Zupka jest bardzo sycąca. Można ją wzbogacić mięsem lub pozostać tylko przy samych warzywach. Dodając mniej imbiru można sporządzić wersję dla dzieci. Mojej dwuletniej córce doskonale smakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie(...)dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować
Ze smakiem bez glutenusmaczny:-) Zupka pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu i uwielbiam ją za jej pieczarkowy smak. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem. Składniki - na ok 3 litry zupy ok 400 g świeżych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem 100 ml śmietany 30% 1 mała cebulka
Ze smakiem bez glutenuWykwintne danie, doskonałe jako dodatek do mięsa. Kapusta jest lekko słodka, lekko kwaśna i ma lekki posmak wina. Idealnie sprawdza się ze zwykłym schabowym i wszelkimi mięsami pieczonymi lub smażonymi bez sosu. Przepis jest prosty w wykonaniu a jego wykonanie zajmuje około 30 minut. Składniki: ok. 1 kg czerwonej kapusty 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 szkl
Ze smakiem bez glutenugulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy nie mogłam się oderwać! Dla mnie dodatek mięsa i sosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki(...)minut. Doprawiamy solą, pieprzem, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowaną kaszą. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek do mięsa, lub jako osobne bezmięsne danie
Walijskie Pichcenierzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo. Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości(...)warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki. Papier ryżowy, po kolei każdy placek - moczę na 2 sekundy w letniej wodzie i odkładam na blat, czekam aż zmięknie. Wtedy układam na nim większą łyżkę farszu, zwijam. Zwijam, najpierw zawijam dół
Zasmakuj Kuchnimielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso, warzywa
Z Majeczką w kuchnidrobno pokrojony czosnek wraz z drobno posiekaną cebulką, chwilkę podsmażyć. Dodać na patelnię pokrojoną pokrzywę lekko posolić i dusić razem kilka minut. Odstawić. Z około 1,5 litra wody, mięsa i warzyw łącznie z przyprawami ugotować wywar. Gdy mięso i warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać
W garach u Gosipekińska 300 g piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych pęczek rzodkiewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora majonez olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Kurczaka można przyprawić przyprawą do kurczaka lub gyrosa. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso, wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować, przełożyć
magiczna kuchnia Kasisól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzewany smalec bądź masło. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy cebulę i czosnek i mieszamy aż się zeszklą. Mięso kroimy w dość grubą kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy przyprawy i smażymy dalej. Potem wlewamy gorący bulion, dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, przykrywamy garnek
psgotujemycurry 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 6 łyżeczek masła sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużej miski, nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem. Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc). Po tym czasie dodajemy do mięsa pieczarki, mieszamy (aby grzyby pokryły się marynatą
Qchnia po prostuGołąbki od zawsze kojarzyły mi się z mięsem mielonym, ryżem oraz kapustą głowiastą. Pamiętam, że jako dziecko byłem niejadkiem a właśnie takie gołąbki były moim ulubionym daniem i często gościły na naszym stole, aby moja mama mogła nakarmić swoje wybredne dziecko (przepraszam mamo!). Pomimo, że wciąż uwielbiam ten smak to dzisiaj o wiele bardziej lubię eksperymentować w kuchni i chcę(...)przedstawić efekt mojego ostatniego eksperymentu. Kapustę głowiastą zastąpiłem kapustą pekińską, ryż ustąpił miejsca kaszy gryczanej palonej a mięso mielone w moim przepisie to garść warzyw. Wyszło wyśmienite. Oto przepis: Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 pomidor (opcjonalnie koncentrat pomidorowy lub bez ), 200g przecieru pomidorowego
Gar ZdrowiaDziś coś dla mięsożerców. Schab jest mięsem trudnym. Ale co to dla was? Z tym przepisem, nawet nie lubiący wieprzowiny przekonają się do niej . Schab najlepiej smakuje, kiedy jest świeżo wyjęty z piekarnika i soczysty. Na marginesie : jeżeli podajemy mięso, pamiętajmy o jego jakości i różnorodności. Kupujmy produkty zdrowe, certyfikowane i z pewnych źródeł. Dziubasek poleca Nie zapomnij zapoznać się
Krupeczkiziele angielskie, gałka muszkatałowa, sól. Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy, a następnie mieszamy w miseczce z przyprawą. Większą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc dwie chudsze porcje, małych nie kroimy. Mięso umieszczamy w większej misce, zalewamy lekko ciepłą marynatą, mieszamy i odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce (około 15 minut). Piersi grillujemy na patelni grillowej z obu stron po kilka(...)minut (czas zależy od grubości mięsa). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkiszuflad. Pieczeń powstała na bazie majonezu od Folwark , dzięki niej powstał pomysł na zastosowanie majo ;) Testujcie, próbujcie i modyfikujcie ;) To propozycja, nie dyktando ;) Do krojenia polecamy gadżet do mięsa od Fiskars Składniki 1,20 kg łopatki wieprzowej 4 łyżki majonezu 8 ząbków czosnku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy nim mięso, związujemy sznurkiem w kulkę i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pieczemy w 200°C przez 80 min. Pamiętajcie, każde 10 dag to 10 minut. Więc jak macie 2 kg to 120 min ;) i takie tam Studzimy w piekarniku. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchen