mięso - 63110 przepisów (strona:1595/4208)

PIZZA LIBAŃSKA 201

brązowa. Podsmażoną wołowinę wyjmujemy na talerz i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do cebuli wrzucamy ponownie mięso. Dodajemy orzeszki piniowe, ziele angielskie, chili oraz cynamon. Smażymy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby można podlać odrobiną

Kuchnia MagdaLeny
Pomidorowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami 147

Kolejny, prosty przepis na szybkie danie makaronowe. Składniki 300 g makaronu penne 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g pieczarek 300 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii tarta mozzarella natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron(...)gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i je podsmażamy, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy passatę i zioła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do Sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy ze starta mozzarellą

R'n'G Kitchen
Pomidorowa z serem feta i pieczoną cukinią 167

wkładamy porcję rosołową. Gotujemy, zbieramy szum. Następnie dodajemy obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyka oraz ostrą czerwoną papryką. Ryż

VioletoweKucharzenie
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 237

bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie rozkrój najgrubszą część piersi z indyka (nie do końca, jak książkę) i rozbij za pomocą tłuczka tak by mięso było tej samej grubości. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i wyłóż równomiernie farsz. Zawiń pierś w rulon i zabezpiecz ją sznurkiem lub wykałaczkami. 4. Wlej trochę oliwy

karmelowy
Flądra smażona panierowana 221

sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Z jedzeniem fladry nie ma problemu gdyż należy do ryb, które mają „uporządkowane” ości. Najpierw zdejmujemy mięso z jednej strony, dochodzimy do kręgosłupa, który wyjmujemy i zostaje dalej czyste mięso. Żadnych ości niespodzianek.   zastawa

królestwo garów
Polędwica a'la Wellington. 186

WYKONANIE: polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki  przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem, rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło, pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę, na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć boczek

Kuchnia Beaty
Kurczak w sosie curry z brązowym ryżem i warzywami 211

połączeniem krojonych pomidorów z puszki, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory(...)puszki i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć. Kolejny krok to dodanie mleczka kokosowego, usmażonego wcześniej mięsa z piersi kurczaka i różyczek brokuła. Gotujemy wszystko pod przykryciem jeszcze około 5-10 minut, aż kawałki słodkiego ziemniaka będą całkowicie miękkie. Na ostatnie 2 minuty gotowania dodajemy zielony groszek

ale Pysznie
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 222

kartonika ". Przepis, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników.  Składniki - na mięso karkówka [ 1,2 kg ] sól peklowa [ 1 łyżeczka ] sól zwyczajna [ 2 łyżeczki ] pieprz [ 1 płaska łyżeczka ] czosnek [ 5 dużych ząbków ] majeranek [ 2 łyżki stołowe ] papryka [ 1 płaska łyżeczka ] olej [ 4 łyżki(...)łyżki ] starty czosnek [ 2 małe ząbki ] sól pieprz Przygotowanie Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [ w piekarniku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta z fasoli 211

Ostatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli

kuchnia doski
Leczo z mięsem mielonym 218

jeszcze lepsze, można zagotować w słoiki i mieć na tzw. wszelki wypadek... Składniki: 1 duża cukinia 3 szt papryki (może być różnokolorowa) 0,5 kg pieczarek 0,75 kg mięsa mielonego 2 cebule koncentrat mały słoiczek 4 łyżki keczupu łagodnego (można pół na pół z ostrym jeśli lubi się ostrzej doprawione) olej, sol, pieprz Wykonanie: Cukinię obrać, oczyścić z nasion(...)oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii. Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często, po usmażeniu wraz z sosem, który powstał na patelni przekładamy do cukinii. Wszystko mieszamy, dokładnie, dodajemy przyprawy i koncentrat i keczup, wszystko dusimy jeszcze około 1/2 godziny

kgwjanczewo
Zupa z zielonej soczewicy 220

żeberka , dodajemy obraną cebulę, listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy 3-4 litry wody, doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę , ziemniaki kroimy w trochę większą kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Kurczak pieczony w aromatycznej marynacie 169

ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2  łyżeczki chili w proszku 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: Oliwę, sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną paprykę, chili, cukier, sól i pieprz, dokładnie łączymy. Mięso mieszamy z marynatą i pieczemy

R'n'G Kitchen
Kuskus warzywny 229

przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego  mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny  (dla 2 osób) 100 g kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda(...)listki mięty. Dodaj warzywa, szczypior i miętę  do kaszki.  Dodaj oliwę, dopraw solą, chilli i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.  Podawaj Kuskus warzywny jako dodatek do mięsa lub ryby lub jako danie wegetariańskie z dodatkiem ugotowanych warzyw strączkowych

Gotuj Sam!
Sałatka z kurczakiem i grzankami 180

shoarma dressing: 2,5 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego pieprz kolorowy, sól morska Przygotowanie: Sałatę i pomidorki umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Mięso pokroić, posypać przyprawą shoarma i podsmażyć na małym ogniu aż zmięknie. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni. Na talerzu ułożyć kolejno sałatę, pomidorki, pokrojone w paski awokado(...)mięso. Posypać grzankami i pestkami dyni.  Dressing: Oliwę, miód i ocet jabłkowy dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem

Ze smakiem i z pasją
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 230

pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na pyszne i chrupiące pierożki z papieru ryżowego wypełnione po brzegi soczystym mięsem z kurczaka z dodatkiem warzyw zatopionych w słodko-ostro-kwaśnym sosie. Podae z odrobiną kiełków lucerny nabierają iście restauracyjnego charakteru i zachwycają nie tylko podniebienia, ale i oczy! Smakują genialnie! Są świetnym

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania