 ml mleka 5-6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić. W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku
R'n'G Kitchenkaszą jaglaną powinny każdemu smakować. Do przygotowania gołąbków z kaszą jaglaną będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 12 gołąbków 200 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 500 g mięsa mielonego z indyka 500 g kapusty włoskiej 200 g cebuli do smaku: sól, pieprz olej do smażenia na sos: 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 szklanka wody(...)obieram z wierzchnich liści i drobno kroję, po pokrojeniu kapusty powinno być 500 gramów. Końcowe przygotowanie gołąbków: Do pokrojonej kapusty dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną, dodaję usmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem (dodaję sporo pieprzu ponieważ gołąbki lubię pikantniejsze). Składniki dokładnie wyrabiam ręką w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam. Naczynie w którym będę układała
Uwaga Babcia Gotuje