tatarski to w wielu domach bardzo popularny dodatek. Nie tylko zresztą do jajek, bo fantastycznie smakuje także z wędlinami czy zimnymi mięsami. Sposobów na sos tatarski jest pewnie tyle, ilu jego wielbicieli. Nie wiem czy istnieje "jedynie słuszny" przepis, w każdym razie ja nie doszukałam się go. Jako ciekawostkę mam dla Was przepis z książki Marii Disslowej "Jak gotować", której(...)dodać sok z cytryn, cukier, sól, paprykę, usiekane drobno jabłka, utarty chrzan i drobno krajany szczypiorek, rozprowadzić sos zimnym rosołem lub wodą do odpowiedniej gęstości. Wyborny jest do zimnych mięs. Lubię zaglądać do tej książki, czasami można w niej znaleźć prawdziwe kulinarne perełki. Sosów na zimno jest w tej książce naprawdę dużo. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać sos tatarski, jaki
Codzienna kuchnia niecodziennatylko kilku minut smażenia – po ok. 2-3 minuty na stronę powinno być najzupełniej wystarczające. Możemy oczywiście dostosować jej stopień wysmażenia do własnych upodobań, tak jak zazwyczaj w przypadku mięsa. Pamiętajmy jednak, że cokolwiek z nią nie zrobimy, to w przeciwieństwie do niektórych mięs nie może ona pozostać w środku surowa! Na początku wątróbkę warto obsmażyć krótko i intensywnie
Kulinarna PokusaDuże kawałki cielęcego mięsa skąpane w śmietanowym sosie ... 💗 Składniki: 1 kg cielęciny bez kości sól pieprz słodka papryka szczypta cząbru 2 cebule 2 ząbki czosnku śmietana 18% klarowane masło koperek lub natka Wykonanie: Cielęcinę kroimy na kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, cząbrem i odrobiną papryki. Podsmażamy na sklarowanym maśle z obu stron. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku(...)Całość chwilę smażymy, po czym podlewamy wodą i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i posypujemy koperkiem lub posiekaną natką. Podajemy z ziemniakami i delikatną surówką np. z marchewki
Walijskie Pichcenieząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu jabłkowego łyżka majeranku łyżeczka kurkumy pieprz WYKONANIE: 1. Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Mięso dokładnie natrzeć 3 łyżkami oliwy, solą, roztartym majerankiem, octem jabłkowym i kurkumą. 3. Schab podziurkować końcem noża a nacięcia wypełnić czosnkiem pokrojonym w słupki. 4. Zakrywamy naczynie folią spożywczą(...)wstawiamy o lodówki na 12h. 5. Mięso przełożyć do rękawa i zamknąć klipsami. 6. Folię pare razy ponacinać nożem aby była możliwość usuwania pary podczas pieczenia. 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min. 8. Po upieczeniu odstawić schab na 5 min aby odpoczął i pokroić w plastry
Atlas Smakówczekoladowy babka wielkanocna sernik wiedeński czekoladowiec na orzechach żurawinowiec ciasto czekoladowe Sałatki : sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad i do chleba : kurczak w pomidorach kurczak z zielonym groszkiem klops z boczku i szynki klops z mięsa mielonego klops z pieczarkami
Proste PotrawySzynka w kropki. Polecam zaskoczymy gości podając taką szyneczkę na świątecznym stole. Można ją jeść na ciepło i zimno. 2 kg mięsa od szynki 100 g kabanosów cienkich zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczkę kolendry 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy marynata: 1 łyżeczka papryki czerwonej 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki(...)kolendry Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie przyprawy z zalewy i gotuję zalewę pięć minut od zagotowania. Do gotującej zalewy wkładam szynkę, zmniejszam płomień, szynka ma się nie gotować a tylko parzyć godzinę. Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki
wesoła kuchniaKlopsiki w sosie pomidorowym ..podane z makaronem..proste i pyszne danie. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka sól , pieprz, wegeta mąka cebula czosnek 2 marchewki mały słoiczek koncentratu pomidorowego makaron Bułkę namoczyć w mleku.Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą,jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z mięsa kuleczki , obtaczać w mące
Moje domowe kucharzenietrzeba w końcu zjeść coś innego... Było warto! Choć dynia dość ciężko się kroi i obiera, to jest bardzo delikatna w smaku i gulasz był wyśmienity. Składniki: Mięso na gulasz pocięte na kwadraciki - 500g 1 dynia piżmowa 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów/passata przyprawy: papryka, kumin, sól i pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Drobno(...)posiekać cebulkę i czosnek i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać przyprawy: paprykę i kumin, chwilkę podsmażyć i dodać mięso i delikatnie obsmażyć. Po chwili dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać pomidorami i dusić około godzinę aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem wg. uznania. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia kiedy patelnia była jeszcze pełna... no cóż
Mama z MotylemBardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :) Idealna na Wielkanoc. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 7 jajek 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki ostrej musztardy papryka słodka papryka ostra oliwa z oliwek sól pieprz tymianek kminek Wykonanie: Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki. Paprykę(...)cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą. Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną
Kuchnia u Bietkiskładniki: 1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg) 100 g suszonej żurawiny Helio 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz do smaku Mięso z indyka zmielić razem ze skórą. Do zmielonego mięsa dodać suszoną żurawinę, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Mięsna masę przełożyć do keksówki dokładnie ubijając
Monia miesza i gotujeklasyczna, banalna w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku. Składniki: jagnięcina – łopatka albo udziec czosnek gałązki rozmarynu sól oliwa z oliwek Mięso ponakłuwać dość gęsto nożem, w każde nakłucie włożyć ząbek czosnku i kilka igiełek świeżego rozmarynu. Wszystko natrzeć solą i polać oliwą. Ułożyć w brytfannie na kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym(...)Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym
stajnia gołębie od kuchnifrytek przyprawa gyros Pierś pokroić na małe kawałki.Natrzeć olejem i przyprawą gyros.Odstawić. Usmażyć frytki ,a następnie pierś (na patelnię nie trzeba lać oleju bo wystarczy ten z mięsa) Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. Posypać utartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut,aż ser się rozpuści. Sos czosnkowy: 3 ząbki(...)czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietany sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Upieczone frytki z mięsem i serem polać delikatnie sosem czosnkowym, na to wyłożyć pokrojone warzywa i na to znowu sos czosnkowy
Agusiowe smakołykikości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek w podłużne paski - kostki. Ser kroimy(...)sposób co ogórki. Wkładamy kawałek sera i ogórka na plaster rozbitego wcześniej mięsa .Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką wzdłuż. Na rozgrzanej patelni obsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowane roladki , przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami do smaku i na wierzch sypiemy drobno starty żółty ser. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 150 C i zapiekamy
Różne smaki w kuchnizrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła(...)upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem
Różne smaki w kuchniwiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut(...)każdej strony . W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej
Różne smaki w kuchni