Boże Narodzenie w staropolskim stylu 190stopni na około 20 minut. Wlewamy miód do naczynia o szerokim dnie, dodajemy ocet i mieszamy doprawiając szczyptą soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki(...)anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy
Wiem co jem
INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA 248Mięso z pieczonych indyczych golonek jest mięciutkie i soczyste - po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne wieprzowe golonki. Można je serwować na zimno lub na ciepło, w zależności jak wolimy. Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" dlatego polecam gorąco, szczególnie zapracowanym paniom domu ;-) Składniki(...)wlewamy na golonki. Naczynie przykrywamy i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1.2 h - 1.4 h . Przed wyjęciem z piekarnika na 10 minut naczynie odkrywamy, aby mięso ładnie się zrumieniło, a sos lekko odparował. Podajemy z ziemniakami jako danie obiadowe, lub na zimno np. z chrzanem czy musztardą
Walijskie Pichcenie
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 266Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na
kuchnia doski
Zupa brukselkowa 189Te niepozorne, małe kapustki to prawdziwa bomba witaminowa. Jest to skarbnica wielu składników mineralnych i witamin. Brukselka jest bogata w magnez, wapń, potas, sód, mangan, żelazo
kuchnia doski
Paprykarz z kurczaka 210Paprykarz z kurczaka w mojej wersji w smaku przypomina leczo, choć nieco delikatniejsze, bo nie ma kiełbasy a jest drobiowe mięso:). Bardzo rozgrzewające i zarazem delikatne danie. 500g filetów z kurczaka 3 papryki 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej 1. Filety, papryki i cebulę kroimy(...)dość dużą kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia mięso, które obsypujemy papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, cebulę i pomidory w puszce, dolewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut do miękkości warzyw. 3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy dodatkowo do smaku wolą i pieprzem wedle uznania
Szefowa kuchni
Domowy schab suszony 209przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru i soli podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce(...)godzin wylewając zgromadzoną wodę. Po 36 godzinach schab ponownie myjemy z soli, osuszamy i nacieramy wybranymi przyprawami. wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie dokładnie zawijamy mięso w gazę, wkładamy do pończochy i wieszamy w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu na 3-4 dni. Jeżeli kawałek schabu był grubszy i po upływie 4 dni nadal jest wyraźnie miękki
Cook&Love
Kurczak pieczony w CocaColi 227ząbki czosnku - 2 łyżki cukru - czosnek granulowany, chili, imbir, sól, pieprz - dwie łyżki oliwy do podania: - ryż - sezam Przygotowanie kurczaka najlepiej rozpocząć dzień, lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby mięso dokładnie przeszło smakiem i aromatem przypraw. Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy oliwę, połowę sosu sojowego, posiekany czosnek, odrobinę chili (w zależności od tego(...)kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy powstałym sosem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzałka góra-dół i pieczemy bez przykrycia 40 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem, następnie włączamy termoobieg i pieczemy aż skórka ładnie się zarumieni. Gotowego kurczaka posypujemy ziarnami sezamu, podajemy z ryżem
Cook&Love
Kurczak pieczony na butelce z piwem 210ziemniaczki i marchewki, nabierają wyjątkowego smaku i są pysznie kremowe. Ja wymyśliłam sobie, że odrobinę piwa odleję, a w to miejsce do butelki dodam odrobinę miodu. Dzięki temu mięso jest bardziej kruche, a skórka ładnie się rumieni. Składniki: - tusza z kurczaka - 10 niewielkich ziemniaków - 2 marchewki (powinny być dosyć cienkie) - dowolne piwo 500 ml - dwie łyżki miodu - 4 ząbki(...)wpływało do środka, a wyciekało po skórce kurczaka. Na blaszce pod kurczakiem układam ziemniaki i marchewkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę kurczaka godzinę na każdy kilogram mięsa. Co jakiś czas dosypuję szczyptę doli do butelki aby piwo zaczęło wyciekać. Gdy to przestanie skutkować (piwo w końcu się wygazuje), polewam kurczaka piwem które uprzednio odlałam do szklanki
Cook&Love
Zupa krem brokułowo - bazyliowa 183Ten przepis znalazłam na blogu kuchnia wegAnki , ale nam niestety w wersji wegańskiej nie posmakowała i dodałam jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nabrała takiego smaku jaki
kuchnia doski
Zielona sałatka z kurczakiem 201niej co tylko chcecie. U mnie będzie z brokułem. Idealna na obiad ale i na lunch do pracy. Polecam! Składniki : * brokuł * ogórek zielony * pęczek koperku * 300g mięsa z kurczaka np filet pieczony * 200g makaronu w formie ryżu * 2 łyżki majonezu albo gęstego jogurtu naturalnego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Brokuł gotujemy na pół twardo(...)zimny kroimy. Ugotowany i przestudzony makaron dodajemy do brokuła. Koperek siekamy. Mięso i ogórka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z jogurtem lub majonezem. Przepysznie smakuje też z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Marty
Rosolnik wg Nelya 174ziela angielskiego 300 g kiszonych ogórków 50 g kaszy orkiszowej 400 g białej fasolki z puszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą(...)powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchen
Pomidorówka po tuningu 282Bardzo lubię zupy. Mógłbym je jeść na okrągło (nie codziennie, w końcu mięso lubię bardziej ;)). Żona niestety nie jest już tak entuzjastycznie nastawiona. Zje, owszem, ale żeby jej taka pomidorówka zerwała skarpety to nie powiedziałbym. Dlatego spróbowałem zrobić ją trochę inaczej. Zainspirowałem się daniem zjedzonym kiedyś u Basi Ritz w moim rodzinnym mieście (Gdańsk). Przedstawiam Wam zatem krem pomidorowy(...)dodaj koncentrat pomidorowy. Uwaga: zupa ma być zajebiście pomidorowa . Aż gęsta. Znam osoby, które dodają mało koncentratu i robią delikatną pomidorówkę. Tu nie o to chodzi. Mi po wyjęciu mięsa wyszło nieco poniżej 2.5 litra cieczy, do której wrzuciłem 3 słoiczki porządnego markowego koncentratu. Nie odbierz mnie źle. Nie jestem snobistyczny i nie uważam, że tylko marka gwarantuje jakość
manslogblog
Sałatka z kurczakiem, mango i granatem 285łyżeczki soku z cytryny (ok. 20 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy miodowej (ok. 10 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - przyprawy: sól, pieprz Cayenne. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, ostrych przyprawach i smażymy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone ziemniaczki z koperkiem i czosnkiem 233Jeśli znudziły Wam się ziemniaki z wody, polecam pyszne ziemniaczki pieczone z koperkiem i czosnkiem. Zamiast masła można użyć również oleju, ale przyznaję, że masło tutaj
kuchnia doski
Ciecierzyca z warzywami i mięsem. 271Dobrze przygotowana nie może nie smakować .Zapraszam po przepis. Składniki: dla dwóch osób Słoik ,puszka ,już gotowej do spożycia ciecierzycy, 200 g Jedna cebula Jedna marchewka Schab ,lub inne mięso ,2 kawałki wielkości kotleta Boczek ,surowy ,100 g Sól ,pieprz Oliwa Mięso natrzeć ulubionymi przyprawami i pokroić na kawałki. Boczek pokroić .Cebulkę obrać ,pokroić .Marchewkę ugotować na pół miękko
Ladylaura.