razowy) sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Do mięsa wlać śmietanę, dodać paprykę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać
Passions hobbies lifeSztuka mięsa dziś na obiad i to w nie codziennym stylu zapewniam, że równie będzie smaczne co przygotowane w tradycyjny sposób. Składniki: karkówka 1.1/2 kg pieczarki 6 szt ser suszonymi borowikami Koryciński 12 plasterków ser wędzony Koryciński 12 plasterków pomidor bez skórki 12 plasterków sól do smaku pieprz ziołowy do smaku folia aluminiowa Przygotowanie: Karkówkę myjemy i osuszamy(...)ręcznikiem papierowym, jeśli ma więcej tłuszczyku niż chcemy to odcinamy nożem. Mięsko kroimy w plastry 1.1/2 cm prawie do końca . Doprawiamy solą i pieprzem. W każdy nacięty kawałek mięsa wkładamy ser z suszonymi borowikami ,pomidor,pieczarkę i ser wędzony ,tak na przemian. Kiedy dojdziemy do końca to zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w foremce na ciasto kolo
Różowa kuchniapysznym, chrupiącym groszkiem cukrowym. Całość doprawiona sosem sojowym, tartym imbirem, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Do tego dania najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, opcjonalnie także mięso z udźca lub rostbef. Mięso kroimy w poprzek włókien na bardzo cieniutkie paseczki. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, krótko, tylko do czasu, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Wykładamy na talerz
cool and mintyrobi dla ulubionego dania 😃. Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu 🍚 powstają, tylko dodatki się zmieniają. Dzisiaj polecam risotto 🍚🍴 na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała" i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem(...)wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną
Moniki SmakołykiUdało się Składniki na obiad: pół szklanki kaszy kuskus pół szklanki wrzątku pół pomidora 3 łyżki groszku 1 pierś kurczaka łyżeczka słodkiej papryki czerwonej łyżeczka czosnku suszonego Przygotowanie obiadu: Mięso nacieramy czosnkiem i papryką, zawijamy w papier do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika. Pieczemy pierś 20 minut. Kiedy mięso jest już gotowe, zabieramy się za kaszę. Wsypujemy kuskus
NiePieprz.plpyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, serem a do tego sos pieczarkowy i patisony Orzech . Sosy polecam bo są pyszne, można je użyć jako gotowe danie lub z dodatkiem mięsa. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego 3 , 4 jajka 2 , 3 łyżki mąki 2 ząbki(...)cebula duża 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa do smażenia gotowy S os pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków jako dodatek Patisony Orzech Wykonanie : Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w drobniutką kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę i marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej . Wszystkie składniki przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliwręcz aksamitny i pachną przyprawami. Falafla zawsze przygotowujemy z surowej, wcześniej namoczonej przez noc ciecierzycy. Gotowana z puszki nie wchodzi w grę. Namoczoną ciecierzycę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa. Dodatek sody nie tylko spulchni masę, ale przyspieszy smażenie kotlecików. Formowanie falafli bardzo ułatwia specjalna maszynka. Korzystając z niej należy formować masę z lekką górką, nie na płasko, wówczas środek(...)Przygotowanie: ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić przez noc do napęcznienia ciecierzycę odcedzić na sitku obrać cebulę i czosnek ciecierzycę, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy zmielić w maszynce do mięsa. Ewentualnie niezmielone przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Masę odstawić przynajmniej na 1 godzinę rozgrzać olej formować falafle. Naciągnąć sprężynkę maszynki, nałożyć porcje masy przyciskając, by kotlecik się zlepił. Zwolnić sprężynkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lekkie, delikatne, miękkie i oczywiście przesmaczne. Idealne na obiad w towarzystwie ulubionej kaszy czy ziemniaków. Wraz z kremowym sosem pomidorowym tworzą smaczny duet 😄 Składniki (18-20 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz czarny, ziołowy i cayenne, papryka słodka, mieszanka ziołowa 2 szklanki wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka oleju kokosowego(...)oliwy z oliwek 500 g passaty pomidorowej Przygotowanie: Mięso mielone dokładnie wymieszaj z przyprawami i jajkiem. Uformuj 18-20 małych pulpecików. W garnki kamiennym Stone Legend (Delimano) zagotuj ok. 2-3 szklanki wody. Wrzuć pulpeciki i gotuj pod przykryciem niecałe 10 minut. Po tym czasie wlej passatę pomidorową, dodaj olej i przyprawy. Zagotuj i gotuj
Zdrowie na języku :PPolecam prosty przepis na domową wędlinę, kto ma piekarnik ;-) może to sobie upiec... Wszystko robimy od razu bez czekania i cudowania :) Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, potem przyprawiamy: solą, czosnkiem, pieprzem i papryką... Po przyprawieniu, rozgrzewamy patelnię i krótko smażymy z każdej strony... ...rozgrzewamy piekarnik na 200 st. C ... ...obsmażone mięso przekładamy
chleba naszegołyżka żółtej pasty curry ( opcjonalnie przyprawa curry ) 1 limonka 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego 1 łyżka brązowego cukru Świeża bazylia Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy(...)pastą tak, by nie zostały grudki. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki o gotujemy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli i podgotowujemy chwilę. Wrzucamy pokrojone mięso z piersi kurczaka i gotujemy do momentu, aż kawałki kurczaka zrobią się białe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Na końcu wrzucamy świeżą bazylię. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu
ale PysznieKurczak na obiad, kremowe curry z dymką i groszkiem pojawia się u nas często. To tani i szybki obiad . Mięso z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest kurczak curry . Bardzo lubię mięso w sosie. Jeszcze lepiej kiedy sos jest ostry. Smakuje wtedy wyśmienicie. Lubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku
codojedzeniaPiersi kurczaka w ostrym sosie paprykowym i pieprzowym – kilka dni temu zakupiłam sporą ilość piersi kurczaka i co drugi dzień jemy białe mięso. Zaczęło brakować mi pomysłów. Oczywiście zerknęłam do ściągawek mamy i znalazłam przepis na kurczaka na ostro. Przepis idealny, gdyż trzeba użyć prawie jeden kilogram mięsa 🙂 Bardzo mięsny obiad. Składniki na:... Read More The post Piersi kurczaka
Magiczny Garnekewent. płatki chili do dekoracji WYKONANIE: 1. Kurczaka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Obustronnie doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykrywamy papierem i kilkakrotnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa / wałkiem. W ten sposób przyprawy dokładnie wbiją sie w mięso. 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ok 4 min z każdej strony. 3. Fasolkę szparagową
Atlas Smakówpieczonej ryby ( u mnie kawałek pieczonego karpia i pół pstrąga ) - 2 jajka ugotowane na twardo - zielona cebulka lub szczypiorek - majonez - sól, pieprz Wykonanie Rybę oddzieliłam od skóry i ości. Mięso zmieliłam wraz z jajkami w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodałam majonez. Całość doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g /kg i na litr wody -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupujemy schab myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy mizdrę biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza. Przygotowaną solanką nastrzykujemy schab 60 mil na kg. Następnie topimy schab na 5 dni. Peklowanie powinno się odbywać temp.4-8 stopni. Wyjmujemy(...)Wiążemy i pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu u mnie ociekało 12 godzin. Osuszanie w wędzarni bez dymu temperatura 35-40 stopni. Osuszamy do momentu aż powierzchnia mięsa będzie całkowicie sucha i ciepła. WĘDZENIE 5,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni. Po wędzeniu wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu .Dalsze studzenie odbywa się w lodówce. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.