mięso - 63110 przepisów (strona:1595/4208)

Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 153

się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku(...)Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć

królestwo garów
Wołowina z mozzarellą 142

ziemniaków sól pieprz     Przygotowanie   Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem. Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry. Mięso obsmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieniła, przełożyłem ja do żaroodpornego naczynia i piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem(...)pozostałej oliwie. Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli ułożyłem na półmisku na przemian w dwóch rzędach. Ziemniaki wymieszałem z sałatką z rukoli, ułożyłem pośrodku

R'n'G Kitchen
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 185

łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku na smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Kiełbasa żywiecka parzona 180

mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4 - 8 stopni C. Po tym czasie do łopatki dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy karkówkę(...)pręgę. Dokładnie wszystko mieszamy. Osłonki moczymy przez 20 minut  w letniej wodzie. Napełniamy je mięsem, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza. Kiełbasy osadzamy do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Natomiast w temperaturze pokojowej wystarczą nam 3-4 godziny. Wędzimy w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez 3 - 4 godziny. Następnie kiełbasę parzymy w temperaturze 72-74 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 157

śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć. Fasolę i śliwki drobno pokroić

królestwo garów
SCHAB ZE ŚLIWKĄ 212

Doskonała potrawa, w której kruchość mięsa łączy się z soczystym... Artykuł SCHAB ZE ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią 306

Sałatka z kurczakiem to połączenie chudego mięsa i słodkiej brzoskwini. Bardzo dobra, prosta i pożywna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanko. Składniki na ok. 6 osób: 1 mały filet z kurczaka - podwójny 3 brzoskwinie z puszki - u mnie 6 połówek 220 dag żółtego sera 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę z 1/4 łyżeczki(...)soli. Na wrzątek wrzuć (oczyszczony z błonek) filet i gotuj ok. 15-20 minut. W tym czasie pokrój ser i brzoskwinie (w kostkę) - wrzuć do miski. Ugotowane mięso podziel na małe kawałeczki i dodaj do miski. Całość dopraw i wymieszaj z majonezem. Szczypiorek drobno posiekaj i posyp wierzch sałatki

Alutka-Gotuje
Chrupiace, panierowane kotleciki z boczniakow 183

Spytałam dzieci co chcą zjeść na obiad. Oczywiście usłyszałam, że kotlety.  Zapytałam czy z mięsa czy może jakieś inne. Naturalnie odparły, że z mięsa...  Przygotowałam więc dwie wersje i co się okazało? Grzybowe zniknęły, schabowe zostały!!! Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków 250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowany kurczak w piwie 146

podzielić i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami. Wrzucić do głębokiego naczynia i zalać piwem. Odstawić na minimum godzinę. Grillować. W międzyczasie można polewać wyłożone na ruszcie mięso pozostałym piwem z przyprawami. Spowoduje to, że mięso będzie bardziej soczyste. Propozycja podania dania

Karola gotuje
Grillowane kieszonki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta 231

sól pieprz Filety umyć, rozdzielić i posolić. Przekroić wzdłuż tak, aby powstały kieszonki. W głębokim naczyniu wymieszać 3 łyżki oleju, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, łyżeczkę oregano i bazylię. Polać mięso z obu stron. W garnku zagotować szpinak. Wbić dwa jajka i podgrzewać aż do ścięcia się białka. Pokroić ser feta w kostkę. Napełniać kieszonki szpinakiem i serem feta(...)koniec spiąć wykałaczkami. Grillować po 8 - 10 minut z każdej strony, tak aby mięso było miękkie i soczyste

Karola gotuje
Spaghetti mexicana 128

Dziś prezentuję dzieło mojego narzeczonego, które z chęcią skonsumowałam :) Pyszny, ostry makaron - palce lizać! Składniki na spaghetti mexicana (3 porcje): mięso mielone 500 g łyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku cebula pomidory krojone w puszce 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli sól pieprz trzy łyżeczki pikantnej papryki oregano bazylia Podsmażyć mięso mielone na patelni razem z pokrojonymi w drobną

Karola gotuje
Kurczak pieczony z ziemniakami w mundurkach prosto z piekarnika 259

Wyłożyć na dwa naczynia żaroodporne. Doprawić ziołami oraz solą, Polać niewielką ilością oliwy z oliwek i dokładnie przemieszać. Kurczaka umyć i delikatnie ponacinać. W nacięcia włożyć plasterki czosnku. Posypać mięso solą, przyprawą do kurczaka, tymiankiem, oregano, bazylią oraz papryką. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na ziemniakach. Na wierzch, na mięso ułożyć kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez

Karola gotuje
Klopsy w sosie pieczarkowym 162

być ryba z grilla i będzie, ale jutro, ponieważ dziś publikuję pierwszy raz robione przeze mnie klopsy. Rozpływały się w ustach! Składniki na klopsy w sosie pieczarkowym (3 porcje): mięso mielone wieprzowe około 500 g pieczarki około 500 g jajko 2 cebule sól pieprz kostka grzybowa śmietana 30% łyżka mąki 3 łyżki bułki tartej Cebulę pokroić w małą kostkę(...)pieczarki w paski i podsmażyć na maśle. Połowę pozostawić na patelni, a drugą połowę dokładnie zmieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki bułki tartej i formować średniej wielkości kulki. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Do pieczarek z cebulą, pozostałych na patelni dodać szklankę bulionu grzybowego, śmietanę (6 łyżek) i mąkę. Dokładnie wymieszać

Karola gotuje
Kotlety z kurczaka z pikantną czerwoną salsą 158

Vegeta 2 pomidory 3 - 4 papryczki chili sól pieprz mała młoda cebula 1/2 ząbka czosnku Filety umyć, podzielić i rozbić, a następnie doprawić Vegetą. Smażyć krótko, aby mięso pozostało miękkie i soczyste. Na osobą patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. W czasie jej podsmażania kroić drobno papryczki i pomidory. Wrzucić na patelnię, smażyć do odparowania nadmiaru(...)wody. Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Gotową salsę wykładać na mięso. Może być ona ciepła lub ostudzona

Karola gotuje
Kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną 150

Nowy przepis od dawna mi znany :) Takie połączenie mięsa z owocami lubię i akceptuję pomimo mojej ogólnej niechęci łączenia potraw mięsnych z wszelką słodyczą. Przepis na kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną (4 porcje): 4 kotlety schabowe (około 500 - 600 g) jajko mąka bułka tarta sól 4 plastry ananasa 4 plastry sera Gouda kilkanaście owoców żurawiny (dałam około(...)Mięso umyć, rozbić i osolić, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Kiedy kotlety będą już usmażone (nie zdejmując ich z patelni) nałożyć na nie po plasterku ananasa. Na ananas ułożyć plasterek sera żółtego. Następnie w miejscu otworu ananasa wrzucić kilka owoców żurawiny. Patelnię zakryć na kilka minut pokrywką, aby ser się rozpuścił

Karola gotuje