mięso - 63110 przepisów (strona:1618/4208)

Pomidorówka FIT 189

łyżki koncentratu pomidorowego  sól pieprz  Wykonanie  Na początku do garnka wlewamy wodę , dodajemy pierś z kurczaka i gotujemy , następnie obieramy włoszczyznę i dodajemy do gotującego się mięsa , cebulkę opalamy nad ogniem i także dodajemy do naszego wywaru , wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Kiedy wywar nam się jeszcze gotuje , przygotowujemy nasze pomidory , które wcześniej myję(...)przeciskam przez sokowirówkę , i dodaję uzyskany sok z pomidorów do naszego wywaru oraz koncentrat pomidorowy . Kiedy mamy dodane pomidory zaprawiamy naszą zupkę jogurtem greckim i doprawiamy solą i pierzem , mięso które pozostało nam w zupie możemy pokroić w kawałeczki i także podać z naszą zupką  Zupę pomidorową w takiej wersji możemy podać z makaronem ryżowym , ryżem , to już pozostawiam

Mój Smak
Idealna przyprawa do wieprzowiny 227

Istnieje wiele gotowych przypraw do mięsa wieprzowego przyrządzanego na grillu. Są one do siebie bardzo podobne. Różnią się tak naprawdę ilością i proporcjami składników. Podstawowe składniki, które znajdziemy praktycznie w każdej przyprawie do wierzowiny tą: papryka, brązowy cukier, sól, pieprz, czosnek i chili. Czasami w przyprawach tych znaleźć możemy również aromatyczne i rzadziej stosowane przyprawy takie jak: kmninek, nasiona selera(...)proszku 1 łyżka czosnku w proszku 1 łyżka pieprzu 1 łyżka musztardy w proszku 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Natrzeć przyprawą dokładnie mięso. Przygotowaną przyprawę można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 1-2 miesiące. The post Idealna przyprawa do wieprzowiny appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 154

Sałatka już zjedzona, a ja zapomniałam wstawić przepis :) Szybciutko to nadrabiam, bo naprawdę warto. Sałatka wyszła bardzo smaczna i gorąco polecam :) Składniki: 200g ryżu 2 puszki

kuchnia doski
Pizzerinki 193

szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju (użyłam Polskiego Oleju Rzepakowego) 1 łyżeczka soli Do posmarowania: użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich Dodatki (wedle uznania), a u mnie: mięso z 1 pieczonego udka kilka małych pieczarek ogórki kiszone pomidory tarty ser mozzarella cebula Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki(...)mąkę z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej i resztę wody, zagniatamy elastyczne gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia swojej objętości. 3. W międzyczasie przygotowujemy sobie dodatki. Cebulę kroimy w krążki, mięso w kosteczkę, ogórki kiszone i pieczarki w plasterki. 4. Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (użyłam szerokiego kubka). Każdy krążek smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy tartą

Kuchnia domowa Ani
Pieczeń drobiowa z papryką 114

zmielić, dodać przysmażoną na maśle cebulę, jajko, bułkę i przyprawy do smaku. Całość starannie wymieszać i podzielić na trzy równe części. Formę keksową posmarować olejem, wyłożyć jedną część przygotowanego mięsa. Paprykę dobrze osuszyć i przekładać kolorami poszczególne warstwy mięsne. Górną warstwę mięsa smarujemy olejem. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Pieczeń możemy podawać na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Klasyczne burgery 174

sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki: Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) – 800g Jajko – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa(...)ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy. Wykonanie – burgery: Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do bułek, które grillujemy. Pod koniec grillowania, na każdym kotlecie układamy ser, tak aby się

Kuchnia Bon Appetit
Szaszłyki z grilla z polędwiczką wieprzową 114

łyżka Oregano – 1 łyżka Tymianek – 1 łyżka Sos sojowy – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Wykonanie – marynata: W miseczce mieszamy rozgnieciony ząbek czosnku z przyprawami, sosem sojowym i olejem. Następnie mięso i warzywa kroimy w równe kawałki i marynujemy w marynacie przez kilka godzin. Po tym czasie nadziewamy kawałki mięsa na patyki do szaszłyków (warto wcześniej patyki natłuścić) i grillujemy

Kuchnia Bon Appetit
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 162

łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum). Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w zależności od grubości/wielkości mięsa. Wykonanie – sos orzechowy: Orzechy namaczamy przez

Kuchnia Bon Appetit
Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami 174

oliwek – 2 łyżki Rozmaryn – 2 gałązki Dodatkowo: Młode ziemniaki Młode marchewki Sałata rzymska Rabarbar Białe szparagi Rzodkiewki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Pasta sezamowa tahnini –1 łyżka Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 2 równej grubości steki. Następnie skropić je oliwą, olejem z anchois i ułożyć na nich fileciki anchois i rozmaryn. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny(...)minuty z każdej strony (przy grubości 2-3 cm). Następnie ściągamy z patelni na 2-3 minuty, aby odpoczęły. Wykonanie – warzywa: Przygotowanie warzyw rozpoczynamy jeszcze przed smażeniem mięsa. Warzywa dokładnie myjemy (jeśli są młode nie ma potrzeby ich obierania) i marynujemy w sosie przygotowanym z oliwy z oliwek i pasty sezamowej. W przypadku szparagów białych, należy je wcześniej obrać

Kuchnia Bon Appetit
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 206

cebule 1 czerwona papryka 3 kromki chleba razowego sól pieprz vegeta czosnek granulowany majeranek papryka słodka olej Przygotowanie: Polędwiczki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem.  Kromki chleba zalewamy

Taste Therapy
Sałatka z kalafiora i kurczaka 502

Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimo.  Do mięsa, na imprezę, na drugie śniadanie, obiad czy kolację... Dobra do wszystkiego. Pycha:-) Składniki: 1 kalafior 1/2 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości) lub piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy

IMPRESJA SMAKU
Niezawodny sernik jeżynowy z ziemniakami 192

twarogu półtłustego 5 jajek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 3 średnie ugotowane ziemniaki rodzynki/owoce (u mnie jeżyny) Przygotowanie: Przez maszynkę do mięsa przekręć ser, ugotowane ziemniaki i masło. Możesz zrobić to nawet dwukrotnie. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem (narazie z ok. 1,5 szklanki) i cukrem waniliowym na jasną, puszystą(...)połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci (ok. 30 minut).  Wskazówki: Jeśli nie posiadasz maszynki do mięsa, masę spróbuj zblendować blenderem A jakie jest Wasze ulubione ciasto, którego nie umiecie sobie odmówić? ;)  Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzu. Polub nas także   na   Facebooku

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 267

Placek ziemniaczany z gulaszem, tak bardziej po mojemu, bo dla dziecka musi być bardziej delikatnie, a on chętny bardzo, to zrobiłam właśnie tak. Mięso z indyka, do tego pieczarki, papryka czerwona, cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli(...)chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki

kruche babeczki
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 192

dzień na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Ja wyczarowałam w kuchni przepyszne danie, rodem z kuchni francuskiej. Bardzo aromatyczna i korzenna tarta z dużą ilością orzechów, karmelizowaną czerwoną cebulą, mięsem z pieczonej kaczki, chrupiącym boczkiem i chrupiącymi zielonymi jabłuszkami kaparowymi. Tą tartę po prostu trzeba chociaż raz zrobić podczas jesieni, jest bardzo chrupiąca, bogata w smaku i obłędnie dobra. Tarta(...)tarty ciastem i nakłuwamy widelcem. Wykładamy farsz.  FARSZ: - orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, dzięki temu usuniesz z nich goryczkę - połowę orzechów zmiksuj z mięsem z kaczki, olejem i dwoma białkami, dopraw solą i pieprzem - na ciasto wykładamy plastry boczku tak aby połowa ich długości była poza tartą (potem będziemy je zawijać), następnie wykładamy masę orzechowo

SMYKWKUCHNI
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 192

Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie

kuchnia doski